habitatge
logotip de la benvinguda

Lloguer i compra d'un habitatge

Necessites llogar un habitatge? T'interessa comprar-lo? T'expliquem com fer-ho!

Habitatges de lloguer

gràfic amb un arrendador i un propietari amb un contracte enmig

 

El contracte de lloguer és un acord privat entre dues persones: l'arrendador (propietari) i l'arrendatari, també anomenat llogater o inquilí.

Inclou la renda a pagar, la durada de contracte ...

 

logotip de l'INCASÒL

El contracte s'ha de fer per escrit i ha d'estar registrat i segellat a l'INCASÒL.

Si no ho està, no és oficial, però també és vàlid.

Què us demanaran a l'hora de signar un contracte de lloguer?

Conceptes clau

icona de la fiança

Fiança. El propietari tornarà la fiança quan finalitzi el contracte, sempre que no s'hagin produït desperfectes a l'habitatge atribuïbles a l'arrendatari. Per evitar malentesos, és aconsellable fer un inventari del mobiliari i de l'estat del pis en entrar-hi.

icona de les claus

Claus. Una vegada heu signat el contracte de lloguer, teniu dret a disposar de les claus de l'habitatge. També teniu l'obligació de tornar el pis llogat al propietari en el mateix estat en el qual el vareu llogar i les claus, en el moment que finalitza el contracte.

icona d'un cubell de brossa

Neteja o impostos. Altres despeses a càrrec del llogater, sempre que s’estipuli així al contracte, són les despeses generals o les despeses de la comunitat, és a dir, totes aquelles que generen de manera comuna tots els habitatges i locals de l'edifici: neteja de l'escala, manteniment del portal, electricitat de l'escala, tributs municipals per la recollida d'escombraries, l'impost de béns immobles (IBI), etc.

Habitatges de compra

A l'hora de comprar un habitatge i abans de prendre la decisió de fer-ho cal conèixer aquests conceptes

icona de la hipoteca

Hipoteca. L'adquisició d'un habitatge en propietat representa una despesa molt elevada. Amb els estalvis personals sovint no n'hi ha prou i cal demanar una hipoteca en alguna entitat financera. Gairebé cap entitat bancària concedeix el 100% del preu d'un pis. Normalment s'aconsegueix el 80% del valor de taxació i el 20% restant l'ha d'aportar el comprador. És el que s’entén per l'entrada d'un pis.

També heu de tenir en compte que la compra d'un pis, i encara més si es fa mitjançant una hipoteca, genera unes despeses que es poden situar al voltant del 10% del cost de compra del pis (taxació, notari, comissió del banc, impost de transmissions patrimonials...)

icona de la taxacio

Taxació. Un tècnic elabora un informe que reflecteix el preu de mercat de l'habitatge, la situació i l'estat de conservació. A partir d'aquest informe el banc decidirà quants diners concedeix per l'hipoteca.

icona de l'habitatge de protecció oficial

Habitatge de Protecció Oficial (HPO). Són habitatges que es construeixen finançats pel Ministeri de Foment , les comunitats autònomes o determinades entitats privades. Per accedir a un habitatge amb protecció oficial, és un requisit imprescindible estar inscrit en el Registre de Sol·licitants d’Habitatge amb Protecció Oficial de Catalunya que dóna l’opció de participar en els procediments d’adjudicacions d’habitatges de protecció oficial (HPO) del municipi que correspongui.

Els sol·licitants estrangers han de disposar de la targeta d’identificació d’estranger (TIE), a més de complir uns requisits d’edat, de necessitat d’habitatge, de límit d’ingressos i altres circumstàncies previstes en la normativa.

La compra d'un habitatge pas a pas

Quan finalment us hàgiu decidit per un habitatge i tingueu acordat el preu amb l'intermediari o el propietari haureu de fer els tràmits següents

  1. Demanar la documentació del pis. L'escriptura, el número del cadastre, la cèdula d'habitabilitat, els estatuts de la comunitat, el preu total de l'habitatge, les dades de la hipoteca que s'ha de subrogar si és el cas, l'últim rebut de l'impost de béns immobles, el certificat de domini i càrrega, que assegura que no hi hagi impagats i la fotocòpia del DNI del propietari.
  2. Fer la reserva del pis fent la paga i senyal segons s’estableixi.
  3. Demanar la hipoteca. Aportar documentació pel banc (document identificatiu, nòmines, declaració de la renda, contracte d'arres, IBI)
  4. Compravenda i signatura de l'escriptura pública davant notari.

Les oficines municipals d’habitatge

El Consell Comarcal o el mateix ajuntament pot tenir una Oficina d’Habitatge (OMH). Entre els seus serveis destaca facilitar la informació i gestió sobre diversos ajuts públics al lloguer d’habitatges, sobre programes de suport per a la rehabilitació d’habitatges o altres programes de suport als propietaris d’habitatges o la gestió de borses de lloguer. Els tràmits concrets que gestiona cada OMH depenen de cada municipi.

Instal·lació en un habitatge

Quan el nou propietari s’instal·la en el seu habitatge, un dels primers tràmits que ha de fer són l’empadronament, les altes dels subministraments i la contractació d’una assegurança.

Manteniment dels habitatges i els edificis

El manteniment dels edificis és una responsabilitat compartida de totes les persones que hi viuen, siguin propietaris o llogaters.

Utilitza les fletxes per canviar d'escena

diapositiva amb el text: manteniment dels habitatges i els edificis
diapositiva amb el text: rebut de la comunitat
diapositiva amb el text: neteja dels espais comuns
diapositiva amb el text: la figura del porter o portera
diapositiva amb el text: cal avisar al president o presidenta
diapositiva amb el text: manteniment de la façana i elements externs
diapositiva amb el text: manteniment d'elements comuns'
diapositiva amb el text: els desperfectes son cos de tots i totes

La llei d'estrangeria i l'habitatge

icona d'una familia

Reagrupament familiar. L’habitatge adequat és una de les condicions indispensables per poder sol·licitar el reagrupament familiar. La persona estrangera que vulgui fer venir la seva família des dels països d’origen ha de demostrar que disposa d’un habitatge amb les condicions necessàries per allotjar els seus familiars mitjançant un informe d’adequació de l’habitatge. La Direcció General per a la Immigració del Departament de Benestar Social i Família, en col·laboració amb el municipi de residència, elabora i notifica aquest informe.

icona de bitllets

Ajuts públics. La llei d’estrangeria només reconeix el dret als ajuts públics en matèria d’habitatge als estrangers residents.
Dins dels municipis catalans és possible rebre ajuts socials per a l’accés a l’habitatge en el cas de persones estrangeres empadronades al municipi que es trobin en situació d’emergència social.

El respecte i la convivència entre el veïnat

Les comunitats de veïns i veïnes

Hem de tenir una cura especial en les activitats quotidianes que puguin ocasionar molèsties als veïns, com ara:

roba estesa gossos regadora i plantes

Eviteu estendre la roba sense escórrer o espolsar catifes durant el dia.

Eviteu que els animals domèstics molestin i embrutin els espais comuns de l'edifici.

No regueu les plantes a partir de les 22 h.

minicadena

Vigileu el nivell de soroll i eviteu aquells que puguin pertorbar el descans dels veïns. Per exemple: el volum de les converses, de la música o la televisió, eviteu connectar electrodomèstics com la rentadora o l'aspiradora, no canvieu mobles de lloc, no feu reparacions domèstiques i no deixeu animals de companyia en patis, terrasses, galeries o balcons a la nit.

I sobretot heu de tenir cura del soroll quan organitzeu una trobada familiar o una festa.

Com podem evitar malentesos i discussions amb altres veïns i veines?

Quan sorgeix un problema o manca de comprensió entre veïns cal tractar-se amb respecte i amb flexibilitat per totes dues bandes.

Quines situacions creus que poden provocar conflictes amb els teus veïns i veïnes? T'hi has trobat alguna vegada?

 

Quan sorgeix un problema cal resoldre'l, però potser el millor que podem fer és evitar-lo! La desinformació i la manca de comunicació són, sovint, l'origen de discussions i conflictes entre veïns. Per això, conèixer els nostres veïns i parlar-hi és fonamental.
Algunes idees que us proposem!

 

icona d'un policia

Ara bé, si considereu que les actituds d’algun veí o veïna són molestes, es produeixen repetidament i aquesta persona no fa cas de les demandes de la comunitat de veïns, podeu denunciar aquests comportaments i actituds i, en casos puntuals, avisar la Policia Municipal.

icona d'un carret carregat de paquets

Pel que fa als espais comuns, només si teniu una necessitat puntual podeu fer ús d’aquests espais, com per exemple, obres al domicili, mudances. En aquests casos és recomanable que aviseu la resta de veïns el dia i l’hora de l’activitat. Igualment, quan feu aquestes activitats cal que sigueu molt curosos a no fer desperfectes a les parets (pintures, esquerdes, etc.) i el mobiliari i respectar el descans dels veïns.

Per què serveix la mediació?

Abans de marxar

Respon a les següents preguntes

Les persones estrangeres poden sol·licitar un habitatge de protecció oficial?


No és correcte Selecciona una opció

Qui són els responsables dels edificis i espais comuns?


No és correcte Selecciona una opció

Què és el rebut de la comunitat?


No és correcte Selecciona una opció

Si volem sol·licitar el reagrupament familiar, quina condició estableix la llei d'estrangeria en relació a l'habitatge?


No és correcte Selecciona una opció

Què faries si el teu veí o veïna posa sovint la música massa forta o no té cura de la neteja?


No és correcte Selecciona una opció