Tornar a la portada

Actualitat i informacions

Nou sistema d'ajuda per als professionals i d'orientació als ciutadans per detectar els maltractaments infantils

Es posa a disposició de tots els professionals de la xarxa de dispositius relacionats amb la infància, i també a la ciutadania en general, una eina per valorar les possibles situacions de risc i/o de maltractaments en què es poden trobar els infants i adolescents: el mòdul de suport a la gestió del risc (MSGR).

Què és el MSGR?

És un simulador que permet determinar la gravetat de la situació valorada per un professional i orientar una persona sobre quina és la millor manera d'actuar en cada moment.

Es tracta d'un sistema informàtic complex que proposa una actuació determinada a partir de les observacions fetes per la persona interessada i la importància de cada observació. El professional que porta el cas haurà de valorar la proposta i decidir si cal dur-la a terme o no. El resultat de la simulació, doncs, no anul·la en cap cas la decisió o el criteri de la persona que informa de la situació.

D'on prové?

Ja fa uns anys que la Xarxa europea d'observatoris nacionals d'infància va manifestar la necessitat de disposar d'un registre únic de maltractament infantil intrafamiliar als diferents països comunitaris, per crear coneixement comú respecte a la naturalesa i la magnitud d'aquest problema.

Aquesta idea es materialitza a Catalunya amb el desenvolupament del projecte RUMI-Infància Respon, que volia afegir valor a allò que es va concebre inicialment com un simple registre administratiu. Així, doncs, el RUMI català s'ha construït com una eina que permet a les unitats de diferents nivells de l'Administració conèixer (davant una possible situació de risc o de maltractament infantil) si ja existeixen precedents d'un cas i, per tant, si poden actuar conjuntament per prevenir i protegir l'infant en risc. A més, incorpora un sistema de valoració del risc: el MSGR. Aquesta eina s'ha creat després de tres anys de treball i ara una part d'aquesta feina arriba en forma de "simulador": un programari que es troba disponible per a tota la ciutadania a la web del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya.

La feina feta d'aquests anys sobre el disseny, la programació i la posada en funcionament del simulador, ha permès, entre altres objectius, establir un sistema d'observacions que unifica els criteris dels diversos sectors professionals que actuen en l'àmbit de la infància i l'adolescència en risc. D'aquesta manera, s'ha creat un programari, el simulador, que emet una valoració objectiva de cada situació registrada, prenent com a referència la informació introduïda en el sistema en cada moment. La llista d'observacions –i el mateix simulador– ha estat consensuada, revisada i acordada en diverses reunions de treball amb un ampli col·lectiu de professionals dels diferents àmbits d'actuació i amb tècnics i responsables dels diferents departaments implicats (Mossos d'Esquadra, Salut, Serveis Socials i Ensenyament). La recomanació que mostra el simulador, dóna suport a la decisió que, en última instància, prenen cada dia molts professionals dels sectors involucrats en la prevenció dels maltractaments i protecció de la infància a Catalunya.

Es preveu que la segona part del projecte, que posarà en funcionament el que és pròpiament el Registre unificat i que millorarà la coordinació dels professionals de la xarxa i la DGAIA, es pugui implementar al llarg del 2011-2012, d'acord amb la voluntat política dels departaments implicats.

Aquesta tasca ha estat coordinada inicialment per la Secretaria d'Infància i Adolescència i, actualment, per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, dins del programa "Infància Respon". El programa compta amb la Unitat per a la Detecció i Prevenció del Maltractament Infantil (UDEPMI) i amb una xarxa de serveis territorials interconnectats entre si, que facilita la gestió descentralitzada de les situacions detectades. Cal afegir-hi, a més, el "Telèfon de la infància" (900 300 777), que ofereix gratuïtament suport i assessorament a professionals, a serveis i a la ciutadania en general que ho necessiti.

Per a més informació, feu clic al simulador del Mòdul de Suport a la Gestió del Risc