• Imprimeix

5.510.713 catalans estan cridats a les urnes, 195.533 dels quals són residents a l´estranger, segons dades del cens provisional

Torna
10/08/2015 14:08
  • El Govern activa un servei d´informació multicanal sobre les eleccions al Parlament de Catalunya del proper 27 de setembre
  • Els ciutadans poden informar-se sobre els comicis a través del web electoral, a les xarxes socials, per missatgeria mòbil i telefònicament
  • Les persones amb discapacitat visual poden sol·licitar el procediment de vot accessible, amb documentació en sistema Braille, que permet votar amb garanties d´autonomia i secret del sufragi

 

5.510.713 catalans podran exercir el seu dret a vot en les eleccions al Parlament de Catalunya del proper 27 de setembre, segons dades del cens provisional, 195.533 dels quals resideixen a l´estranger. D´aquest total, 4.124.254 persones són de la circumscripció de Barcelona (151.131 de les quals estan registrades a l´estranger), 510.820, de la circumscripció de Girona (15.214 a l´estranger), 313.729, de la circumscripció de Lleida (14.598 a l´estranger), i 561.910, de la circumscripció de Tarragona (14.590 a l´estranger). D´aquestes persones, 164.240 són nous electors. En les darrers comicis, el cens electoral va ser de 5.413.769 persones, 96.944 catalans menys que en els comicis d´aquest mes de setembre.

 

Per informar els ciutadans dels tràmits relacionats amb el procés electoral, el Govern de la Generalitat ha activat tot un seguit de canals perquè tothom disposi de la informació necessària per poder votar en aquests comicis. Així, els ciutadans podran informar-se, fer consultes i resoldre dubtes sobre les eleccions a través del web electoral, a les xarxes socials, per missatgeria mòbil i telefònicament.

 

Els mitjans de comunicació també difondran la campanya institucional que el Govern posarà en marxa aquesta setmana.

 

Portal www.parlament2015.cat

El portal www.parlament2015.cat aplega tota la informació sobre les eleccions al Parlament: calendari electoral, preguntes freqüents, normativa, composició de les juntes electorals, directori de les juntes, dades estadístiques, etc.

 

Com a novetat, en aquesta ocasió, el portal inclou set vídeos tutorials sobre els temes següents:

  • membres de les meses electoral,
  • vot presencial,
  • vot per correu,
  • vot dels electors catalans que resideixen a l´estranger de forma permanent,
  • vot dels electors catalans que es troben temporalment a l´estranger,
  • vot accessible per als electors amb discapacitat visual i
  • vot dels malalts o discapacitats.

 

El web està en quatre idiomes: català, occità aranès, castellà i anglès.

 

Telegram

Una altra novetat d´aquestes eleccions és la possibilitat de rebre informació al mòbil a través de Telegram, una aplicació de missatgeria instantània gratuïta i feta amb programari lliure que permet enviar i rebre missatges a través d'Internet.

 

Cal tenir l´aplicació descarregada al mòbil i seguir aquestes indicacions:

  • Amb l´aplicació Telegram oberta, obrir un missatge nou (new message) i posar 012 al cercador. Automàticament apareixerà el destinatari "Missatgeria 012" i ja podrem escriure la pregunta o el comentari que desitgem.

 

També podem accedir a Telegram a través de l´aplicació Gencat. Un cop oberta, apareix "Contacta amb el 012" a la part inferior de la pàgina d´inici amb tres opcions marcades amb tres icones: Telegram (si cliquem l´icona s´obrirà directament un missatge nou), telèfon o Twitter.


Centre d´atenció telefònica

També per informar i resoldre els dubtes dels ciutadans en relació amb les eleccions del proper 27 de setembre, el Departament de Governació i Relacions Institucionals ha posat en funcionament un centre d´atenció telefònica que atén les trucades de 8 a 19 hores de forma ininterrompuda. El número de telèfon és 935 515 990.


Atenció telefònica al 012

D´altra banda, com és habitual, el telèfon d´atenció ciutadana 012 també proporcionarà informació i vehicularà les consultes dels ciutadans sobre les eleccions.


Xarxes socials

A més d´aquestes vies, a través dels comptes de Twitter del Departament de Governació i Relacions Institucionals (@governaciocat), el compte del portal de participació de la Generalitat (@participacat), i els comptes de Twitter i Facebook dels casals catalans (@casalscatalans) i de les diverses delegacions de la Generalitat a l´exterior s´informa del calendari electoral i dels terminis per realitzar els diversos tràmits per votar, i es resolen dubtes dels usuaris. També s´atenen les preguntes fetes a través de tuits amb l´etiqueta #participacat.


Campanya institucional

Finalment, el Govern de la Generalitat desplegarà una campanya institucional informativa, que es difondrà a través dels mitjans de comunicació en diversos suports: anuncis de televisió, ràdio, a la premsa escrita (tant diaris, setmanaris, revistes com publicacions mensuals) i cartells exteriors. La campanya es difondrà, així mateix, per Internet als mitjans digitals i s´emetran anuncis a les sales de cinema.

 

La campanya, que començarà aquesta setmana, incidirà en tres aspectes bàsics: informació sobre el cens electoral, el vot per correu i per a persones amb discapacitat visual i la campanya informativa sobre els comicis.


Vot accessible

Les persones amb discapacitat visual poden sol·licitar el procediment de vot accessible, amb documentació complementària en sistema Braille per poder exercir el seu dret a vot en les mateixes condicions que la resta dels ciutadans.

 

El procediment de vot accessible consisteix en la utilització de paperetes i sobres de votació normalitzats, als quals acompanya una documentació complementària en sistema Braille que permet la identificació de l'opció de vot amb garanties d´autonomia i, per tant, el secret de sufragi.

 

Aquesta documentació consta de:

  • Unes instruccions explicatives, impreses en sistema Braille.
  • Un sobre de votació.
  • Un sobre per a cada una de les candidatures amb la indicació de la candidatura en tinta i sistema Braille, i dins de cada un d'aquests sobres, una papereta de votació corresponent a la candidatura indicada en l'exterior.

 

El període per demanar-ho acaba el 31 d´agost. Les sol·licituds s´han de tramitar a través del telèfon gratuït 900 400 012. A les eleccions al Parlament de Catalunya del 2012 es van rebre 297 peticions de vot accessible en sistema Braille.


Vot des de l´estranger

Els catalans que resideixen a l´estranger de forma permanent (CERA) o bé temporalment (ERTA) poden informar-se al web www.parlament2015.cat, on trobaran un vídeo tutorial sobre el vot des de l´estranger.

 

El Govern ofereix, a més, una àmplia informació a través del web d´Afers Exteriors dels diversos procediments que poden seguir per exercir el seu dret a vot, depenent de quina sigui la seva situació (http://afersexteriors.gencat.cat/ca/arees_d_actuacio/comunitats_catalanes_de_l_exterior/Informacio-electoral-catalans-residents-exterior/).

 

En aquest sentit, cal tenir en compte que els ciutadans residents a l´estranger ja poden sol·licitar el vot per correu. Tenen temps de tramitar la sol·licitud fins al 29 d´agost.


Vot per correu (des de l´Estat espanyol)

Els electors catalans residents a Catalunya o a la resta de l´Estat espanyol que optin per votar per correu, han de sol·licitar-ho entre el 4 d´agost i el 17 de setembre. Cal que s´adrecin personalment a qualsevol oficina de Correus i emplenin la sol·licitud d´inscripció en el cens electoral. Després, l´Oficina del Cens Electoral els trametrà al seu domicili la documentació necessària per votar, que inclou les paperetes de totes les candidatures que es presenten a les eleccions i informació sobre el procediment que cal seguir per fer efectiu el vot.

 

El termini per enviar el vot per correu a la mesa electoral corresponent acaba el 23 de setembre. L´enviament és gratuït per a les persones que ho sol·licitin.

 

El web www.parlament2015.cat inclou un vídeo tutorial sobre aquesta modalitat de vot.


Calendari electoral

Algunes dates del calendari electoral que cal tenir en compte són:

  • Termini per sol·licitar el vot per correu per als electors residents a l´estranger: del 4 al 29 d´agost.
  • Termini per sol·licitar el vot per correu per als electors que resideixen a Catalunya o a la resta de l´estat espanyol: del 4 d´agost al 17 de setembre.
  • Termini per sol·licitar la documentació electoral en sistema Braille: del 4 al 31 d´agost.
  • Comprovació del cens electoral: del 10 al 17 d´agost.
  • Publicació al DOGC de les candidatures presentades: 26 d´agost.
  • Cens definitiu: 1 de setembre.
  • Publicació al DOGC de les candidatures proclamades: 1 de setembre.
  • Campanya electoral: de l´11 al 25 de setembre.
  • Dia de reflexió: 26 de setembre.
  • Votació: 27 de setembre. Els col·legis obriran de les 9 del matí a les 8 del vespre.

5 d´agost de 2015