La mobilitat de persones o de mercaderies es pot realitzar mitjançant diferents tipus de transport terrestres, aeris o marítims i fluvials, ja que presenta una gran diversificació pel que fa a tecnologies i sistemes de propulsió. La utilització d'un o altre mitjà -o l'ús de forma combinada: la intermodalitat- depèn fonamentalment de la distància a recórrer i de la quantitat de persones o de tones a transportar.
Comparació entre diferents mitjans de transport per a diversos indicadors ambientals
Indicador
Cotxe
Autobús
Bicicleta
Avió
Tren
Consum d'energia primària
100%
30%
0%
405%
34%
Emissions de CO2
100%
29%
0%
420%
30%
NOX
100%
9%
0%
290%
4%
HC
100%
8%
0%
140%
2%
CO
100%
2%
0%
93%
1%
Contaminació atmosfèrica total
100%
9%
0%
250%
3%
Els mitjans terrestres
El transport terrestre inclou els mitjans motoritzats (automòbil, motocicleta, autobús, taxi, autocar, camió...), els ferroviaris (tren, metro i tramvia) i els no motoritzats (a peu, bicicleta) i els ferroviaris (tren, metro i tramvia). Mentre que els primers funcionen avui dia bàsicament amb combustibles d'origen fòssil o biocarburants i circulen per les infraestructures viàries i carrers, els segons ho fan amb energia elèctrica i es desplacen per les línies ferroviàries.
Si atenem a l'ús que se'n fa i no a la titularitat, aquests mitjans es poden agrupar també en públics (tren, tramvia, metro, autobús, taxi i autocar) i en privats (cotxe, motocicleta, camió, bicicleta...). Sempre hi ha, tanmateix, excepcions, ja que en algunes ciutats del món -com Barcelona, per exemple- hi ha implantades xarxes de carsharing (o cotxe multiusuari) en les que una flota d'automòbils es fa servir de forma compartida pels associats de la xarxa.