e-Escoles Verdes
Butlletí electrònic del programa Escoles Verdes
Núm 18, febrer de 2009

Us expliquem....
Les escoles parlen
El racó de l'alumne
Agenda
Un xic més

Us expliquem
V Fòrums territorials d'Escoles Verdes

Xarxa d'Escoles per a la Sosteniblitat de Catalunya (XESC)

Atenció: aviat s'iniciarà la recollida de propostes del Pla de formació de zona

> Més informació

Les escoles parlen
El CEIP Les Clisques (Port de la Selva) participa en la verema

150 quilos de fruita per esmorzar a l'IES Giola (Llinars del Vallès)

Mercat d'intercanvi a l'IES Bellulla (Canovelles)

El CEIP la Noguera (Balaguer) recupera materials i saviesa d'abans

> Més informació

El racó de l'alumnat
Rodolins que expliquen l'hort i el reciclatge

> Més informació

Agenda
12è Concurs d'idees ambientals i sostenibles

Convocatòria de Concurs de contes de ciències

Jornada de divulgació científica. Educació per al consum

VII Congrés sobre recerca en didàctica de les ciències

Convocatòries en matèria de residus

Subvencions dirigides a ens locals i a associacions, entitats i particulars. Diputació de Tarragona

Agenda dels espais protegits

> Més informació

Un xic més
Escola Catalana de Consum

Bloc UNU

Guia metodològica de l'Agenda 21 escolar de Madrid

Co2nnect

"Cuida el que menges. Menja el que et cuida"

> Més informació


 

Us expliquem...
V Fòrums territorials d’Escoles Verdes

El proper mes de març celebrem els V Fòrums territorials d’Escoles Verdes. Enguany, a més de les Escoles Verdes, hi estan convidats a participar els centres educatius que aquest curs finalitzen el seu projecte d’Innovació Educativa d’Educació Ambiental, així com alguns centres de les Agendes 21 escolars de Sabadell, Vilanova i la Geltrú i Barcelona.
En breu, rebreu per correu electrònic l’enllaç a la pàgina web per poder realitzar la inscripció.

Us adjuntem les dates i els llocs, perquè us les reserveu en les vostres agendes.

Àmbit territorial Municipi Lloc Data
Vallès Occidental-Barcelona Sabadell Fira de
Sabadell
04-març
Tarragona i Terres de l'Ebre Sant Carles Ràpita El Masset 06-març
Comarques de Lleida Juneda CdA "Les Obagues" 16-març
Maresme-Vallès Oriental-resta del Barcelonès Cabrera de Mar Alberg Torre Ametller 19-març
Comarques de Girona Ripoll IES Abat Oliva 25-març
Osona-Berguedà-Bages Vic Universitat
de Vic
26-març
Baix Llobregat-Garraf-Anoia-Alt Penedès-l'Hospitalet de Llobregat Sant Feliu de Llobregat Palau Falguera 31-març

Les Escoles Verdes de Barcelona podreu inscriure-us en el Fòrum de Sabadell o en el de Cabrera de Mar.
Tenint en compte les particularitats de les Escoles Bressol i els suggeriments que vosaltres mateixos ens heu fet, enguany, farem un grup d’intercanvi exclusiu per a les Escoles Bressol en el Fòrum de Sabadell. Per tant, independentment del vostre àmbit territorial, demanem a les Escoles Bressol que us inscriviu en aquest Fòrum. Si a alguna Escola Bressol no li va bé, que s’inscrigui en el seu fòrum territorial i ho informi al seu assessor, perquè en tingui coneixement.

Un cop tancada la inscripció, rebreu el programa específic del Fòrum on us heu inscrit per correu electrònic.

> Us adjuntem el programa tipus

Us hi esperem a tots i totes!

Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC)

El mes de gener passat vàrem fer la primera reunió per constituir la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya. Hi van assistir representants de les Agendes 21 Escolars o de programes d’educació ambiental dels ajuntaments de Barcelona, Sabadell, Sant Feliu de Llobregat, Montmeló, Sant Esteve de Sesrovires, Sant Boi de Llobregat i Vilanova i la Geltrú, i tècnics del Departament d’Educació i del Departament de Medi Ambient i Habitatge que coordinen el Programa Escoles Verdes.

D’aquesta reunió, en van sorgir un grapat d’expectatives:

  • Potenciar les xarxes locals
  • Promoure l’intercanvi entre xarxes
  • Realitzar projectes compartits de recerca i innovació

La XESC ha de ser un bon instrument per avançar i innovar en educació per a la sostenibilitat, tot reforçant el seguiment i l’assessorament als centres des del seu territori i ampliant el marc de relació i intercanvi en xarxa. Us anirem informant de les incorporacions noves i de les actuacions que es vagin concretant.

Atenció: aviat s’iniciarà la recollida de propostes del Pla de formació de zona

En els propers mesos, arribarà la proposta d’activitats de formació al centre. Els serveis educatius recolliran les propostes que feu els centres o grups de centres.

Us fem arribar les modalitats de formació possibles per animar-vos a organitzar algun grup de treball, seminari o taller. A vegades, en el centre hi ha altres prioritats, però us podeu posar d’acord amb les altres escoles i instituts de la zona.

Les modalitats possibles són:

Formació en el centre:

- Els assessoraments als centres han de respondre a un projecte clar, que compti amb el compromís de participació de tot el claustre o d’una part significativa.

- Els tallers adreçats al centre o a ZER són activitats formatives amb una temàtica molt específica i essencialment pràctiques impartides per una persona experta. La durada no ha de ser superior a les 10 hores i ha de comptar amb un mínim de 5 assistents.

Formació per al professorat d’una zona o territori

- Els grups de treball són activitats nascudes com a iniciativa d’un nombre de professors/es de diferents centres amb l’objectiu d’elaborar un material o desenvolupar un projecte de recerca o d’innovació educativa orientat a millorar la pràctica docent. Un dels membres del grup pot actuar com a coordinador/a.

- Els seminaris tenen com a finalitat la reflexió de docents de diferents centres entorn d’un tema a partir de la seva pràctica professional. Estan coordinats per un especialista, que hi actua com a dinamitzador/a. És recomanable la semipresencialitat i l’ús de plataformes tipus Moodle.

- Els seminaris de coordinació són modalitats per a l’intercanvi de criteris i la coordinació entre professorat de centres consecutius (infantil-primària; primària-secundària) o d’una mateixa etapa. Poden ser generals o d’àrea (especialistes d’una mateixa àrea de primària o secundària). Un dels membres del seminari fa les funcions de coordinador/a. En alguns casos, poden rebre assessorament extern puntual.

- Els cursos són activitats de formació estàndard que han de tenir les característiques habituals d’aquestes activitats: una durada variable en funció de la temàtica i amb activitats d’avaluació per comprovar la integració dels continguts de les persones que hi assisteixen. Poden ser de caràcter presencial i semipresencial.

- Els tallers són activitats formatives amb una temàtica molt específica, essencialment pràctiques, impartides per una persona experta. La durada no ha de ser superior a les 10 hores i ha de comptar amb un mínim de 5 assistents. L’objectiu és aprofundir en un coneixement específic i alhora pràctic.

Suarem! El clima que ens espera

Com ja us vàrem avançar, us estem enviant aquest llibre per correu postal i us animem a llegir-lo i treballar-lo a l’aula:

Darrera el títol de “Suarem! “, hi ha un diàleg d’un grup petit de persones que s’inicia amb la pregunta sobre què hi ha de cert en tot el debat del canvi climàtic.

L’originalitat del mitjà utilitzat, un diàleg mitjançant correus electrònics, molt ben escrits, entre persones amb diferents veus, des d’algú que desconeix el tema fins al professor d’universitat o al tècnic de la comunitat europea, fa que la lectura més fàcil, tot i que alhora dóna una visió que no obvia la complexitat del tema.

Aquest llibre pot ser una bona font de textos per llegir amb l’alumnat de secundària a les classes de Ciències per al Món Contemporani i Ciències de la Terra i el Medi Ambient de batxillerat, o a les classes de ciències de segon cicle de l’ESO.

Les escoles parlen
El CEIP Les Clisques (Port de la Selva) participa en la verema

El CEIP Les Clisques ha obtingut, aquest curs, el distintiu d’Escola Verda i, per primera vegada, utilitza el Butlletí per explicar-nos una de les actuacions que ha realitzat:

L’alumnat ha pogut viure en primera persona la tasca dels veremadors. També ha après a mirar el grau del raïm amb l'ajuda d'un refractòmetre i ha adquirit coneixements nous sobre la vinya.
L'Ajuntament ha preparat uns pòsters de totes les feines que requereix la vinya al llarg de l’any i unes fitxes per conèixer quines són les parts del cep. Així mateix, l'Ajuntament del Port de la Selva i la comunitat educativa tenen previst fer en breu una altra sortida a un dels olivars del municipi, perquè la mainada conegui quins són els conreus més estesos al Cap de Creus.

> Us annexem la noticia que es va difondre al diari electrònic de la ciutat de Girona

150 quilos de fruita per esmorzar a l'IES Giola (Llinars del Vallès)

Cada any, a l’IES Giola, s’hi celebren unes Jornades Verdes que, mitjançant tallers i altres activitats, pretenen fer reflexionar a l’alumnat sobre el medi ambient i, alhora, refermar el programa al centre. Enguany, responent a l’objectiu d’afavorir un canvi en els hàbits alimentaris, es va pensar a oferir un esmorzar sa i saludable de fruita per fomentar-ne el consum entre l’alumnat.

Així doncs, a l’hora del pati, una dotzena de pares voluntaris de l’AMPA, després d’haver pelat, tallat i posat en safates tot tipus de fruita, estaven preparats per començar a repartir 150 kg que esperaven no haver de menjar-se ells mateixos, en el cas que l’alumnat no respongués bé a la proposta.

Però tot va anar rodat, perquè tan bon punt l’alumnat va fixar els ulls en aquella estesa de talls de poma, maduixa, taronja, plàtan, kiwi, pinya, síndria i meló, començaren a demanar allò que més els agradava, segons el gust de cadascú: “A mi només una mica de taronja, gràcies!”, “Jo vull molta maduixa... si pot ser, eh!” o bé, “Jo vull de tot, que tinc molta gana!” En definitiva, que el contingut de les safates desaparegué en qüestió de minuts... A tall de curiositat, la maduixa i la pinya foren les varietats de fruita més demanades, seguides de la síndria, el meló i el kiwi.

Tothom s’afegí a l’oferta de l’AMPA: professorat, pares, personal no docent, i fins i tot una parella de la policia municipal! Ara bé, cal dir que els 150 kg van quedar curts i no es pogueren oferir totes les varietats de fruita a tothom, però això fou precisament fruit de l’èxit rotund que, des d’aquell moment, es va convertir en la primera Festa de la Fruita de l’IES Giola! I ben segur que no serà l’última...

Mercat d'intercanvi a l'IES Bellulla (Canovelles)

El passat 19 de desembre, a l’IES Bellulla, hi va tenir lloc un mercat d’intercanvi de roba, CD i llibres usats.

La jornada, inclosa dintre de les actuacions del trienni 2008-2011, va ser molt ben acollida per tota la comunitat educativa. Pares, alumnat i professorat van col•laborar molt activament:

a) Cartells anunciant la participació per tot l’institut, al web del centre i bloc d’escoles verdes
(http://blocs.xtec.cat/bellullaescolesverdes)

b) Durant dues setmanes, s’ha recollit tot el material i s’han entregat targetes de diferents colors a l’alumnat, segons el nombre de peces a intercanviar.

c) Organització del taller, coincidint amb la festa de Nadal del centre. Un grup de l’alumnat de tots els cursos de l’ESO s’ha encarregat de col•locar taules, organitzar la roba per al taller, llibres per a diferents temàtiques, recollir tiquets d’intercanvi, etc.

d) Tres professores han estat les dinamitzadores de l’activitat, tutoria a tutoria.

El recompte de peces intercanviades va ser el següent:
  • 75 llibres
  • 22 CD de música
  • 3 DVD de pel•lícules
  • 73 peces de roba
  • 23 articles de complements

Un cop finalitzada la jornada, tots els articles restants van ser portats a Càrites de Granollers, es van comptabilitzar 2 sacs grans de roba i 2 caixes de llibres i CD.

Moltes gràcies per participar!

El CEIP La Noguera (Balaguer) recupera materials i saviesa d'abans

Des de finals dels anys 80, el CEIP La Noguera de Balaguer participa a la Fira de Santa Llúcia que se celebra a nivell de ciutat un dissabte del mes de desembre. Són els i les alumnes de sisè els mateixos encarregats de l’organització, del muntatge i de la venda. La parada consta principalment de productes elaborats artesanalment pel mateix alumnat –alguns d’ells relacionats amb l’ambient nadalenc– amb l’ajuda del professorat i també de pares i mares.

Entre els productes que en aquesta edició es van posar a la venda destacaríem els següents:

  • Sabó ecològic en fred elaborat a l’escola amb la col•laboració d’una àvia de l’escola. Muntem un plafó informatiu del seu procés de fabricació al passadís de l’escola per fer-ne difusió.

  • Troncs de Nadal en miniatura com a treball manual fet pels alumnes i ninots de neu fets amb pinyes pinyoneres.
  • Pots d’herbes remeieres (per cuinar, tisanes, perfum de lavanda, llavors, etc) etiquetades de forma casolana amb el logo de l’escola. Aquí en teniu un model:
  • Adob Natural elaborat a partir de la matèria orgànica que recollim a l’escola amb les restes del menjar del menjador i de l’hora de l’esbarjo. Reutilitzem garrafes d’aigua, les etiquetem i les omplim del compost garbellat. Aquí teniu una mostra de l’etiqueta:

  • Davantals i manoples de cuina confeccionades per una mare.

  • Un xiulet “tu-tut” fet en un taller a l’escola conduït per dues ex-alumnes a l’aula de sisè. La base era feta de canya de riu. Els alumnes els van pintar i decorar al seu gust.


Dia de la celebració de la Fira de Santa Llúcia d’enguany

El racó de l'alumnat
Rodolins que expliquen l’hort i el reciclatge

L’alumnat del CEIP La Mercè de Tortosa ens envien rodolins que han fet per explicar-nos l’hort i el reciclatge. Esperem que us agradin:

DEIXALLES

1. Un dia els companys d’escola
vam decidir reciclar
perquè vèiem que al pati
ho podíem separar.

2. Per poder-ho realitzar
vàrem fer una reunió
i després de molt parlar
sorgí una idea. Déu n’hi do!

3. Cada dia a l’esbarjo
reciclem tots, poc a poc,
vigilem que tothom posi
les deixalles al seu lloc.

4. Amb els mestres cada dia
aprenem els materials
distingim plàstics i cartolines
de vidres i d’animals.

5. Al carro groc, els envasos
al blau tot paperots
i al marró restes orgàniques
i així separem molt millor.

6. Si tothom fes com nosaltres
milloraria l’entorn
i faríem millors coses
per tenir més net el món.

L’HORT: FAVA, FAVETA

1. Del pati en un racó
un hort al cole hem plantat
hi toca el sol tot el dia
i és un lloc arrecerat.

2. Varen cavar i remenar
els alumnes de sisè
tot l’hort varen llaurar
era pel mes de gener.

3. Varen fer solcs ben profunds
tres faves a cada forat
arran del solc, el crestall
i totes han germinat.

4. Reguen cada dilluns
amb ampolles els petits.
També els de primer i segon
I tornen ben divertits.

5. Fem fotos quan anem a l’hort
per mostrar el nostre favar
i expliquem com ho fem tot
a tothom qui ens vol escoltar.

6. Amb la collita farem
a l’escola una menjada
de faves tendres i allets
per Cinta, molt ben cuinades.

Agenda

Concursos

  • 12è Concurs d’idees ambientals i sostenibles

La Universitat Politècnica de Catalunya, sota el lema “Ciutats i pobles sostenibles: tens idees per canviar el món?”, obre el 12è Concurs d’idees ambientals i sostenibles. Aquest cop, l’objectiu és cercar idees innovadores que ajudin a l’avenç de la sostenibilitat i que siguin aplicables dins del nostre àmbit local, ja sigui a l’escola, a la universitat, al barri, al districte, o als pobles i ciutats.

Les idees poden tractar qualsevol dels cinc reptes que prioritza el Pla UPC sostenible 2015:

  • Edificació, energia i canvi climàtic
  • Gestió del cicle integral de l’aigua
  • Responsabilitat social de la tecnologia
  • Territori, mobilitat i logística
  • Materials, recursos i gestió dels residus

> Més informació

  • Convocatòria de Concurs de contes de ciències

Organitzat per l’Obra Social de la Caixa, el Concurs es convoca, d’una banda, per estimular l’interès envers els temes de ciència i pensament científic entre els nois i les noies d’entre 4 i 20 anys, i de l’altra, potenciar la creació d’obres literàries o plàstiques que tractin la ciència amb imaginació i valor científic.

El termini de presentació és el 19 d’abril.

> Més informació

Cursos, jornades i congressos

  • Jornada de divulgació científica. Educació per al consum

El proper 10 de març, tindrà lloc una jornada de divulgació científica dirigida a professionals de l’educació, vinculada a l’educació per al consum. L’organització va a càrrec del CosmoCaixa de Barcelona i l’horari és de 17 a 21h. Us adjunto el programa per si hi esteu interessats/ades, on trobareu l’enllaç per fer la inscripció. A banda dels aspectes formatius més teòrics, també són interessants els tallers simultanis de primària- secundària que estan previstos.

> Programa

> Més informació

  • VIII Congrés sobre recerca en didàctica de les ciències

Els dies 7, 8, 9 i 10 de setembre de 2009, està previst que és realitzi el VIII Congrés sobre recerca en didàctica de les ciències a Barcelona.

El lema d’aquest any és: “Ensenyament de les ciències en un món en transformació”.

> Més informació

Subvencions

  • Convocatòries en matèria de residus

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha fet públiques les convocatòries en matèria de residus corresponents a l’any 2009. A algunes convocatòries, les escoles podeu presentar-vos-hi a través de l’AMPA i en altres, els ajuntaments del vostre municipi poden demanar-les per cobrir alguna de les vostres necessitats.

> Més informació

  • Subvencions dirigides a ens locals i a associacions, entitats i particulars. Diputació de Tarragona

La Diputació de Tarragona manté la voluntat de contribuir de manera activa i de recolzar econòmicament les demandes socials dels ens locals, persones i entitats públiques i privades. Per això, s’han aprovat les convocatòries de subvencions, d’acord amb línies de subvencions que, entre altres, preveuen la realització d’actuacions ambientals, realització d’accions d’impuls ambiental, actuacions d’estalvi i eficiència energètica i foment de les energies renovables, gestió òptima de l’aigua...

> Més informació

Agenda dels espais protegits

  • Agenda d’activitats del Parc Natural del Cadí-Moixeró durant el mes de febrer:

    - Dissabtes 7 i 14 de febrer. Sortida-taller: Avui farem una esparra!

    (A les 9 del matí. Mig dia. Amb cotxes propis. Cal portar esmorzar i aigua. Trobada a la plaça St. Roc de Bellver de Cerdanya)
    Amb fustes dels pins que vàrem anar a buscar el novembre, aprendrem a fer una esparra, antiga tanca dels portells- entrades dels prats i camps-, a càrrec d’Isidre Ricart, ramader de la zona.

    - Diumenge 8 de febrer. Sortida amb raquetes de neu: Descoberta del bosc de pi negre a l’entorn de La Molina i del Parc Natural.

    (Mig dia. Trobada a les oficines de la Molina; Telecabina Alp 25000)
    Acompanyats de Xavi Fanto, Altitud Extrem.

    - Exposicions:

    - Museu de les Trementinaires–Tuixén: Escarafalls aparents (col•lecció de dibuixos de Jaume Rovira). Del 2 de gener al 29 de març. (Per a més informació: 973 35 31 12/973 37 00 30 o museu@tuixent.ddl.net).

    - Centre ordenador d’activitats de muntanya–Gòsol: Sala Picasso al Centre de Muntanya. Gener, febrer i març de 2009. (Per més informació:973 37 00 16/973 37 00 55).

    - Casa del Riu. Antic escorxador–Martinet de Cerdanya: Els ecosistemes fluvials. (Per a més informació: 973 51 50 12).

    - Casa del Bosc. Antic convent–Bellver de Cerdanya: Fauna forestal. (Per a més informació: 973 51 00 16) (Tancat temporalment per reformes a l’edifici de l’Ajuntament).

Per a les sortides hivernals, cal portar roba d’abric, guants, gorra, botes de muntanya i ulleres de sol. Cal que confirmeu l’assistència a les activitats una setmana abans que es realitzin al telèfon 93 824 41 51, al fax 93 824 43 12 o bé a l’adreça de correu electrònic pncadimoixero.dmah@gencat.cat.

  • Agenda d’activitats del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici durant el mes de febrer:

    - Excursions amb raquetes de neu: Caminant per la neu.

    . 14 i 28 de febrer, sortides des de les cases del Parc de Boí, Espot i centre d’informació de Senet.
    . 7 i 21 de febrer, sortides des del centre d’informació de Llessui.

    - Exposició: Recull d’obres presentades al XV Concurs de fotografia del parc. (De l’1 de gener al 28 de febrer, a la casa del Parc de Boí; Alta Ribagorça).


    - IV Concurs de dibuix naturalista. Concurs de dibuix dirigit als centres d’ensenyament de Catalunya i Espanya. Les obres es podran enviar o lliurar a les cases del Parc de Boí o d’Espot fins al 3 de maig de 2009.

Més informació

  • Casa del Parc Nacional de Boí (973 696 189)
  • Casa del Parc Nacional d’Espot (973 624 036)
  • Centre d’informació de Llessui (973 621 798
  • Centre d’informació de Senté (973 698 232)

> htpp://reddeparquesnacionales.mma.es/parques/aiguestortes
> www.parcsdecatalunya.net
> a/e: info.aiguestortes@oapn.mma.es

  • Centre de Natura d’Odèn (Solsonès). Ofereix diverses activitats per a escolars

- Visita al Salí de Cambrils
- Un tomb pel paisatge d’Odèn
- Odèn, un espai per investigar, una realitat per actuar
- Els secrets de les muntanyes. El centre de natura d’Odèn i el Consorci de Paleontologia i Entorn de Coll de Nargó posen a l’abast de les escoles una oferta pedagògica de dos dies en un entorn natural.

> Més informació

Un xic més
Escola Catalana de Consum

Es desplaça durant els mesos de febrer i març a les terres de Lleida i realitza una sèrie de tallers educatius sobre consum.

Del 9 al 20 de febrer, estarà a Mollerussa.

Del 23 de febrer al 6 de març, estarà a la Seu d’Urgell.

> Més informació

Bloc de UNU

Us annexem aquest bloc que conté una secció sobre alimentació que ser molt interessant i d’on podem treure continguts per a la realització de diferents accions educatives entorn aquest tema. També podreu practicar el vostre anglès i millorar el de l’alumnat.

> Més informació

Guia metodològica de l’Agenda 21 escolar de Madrid

Podeu consultar la guia que l’Ajuntament de Madrid ha editat per a la seva Agenda 21 escolar. Trobareu experiències d’altres centres i podreu veure com treballen en una altra comunitat autònoma.

> Us annexem l’enllaç a la guia

Co2nnect

Co2nnect és una campanya que es fa a tot Europa per cridar l’atenció sobre la producció de CO2 en el trajecte de casa a l’escola.

Proposa diverses activitats i l’aportació de dades a una base comuna.
Focalitza la campanya en dos jornades, però sinó va bé, la proposta pot ser interessant per fer-la a l’escola o a l’IES en un altre moment.

> Més informació

El gripau comú

Amb el suport de l’Obra Social de la Caixa Laietana i el Departament de Medi Ambient i Habitatge, el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) ha editat el segon llibre de la col•lecció “Fauna nostra”: El gripau comú.

> Us el podeu descarregar al web

O solicitar-lo al CRARC http://www.crarc-comam.net/

“Cuida el que menges. Menja el que et cuida”

Aquest és el títol de la guia que ha elaborat el Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural amb l’objectiu de donar a conèixer els avantatges dels aliments ecològics.

> Més informació

© 2009 Generalitat de Catalunya