e-Escoles Verdes
Butlletí electrònic del programa Escoles Verdes
Núm 31, maig de 2010

Us expliquem....
Les escoles parlen...
El racó de l'alumnat
Fem xarxa
Agenda
Un xic més

Us expliquem
Constitució de la XESC

La Conferència Catalana per infants i joves sobre el Medi Ambient, tot un èxit

El COSMOCAIXA convid les escoles de la XESC

> Més informació

Les escoles parlen
L'ESC Pau Claris (la Seu d'Urgell) participa en el Pla de consum de fruita a les escoles

L'INS Esteve Terradas i Illa (Cornellà de Llobregat) celebra les respostes rebudes dels dirigents polítics

I Caminada Popular de l'INS Francesc Ribalta (Solsona)

L'Escola Anunciata (Gironella) i la recollida selectiva dels residus

L'INS Berenguer Entença (Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant) fa contacontes

L'ESC Joan Maragall (l'Hospitalet de Llobregat) surt a l'InfoK de TV3

La prevenció de residus i l'hort de l'ESC El Sitjar (Linyola)

> Més informació

El racó de l'alumnat
Els tallers d'apicultura en L'ESC

Els Estanys (Platja d'Aro) i l'INS Mare de Déu de la Candelera (l'Atmella de Mar)

> Més informació

Fem Xarxa
Jornada tècnica a Girona sobre horts ecològics

> Més informació

Agenda
Premi UPC per a treballs de recerca de barxillerat i CFGS

Exposició permanent del Parc de Collserola

Festa del Comerç Just i la Banca Ètica

Les al·lèrgies als aliments. Avançar es seguretat alimentària

Festa de la Mel d'Arnes

L'Any Monturiol, carregat d'activitats

Dia Europeu dels Parcs

> Més informació

Un xic més
Aparador virtual de biodiversitat 2010

Nou web de Parcs Naturals de Catalunya

Els rellotges del món

La custòdia entra en joc

Una factoria de jocs

El nostre amic l'escurçò

Apren estadística

FICMATECA

Misión posible

Revista Opcions

L'aigua i el canvi climàtic a la Mediterrània

> Més informació


Us expliquem...
Constitució de la XESC
El passat 12 d’abril, el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, va presidir l’acte de constitució de la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC) i de la Comissió de Seguiment.

Van assistir a l’acte representants de les diferents institucions impulsores de la Xarxa.

Coincidint amb aquest acte, es va organitzar una jornada adreçada a representants de l’Administració local: La gestió ambiental i l’educació per a la sostenibilitat als municipis. Experiències en xarxa. En aquesta jornada, en què van participar 23 ajuntaments, 1 consell comarcal i diverses entitats d’educació ambiental, es va presentat la XESC, i també diverses experiències de diferents administracions locals que han posat de manifest com el treball en xarxa amb els centres educatius és important per donar suport i millorar tant els programes d’educació ambiental com la gestió municipal.

Un dels objectius de la XESC és la creació d’espais de debat i d’intercanvi d’experiències per avançar en la conceptualització de l’educació per a la sostenibilitat en l’àmbit dels centres educatius. Amb aquest objectiu, el 13 d’abril es va organitzar el I Simposi de la XESC, on més de 400 professors i professores en representació dels més de 800 centres que formen la XESC van compartir una jornada de reflexió i debat sobre les temàtiques principals dels programes d’educació per a la sostenibilitat que es desenvolupen en els centres.


Mestres del Bages i el Berguedà

Al web de la XESC (www.xesc.cat), trobareu les presentacions d’aquestes dues jornades.

La Conferència Catalana per infants i joves sobre el Medi Ambient, tot un èxit

Emmarcada en el procés participatiu de la pròxima Conferència Internacional de Medi Ambient per a Infants i Joves, van participar-hi una quarantena d’alumnes de diversos centres del nostre territori. A l’acte, es van exposar els processos dels centres, es va debatre la Carta de compromisos catalana, i es van escollir els cartells i els delegats que representaran Catalunya a Brasil.

Els cartells seleccionats són Gota a gota, que el agua se agota (Col·legi Mare de Déu de la Mercè. Sant Feliu de Llobregat) i Buenas prácticas ecológicas (Escola Parroquial de Sant Feliu. Cabrera de Mar). Els delegats són alumnes de l’INS Narcís Monturiol (Barcelona) i els delegats suplents pertanyen al Col·legi Mare de Déu de la Mercè (Sant Feliu de Llobregat).

Gràcies per la implicació de tothom en el procés i enhorabona als qui han estat seleccionats!

> Conferència Catalana de Medi Ambient per a Infants i Joves

El COSMOCAIXA convida les escoles de la XESC

El COSMOCAIXA convida al taller gratuït “Imagina’m, renova i construeix” els casals d’estiu que organitzin els centres escolars de la XESC i ofereix un 50% de descompte en la resta d’activitats. El taller s’adreça a infants d’entre 6 i 9 anys i consisteix en un joc sobre el reciclatge per descobrir com n’arriben a ser d’útils molts dels objectes que llencem.

Per a més informació, podeu contactar amb el Departament de Difusió i Públics de CosmoCaixa al telèfon 93 253 74 07 (matins), o descarregar-vos el tríptic següent.

> Tríptic

Les escoles parlen
L’ESC Pau Claris (la Seu d’Urgell) participa en el Pla de consum de fruita a les escoles

El programa en el qual participa l’escola es tracta d’una iniciativa de la Unió Europea, coordinada pels departaments d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, de Salut i d’Educació de la Generalitat de Catalunya, que consisteix en la distribució de fruita gratuïta a les escoles que ho han sol·licitat durant sis mesos (de gener a juny). Els nens i les nenes de l’escola, cada dimecres, esmorzen una peça de fruita: pomes, plàtans, peres, taronges, maduixes, etc., segons la temporada.

Aquest projecte és una continuïtat del que desenvolupa el centre com a Escola Verda i que, des de fa quatre anys, duu a terme en col·laboració amb les famílies:
Els dimecres, fruita.

Els pares aplaudeixen aquesta iniciativa d’educació en l’alimentació. Encara que a casa es fomenti menjar sa, l’escola representa un ajut molt important en aquesta altra educació que és saber i aprendre a alimentar-nos bé.

> Pla de consum de fruita a les escoles

L’INS Esteve Terradas i Illa (Cornellà de Llobregat) celebra les respostes rebudes dels dirigents polítics

El passat 17 de desembre de 2009, l’alumnat de 4t d’ESO de l’IES Esteve Terradas que cursa les matèries de Física i Química i de Biologia i Geologia va participar en una activitat celebrada al Museu de les Aigües de Cornellà, en coordinació amb altres museus i centres de ciència de tot Europa, i es va sumar a la Cimera del Canvi Climàtic que va tenir lloc a Copenhaguen. Mitjançant el joc Clim’City, va elaborar una resolució per enviar-la als responsables de la conferència.

Aquesta resolució va ser enviada a:

  • Secretariat de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic
  • president del Govern d’Espanya
  • president de la Generalitat de Catalunya
  • ministra de Medi Ambient i Medi Rural i Marí del Govern d’Espanya
  • conseller de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya
  • alcalde de Cornellà de Llobregat
  • director de l’IES Esteve Terradas i Illa de Cornellà de Llobregat.

Durant la setmana del 15 de febrer, es van rebre les respostes a aquestes cartes enviades. Concretament, s’ha obtingut resposta escrita, enviada a l’atenció dels alumnes de 4t d’ESO de l’IES Esteve Terradas i Illa, de l’alcalde de Cornellà, el Sr. Antonio Balmón Arévalo, del secretari general d’UNFCCC, dels presidents del Govern d’Espanya, l’Excm. Sr. José Luís Rodríguez Zapatero, i de la Generalitat de Catalunya, el M. Hble. Sr. José Montilla, i de la ministra de Medi Ambient i Medi Rural i Marí del Govern d’Espanya, la Sra. Elena Espinosa Mangana.

El passat 27 de febrer, es va fer una convocatòria de reunió a la Sala d’Actes del centre per fer partícips d’aquest acte la resta de companys de 4t d’ESO amb l’objectiu de conèixer les respostes obtingudes a la seva resolució.

En aquest mateix acte, el director de l’Institut, el Sr. Antonio Morales, els va felicitar i agrair la seva responsabilitat i el compromís amb el medi ambient en fer arribar la seva veu fins a la Cimera de Copenhaguen. Igualment, va agrair a la Direcció del Museu de les Aigües de Cornellà la proposta d’aquesta activitat, i va estendre l’agraïment al professorat del centre que hi va participar: el cap del Departament de Ciències, el professor Andrés Flores, i la coordinadora de Medi Ambient, la professora Montserrat Riera.




I Caminada Popular de l’INS Francesc Ribalta (Solsona)

El diumenge 28 de febrer, l’alumnat de 4t d’ESO va organitzar la primera caminada popular de l’Institut. S’hi van apuntar 156 caminants de totes les edats, que van poder gaudir d’un primer tram de camí poc conegut i molt bonic. A mitja caminada, un grup de pares va ajudar a coure les botifarres per a l’entrepà i vam poder gaudir d’un te calent. El tram final era força conegut i, en arribar a la plaça del Camp, es va obsequiar els caminants amb una bossa plegable per a la compra. Agraïm a tots els caminants la seva participació i a l’alumnat, pares i mares, professorat i botigues, la seva col·laboració.

Estem molt satisfets d’aquesta jornada i esperem poder-la repetir!

> Més informació sobre l’acte

L’Escola Anunciata (Gironella) i la recollida selectiva dels residus

La nostra escola treballa aquests darrers cursos per poder ser Escola Verda. Ja fa temps que hem començat a parlar-ho amb el nostre alumnat, amb les famílies, amb el municipi i, evidentment, entre els companys de la feina. Què vol dir ser Escola Verda? Què ens agradaria poder fer el curs vinent? D’una manera festiva, però implicada amb el poble, aquest any el nostre carnestoltes ha estat el resultat d’un treball col·lectiu.

Enguany, ens hem posat de ple en la recollida selectiva i hem pensat que calia que tot el nostre poble de Gironella també es “posés les piles”. Per això, vam aprofitar la rua de carnestoltes per sortir al carrer.

Ben orgullosos de formar part d’aquest projecte, els més petits demostren que si tothom col·labora aconseguirem un paisatge més net i bonic. Petits, grans, mestres, alumnat, famílies i municipi no podem ni volem deixar-nos a ningú.


L’INS Berenguer Entença (Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant) fa contacontes

Dimecres 24 de març, l’alumnat de Cicle Formatiu de Grau Superior de 1r i 2n d’Educació Infantil de l’INS Berenguer d’Entença de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant va dur a terme una activitat del Programa Escoles Verdes: EL CONTACONTES AMBIENTAL. L’activitat consisteix a crear uns contes de temàtica mediambiental amb la finalitat d’escenificar-los davant l’alumnat d’educació infantil de les dues escoles municipals: l’Escola Mestral (l’Hospitalet de l’Infant) i l’Escola Valdelors (Vandellòs). A més, l’activitat es complementa amb el JOC DE LES DEIXALLES, basat en el reciclatge de residus de tipus domèstic. L’alumnat de 1r del CFGS va dur a terme l’activitat a l’Escola Mestral per a l’alumnat de P-3 i els va explicar els contes de Com estalviar aigua amb la Maria, El viatge d’en Pitxi i L’Àlex, el trapella!, i l’alumnat de 2n del CFGS la va realitzar a l’Escola Valdelors el mateix dia a la tarda per a l’alumnat de P-3, P-4 i P-5, al qual va explicar els contes d’El bosc dels animals, El viatge d’en Pitxi i Com estalviar aigua amb la Maria.

Aquesta és una activitat que el nostre centre ja fa uns anys que duu a terme i que agrada molt al nostre alumnat durant el període de confecció dels contes i preparació del contacontes, i també als nens i nenes als quals va adreçada, que es diverteixen molt amb l’escenificació i el joc. La unitat didàctica treballada a classe per l’alumnat del cicle formatiu és l’expressió gestual i corporal, que s’engloba dins del crèdit d’intercomunicació i llenguatges.

L’objectiu principal és dotar els futurs tècnics en educació infantil dels recursos i instruments necessaris per ajudar el nen o la nena a relacionar-se amb el seu entorn físic i humà. La dramatització és una forma de comunicació que fa possible la representació de la realitat, l’expressió de pensaments, sentiments i vivències i, per descomptat, les interaccions amb els altres. Es treballa educativament la comunicació, i això implica potenciar les capacitats relacionades amb la recepció i interpretació de missatges, i les dirigides a emetre’ls o reproduir-los, cosa que contribueix a millorar la comprensió del món i l’expressió original, imaginativa i creativa.

L’ESC Joan Maragall (l’Hospitalet de Llobregat) surt a l’InfoK de TV3

L’Escola Joan Maragall mostra l’actuació del reciclatge de l’oli domèstic a través de la televisió pública catalana. El reportatge, durant dos minuts i mig, explica tot el procés des que surt de la cuina d’una llar, com el gestiona el centre, què en pensen els infants i què se’n fa en acabat.

A més, segons explica Pepi Moreno, “[...] el centre continua desenvolupant des de 4t de primària un projecte de treball experimental amb tecnologies de l’aprenentatge i el coneixement en ciències sobre la nutrició de les plantes”. Per fer-ho, fa servir les plantes de l’hort de la terrassa.

Aquesta experiència forma part de la investigació d’un mestre, Jess Chivite, que està desenvolupant un estudi arran d’una llicència retribuïda del Departament d’Educació. Són quatre els centres del barri de Sant Josep de l’Hospitalet que treballen unitats didàctiques afins des de cicles diferents.

Per tenir i compartir un recull dels nostres treballs de manera ordenada en el temps, hem creat un bloc per veure l’evolució del nostre treball i dels altres centres. Esperem que aquest projecte sigui atractiu, engrescador i participatiu i que fomenti la integració de les tecnologies en l’aprenentatge col·laboratiu dels nostres nens i nenes.

> InfoK (TV3)
> Blog CEIP Joan Maragall

La prevenció de residus i l’hort de l’ESC El Sitjar (Linyola)

Amb l’eslògan A l’escola El Sitjar, prevenim ja!, el passat novembre vam participar en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus organitzant tota una sèrie d’activitats i una exposició, per adonar-nos de tot allò que fem a l’escola per reduir residus i la manera com ho estem fent. A l’exposició, es podien veure les accions que fem a l’escola sobre la prevenció de residus a l’hora d’esmorzar:

  • Els dimecres mengem fruita per esmorzar
  • Evitem els embolcalls de plàstic i paper d’alumini
  • Duem l’esmorzar en una carmanyola o en una bossa de roba
  • Evitem els envasos tipus bric
  • Eslògans i rodolins que cada classe ha pensat com, per exemple, Plàstic no en comprem, fruites mengem!, Si deixalles a l’escola vols evitar, carmanyola has de portar, Les tres R són prevenir, prevenir és curar, Per tenir un bon esmorzar, carmanyola hem de portar, Si vas al mercat al Planell, emporta’t el cistell, Quan vagis a comprar, porta el carret o el cistell a la mà, Aprenem a reduir i la armanyola fem servir!, o Si un moble vols aprofitar, una capa de pintura i ja està!...
  • Les fotografies que cada classe havia fet per il·lustrar el seu eslògan o rodolí.
  • La cançó El rap de la prevenció, inventada per l’alumnat de parvulari i que vam aprendre tota l’escola. Diu així:

“T’has parat mai a pensar
el munt de residus que fem a l’escola?
Cada dia quan esmorzem
un munt de brics, tots duem.
Bosses de plàstic en excés,
no t’enganyis, no serveixen per a res.
Massa paper d’alumini utilitzem,
contaminant el nostre medi ambient.
Ei, tu, ho has pensat bé?”

  • El mural-cartell on els nens i les nenes representants del Consell de Medi Ambient apuntaven què portàvem i com portàvem embolicat l’esmorzar durant la setmana. A partir d’aquestes dades, l’alumnat de sisè va poder elaborar els gràfics que ens han servit per reflexionar sobre com ho fem i així poder millorar. Els gràfics són els següents:

L’exposició va estar oberta durant tota la setmana a totes les famílies i al nostre poble, Linyola. El Consell de Medi Ambient de l’escola, format per mestres, nens i nenes representants de totes les classes, i també per mares, en vam fer una valoració molt positiva, ja que tot i que fa uns quants cursos que treballem sobre la reducció i la prevenció de residus va molt bé de tant en tant recordar i aturar-se a reflexionar en tot allò que fem, i així sempre poder millorar.

Podeu escoltar el Rap de la prevenció, veure els eslògans i rodolins i les fotos de les activitats de la nostra participació en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus al bloc de l’Escola El Sitjar.

Us animem a participar a la nova edició de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, del 20 al 28 de novembre de 2010.

També us adjuntem un web on podreu veure la creació del nostre hort pas a pas. Una manera original, interactiva i molt visual de donar a conèixer les nostres activitats.

> Bloc de l’ESC El Sitjar
> Setmana Europea de la Prevenció de Residus
> L’hort pas a pas

El racó de l'alumnat
Els tallers d’apicultura en l’ESC Els Estanys (Platja d’Aro) i l’INS Mare de Déu de la Candelera (l’Ametlla de Mar)

Aquests centres ja han gaudit dels tallers d’apicultura que s’han fet al llarg d’aquest curs i escriuen per donar-nos la seva opinió. Des del web de l’ESC Els Estanys comenten:

“Aquest divendres va venir un apicultor a fer-nos un taller d’apicultura gratuït. No podeu imaginar com n´és, de fascinant, el món de les abelles. En acabar vam poder tastar diferents tipus de mel i fins i tot pol·len. Ens va agradar molt!!”

També adjunten un enllaç a un àlbum web on trobareu fotografies del taller (clicant el dibuix de l’abella).

En el mateix web del centre, també podem veure l’acte de constitució del Comitè Ambiental d’Alumnes el dia 20 d’abril. Si cliqueu en el símbol de l’article, podreu veure les presentacions que l’alumnat va fer servir per exposar-lo davant els companys.

Una alumna de 1r d’ESO de l’INS Mare de Déu de la Candelera també ha escrit un text sobre el taller que es va realitzar al novembre passat i els seus continguts més interessants.

> Web de l’ESC Els Estanys
> Apicultura a l’INS Mare de Déu de la Candelera

Fem xarxa
Jornada tècnica a Girona sobre horts ecològics

El passat 17 de març, es va celebrar una Jornada Tècnica sobre Horts Ecològics Escolars a Girona ciutat, que tenia com a objectiu donar a conèixer diferents experiències en temes d’horts ecològics a fi d’animar els centres que encara no s’han atrevit a tirar endavant aquesta iniciativa. Si fins ara s’havia entès com una activitat fonamentalment d’educació primària, les ponències presentades van mostrar la tendència d’anar incorporant l’hort ecològic a l’ESO, i, de fet, dos dels instituts que tenen el distintiu d’Escola Verda, l’Institut Santiago Sobrequés i l’Institut Santa Eugènia, van presentar experiències reeixides que van suscitar molt d’interès entre el públic assistent, que havia superat amb escreix les inscripcions prèvies a la jornada.

Iniciatives locals com aquestes han d’encoratjar-nos a dur a terme actuacions sobre l’hort en els centres com a eines de suport, a bastament reconegudes, dins el programa.

> Díptic de la jornada
>
Fotografies de la jornada

Agenda
Concursos i Premis

Premi UPC per a treballs de recerca de batxillerat i CFGS

La Universitat Politècnica de Catalunya convoca l’11è premi UPC per a treballs de recerca de batxillerat i per a projectes de cicles formatius de Grau Superior en arquitectura, ciència i tecnologia sostenibles. L’objectiu d’aquest premi és fomentar l’interès de l’alumnat en la contribució de la tecnologia en el desenvolupament sostenible.

La data límit de presentació dels treballs és el 31 de maig de 2010, i els premis per a les diferents categories són equipaments informàtics, lots de llibres i una beca. La tutoria i el centre de l’alumnat també seran premiats.

Per a més informació, contacteu amb:
UPC. Campus Nord. Edifici Vèrtex
Pl. d’Eusebi Güell, 6, 08034 Barcelona
Tel. 93 401 56 43, a/e pla.promocio@upc.edu

> Premi UPC

Exposicions

Exposició permanent del Parc de Collserola

Una exposició pensada per fer pensar. Aquest subtítol convida a visitar l’exposició permanent del Parc en què es plantegen preguntes com, per exemple, com era Collserola fa 120.000 anys? Què hi fan ara mateix una família de teixons? Què passa al bosc quan es fa fosc? Quins són els animals invasors del Parc?

> Web del Parc de Collserola
> Més informació sobre l’exposició

Agenda

Festa del Comerç Just i la Banca Ètica

Del 8 al 30 de maig, hi ha prevista l’onzena Festa del Comerç Just i la Banca Ètica. Aquesta festa consistirà en diverses celebracions per més d’un centenar de municipis catalans on hi haurà animació infantil, mostra i venda de productes, xocolatades, batucades, sorteigs, espais temàtics i d’intercanvi, etcètera. Consulteu l’agenda per localitats per informar-vos sobre l’acte més proper.

> La Festa
> Agenda per localitats

Les al·lèrgies als aliments. Avançar en seguretat alimentària

Dins el Programa de l’Agència de Protecció de la Salut, aquesta és la temàtica de la darrera sessió del curs actual, en el Camp de Tarragona, que ha estat tractant temes de salut des del punt de vista de temàtiques com la reutilització de l’aigua, l’activitat física, l’aerobiologia i la contaminació atmosfèrica al Camp de Tarragona, entre d’altres.

El Servei Regional al Camp de Tarragona i l’Agència per a la Protecció de la Salut organitzen aquesta darrera sessió que es farà el 25 de maig a la Sala d’Actes dels Serveis Territorials de Salut (av. de Maria Cristina, 54, Tarragona) entre les 13 i les 14:30 h. Us hi esperem!

> Agència per a la Protecció de la Salut
> Programa i sessions anteriors

Festa de la Mel d'Arnes

El pròxim 30 de maig, se celebrarà la setena Festa de la Mel, una jornada popular carregada d’activitats que inclouen cercavila, gegants, grallers, representacions al carrer, sorteigs, actuacions, expositors i un llarg etcètera. Enguany, com a novetat, no us perdeu la visita al recentment inaugurat Centre d’Interpretació de la Mel! Una festa lúdica alhora que didàctica sobre el món d’aquest producte natural.

> Més informació al bloc de la festa

L’Any Monturiol, carregat d’activitats

Com ja hem anat explicant en anteriors butlletins, l’Any Monturiol celebra el 150è aniversari de l’avarada del primer Ictineu de Narcís Monturiol.

Imitant Monturiol és la proposta d’activitats que ha desenvolupat el Cesire-Aulatec del Departament d’Educació. Té, entre d’altres, com a principals objectius: creació d’un webquest, elaboració de maquetes operatives, representacions teatrals, i disseny i realització d’un web temàtic. L’Associació Institut Ictineu Centre Català de Recerca Submarina, organitzadora de l’Any Monturiol juntament amb altres entitats i institucions, proposen una trobada de centres escolars per presentar i compartir els treballs realitzats al llarg del curs. La trobada tindrà lloc el 20 de maig coincidint amb el tancament de l’exposició Immersió, Monturiol i la conquesta del fons del mar.

El Museu Marítim de Barcelona també disposa d’una àmplia proposta d’activitats oberta als centres de tots els nivells educatius.

> Any Monturiol
> Imitant Monturiol
> Activitats del Museu Marítim de Barcelona

Dia Europeu dels Parcs

Catalunya disposa d’una diversitat geogràfica destacable que ha afavorit l’aparició de gran quantitat d’espais naturals diferents que han merescut diversos graus de protecció arreu del territori. Un dels dies més importants per a aquests espais és el 24 de maig, Dia Europeu dels Parcs (DEP), en què se celebraran activitats simultànies tant en l’àmbit català com europeu.

Aquí teniu uns enllaços relacionats per a més informació:

> Programació del DEP a la Xarxa de Parcs Naturals
> Parcs Naturals de Catalunya
> Xarxa de Parcs Naturals
> Europarc Federation (en anglès)

5è Congrés d’Educació i Entorn. Aprendre x Participar x Aprendre

Els dies 20, 21 i 22 de maig, tindrà lloc la cinquena edició d’aquest congrés que té com a objectiu explorar i valorar quines són les pràctiques participatives que poden ajudar a aconseguir més èxit educatiu i contribuir a formar persones responsables, professionals, competents i ciutadans/es amb compromís i solidaritat.

El termini per inscriure-s’hi finalitza el 8 de maig. El preu és de 60 €, es lliurarà un certificat de 30 hores de formació i podeu emplenar la sol·licitud directament al web del congrés.

Per a més informació, contacteu amb la comissió organitzadora al telèfon 97 334 51 58 (ext. 3824 i 3446) o a l’a/e congsey@xtec.cat.

> Web del Congrés d’Educació i Entorn

Un xic més
Aparador virtual de biodiversitat 2010

El Centre de Documentació del Departament de Medi Ambient i Habitatge, amb motiu de l’Any Internacional de la Biodiversitat, presenta aquest portal web especialitzat en aquesta temàtica per informar sobre els esdeveniments al llarg de l’any, difondre documents i enllaços electrònics i disposar d’eines de participació per als visitants.

> Aparador virtual

Nou web de Parcs Naturals de Catalunya

Fa relativament poc que el portal web dels Parcs Naturals de Catalunya ha estat remodelat. Dins de les tasques de millora del gestor d’informació dels webs del Departament de Medi Ambient i Habitatge, aquests canvis volen facilitar la disposició de la informació i la comunicació, i promoure l’educació i participació de tothom qui s’interessi per visitar i acostar-se a la realitat geogràfica d’aquestes àrees naturals protegides.

> Xarxa de Parcs Naturals de Catalunya

Els rellotges del món

Portal de rellotges curiosos sobre tota mena de dades del món entre els quals destaca el World Clock. Inclou dades mundials sobre producció de bicicletes, barrils de petroli, temperatura de la Terra, hectàrees desforestades, creixement de la població, etcètera. Per reflexionar amb educació secundària.

> Més informació

La custòdia entra en joc

La Fundació Emys i la Xarxa de Custòdia del Territori proposen un taller adreçat a joves on es desenvolupen competències de resolució de conflictes, comunicació i negociació a partir d’una simulació. El taller pretén difondre una nova cultura del territori i una major implicació del jovent, i fomentar eines de gestió com la negociació i la participació en l’ordenació del territori. També hi ha una exposició i material digital editat.

> Més informació
> Fundació Emys
> Xarxa de Custòdia de Territori

Una factoria de jocs

La Factoria és un portal de jocs en línia on hi ha un ventall molt ampli d’aplicacions que tracten temes diversos amb la finalitat d’entretenir i aprendre. En destaquem alguns relacionats amb temàtiques ambientals com, per exemple, el Joc del reciclatge (residus), el Joc de l’aigua, Un viatge a través del Pirineu i Descobreix l’ós bru del Pirineu (biodiversitat).

> Més informació

El nostre amic l’escurçó

El Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) dedica el seu tercer àlbum sobre fauna catalana als escurçons. Aquest nou material didàctic s’adreça als centres escolars i té l’objectiu d’atansar la vida de l’escurçó ibèric (en perill d’extinció) i el pirinenc a tothom qui hi estigui interessat. Des de quan existeixen? Com els diferencies? Com viuen? Quins són els principals problemes amb què es troben?

Com els números precedents, destaca la seva qualitat gràfica amb fotografies, dibuixos i esquemes excel·lents. Tots els centres d’educació primària rebreu un exemplar d’aquest àlbum de manera gratuïta.

> CRARC

Aprèn estadística

Com hem de fer exercicis d’estadística? Ens calen dades sobre medi ambient per treballar en el centre? Aquest portal proposa activitats per aplicar l’estadística amb dades reals, interpretar-les de manera entenedora i vincular els resultats a la realitat. Disposa d’un apartat exclusiu dedicat al medi ambient amb els temes del clima, els incendis, els residus i l’aigua, molt útils de treballar dins el Projecte 1 x 1.

> Aprenestadistica.gencat.cat

FICMATECA

El FICMA és el Festival Internacional de Cinema de Medi Ambient que es fa, anualment, al Prat de Llobregat. Recull tota mena de propostes cinematogràfiques, en diversos formats, relacionades amb temàtiques ambientals i socials.

La Ficmateca és l’arxiu d’aquest certamen i, mitjançant registre previ, ofereix a tots els docents de Catalunya una selecció d’entre les més de 3.000 produccions presentades al llarg dels seus setze anys d’història.

> Més informació

Misión posible

Joc en línia en castellà sobre el canvi climàtic editat per la Creu Roja. A Misión posible, la Humanitat és en un moment decisiu per a la seva continuïtat com a espècie en el planeta. Onze anys després que els governants de la Terra es reunissin a la ciutat de Kyoto per intentar parar el procés de destrucció, els gasos amb efecte d’hivernacle continuen sent una amenaça per als éssers humans. Un grup de superherois ecològics continua lluitant contra l’emissió descontrolada de gasos a l’atmosfera que provoca el canvi climàtic. La seva missió és disminuir l’efecte que estan provocant en la salut i, per tant, en l’ésser humà. El jugador de Misión posible acompanyarà els superherois del canvi climàtic en un seguit de jocs que posaran a prova els seus coneixements i actituds a favor del medi ambient.

> Més informació

Revista Opcions

Amb 32 números, la revista del Centre de Recerca i Informació en Consum (CRIC) conté articles reflexius, de caire formatiu i pràctic, sobre temàtiques diverses, i també idees i eines per a un consum sostenible i conscient. Si hi voleu trobar informació d’un tema concret, cliqueu l’opció de visualitzar per temes tractats.

> Més informació

L’aigua i el canvi climàtic a la Mediterrània

El Centre UNESCO de Catalunya, amb el suport del Departament de Medi Ambient i Habitatge i la Fundació Agbar, presenta aquesta publicació sobre les darreres constatacions i previsions científiques sobre l’escalfament global pel que fa a l’estat dels ecosistemes i recursos d’aigua. El llibre inclou una proposta d’activitats per a batxillerat.

> UNESCOCAT

© 2010 Generalitat de Catalunya