e-Escoles Verdes
Butlletí electrònic del programa Escoles Verdes
Núm 39, març de 2011

Us expliquem...
Les escoles parlen...
Racó de l'alumnat
Agenda
Un xic més

Us expliquem
Els fòrums ja estan en marxa!

Les Escoles Verdes dins el Departament de Territori i Sostenibilitat

Tallers "kit power house" a Girona i Manresa

> Més informació

Les escoles parlen
Plantades d'arbres i arbustos en els centres

Mercat d'intercanvi a l'escola Santa Creu (Anglesola)

L'escola Pompeu Fabra (Mollerussa) ja és Escola Verda

Els gegants visiten l'escola Lluçanès (Prats de Lluçanès)

L'escola Guillem Fortuny (Cambrils) i l'exposició itinerant sobre els aliments ecològics

El blog de l'escola La Florida (Santa Perpètua de Mogoda)

> Més Informació

Racó de l'alumnat
L'escola Forn d'Anells (Fornells de la Selva) acull una de les comissions de seguimient d'enguany

> Més informació

Agenda
Només una aigua

X Mostra de Carboneig

II Jornada d'Horts Ecològics de Girona

Vitòria serà capital verda europea el 2012

> Més informació

Un xic més
Descobreix els ratpenats

Escolta, observa i actua contra el canvi climàtic

Xarxa d'Escoles pel COmerç Just

"Hort i cultura" a Girona

El joc de l'aigua

Campanya "L'orgànica al marró"

Associació Hàbitats

Col·lecció de pòsters sobre elsecosistemes aquàtics representatius de Catalunya

Projecte "Cambiaré?"

IDEAS, comer just

Isaac Asimow i les noves tecnologies

> Més informació



Us expliquem...
Els fòrums ja estan en marxa!

Durant els primers dies de març han tingut lloc a Sant Boi de Llobregat, Roquetes i Juneda, els primers fòrums de la XESC d'enguany. En tots ells hi ha hagut èxit de participació i s'hi han fet interessants aportacions entre el professorat i l'alumnat assistent.

Fòrum del Baix Llobregat i Barcelonès





Fòrum de Terres de l'Ebre



Estem treballant en un formulari virtual per con èixer la vostra opinió, comentaris i suggeriments sobre aquestes trobades. Us farem arribar l'enllaç ben aviat. Ens agradaria molt que tothom digués la seva per ajudar-nos a millorar en propers espais d'intercanvi.

Les Escoles Verdes dins el Departament de Territori i Sostenibilitat

En la nova estructura de govern, les competències de l'abans Departament de Medi Ambient i Habitatge han quedat integrades en el Departament Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) i el Departament de Territori i Sostenibilitat (DTES). Us informem que el Programa Escoles Verdes és competència del DTES i, per tant, en el seu web trobareu informació i suport sobre l'educació per la sostenibilitat.

> Departament de Territori i Sostenibilitat
> Educació i Sostenibilitat
> Web d'Escoles Verdes

Tallers "kit power house" a Girona i Manresa

El kit power house consisteix en una maqueta demostrativa d'una casa energèticament sostenible: inclou panells solars, molí de vent, hivernacle, sistema de dessalinització, etcètera. Està dissenyada per a què el professorat de tecnologia o ciències disposi d'un suport complementari experimental en les seves explicacions sobre les energies renovables.

Els instituts verds van rebre el kit durant el curs 2005-06 i, enguany, els centres que participin en els tallers formatius que estem organitzant, i que no el tinguin, el podran demanar en el moment de la inscripció.

Taller kit power house de Manresa
On: Camp d'Aprenentatge del Bages
Dates: 30 de març i 6 d'abril
Horari: 16 a 19 hores
Coordinació i inscripció: CRP Manresa (Jaume Pont. T. 93 872 71 42)

> Informació del kit (anglès)
> Més informació del kit

Si voleu el dossier de treball en català feu-nos-ho saber, enviant un mail a escolesverdes.dmah@gencat.cat

Les escoles parlen
Plantades d'arbres i arbustos en els centres

El passat 26 de novembre, l'escola Josep Pla (Sant Andreu de la Barca) va organitzar la plantada dels arbres i arbustos que va subvencionar el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. En aquest acte van participar tots els nens i nenes de l’escola i, també, van assistir-hi el regidor de medi ambient de la població i personal de l’empresa COMINO, que va fer possible que es pogués realitzar aquesta jornada.
Després d’un gran treball per part de la Comissió Mediambiental, encarregada de preparar i organitzar aquest acte, els alumnes van anar baixant al pati de primària per torns i van poder observar i participar en la plantada d’arbres.

Educació infantil va plantar cirerers, pomeres i pereres; cicle inicial, un castanyer, un pollancre i un cirerer; cicle mitjà, heures; i cicle superior, farigoles.

Un cop totes aquestes plantes van estar plantades, els delegats mediambientals, en representació de tot el cicle, van col·locar al costat de cada arbre cartells identificatius amb el seu nom popular, el nom científic, una fotografia i una petita descripció amb les seves característiques.

Vam gaudir molt amb aquest acte i el nostre pati ha quedat molt bonic.

Per la seva banda, l'escola Emili Carles i Tolrà (Castellar del Vallès) també ha celebrat, recentment, una jornada de plantació amb molta participació. Ens han fet arribar algunes fotografies per compartir-les amb tothom.

Mercat d'intercanvi a l'escola Santa Creu (Anglesola)

L'escola Santa Creu d'Anglesola, en el marc de la II Setmana Europea Sense Residus vam organitzar un mercat d'intercanvi de llibres on van participar els alumnes de l'escola i les famílies. L’activitat pretenia fomentar la reutilització de llibres i donar menys importància al sentit de la propietat, molt arrelat entre els nens/es.

Per tal d’informar als pares es va fer una circular explicant que els nens/es podien portar a l'escola un llibre en bon estat i adequat a la seva edat i, el dia del mercat el podrien intercanviar per un altre de característiques similars.

Des de la Comissió d'Escoles Verdes vam recollir els llibres i els vam seleccionar per cicles. El dia de l'intercanvi vam muntar una parada i vam sortir per classes a fer l'activitat. Cada alumne que havia portat un llibre podia intercanviar-lo amb un val per un altre de característiques similars, amb el control de/la tutor/a.

Un cop realitzada l’activitat ens hem adonat que té punts forts i punts febles:

  • Punts Forts: Tot i que era la primera vegada d'aquesta activitat, la participació va ser força nombrosa. Vam aconseguir l'objectiu de la reutilització de llibres amb la implicació dels pares i mares.
  • Punts Febles: Els alumnes que no van portar llibres no el van poder intercanviar ja que així ho va decidir la Comissió, després de sospesar el pro i el contra (es va comprovar que molts d'aquests alumnes no van portar un llibre, no per problemes econòmics, sinó perquè no els venia de gust). A alguns alumnes els va costar desprendre's del seu llibre i volien tornar-se a emportar el seu.

Valorem aquesta activitat positivament, ja que els objectius proposats es van aconseguir en gran part i els nens i nenes s’ho van passar molt bé. Tenim pensat tornar-la a repetir en el futur.

L'escola Pompeu Fabra (Mollerussa) ja és Escola Verda

El dimarts 25 de gener, tota l’escola ens vam reunir per veure l’acte de col·locació de la placa d’Escola Verda. Ha estat un acte on han participat l’Alcalde i el Regidor d’ensenyament, membres de l’AMPA, tot l’alumnat i professorat del centre. Els alumnes de cicle superior ens han llegit un manifest previ a la col·locació de la placa.
Durant l’acte hem donat el premi a l’aula més ambiental, que aquest trimestre ha estat per 3r B i també hem llegit un decàleg d’accions que ens defineixen com Escola Verda.
Per acabar l’acte, s’ha descobert la placa d'Escola Verda.

> Podeu veure l'acte clicant aquí

Els gegants visiten l'escola Lluçanès (Prats de Lluçanès)

El divendres dia 21 de gener, el dia abans de la Festa Major de Sant Vicenç, vam tenir una visita molt especial que ens va permetre acostar les tradicions i les festes del nostre poble a tots els alumnes de l’escola. Les portes de la nostra escola es van obrir per rebre en Vicenç i l’Àgata, els gegants del nostre poble, acompanyats per la colla gegantera i la colla de grallers i gralleres.

Els nostres gegants tenien dos motius molt importants per compartir amb nosaltres un tarda molt especial: l’endemà havien de sortir a acompanyar els balladors/es de la Trencadansa fins a la Plaça Vella i, a més a més, enguany celebren el 25è aniversari del seu naixement.

Els alumnes d’educació infantil i cicle inicial van poder conèixer, a través de les seves preguntes, on es fan les ballades, l’itinerari que segueixen, els complements i el vestuari dels gegants al llarg dels anys. Les preguntes dels alumnes de cicle mitjà i cicle superior anaven dirigides a esbrinar la història dels nostres gegants, el seu procés de construcció i les seves mesures.

També es va aprofitar la visita per treballar les matemàtiques tot calculant les mides de les parts del cos dels gegants. La visita va ser realment molt emotiva i propera. Tots els nens i nenes van poder gaudir de les explicacions dels geganters i de la colla de grallers els quals ens van oferir una gran ballada. Per viure’ls encara més de prop tots els alumnes van poder entrar dins la seva estructura. Per agrair-los la visita i com a regal d’aniversari, se’ls van oferir uns regals elaborats pels mateixos nens i nenes.
La colla gegantera també ens va obsequiar amb un mocador com a record de la seva visita, sens dubte, impossible d’oblidar.

L’escola Guillem Fortuny (Cambrils) i l’exposició itinerant sobre els aliments ecològics

Durant la setmana del 14 al 18 de febrer l’escola ha acollit l’exposició itinerant “Què són els aliments ecològics?" inclosa dintre el Pla d’Acció per a l’Alimentació i Agricultura Ecològica 2008-2012 portat a terme pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.

L’exposició explica què és la producció ecològica d’aliments d’una manera atractiva i didàctica. Ofereix una eina al professorat per treballar amb els alumnes les característiques de la producció ecològica dels aliments i sensibilitzar-los dels beneficis de produir i consumir productes ecològics. Està formada per 6 plafons explicatius, un tauler de joc i un llibre de receptes.

L’exposició ha estat adreçada a tota la comunitat educativa que forma part del programa Escoles Verdes. La comissió de medi ambient ha valorat el contingut de l’exposició i ha cregut oportú treballar els seus continguts amb els alumnes de cicle mitjà i superior.

Els alumnes més petits han treballat el concepte d’ecologia a partir de l'explicació del conte En Joan i el secret de l’hort de la Sínia. El conte explica com un pagès que cultiva el seu hort tal com ho havien fet sempre els seus pares i avis es veu encegat a tenir un hort com el que té el seu veí; un hort on les hortalisses i fruites creixen molt ràpid i no són atacades per plagues d’insectes perquè utilitza les “pocions màgiques” d’un bruixot que fa que contaminin el medi ambient.

Els alumnes de cicle mitjà i superior han après diferents continguts sobre la producció ecològica dels aliments, exposats en els diferents plafons: què és la producció ecològica dels aliments?, què és l’agricultura ecològica?, què és la ramaderia ecològica?, què són els productes elaborats ecològics?, com sabem si un producte és ecològic?, on podem trobar els aliments ecològics?, etcètera.

Per complementar l’exposició s’ha encomanat als alumnes fer un recepta de cuina on els ingredients utilitzats siguin ecològics, amb la col·laboració i l’ajuda dels pares.
Un cop la comissió de medi hagi recollit totes les receptes s’elaborarà un receptari de cuina ecològica que podrem trobar a la biblioteca de la nostra escola per a la seva consulta.

Comissió de medi ambient

> Enllaç al material educatiu de l'exposició i guia del professorat

El blog de l'escola La Florida (Santa Perpètua de Mogoda)

Des de l'equip dinamitzador d'Escoles Verdes de l'escola, elaboren aquest espai virtual com a instrument de difusió de les actuacions en què treballen juntament amb l'alumnat. Hi trobem articles i fotografies de l'espai verd, l'hort o la gestió dels residus. Amb molta il·lusió ens envien l'enllaç!

> Blog verd de l'escola La Florida

Racó de l'alumnat
L'escola Forn d'Anells (Fornells de la Selva) acull una de les comissions de seguiment d'enguany

El dia 31 de gener es van reunir a la nostra escola tots els centres de la comissió de seguiment d'Escoles Verdes. Hi havia representants de les escoles Lacustària de Llagostera, la Madrenc de Vilablareix, la Vilademany d’Aiguaviva, el Consell Comarcal del Gironès, el CRP del Gironès, l'assessoria tècnica del programa i les mestres coordinadores del programa de la nostra escola.

Després de parlar sobre les activitats del programa, els nens de la comissió ambiental del centre els vam fer una visita guiada per l’edifici i el pati. Els vam ensenyar la cartellera verda, el pati dels llimoners i rosers, l’hort dels grans, els arbres que hem plantat aquest gener al pati, els punts de recollida de brossa i el pati de les olors i dels colors d’educació infantil. També van poder veure el plafó dels enigmes mensuals, pensat per nosaltres i en el qual hi participen tots els alumnes de primària.

Vàrem tenir ocasió d’explicar el funcionament del nostre comitè ambiental d’alumnes, els torns rotatoris que tenim per fer de brigada verda i recollir setmanalment les deixalles. Van veure que la recollida d’orgànica la porten els de 6è. Comprovaren que fem graelles de reciclatge a l’aula i també mirem si els dimecres portem fruita o no, ja que és “El dia de la fruita”.

Els assistents ens van explicar algunes maneres de resoldre el problema del pugó o de les formigues que tenim a l’hort i vàrem quedar que ens comunicaríem entre escoles per intercanviar experiències.

Agenda
Només una aigua

El 22 de març, es projectarà la pel·lícula "Només una Aigua" a l'Espai d'Informació de Reus. Aquesta cinta americana narra les innumerables formes amb què l’aigua ha afectat la vida humana a tot el món. Filmada a 15 països dels dos hemisferis, el film enllaça commovedores seqüències visuals i comentaris d'experts per submergir el públic en una experiència directa i excitant sobre què significa l’aigua per a la humanitat.

L'assistència és gratuïta i per inscriure's enviar un correu a info.eia@reus.cat o trucar el telèfon 977 010 088.

> Més informació, inscripcions i altres activitats

X Mostra de Carboneig

Del 26 de febrer al 27 de març, a Cànoves-Samalús (Vallès Oriental), se celebrarà la desena edició d'aquesta mostra. Durant aquests dies tothom que vulgui podrà participar en les diverses activitats programades per donar a conèixer aquest antic ofici de fer la llenya fins a l'extracció del carbó. No us perdeu el dia 20 de març, la ruta dels carboners i, a la tarda, la gimcana!

> Més informació

II Jornada d'Horts Ecològics de Girona

A la Caseta de la Devesa de Girona se celebrarà, el proper 16 de març, aquesta jornada sobre la importància dels horts ecològics com a instrument de conservació de la biodiversitat cultivada i recurs didàctic per a tots els nivells educatius. Hi estan convidats professorat de primària i secundària i educadors i educadores interessats. L'assistència és gratuïta però cal fer inscripció prèvia trucant al telèfon 972 221 866.

> Més informació

Vitòria serà capital verda europea el 2012

Després d’Estocolm i Hamburg, Vitòria serà la tercera ciutat en ostentar la capitalitat verda europea el 2012. El jurat va escollir-la destacant la quantitat i qualitat de les zones verdes de la ciutat, els horts per la ciutadania, els projectes d'estalvi d'aigua, la mobilitat sostenible i la propera inauguració d'un jardí botànic.

> Més informació

Un xic més
Descobreix els ratpenats

Enguany és l'Any Internacional dels Ratpenats i, des del Museu de Granollers i l'Associació Galanthus, han elaborat aquesta pàgina web dedicada a aquests mamífers excepcionals. Hi trobareu molta informació sobre aquests animals i fitxes didàctiques per treballar a l'escola què mengen, com viuen, com són, què és l'ecolocalització, com es relacionen amb l'entorn i un munt de referències interessantíssimes. No us ho perdeu!

> Descobreix els ratpenats
> Museu de Granollers
> Associació Galanthus

Escolta, observa i actua contra el canvi climàtic

Us presentem el portal web de l'itinerari educatiu sobre canvi climàtic i biodiversitat realitzat per DEPANA, amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat, on trobareu els audiovisuals i els dossiers didàctics de cada espai natural. Les unitats didàctiques són tant per primària com secundària i el vídeo, introdueix sobre les problemàtiques derivades per l'escalfament terrestre als espais naturals catalans.

> Més informació
> DEPANA

Xarxa d'Escoles pel Comerç Just

L'entitat Alternativa3 ONG coordina aquest projecte que pretén aplegar els centres que porten a terme, o estan interessats en engegar, actuacions relacionades amb el consum responsable i el comerç just. La xarxa ofereix materials de suport, butlletins quinzenals, cursos, exposicions, seminaris i tallers tant per a alumnat com per professorat i famílies, assessorament personalitzat i intercanvi d'experiències.

Per consultar els recursos disponibles i les propostes de treball cal inscriure's.

> Més informació

"Hort i cultura" a Girona

Els horts ecològics escolars, un dels projectes pedagògics consolidats que es promouen des de la regidoria d'Educació de l'Ajuntament de Girona, disposen d'una nova eina de treball a Internet per als centres educatius que hi participen: el blog "Hort i Cultura". Aquest espai, recentment inaugurat, està obert a les experiències de les diferents escoles de la ciutat, però també a expressar dubtes, opinions i suggeriments relacionats amb el tema per part de tothom qui vulgui. El projecte es coordina des del Centre d'Educació Ambiental i Recursos Educatius de la ciutat de Girona, La Caseta.

> Més informació

El joc de l'aigua

Es tracta d'un recurs interactiu de l'Agència Catalana de l'Aigua i Departament de Territori i Sostenibilitat, adreçat a alumnat de primària i secundària, que permet treballar la temàtica de l'aigua a partir de diverses activitats. Per a primària, trobareu un mar de lletres, un laberint i un joc de pintar; i per secundària, jocs sobre el cicle de l'aigua, l'estalvi i els éssers vius, entre d'altres.

> Més informació

Campanya "L'orgànica al marró"

L'Agència de Residus de Catalunya, ha engegat una campanya molt visual per posar a l'abast de tothom materials per a la difusió i la comunicació de la importància de separar la fracció orgànica. Aquests materials són personalitzables i poden fer de suport en els centres a les activitats internes o comunicacions amb les famílies.

> Més informació i accés als materials

Associació Hàbitats

L'Associació Hàbitats és una entitat sense ànim de lucre que pretén apropar les persones als espais naturals per, mitjançant el coneixement i l'estima, protegir-los i conservar-los. Aquesta visió es concreta en una proposta educativa que inclou sortides, jocs, tallers i activitats adaptades a infants i joves. Un dels projectes més participatius amb els centres escolars és el Projecte Rius.

> Més informació
> Proposta educativa

Col·lecció de pòsters sobre els ecosistemes aquàtics representatius de Catalunya

Aquesta col·lecció ha estat elaborada per l'Associació per a la Conservació dels Ecosistemes Naturals (CEN), amb la col·laboració del Departament de Territori i Sostenibilitat i el suport de l’Obra Social “la Caixa”.

L’objectiu principal dels pòsters és difondre el coneixement sobre la biodiversitat dels ecosistemes aquàtics continentals i treballar per a la seva conservació.

L’edició dels pòsters serà, inicialment, digital i, a mesura que estiguin fets els podeu descarregar del web. Actualment podeu consultar l'ecosistema de l'Estany de Banyoles.

> Més informació

Projecte "Cambiaré?"

Aquest projecte, promogut pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i la Fundación Biodiversidad, té com a principal objectiu identificar els impactes del canvi climàtic global sobre 70 espècies d'amfibis i rèptils a l'Espanya peninsular. S'estableix una relació entre la sensibilitat al canvi climàtic de les espècies i les principals amenaces relacionades amb el canvi global.

Els principals resultats d'aquest estudi s'han traslladat a un portal web per tal d'acostar-los a la societat en general i més en concret, a educadors i organitzacions públiques i privades. En aquest portal hi trobareu fitxes descriptives, imatges, informació, mapes i prediccions sobre el futur de les espècies amenaçades.

> Més informació (en castellà)

IDEAS, comerç just

IDEAS és una organització, sense ànim de lucre, que tracta de transformar l'entorn econòmic i social cap a un model sostenible a través d'iniciatives de comerç just, economia solidària i consum responsable.

Amb el seu finançament i el de l'Obra Social de "La Caixa", ofereixen una exposició, una activitat i una xerrada o joc sobre el comerç just als centres educatius de bressol, primària, secundària i d'educació especial. Ideal per complementar festes, actes gastronòmics i esportius.

> Més informació activitats i contacte

Isaac Asimov i les noves tecnologies

Us adjuntem l'enllaç d'una entrevista a Isaac Asimov del 1988, sobre l'educació i les noves tecnologies. Isaac Asimov fou un dels més importants i prolífics autors d'obres de divulgació científica i ciència ficció. La visualització d'aquesta entrevista pot servir per emmarcar debats sobre l'ensenyament a les escoles verdes i les TIC. Duració: 7:55.

> Enllaç a l'entrevista

Amb el suport de:
© 2011 Generalitat de Catalunya