Les escoles
parlen
Plantades d'arbres i arbustos en els centres
El passat 26 de novembre, l'escola Josep Pla (Sant Andreu de la Barca) va organitzar la plantada dels arbres i arbustos que va subvencionar el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. En aquest acte van participar tots els nens i nenes de l’escola i, també, van assistir-hi el regidor de medi ambient de la població i personal de l’empresa COMINO, que va fer possible que es pogués realitzar aquesta jornada.
Després d’un gran treball per part de la Comissió Mediambiental, encarregada de preparar i organitzar aquest acte, els alumnes van anar baixant al pati de primària per torns i van poder observar i participar en la plantada d’arbres.
Educació infantil va plantar cirerers, pomeres i pereres; cicle inicial, un castanyer, un pollancre i un cirerer; cicle mitjà, heures; i cicle superior, farigoles.
Un cop totes aquestes plantes van estar plantades, els delegats mediambientals, en representació de tot el cicle, van col·locar al costat de cada arbre cartells identificatius amb el seu nom popular, el nom científic, una fotografia i una petita descripció amb les seves característiques.
Vam gaudir molt amb aquest acte i el nostre pati ha quedat molt bonic.
Per la seva banda, l'escola Emili Carles i Tolrà (Castellar del Vallès) també ha celebrat, recentment, una jornada de plantació amb molta participació. Ens han fet arribar algunes fotografies per compartir-les amb tothom.
Mercat d'intercanvi a l'escola Santa Creu (Anglesola)
L'escola Santa Creu d'Anglesola, en el marc de la II Setmana Europea Sense Residus vam organitzar un mercat d'intercanvi de llibres on van participar els alumnes de l'escola i les famílies. L’activitat pretenia fomentar la reutilització de llibres i donar menys importància al sentit de la propietat, molt arrelat entre els nens/es.
Per tal d’informar als pares es va fer una circular explicant que els nens/es podien portar a l'escola un llibre en bon estat i adequat a la seva edat i, el dia del mercat el podrien intercanviar per un altre de característiques similars.
Des de la Comissió d'Escoles Verdes vam recollir els llibres i els vam seleccionar per cicles. El dia de l'intercanvi vam muntar una parada i vam sortir per classes a fer l'activitat. Cada alumne que havia portat un llibre podia intercanviar-lo amb un val per un altre de característiques similars, amb el control de/la tutor/a.
Un cop realitzada l’activitat ens hem adonat que té punts forts i punts febles:
- Punts Forts: Tot i que era la primera vegada d'aquesta activitat, la participació va ser força nombrosa. Vam aconseguir l'objectiu de la reutilització de llibres amb la implicació dels pares i mares.
- Punts Febles: Els alumnes que no van portar llibres no el van poder intercanviar ja que així ho va decidir la Comissió, després de sospesar el pro i el contra (es va comprovar que molts d'aquests alumnes no van portar un llibre, no per problemes econòmics, sinó perquè no els venia de gust). A alguns alumnes els va costar desprendre's del seu llibre i volien tornar-se a emportar el seu.
Valorem aquesta activitat positivament, ja que els objectius proposats es van aconseguir en gran part i els nens i nenes s’ho van passar molt bé. Tenim pensat tornar-la a repetir en el futur.
L'escola Pompeu Fabra (Mollerussa) ja és Escola Verda
El dimarts 25 de gener, tota l’escola ens vam reunir per veure l’acte de col·locació de la placa d’Escola Verda. Ha estat un acte on han participat l’Alcalde i el Regidor d’ensenyament, membres de l’AMPA, tot l’alumnat i professorat del centre. Els alumnes de cicle superior ens han llegit un manifest previ a la col·locació de la placa.
Durant l’acte hem donat el premi a l’aula més ambiental, que aquest trimestre ha estat per 3r B i també hem llegit un decàleg d’accions que ens defineixen com Escola Verda.
Per acabar l’acte, s’ha descobert la placa d'Escola Verda.
> Podeu veure l'acte clicant aquí
Els gegants visiten l'escola Lluçanès (Prats de Lluçanès)
El divendres dia 21 de gener, el dia abans de la Festa Major de Sant Vicenç, vam tenir una visita molt especial que ens va permetre acostar les tradicions i les festes del nostre poble a tots els alumnes de l’escola. Les portes de la nostra escola es van obrir per rebre en Vicenç i l’Àgata, els gegants del nostre poble, acompanyats per la colla gegantera i la colla de grallers i gralleres.
Els nostres gegants tenien dos motius molt importants per compartir amb nosaltres un tarda molt especial: l’endemà havien de sortir a acompanyar els balladors/es de la Trencadansa fins a la Plaça Vella i, a més a més, enguany celebren el 25è aniversari del seu naixement.
Els alumnes d’educació infantil i cicle inicial van poder conèixer, a través de les seves preguntes, on es fan les ballades, l’itinerari que segueixen, els complements i el vestuari dels gegants al llarg dels anys. Les preguntes dels alumnes de cicle mitjà i cicle superior anaven dirigides a esbrinar la història dels nostres gegants, el seu procés de construcció i les seves mesures.
També es va aprofitar la visita per treballar les matemàtiques tot calculant les mides de les parts del cos dels gegants. La visita va ser realment molt emotiva i propera. Tots els nens i nenes van poder gaudir de les explicacions dels geganters i de la colla de grallers els quals ens van oferir una gran ballada. Per viure’ls encara més de prop tots els alumnes van poder entrar dins la seva estructura. Per agrair-los la visita i com a regal d’aniversari, se’ls van oferir uns regals elaborats pels mateixos nens i nenes.
La colla gegantera també ens va obsequiar amb un mocador com a record de la seva visita, sens dubte, impossible d’oblidar.
L’escola Guillem Fortuny (Cambrils) i l’exposició itinerant sobre els aliments ecològics
Durant la setmana del 14 al 18 de febrer l’escola ha acollit l’exposició itinerant “Què són els aliments ecològics?" inclosa dintre el Pla d’Acció per a l’Alimentació i Agricultura Ecològica 2008-2012 portat a terme pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.
L’exposició explica què és la producció ecològica d’aliments d’una manera atractiva i didàctica. Ofereix una eina al professorat per treballar amb els alumnes les característiques de la producció ecològica dels aliments i sensibilitzar-los dels beneficis de produir i consumir productes ecològics. Està formada per 6 plafons explicatius, un tauler de joc i un llibre de receptes.
L’exposició ha estat adreçada a tota la comunitat educativa que forma part del programa Escoles Verdes. La comissió de medi ambient ha valorat el contingut de l’exposició i ha cregut oportú treballar els seus continguts amb els alumnes de cicle mitjà i superior.
Els alumnes més petits han treballat el concepte d’ecologia a partir de l'explicació del conte En Joan i el secret de l’hort de la Sínia. El conte explica com un pagès que cultiva el seu hort tal com ho havien fet sempre els seus pares i avis es veu encegat a tenir un hort com el que té el seu veí; un hort on les hortalisses i fruites creixen molt ràpid i no són atacades per plagues d’insectes perquè utilitza les “pocions màgiques” d’un bruixot que fa que contaminin el medi ambient.
Els alumnes de cicle mitjà i superior han après diferents continguts sobre la producció ecològica dels aliments, exposats en els diferents plafons: què és la producció ecològica dels aliments?, què és l’agricultura ecològica?, què és la ramaderia ecològica?, què són els productes elaborats ecològics?, com sabem si un producte és ecològic?, on podem trobar els aliments ecològics?, etcètera.
Per complementar l’exposició s’ha encomanat als alumnes fer un recepta de cuina on els ingredients utilitzats siguin ecològics, amb la col·laboració i l’ajuda dels pares.
Un cop la comissió de medi hagi recollit totes les receptes s’elaborarà un receptari de cuina ecològica que podrem trobar a la biblioteca de la nostra escola per a la seva consulta.
Comissió de medi ambient
> Enllaç al material educatiu de l'exposició i guia del professorat
El blog de l'escola La Florida (Santa Perpètua de Mogoda)
Des de l'equip dinamitzador d'Escoles Verdes de l'escola, elaboren aquest espai virtual com a instrument de difusió de les actuacions en què treballen juntament amb l'alumnat. Hi trobem articles i fotografies de l'espai verd, l'hort o la gestió dels residus. Amb molta il·lusió ens envien l'enllaç!
> Blog verd de l'escola La Florida
|