Les
escoles parlen La festa de la primavera a l'Escola Mas Clarà (la Bisbal d'Empordà)
A l’Escola Mas Clarà de la Bisbal d'Empordà hem celebrat la II Festa de la Primavera. Amb la iniciativa de l’AMPA i amb la col·laboració de la comunitat escolar, el centre es va convertir en un bullidor d’activitats:
- Plantar cebes i enciams i també flors de colors a l’hort
- Pintar un mural amb un espantaocells a la vora de l’hort
Sembrar llavors
- Pintar mandales i dibuixos amb motius primaverals
- Exposar, al claustre de l’escola, unes escultures i unes maquetes de pobles fetes amb material de rebuig pels nens i les nenes.

Enmig d’un ambient de companyonia i alegria i amb un sol esplèndid vàrem passar un matí molt agradable. Al final, la guinda va ser la descoberta de la placa d’Escola Verda davant l’alegria de tots els assistents: pares, alumnes i mestres.

La placa és la culminació i continuïtat de la feina que s’ha anat fent durant aquests anys. Culminació perquè l’objectiu era aconseguir-la com a premi a la feina feta. I continuïtat perquè sempre es pot millorar. Amb el certificat d’Escola Verda hi ha el compromís de tota la comunitat de tenir cura del nostre entorn: persones, animals, plantes i la resta d’elements que conformen el medi ambient. Aquestes activitats “fan escola” i ens carreguen les piles per anar avançant en el nostre projecte.
L'Escola Sant Gil (Torà) celebra el Dia Mundial de l'Aigua
Una de les activitats ambientals que portem a terme a l’escola Sant Gil de Torà és la celebració de dies mundials com, per exemple, el Dia Mundial d’Anar a Peu a l’Escola, el Dia Mundial de l’Aigua i el Dia Mundial del Medi Ambient. L’últim que hem celebrat ha estat el dia mundial de l’aigua, el passat 22 de març, del qual us en farem 5 cèntims.

Des de l’àrea de medi, aquest mes de març hem treballat l’eix de la matèria i l’energia, on un dels continguts ha estat l’aigua. Hem fet experiències, treballs, un taller de l’aigua per l’empresa Cassa, i experiments que ens han servit per reflexionar sobre la importància de fer-ne un bon ús i de preservar-la, així com conèixer d’on prové, els estats i el seu cicle.

A la biblioteca de l’escola, també hi ha hagut durant aquest mes un punt de consulta sobre l’aigua, tant amb llibres més científics que ens han permès cercar informació, com llibres d’experimentació i fins i tot contes a l’entorn d’aquesta temàtica.

Des de l’àrea de plàstica, hem realitzat un taller. L’alumnat d’EI ha realitzat 3 núvols, on de cadascun hi pengen unes gotes d’aigua. L’alumnat d’EP, ha realitzat un mòbil d’una aixeta (reutilitzant material) amb unes gotes d’aigua que cauen, les quals estan plenes de missatges escrits pels alumnes mateixos. Aquests mòbils els hem penjat a les tres entrades de l’escola, juntament amb uns missatges que han creat els alumnes mateixos, després d’haver reflexionat a partir d’unes preguntes que els havíem plantejat els mestres.
Sabem que la celebració dels dies mundials tan sols repercuteix en un sol dia, però creiem que amb tot el treball que fem al voltant d’aquest dia, ens ajuda a petits i grans a saber-ne més, ser més conscients del món que ens envolta.
El carnaval de les escoles Antoni Roig (Torredembarra) i Mare de Déu de la Roca (Mont-roig del Camp)
Alguns centres ens han enviat fotografies sobre el carnaval ambientalitzat que han celebrat enguany. A continuació us n'adjuntem algunes amb els comentaris dels centres:
"L’alegria per haver obtingut la qualificació d’Escola Verda, ens ha impulsat a compartir aquest fet amb tota la comunitat educativa en una festa, la festa de Carnaval. Amb les disfresses hem intentat conèixer millor la natura tal com és i tal com la voldríem. Els petits de l’escola van representar l’aire, la terra i l’aigua relacionant-los amb un animal en perill d’extinció de cadascun d’aquests espais naturals.”


A cicle inicial, la natura i els contenidors de reciclatge han estat els temes escollits per a les seves disfresses. L’estalvi energètic de llum i aigua ha estat el treball desenvolupat des de cicle mitjà, i les energies renovables a cicle superior.

A l’hora de fer les disfresses hem utilitzat, més que mai, materials reciclats i de rebuig.
El resultat de tot plegat esperem recollir-lo en un futur no massa llunyà, preparant als nostres alumnes en els nous reptes del desenvolupament sostenible". Escola Antoni Roig de Torredembarra.
"Enguany hem dedicat el nostre Carnaval a les "Verderoltes". La temàtica voltava entorn de l'Escola Verda. D'altra banda, molta de la decoració realitzada estava feta amb materials reciclats i us en volem ensenyar algunes fotos". Escola Mare de Déu de la Roca.”



La participació de les famílies en la plantada al jardí de l'Escola Bressol Gespa (Cerdanyola del Vallès)
L'Escola Bressol Gespa cada any celebren una activitat de millora del pati i l'entorn on participen totes les famílies i infants de 0-3 anys. Ens ho expliquen en aquest recull amb fotografies.
> La Plantada de l'EB Gespa
L'Escola La Muntanya (Aiguafreda) ens ensenya com fan l'"arbre amic"
El projecte "Arbre amic" consisteix a estudiar la biodiversitat vegetal del pati donant, a cada nivell, la responsabilitat de treballar un arbre diferent. L'Escola La Muntanya ens ha fet un article de com s'organitzen i en què consisteix.
> Arbre amic
La cartellera verda de l'Escola Maria Borés (la Pobla de Claramunt)
A l'Escola Maria Borés estan molt contents perquè les flors de les tulipes anuncien bon temps, els enciams creixen a bon ritme i les maduixes ja són vermelles. En el web del centre han inaugurat la cartellera verda per compartir-ho amb tothom i tenir un espai per donar a conèixer totes les actuacions i els treballs ambientals del centre. De moment, ja hi podeu veure algunes presentacions i enllaços amb fotografies.
> Cartellera verda
L'AMPA de l'Escola Sant Pere i Sant Pau edita la nova samarreta del centre
A partir d'aquest curs, els alumnes de l'Escola Sant Pere i Sant Pau tindran un nou model de samarreta identificativa que inclou en el seu disseny gràfic el nostre símbol d'escola acollidora: el xiprer.
El Cupressus sempervirens, que és el nom científic del xiprer, és un arbre perenne de la família de les cupressàcies que, alt i dret en forma de columna i de capçada fusiforme, pot arribar a fer fins a 30 metres d’altura. Originari de la Mediterrània oriental, el xiprer és preuat per la seva fusta dura i resistent.
Tradicionalment, el xiprer ornamentava l'entrada de les masies catalanes, com a símbol elegant de benvinguda i acollida. És per això que des de molt antic, fins i tot fora de Catalunya, també va ser adoptat com a arbre funerari, acollidor de les ànimes.

Les activitats ambientals de l'Escola Alzines Balladores (Sant Feliu de Buixalleu)
El dissabte, 26 d’abril, l’Escola Alzines Balladores, de Sant Feliu de Buixalleu, en la festa de la primavera organitzada per l’AMPA, va inaugurar la placa d’Escola Verda amb una plantada de flors.

Ara fa cinc cursos que es va crear l’Escola Alzines Balladores i des d’un inici ja es va proposar portar a terme un projecte que aposti per la sostenibilitat i l’ús moderat dels recursos naturals de què disposem. En aquest projecte s’implica tota la comunitat educativa: famílies, infants, mestres, monitoratge, personal de neteja i ajuntament. A través de petites actuacions i del dia a dia volem ajudar a millorar els hàbits de la població i sensibilitzar les nenes, els nens i les famílies en relació amb el medi ambient i el nostre paper en la seva preservació.

A l’escola s’apliquen les tres erres Reduir, Reciclar i Reutilitzar. Però a més, a cada curs hi ha una tasca senzilla a dur terme: els més petits d’educació infantil de 3 anys s’encarreguen dels arbres (regar-los, collir les fulles a la tardor per posar-les al compostador); els de 4 anys porten el jardí de l’escola; i els de 5 anys fan l’hort on sempre hi ha algun avi o àvia o algun pare i mare que ens hi dóna un cop de mà.

A educació primària, els de primer s’encarreguen del compostador (recollir les restes orgàniques dels esmorzars i dinars) que ens servirà d’adob per a la terra; els de segon treballen amb les plantes aromàtiques; i els de tercer recuperen llavors. Tots junts mirem d’estalviar energia (hi ha encarregats de tancar portes i llums), recollim aigua de la pluja per regar, fem sortides a l’entorn proper per conèixer millor la natura que ens envolta; usem carmanyola per portar l’esmorzar.

Els dijous mengem fruita i fruits secs i, un cop al mes, convidem a les famílies a esmorzar macedònia que ens preparen elles mateixes. I a mesura que anem creixent, anirem ampliant les actuacions a realitzar que s’han d’anar repetint en el dia a dia per portar a terme el projecte. Un projecte que implica una filosofia de vida i que aposta cap a una manera de veure el món i d’actuar-hi més respectuosa per a tothom.
|