e-Escoles Verdes
Butlletí electrònic del programa Escoles Verdes
Núm 45, novembre de 2011

Us expliquem...
Les escoles parlen...
Racó de l'alumnat
Fem xarxa
Compartim projectes amb les entitats
Agenda
Un xic més

Us expliquem
CONFINT a Catalunya està en marxa

X Trobada d'Escoles Verdes

Presentació del recurs EDUbosc

> Més informació

Les escoles parlen
Setmana especial de la vinya a l'Escola El Vinyet (Solsona)

El Bloc de Escola Verda de l'INS Almatà (Balaguer)

Els anuncis publicitaris de l'Escola Maria Borés (La Pobla de Claramunt)

XIII Jornada de tardor de l'Escola Font d'en Fargas de Barcelona

L'AMPA de l'escola Els Castanyers (Viladrau) a la fira de la castanya

L'Institut Baix Empordà participa en la presentació de la III Setmana Europea de la Prevenció de Residus

> Més Informació

Racó de l'alumnat
Els apadrinaments vegetals a l'Escola Sant Pere i Sant Pau

> Més informació

Fem xarxa
Pratditp, poble de llegenda

> Més informació

Compartim projectes amb les entitats
BACC. El Bicicleta Club de Catalunya

> Més informació

Agenda
16ena Setmana de la Ciència

Curs de formació de la "guia de criteris de qualitat per a les activitats d'educació ambiental, Fora de classe"

Formar-se en Ethica, el joc de les finances ètiques

Presentació Guia Habitat

Concursos

VII edició del concurs escolar "Consumópolis"

Exposicions

"L'aigua que tre la Fam"

El Bosc. Molt més que fusta

> Més informació

Un xic més...
L'escurçó

Mostreig de macroinvertebrats

Escoles fetes amb ampolles de plàstic a Guatemala

> Més informació



Us expliquem...
CONFINT a Catalunya està en marxa

El 17 de novembre, els 41 centres educatius de secundària que han dut a terme les Conferències escolars participaran en la Conferència Catalana que se celebrarà a l’Espai Jove La Fontana de Barcelona. L’objectiu és compartir els compromisos i les accions que han assumit els centres educatius i fer propostes per comunicar i implicar els diferents agents socials en aquestes accions.

En aquesta jornada s’escolliran, també, els delegats de Catalunya a la Conferència estatal que es farà a Vitòria els dies 26 i 27 de gener de 2012. Per preparar aquesta Conferència estatal, el Comitè organitzador, format per representats de Catalunya, Madrid, Galicia i el País Basc, es va reunir a Bilbao el passat 17 d’octubre.

> Programa de la CONFINT Catalana

X Trobada d’Escoles Verdes

Us informem que el 23 de novembre celebrem la X Trobada d’escoles Verdes: un acte en què s’atorga el Distintiu als centres educatius que han finalitzat la formació i tenen un compromís de continuar amb el projecte d’educació per a la sostenibilitat, al qual també estan convidats a assistir els centres que el renoven. Enguany l’acte tindrà lloc a l’Institut Manuel de Pedrolo de Tàrrega. Des d’aquí volem agrair a aquest centre que ens hagi cedit les instal•lacions per a aquesta Trobada.

Confirmeu la vostra assistència a escolesverdes@cedricat.cat (Cristina Barbens)

> Programa de l’acte

Presentació del recurs EDUbosc

El passat 3 d'octubre, al Centre Cultural la Mercè de Girona, una quarantena de docents (mestres, educadors i professors) van participar en la sessió informativa EDUbosc, apropem el bosc a l’aula. La sessió s’emmarcava en el Projecte Estimo el bosc, que la Fundació Boscos porta a terme amb el suport de l’Obra Social de CatalunyaCaixa dins de l’Any Internacional dels Boscos.

Estimo el bosc té l’objectiu d’apropar la realitat forestal a les escoles i a la societat en general. I amb aquesta finalitat consta de dues grans accions. Per una banda, donar a conèixer l’EDUbosc: una eina educativa dirigida principalment a l’alumnat de 8 a 10 anys, fruit d’un treball de més de tres anys, que la Fundació Boscos ha elaborat amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, a fi de donar a conèixer la gestió forestal sostenible i la seva importància per als nostres boscos i al seu futur. I, per una altra banda, la creació d’un espai forestal on line, amb informació d’utilitat per als docents sobre la realitat dels boscos catalans i els beneficis de la gestió forestal sostenible.

> Guia de l’educador
> Més informació

Les escoles parlen
Setmana especial de la vinya a l’Escola El Vinyet (Solsona)

Per què la nostra escola es diu escola El Vinyet?
Amb aquesta pregunta comencen converses i debats amb els infants del grup de mitjans de l’escola, i entre el munt de suposicions hi ha aquestes:
- Perquè aquí abans hi havia vinya
- Perquè els afores de Solsona són el Vinyet.

Amb aquestes hipòtesis i moltes d’altres enceten un projecte sobre Solsona , el seu passat, els portals, i tradicions de la nostra ciutat i durant quinze dies es troben immersos en un projecte sobre la vinya.

El resultat és una magnifica exposició a l’entrada de l’escola que la resta d’infants, pares i mares poden visitar.

Tot això es concreta en la primera setmana especial de la Vinya en què, com si d’una festa de barri es tractés, ens organitzem per penjar banderoles, anar a collir i escampar barballó, així com diferents tallers de cançons i d’expressió que mostrem als nostres familiars i companys.

El dimecres, amb to festiu, vam seguir la setmana de la vinya al camp de la Cabana del Màrtir. Un cop allà, amb tot el seguici, vam encetar noves activitats, vam dinar, córrer, saltar i fins i tot ballar!! QUINA GRAN FESTA i que bé que ens ho vam passar!

El dijous vam fer una verema i tots a aixafar raïm, a la tarda vam fer el tast de most , que estava boníssim i després ho vam posar tot a fermentar a la tina, per a d’aquí a dos mesos poder embotellar.

I l’últim dia, com a cloenda de la setmana, ens vam arribar a la Font dels Frares, una passejada molt relaxada tot gaudint dels primers colors de tardor i xafant les fulles que ja crepiten pel camí; i visitàrem per grups cal Pinyana per veure una vinya de debò. Allà vam tastar raïm acabat de collir, figues, i vam gaudir de les vistes del nostre vinyet des d’una nova perspectiva.

“...Com si fos un emblema,
pel setembre comença
la verema
i el pàmpol d'or convida
a renovar la força
de la vida...”
(Miquel Martí i Pol)

El Bloc de Escola Verda de l’INS Almatà (Balaguer)

Us presentem Gea, el bloc dedicat al programa Escola Verda de l’INS Almatà de Balaguer. Aquest bloc pretén ser una eina informativa i alhora participativa, perquè tots els membres de la comunitat educativa puguin enviar suggeriments o, fins i tot, per fer entrades de temes que els preocupin relacionats amb el medi ambient i la salut.

També és un espai on l’alumnat de 1r de batxillerat de l’assignatura de Ciències del món contemporani anirà escrivint articles al llarg del curs.

Esperem que el bloc pugui ser útil per treballar el tema del medi ambient des de les diferents àrees i des de les tutories.

Tenim encara poques entrades, però molt interessants!.Us convidem a fer-hi una ullada i a fer-vos-en seguidors.

> Adreça del bloc

Els anuncis publicitaris de l’Escola Maria Borés (La Pobla de Claramunt)

Dins de l’assignatura de Mitjans Audiovisuals, l’alumnat de Cicle Superior de la nostra escola va treballar la producció d’anuncis publicitaris.

Aprofitant que la nostra és una escola Verda, la temàtica va girar a l’entorn del medi ambient i les propostes que potenciem des de l’escola per conscienciar l’alumnat dels bons hàbits respecte de l’entorn i la natura .

Durant tot un trimestre, varen veure quin és el procés que segueix una productora audiovisual en l’elaboració d’aquestes produccions. Des de la idea de l’anunci (creada pels propis nens) fins a la seva gravació, passant per l’elaboració del guió i la seva realització.

Amb aquesta experiència, els propis alumnes van viure en primera persona el que representa fer un anunci; van prendre consciència de tot el procés que se segueix i de la quantitat de persones que intervenen en la creació d’un espot (actors, guionistes, càmeres, realitzadors, ajudants de direcció, etc.).

Aquí us deixem els dos anuncis que van realitzar. Esperem que us agradin:

> Més informació

XIII Jornada de tardor de l’Escola Font d’en Fargas de Barcelona

El dissabte 15 d’octubre, a l’escola Font d’en Fargas, vam dur a terme la XIII Jornada de tardor i vam inaugurar els nous espais d’horts i d’escola de Natura.

En aquesta jornada vàrem preparar i condicionar els terrenys per plantar i treballar els horts durant el curs escolar amb els nostres alumnes. Ho vam podem fer gràcies a la col•laboració dels i de les mestres i les famílies, els quals van treballar aquest dia conjuntament en aquesta tasca.

> Més informació

L’AMPA de l’escola Els Castanyers (Viladrau) a la fira de la castanya

El darrer cap de setmana d’octubre s’ha celebrat a Viladrau la 17a fira de la castanya. La fira comença el divendres 28 d’octubre amb el lliurament de guardons: la castanya i el pelló de plata i un concert que fan els alumnes de l’escola de música de Viladrau; i s’allarga fins al 31 d’octubre, amb el popular ball de les bruixes i amb la fira d’entitats l’1 de novembre.

L’Associació de Pares i Mares de l’escola de Viladrau hi col•labora activament i de molt bon grat des dels seus inicis: ens encarreguem de fer una foguera a la Plaça Major per torrar les castanyes que han recollit les famílies de l’escola i, a més de vendre castanyes, venem també entrepans i begudes. Tot es pot acompanyar amb els porrons de vi dolç que hi ha a la parada.

Hem fet un cartell de benvinguda a tots els visitants de la fira i l’hem penjat a l’Ajuntament, a l’entrada del poble.

Els beneficis que es fan a la parada amb la col•laboració dels pares, mares, nens i nenes, organitzats per torns de dues hores, es destinen a les colònies i al transport a les sortides escolars.

L’Institut Baix Empordà participa en la presentació de la III Setmana Europea de la Prevenció de Residus

El 27 de setembre, a la Casa de Cultura de Girona, i dins del marc de la preparació de la Setmana europea de la prevenció de residus, es van presentar de 4 casos pràctics en règim de seminari: la Cooperativa Roba Amiga, l’Ajuntament de Girona, la Federació de comerciants de la Selva i l’escola INS Baix Empordà.

El Seminari tenia 3 objectius:

  • Mobilitzar el teixit socioeconòmic català per promoure la seva participació en la III edició de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (del 19 al 27 de Novembre 2011)
  • Compartir casos pràctics exemplars de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus en diferents sectors.
  • Fomentar que accions d’institucions catalanes sostenibles i innovadores en prevenció de residus optin al Premi Europeu de Prevenció de Residus.

El fet que l'Institut Baix Empordà presentés el que va ser la seva participació en la setmana del curs passat va fer que hi assistissin uns quants instituts verds de les comarques de Girona.

Dins de la preparació de la setmana europea per la prevenció de residus es van presentar 2 webs interessants:

Racó de l'alumnat
Els apadrinaments vegetals a l’Escola Sant Pere i Sant Pau

El passat 22 de setembre, vigília de Sta. Tecla, els i les alumnes de l'Escola Sant Pere i Sant Pau van renovar els seus apadrinaments vegetals, segons el "Pla d'Actuació d'Escola Verda" del Projecte Educatiu de Centre, i van inaugurar el compostador de l'escola.

Els padrins van batejar llurs fillols d'enguany: cada grup-classe va fer l'acte de reconeixement i bateig dels arbres i arbusts dels patis, per tal de donar el tret de sortida a l'estudi de les espècies que li pertoca a cada curs.

Dintre del mateix pla d'actuació, tots els nivells, de P3 a 6è, van fer l'acte simbòlic d'arrencada de producció de compost després de rebre l'explicació del procés de compostatge i la finalitat del seu producte.

Fem xarxa
Pratdip, poble de llegenda

Ja és en funcionament el projecte turístic i educatiu elaborat per l’Oficina de Turisme de Pratdip juntament amb l’Escola Santa Marina de Pratdip, i amb el suport de l’Ajuntament de Pratdip.

Es tracta d’un projecte integral destinat al món educatiu, en el qual es volen posar en valor diferents aspectes característics del poble de Pratdip, com ara la llegenda del Dip, els horts i l’espai natural de la Serra de Llaberia i les Muntanyes de Tivissa i Vandellòs.

El projecte compta amb un dossier educatiu per a l’alumnat, on es proposen diferents activitats per a fer envers els diferents eixos de treball. Aquests dossiers s’han treballat per a dos grups d’edats, per a cicle inicial i per a cicle mitjà i superior. Així mateix, compta amb una guia completa per als docents, on es proposen activitats per a treballar abans i després de la visita al poble.

S’ha treballat perquè els nens i les nenes que facin la visita al poble es diverteixin, alhora que aprenen els conceptes bàsics entorn dels eixos de treball. D’aquesta manera, a tall d’exemple, es proposa una gimcana pel poble per cercar els Dips o la demostració del treball d’un pagès amb pràctica inclosa.

Per portar a terme el projecte es compta amb la col•laboració de diferents pagesos del poble que ofereixen els seus coneixements i els seus horts per fer les demostracions pràctiques. Així mateix, es compta també amb la col•laboració del Consorci de la Serra de Llaberia per als treballs sobre aquest eix.

S’espera una resposta molt bona per part del món educatiu envers el projecte, atès que aquest va ser presentat per l’Escola Santa Marina en el Fòrum d’Escoles Verdes de Catalunya, i va tenir una àmplia acceptació i interès per part de la resta de centres.

Aquells centres interessats a participar en el projecte i fer una visita completa al nostre municipi, cal que es posin en contacte amb:

  • Oficina de Turisme (977 566 388 / 977 566 242 turisme@pratdip.cat)
  • Escola Santa Marina de Pratdip (977 566 033).

El passat 13 d’octubre, es va fer la primera sessió del projecte amb la participació de l’alumnat de l’Escola Santa Marina de Pratdip, la qual va ser tot un èxit: els nens en van gaudir de valent, alhora que ampliaven els seus coneixements sobre el poble.

> Més informació

Compartim projectes amb les entitats
BACC. El Bicicleta Club de Catalunya

El Bicicleta Club de Catalunya (BACC) és una entitat sense ànim de lucre, formada per usuaris de la bicicleta, que treballa des de l’any 2.000 per a la promoció de l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport per a una mobilitat més sostenible.

Una de les línies de treball és el foment de la bicicleta per als desplaçaments als centres escolars de primària i secundària. Des del BACC s’han desenvolupat eines de treball, per tal que els centres educatius puguin iniciar les seves accions a favor de la bicicleta, eines que trobareu als webs:

Actualment s’està treballant en un pla del foment de la bicicleta als centres escolars de Catalunya. Per això, durant els propers mesos estudiaran l’exitós i innovador programa Bike it!, iniciativa que, al Regne Unit, involucra les escoles, els municipis i els pares per promoure la bici com a vehicle per a nens i nenes.

Us adjuntem un vídeo http://www.youtube.com/watch?v=XqYsVt4959M del programa Bike it! http://www.sustrans.org.uk/what-we-do/bike-it

Agenda
16ena Setmana de la Ciència

Del 18 al 27 de novembre se celebra la Setmana de la Ciència. Podeu consultar les activitats que s’hi duran a terme al web.

Curs de formació de la “guia de criteris de qualitat per a les activitats d’educació ambiental, Fora de classe”

Amb l’objectiu de presentar la guia, afavorir l’ús de criteris de qualitat i promoure la reflexió individual i col•lectiva a l’entorn de la qualitat en les activitats d’Educació Ambiental, la SCEA (Societat Catalana d’Educació Ambiental) organitza un curs de formació.
Data i lloc: 30 de novembre, de 18 a 20h a la seu de l’SCEA (c/ Aragó 281, 1r-1a)

El curs és gratuït i està destinat a tothom qui vulgui formar-se sobre criteris d’activitats educació ambiental, tant des del vessant personal com professional. Totes les persones que hi participin rebran un exemplar de la guia “Fora de classe

Inscripció: a través del telèfon 93 488 29 79 o a través del correu scea@scea.cat. Les inscripcions es tancaran divendres 25 de novembre.

Consulta i descàrrega de la guia de criteris en format digital al web

Formar-se en Ethica, el joc de les finances ètiques

T’has preguntat mai què fa el banc amb els teus diners? T’has plantejat que la manera en què gastem, invertim o estalviem els nostres diners té múltiples repercussions sobre l’economia, el benestar social i la salut del planeta que habitem?

En aquest context, la cooperativa Barcelonya presenta el joc de taula ETHICA: una eina pedagògica per aprendre sobre les implicacions socials i ambientals del sistema financer, dirigit a joves i adults a partir de 15 anys, en el qual poden jugar de 6 a 27 jugadors/es. El joc i la pàgina web estan disponibles en català, castellà, anglès, francès i polonès.

El proper seminari de formació sobre Ethica serà a Barcelona, el dimecres 30 de novembre de 15 a 20h.

Per a més informació sobre el joc i per a inscriure-us en el seminari de formació: Barcelonya - Tel. 93 117 1108 – ethica@barcelonya.com

Aquí podreu trobar informació bàsica www.ethica.co

Presentació Guia Hàbitat

Hàbitat és una guia d’activitats per a l’educació ambiental publicada el 1998 per l’Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona. Un cop exhaurida l’edició en paper, i atès que l’interès per aquest recurs no ha decaigut, l’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, en el marc de la Xarxa d’Escoles per la Sostenibilitat de Catalunya (XESC), i amb el permís dels autors, han convertit la guia Hàbitat en una guia en línia. S’ha aprofitat el procés de conversió per actualitzar, adaptar conceptes desfasats, afegir-ne d’emergents, actualitzar dades i millorar-ne la imatge.
Us avancem que aquesta guia es presentarà el 13 de desembre al Cosmocaixa (Barcelona). Al proper Butlletí rebreu més informació d’aquest acte.

La podeu trobar al web http://xesc.cat/habitat

Concursos

VII edició del concurs escolar "Consumópolis"

L'Agència Catalana del Consum, amb l'Institut Nacional del Consum i els organismes de consum d'altres comunitats autònomes, organitza el 7è concurs escolar Consum Responsable: La publicitat, compres o et compren? (Consumópolis 7).

El concurs pretén fomentar la participació dels centres educatius en activitats relacionades amb l'educació del consum amb la finalitat de sensibilitzar els escolars de la importància que consumir de forma conscient, crítica, solidària i responsable.

El termini per a inscriure-s’hi finalitza el 5 de desembre de 2011, i el període de participació en la fase d'àmbit català va del 24 d'octubre al 14 de gener de 2012.

> Més informació

Exposicions

"L'aigua que treu la Fam"

El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) ofereix l’exposició “L’aigua que treu la Fam” organitzada conjuntament pel Grup de Gestió Sostenible de l'aigua (AquaSost) de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Acció contra la Fam, el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya i l'Ajuntament de Terrassa (Regidoria de Solidaritat i Cooperació Internacional).

Es tracta d’una exposició dedicada a la sostenibilitat, que pretén conscienciar-nos sobre la importància de l'existència i la cura de l'aigua, de manera que, com a individus, siguem capaços de veure el que podem aconseguir mitjançant la correcta gestió sostenible d'aquest recurs vital. La mostra estarà oberta fins al 29 d’abril del 2012, i durant aquest període s’organitzaran activitats: xerrades, vídeo fòrum, visites guiades, taller de l’aigua per a escolars, etc.

> Més informació

El Bosc. Molt més que fusta

Aquesta exposició del programa de Medi Ambient i Ciència de l’Obra Social “la Caixa” presenta els boscos com els ecosistemes terrestres amb major biodiversitat del món.

L’objectiu principal d’aquesta mostra és insistir en la gran importància dels boscos a tots els nivells, i en la necessitat de gestionar-los de manera sostenible.

En l’exposició es volen mostrar les seves funcions ecològiques, així com els diferents recursos econòmics que proporcionen; i demostrar que un bon coneixement d’aquest ecosistema i dels seus components és bàsic per abordar un repte d’una importància fonamental: conservar els boscos.

Visites guiades: S’ofereixen visites guiades gratuïtes per a centres educatius i entitats. Per reservar cal trucar al 902 906 666.
Lloc: Plaça de la Vila (Santa Coloma de Gramanet)
Dates d’exhibició: 19 d’octubre a l’11 de desembre de 2011

Un xic més
L'escurçó

Llibre que treballa les característiques i l'hàbitat de l’escurçó. Adreçat a primària.

Aquest llibret ha estat elaborat pel Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) com a proposta del Departament de Territori i Sostenibilitat, i amb el suport de l'Obra Social de la Caixa Laietana. És el tercer llibret de la col•lecció "Fauna Nostra".

Si sou un centre educatiu o una entitat i esteu interessats a rebre’n un exemplar, cal que el sol•liciteu al Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC). Tel.: 93 772 63 96, a/e: crarc@amasquefa.com.

> Llibre en pdf
> Més informació i altres recursos educatius

Mostreig de macroinvertebrats

La revista “Espiadimonis” de tardor de 2011 inclou un article sobre el mostreig de macroinvertebrats, en què es repassen alguns conceptes bàsics i alguns trucs per a identificar-los. Podeu consultar aquest i altres articles al web

Escoles fetes amb ampolles de plàstic a Guatemala

> Us recomanem aquest article i el vídeo


© 2011 Generalitat de Catalunya