Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Si no veieu correctament aquest butlletí, cliqueu aquí
# 46
Butlletí
e-Escoles Verdes

Programa Escoles Verdes

Departament de Territori i Sostenibilitat. ISSN 2014-4059

Gener de 2012
 
 
 

:: Us expliquem...

El 17 de novembre uns 160 joves de 40 centres educatius de secundària van participar a la Conferència catalana Tinguem cura del planeta. Aquests joves han compartit els compromisos d'acció dels seus centres i han treballat per tal de comunicar les accions que desenvolupen més enllà del centre educatiu.

També van escollir els seus representants a la Conferència estatal que se celebrarà a Vitòria del 26 al 27 de gener del 2012.

Des d'aquí us volem felicitar a tots per la feina feta i us encoratgem a continuar treballant per aconseguir un món més sostenible.

Trobareu el resultats de la Conferència al web.

X Trobada d'Escoles Verdes
El 23 de novembre va tenir lloc a Tàrrega l'acte d'entrega del Distintiu d'Escola Verda als centres que l'han aconseguit aquest any. Així mateix, hi van participar alguns dels centres que han renovat el seu compromís. Va ser una jornada festiva, on alumnat, professorat i representants d'algunes famílies van poder celebrar la incorporació a la xarxa d'escoles verdes. Us felicitem per la feina feta, però sobretot pel compromís de continuïtat dels vostres projectes d'educació per a la sostenibilitat.

L'entrega del Distintiu als centres d'Argentona
El 26 de novembre, el municipi d'Argentona va organitzar una gran festa per celebrar que tots els centres del municipi rebien el Distintiu d'Escola Verda. Els centres van elaborar una exposició per explicar a la resta de la població les activitats que estan fent i l'alumnat va explicar algunes de les actuacions més rellevants. Aquesta xarxa municipal ja fa dos cursos que funciona i que està adherida a la XESC.




Comissions de seguiment
Al llarg del mesos d'octubre, novembre i desembre s'han dut a terme la majoria de les comissions de seguiment del Programa Escoles Verdes. Aquestes són unes trobades d'intercanvi territorials, on participen entre 7 i 10 centres educatius propers i on també són convidats a assistir les administracions locals i els serveis educatius del Departament d'Ensenyament. Aquest curs, a més de conèixer els projectes nous, hem proposat un treball per aprofundir en la manera de tenir en compte els criteris d'avaluació a l'hora de planificar i avaluar les activitats del Pla
d'acció del centre.


Aquesta exposició itinerant és un material que explica què és la producció ecològica d’aliments d’una manera atractiva i didàctica. Està formada per 6 plafons explicatius, una tauler de joc i un llibre de receptes.

Amb aquesta exposició, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ofereix una eina al professorat per treballar amb els alumnes les característiques de la producció ecològica dels aliments i sensibilitzar-los dels beneficis de produir i consumir productes ecològics.

A qui es dirigeix?
El material s’adreça als centres d’ensenyament d’educació primària de Catalunya.
Un dels jocs (el joc dels imants) està dirigit al cicle inicial i l’altre (el joc de la producció ecològica d’aliments), s’adreça als cicles mitjà i superior.

Com podeu demanar-la?
L’exposició itinerarà per tot Catalunya, segons el següent calendari establert. Per sol·licitar-la heu d’enviar un correu electrònic segons la demarcació territorial en què us trobeu:

gener-febrer 2012
Girona
manel.carbo@gencat.cat

març-abril 2012
Lleida
amalia.fernandez@gencat.cat

maig-juny 2012
Tarragona
vduaso@gencat.cat

octubre-desembre 2012
Barcelona i Catalunya Central
cbollo@gencat.cat
 
 

:: Les escoles parlen...

Un grup significatiu d'alumnes de l'aula d'acollida (USEE), de l'aula taller i d'una optativa de 2n d'ESO (Els boscos de la Garrotxa) han reproduït al vestíbul del centre un petit bosc fet amb materials i objectes reciclats (cartró, branques, tubs, plàstics, etc.), per tal d'ambientar de manera ecològica el centre. Així mateix, han realitzat altres activitats relacionades que podeu conèixer al document adjunt.


El decàleg verd de l'escola Lacustària (Llagostera)
L'Escola Lacustària ha elaborat un document informatiu molt visual amb de les accions que identifiquen el centre com Escola Verda, que es fa arribar a tots els mestres nouvinguts i a tots els que en necessiten un recordatori.











La tardor a l'escola Els Raiers (La Pobla de Segur)
Hem volgut aprendre moltes coses de la tardor, hem sortit fora de les aules i us expliquem al document annex el que ha treballat cada classe.

Més informació






Reduir és actuar. Som-hi!. Escola Sinera (Arenys de Mar)
Del 19 al 27 de novembre es va celebrar la Setmana Europea de la Prevenció de Residus i la nostra escola hi va voler col·laborar de manera activa.
A 5è i 6è vam comentar què podem fer tant a casa com a l'escola per tal de reduir residus: fer servir el paper per ambdues cares, utilitzar materials duradors i recarregables (bolígrafs, calculadores solars), estalviar en impressions, beure aigua de l'aixeta, utilitzar bosses reutilitzables o cistells de vímet...

Amb tota la informació rebuda es va confeccionar un mural amb creacions fetes per tot l'alumnat (podien ser dibuixos, collages o fotografies). Es tractava de representar una petita acció per generar menys residus.

Dos alumnes de cicle superior van parlar per la ràdio i van explicar accions que fem, des de l'escola, per reduir residus: beure aigua de l'aixeta, eliminació dels tetrabrics, 's de carmanyoles, utilització dels fulls per ambdues cares, ús de tovallons de roba, etc. També va venir un encarregat de mediambient per fotografiar el mural i parlar amb els dos alumnes sobre els dibuixos que ells havien fet i comentar els d'altres companys.

Activitat 1. El dia sense paper a l'escola
El dimecres 23 de novembre vam treballar sense paper. Primer de tot, el dilluns, vam comptar el paper que utilitzem al llarg d'un dia. Després vam fer el "Dia sense paper" i, posteriorment, tota l'escola adoptarà el compromís de reduir la despesa de paper.

Activitat 2. Reciclatge, el tema d'aquest trimestre
A Educació Infantil i Cicle Inicial treballen la classificació de deixalles; i a Cicle Mitjà i Cicle Superior reflexionen sobre les tres RRR (Reduir, Reutilitzar i Reciclar)

Activitat 3. Reciclart
Exposició d'objectes elaborats amb material reciclat, feta amb la col·laboració de les famílies.

Per a més informació podeu visitar la nostra web http://www.escolafranca.cat/

Festa de l'hort a l'escola Rocafonda (Mataró)
El diumenge 16 d'octubre vàrem celebrar la festa de l'hort a l'escola Rocafonda. Com cada any, la participació de pares, mares, nens, nenes i mestres ha estat molt important. La trobada s'inicià a les 10 del matí i es van realitzar diferents tasques d'adequació de l'hort, com ara el buidatge dels contenidors de compostatge i la utilització d'aquest compost per adobar la terra.

També es va aprofitar per repintar el gran mural de Miró que presideix l'entrada del nostre centre.
La jornada ha estat tot un èxit, ja que s'ha deixat el sòl i el sistema de rec en perfectes condicions per iniciar, ben aviat, la sembra que durà a terme l'alumnat de la nostra escola.

La festa va concloure amb una gran botifarrada familiar, on tothom va trobar el seu espai de conversa.

Aquest projecte, en el qual participem tots els que formem l'escola -nens, conserge, personal de neteja, monitors, pares i mestres-, ens està ajudant a entendre millor com funciona l'energia a la nostra escola (electricitat, gas i solar) i a adquirir nous hàbits d'estalvi. Al document adjunt, us expliquem les activitats que estem fent.

Si voleu tenir més informació també podeu consultar el nostre bloc d'EURONET 50/50
Volem presentar el nostre bloc d'escoles verdes: un espai actiu de la comunitat educativa. Us convidem a fer-hi una ullada i a fer-vos-en seguidors.

- Més informació








L'actual hort de l'Institut Giola es la culminació d'un procés que es va iniciar al llarg del curs 2009-2010. Han sigut 3 anys en els quals s'ha passat d'un mètode d'agricultura integrada a un mètode d'agricultura ecològica. Al document adjunt us expliquem amb detall aquest projecte.

Noves actuacions a l'Escola Francesc Macià (Súria)
Aquest nou curs, a l'Escola Francesc Macià de Súria hem estrenat una font al pati, ara els nens i nenes poden fer-ne ús després de l'esbarjo i quan acaben altres activitats.

Seguint amb les tasques per reduir els residus des de l'escola, al nostre racó verd amb la recollida selectiva d'envasos, paper, piles, etc., aquest trimestre hem iniciat una campanya de recollida de tintes d'impressora usades, per tal de poder-les dur a reciclar!

La campanya s’ha fet extensiva a tota la comunitat educativa i mica en mica es va omplint el contenidor
Seguirem treballant per aconseguir reduir les deixalles i reciclar tots aquells productes que ja no tenen utilitat!

 
:: Racó de l'alumnat

El divendres 11 de novembre va tenir lloc a Vidreres la V Trobada de Comitès Ambientals dels Instituts de la Comarca de la Selva. Més de 150 alumnes, vinguts dels instituts Busquets i Punset de Sant Hilari Sacalm, el Montsoriu d'Arb'cies, el Vescomtat de Cabrera d'Hostalric, el Rocagrossa de Lloret de Mar i el de Santa Coloma de Farners, es van trobar a Vidreres, que va ser l'institut amfitrió.

L'activitat va consistir, primer, en un treball per grups d'intercanvi d'experiències i propostes basats en 5 eixos: gestió de residus, difusió del pensament ecològic, consum responsable, relació amb l'entorn proper en temàtiques ambientals i formar una associació comarcal d'Escoles Verdes amb membres i exmembres dels instituts que en són. Tot seguit, l'alumnat participant va fer una fira d'intercanvi d'objectes usats, coherent amb la reutilització, i un concurs d'objectes fets amb materials reciclats. Després de participar en la festa de la Castanyada del centre, el grup format per membres dels comitès ambientals dels diferents centres va fer una excursió pel pla de la Selva, i va dinar a l'entorn d'un bosc mixt de roures, alzines i pins, que ens recordava la selva que un dia va existir i va donar nom a la comarca.
 
 

:: Fem xarxa

Seminaris d'Escoles Verdes a Tarragona
La posada en marxa d'un Seminari d'Escoles Verdes al Tarragonès i un altre al Baix Camp ha permès completar el mapa de la província de Tarragona, i oferir a totes les escoles verdes d'aquesta demarcació la possibilitat de participar en aquests rics espais de trobada territorials.
Arran d'aquest fet, el 4 d'octubre es va fer una trobada de coordinadors de seminaris de la província, a fi de:




  • Conèixer i compartir què es fa i com s'estructuren els seminaris del territori.
  • Reflexionar sobre les possibilitats que ens brinden els seminaris. Què volem aconseguir? i, com ho enfoquem?
  • Debatre els objectius i la planificació de les sessions dels seminaris.
  • Conèixer les necessitats dels seminaris d'escoles verdes per donar suport als seus coordinadors
  • Potenciar les xarxes existents i crear vincles entre els seminaris del territori

El mes de novembre, molts d'ells van acollir les comissions de seguiment del Programa, i una de les sessions es va obrir a les entitats que hi estan implicades directament o indirectament. Això va permetre donar a conèixer les actuacions dels centres educatius a les entitats de cada territori, amb vista a trobar vincles amb la feina que es porta a terme a una escala més global.

Si voleu més informació, podeu consultar els espais virtuals de cadascun del seminaris:

Baix Camp
Alt Camp
Baix Penedès
Tarragonès

A Manlleu volem que aquestes festes de Nadal siguin una mica més sostenibles.

Ja és el segon any que alguns centres educatius i l'Ajuntament treballem en xarxa temes de medi ambient. En la primera sessió del seminari per a mestres del passat mes d'octubre va sortir la idea de fer alguna actuació en relació amb la decoració nadalenca, per fer-la més sostenible.

Per tant, des del Servei de Medi Ambient, hem proposat a les escoles i altres entitats del municipi fer arbres de Nadal amb materials reutilitzats per guarnir l'espai del Badanadal, en lloc de posar-hi els avets naturals com els altres anys.

Aquesta fira nadalenca atrau moltes persones, que vénen a la pista de gel, la ludoteca i a participar en moltes més activitats que es fan del 17 de desembre al 8 de gener.

Aquests dies que dura el Badanadal també es farà una promoció especial relacionada amb la campanya escolar per al reciclatge de l'oli vegetal usat (‘Porta’m a la deixalleria!’).

 
 

:: Compartim projectes amb les entitats

Ecoserveis és una entitat sense ànim de lucre fundada l'any 1992, que proporciona serveis i projectes dins de l'àmbit de les energies renovables, l'ús eficient de l'energia, el canvi climàtic i la protecció del medi ambient.
Aquest any, en el marc del programa europeu Lifelong Learning Programme, aquesta entitat ha iniciat un projecte dins del sub-programa Comenius: Changing with the climate.

La xarxa pel Canvi Climàtic ha estat creada per desenvolupar una millor comprensió de les causes que provoquen alteracions en el clima i, així, iniciar accions que minimitzin els canvis que es produeixen. Es tracta d'una xarxa educativa que uneix escoles i classes disposades a fer front als impactes del canvi climàtic a escala global, i aportar idees i accions amb la finalitat de mitigar o adaptar-se a aquests canvis.

Si esteu interessats a participar en aquesta xarxa, trobareu més informació al document adjunt.

 

 

:: Agenda

En el marc de l'Any Internacional dels Boscos 2011, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), amb la col·laboració del Departament d'Ensenyament, organitza aquest concurs que s'adreça als centres de secundària. El termini de presentació dels treballs acaba el 24 de febrer de 2012.

 

:: Un xic més

Es tracta d'una guia d'activitats didàctiques per treballar el tema del canvi climàtic, que s'adreça a un ampli ventall de destinataris: des d'estudiants de secundària fins a estudiants universitaris i població en general. Les activitats proposades es basen en l'anàlisi crítica de la realitat, la reflexió i el debat col·lectiu i l'adquisició de competències per una vida "baixa en carboni".

Aquest treball, promogut per la Fundación MAPFRE i coordinat per en Pablo Meira, ha comptat amb la participació, com a coautors, d'un bon nombre de membres del Seminari "Respuestas desde la comunicación y la educación ante el cambio climático", promogut des del CENEAM (Centre Nacional de Educación Ambiental).


L'OCU ha elaborat una calculadora de consum en espera de diversos electrodomèstics i equips informàtics. La calculadora permet identificar el teu consum i disminuir la factura de l'electricitat. Indicant el tipus d'aparell que es deixa en espera, es pot veure la seva potència, el consum energètic (Kwh), el CO2 que produeix i la despesa en euros que suposa aquest consum energètic durant un any.

Un any més, Mans Unides engresca joves i centres educatius de secundària a realitzar un clipmetratge que convidi a reflexionar sobre les desigualtats al món. En aquesta tercera edició, el certamen se centrarà en la campanya "África cuestión de vida, cuestión debida".

Es pot participar al concurs en dues modalitats: general o centre educatiu. El primer s'adreça a persones físiques sense límit d'edat. Al segon, s'hi poden presentar grups d'alumnes de secundària, batxillerat i formació professional, així com d'altres entitats que ofereixen formació no formal.


Aquest material educatiu ha estat editat per a la Fundació Escolta Josep Carol, amb l'objectiu de treballar per un desenvolupament sostenible des del punt de vista del coneixement del medi i les relacions que hi establim. Aquest llibre desenvolupa una proposta que apropi infants i joves a la vivència directa amb aquest medi. I ho fa apostant per una metodologia basada en la pedagogia de l'acció, que es fonamenta en l'aprenentatge mitjançant l'observació, l'experimentació i l'activitat personal, i partint de l'assumpció que els infants i joves són protagonistes del seu propi aprenentatge.





Una campanya a escala mundial per a la neteja, reparació i conservació del nostre medi ambient, a través de la realització d'actuacions com la recollida d'escombraries o la plantació d'arbres. Cada any es realitza aquesta campanya amb actuacions a diversos països durant tot un any.

En aquesta web trobareu gran quantitat de propostes per fer recerca en temàtiques relacionades amb l'alimentació, el transport, l'energia, l'aigua, els residus i el soroll.

Imatge Generalitat de Catalunya

D'acord amb l'article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals han estat recollides, incorporades i tractades en un fitxer automatitzat anomenat Trameses d'informació i inscripcions del Gencat, la finalitat del qual és trametre la publicació que el/la ciutadà/ana ha requerit. L'òrgan responsable del fitxer és la Direcció General d'Atenció Ciutadana i Difusió i l'adreça on la persona interessada pot exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició és Via Laietana, 14, 3r, 08003 Barcelona.

alta :: baixa :: contacte ::