Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Si no veieu correctament aquest butlletí, cliqueu aquí
# 49
Butlletí
e-Escoles Verdes

Programa Escoles Verdes

Departament de Territori i Sostenibilitat. ISSN 2014-4059

abril de 2012
 
 

 

:: Us expliquem...

Amb l’objectiu de reconèixer iniciatives exemplars d’educació per a la sostenibilitat desenvolupades pels centres educatius de Catalunya que disposen del Distintiu d’Escola Verda, la Generalitat de Catalunya convoca el Premi Escoles Verdes 2012.

El premi es convoca en dues categories:



  1. Premi a una trajectòria de millora continuada en l’ambientalització integral del centre i en la millora del seu entorn.
  2. Premi a una actuació singular de caràcter innovador vinculada a l’energia sostenible.

La dotació econòmica del Premi és de 6.000 euros per a cadascuna de les categories.

Les candidatures s’han de presentar a proposta de tercers, en la forma que s’especifica al tríptic annex.
Data límit de presentació de candidatures: 27 d’abril de 2012 a les 12 hores.

Més informació
Model memòria descriptiva

Dia internacional de sensibilització sobre el soroll (25 d’abril de 2012)
Per commemorar el Dia internacional de sensibilització sobre el soroll, el Servei per a la Prevenció de Contaminació Acústica i Lluminosa i el Servei d’Educació Ambiental de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat duran a terme diverses actuacions encaminades a sensibilitzar la població més jove.

Recull de recursos educatius sobre so i soroll al web
Recull de recursos educatius sobre so i soroll perquè el professorat pugui treballar aquest tema a l’aula amb l’alumnat de diferents nivells educatius.

Capítol del Quèquicom sobre soroll
El Programa Quèquicom emetrà el capítol Combatre el soroll  el mateix 25 d’abril a les 22,15 hores al canal 33. Aquest capítol es pot veure al web

Difondre totes les activitats que es faran el 25 d’abril al web del Departament de Territori i Sostenibilitat
Si teniu previst fer alguna activitat per commemorar aquest dia, envieu-nos un missatge a escolesverdes.tes@gencat.cat, abans del 20 d’abril. Així, podrem difondre-la a través de la web del Departament.

Com treballem la contaminació acústica a l’aula. La nostra experiència
Voldríem completar l’espai temàtic sobre contaminació acústica del nostre web amb noves experiències que mostrin altres maneres de treballar aquest tema a l’aula.

Expliqueu-nos la vostra actuació a escolesverdes.tes@gencat.cat
Espai web de contaminació acústica

Esperem que aquestes activitats serveixin per impulsar que el tema del soroll s’inclogui com una activitat més en el Pla d’acció dels centres educatius, per tal que arribi a tota la comunitat educativa.

Apropa’t al Delta per les Escoles Verdes
El Servei d’Educació Ambiental de l’Ajuntament del Prat de Llobregat us convida a visitar el Delta del Llobregat, dins del Programa “Apropa’t al Delta”, amb un preu especial per als centres adherits a la XESC (145 €, que suposa una reducció del 25% respecte del preu habitual). Les visites tenen una durada de 4 hores, i inclouen un audiovisual i una visita guiada als espais naturals del Delta del Llobregat: espais d’aiguamolls, maresmes i estanys litorals.

Filmació d'una de les visites
Més informació

Compartim llibres per Sant Jordi al twitter de @mediambient
Amb motiu de la diada de Sant Jordi ens agradaria que compartíssiu amb nosaltres els llibres de temàtica ambiental que us han agradat i voleu recomanar. Per participar haureu de fer servir un compte de twitter.
Al tuit podeu utilitzar les etiquetes (hashtags) #sjma i #santjordi i indicar-nos el nom del llibre, l’autor i fer-ne un breu comentari.
 

 

:: Les escoles parlen...

Escola Bressol Gespa (Bellaterra. Cerdanyola del Vallès)
El dia 30 de gener se celebra el Dia Mundial de la Pau i la No violència a les escoles. Volíem que aquest dia no fos un dia simbòlic sinó una veritable reflexió sobre el que fem a la nostra escola al voltant de la Pau, com potenciem en els infants la resolució dels petits conflictes mitjançant el diàleg, les mirades, el nostre cos, el nostre entorn, etc. I, com sempre, la col·laboració dels pares ha estat fonamental.
Més informació

L’Escola Santa Maria de Cervelló visita la riera de Molins de Rei
L’Escola Santa Maria va fer una visita a la Rierada de Molins de Rei per tal d’estudiar-ne tots els elements. Podeu veure la presentació que han preparat fent clic aquí.

IV Concurs de fotografia mediambiental  de l’Institut Les Marines (Castelldefels)
Fa quatre cursos que organitzem un concurs de fotografia ambiental amb l’objectiu de crear consciència sobre la sostenibilitat del planeta.  Aquest curs s’ha obert per primer cop el concurs a tot l’alumnat de 6è de  primària i a tot el de secundària del municipi de Castelldefels.

Els premis a les millors fotografies es donaran durant la Jornada de Sant Jordi.
Enguany s’han presentat un total de 75 fotografies, totes de gran qualitat  i originalitat. Les podeu veure consultant el  bloc de l’Institut les Marines.

Durant un mes són exposades al nostre centre i enguany també es podran veure al vestíbul de l’Ajuntament, que ens ha cedit les seves instal·lacions perquè tots puguem gaudir d’aquestes imatges.

Us convidem a anar-les a veure al vestíbul de l’ajuntament durant la primera setmana de juny, coincidint amb la celebració del dia de mundial de medi ambient.

Aprofitem per presentar-vos el nou bloc d’Escola Verda. Consulteu-lo aquí.

VI Jornada verda de l’escola Abel Ferrater (La Selva del Camp)
L’objectiu principal d’aquesta diada, que s’organitza amb la col·laboració de l’AMPA, és el de compartir activitats de caire ambiental amb tota la comunitat educativa i, alhora, millorar diferents racons de l’escola i del seu entorn immediat i gaudir d’un dia de convivència entre alumnes, mestres i famílies.

Més informació
La notícia al Canal Camp (televisió local de la Selva del Camp)












Jornada de portes obertes de l’Escola Riu d’Or (Santpedor)
Aquest any hem decidit convidar totes les famílies de l’escola a participar en el nostre projecte de “L’hort a l’escola”.

La col·laboració ha estat una oportunitat per apropar-nos i viure l’experiència, tot compartint aquest projecte  amb els nens i les nenes. Després d’uns dies bastants freds, en els quals el gel i la neu havien malmès tots els conreus que havíem sembrat, ens ha  agradat comptar amb la  col·laboració de tothom en l’engrescadora tasca d’hortelans, l’aportació va ser bona i va engrescar petits, grans, familiars i amics, que han volgut col·laborar preparant la terra, sembrant, regant, traient fulles seques...

L’hort escolar ha esdevingut una experiència enriquidora, i ha contribuït a formar ciutadans implicats en la conservació i millora del medi ambient i a la coneixença d’algunes plantes de conreu i aromàtiques, així com a les tasques necessàries.

Us convidem a fer una ullada a unes  fotografies del nostre hort  i a visitar  el nostre bloc  i a fer-vos-en seguidors.

En Pep Riera i el programa Cims a l’escola Matagalls (Santa Maria de Palautordera)
El passat 26 de gener l’equip del programa Cims de La2 va venir a fer una gravació a l’escola. El convidat de Cims, en Pep Riera, dirigent històric d’Unió de Pagesos, i el presentador del programa, Rogeli Vázquez, van estar dinant al menjador de l’escola juntament amb nens i nenes i van estar parlant amb ells sobre la importància que té una alimentació sana i ecològica ja des de ben menuts.

Després del dinar, un altre grup d’alumnes de l’escola i l’avi Joan van mostrar al Pep el nostre hort i li van explicar com el treballem. En Pep, que és pagès, ens va fer alguna reflexió i ens va donar alguns consells.

Aquest programa es va emetre el 8 de març amb el títol “Pep Riera puja al Turó de l’Home”. El podeu mirar al web

IX edició de la “Pregunta del mes” a l’Institut Manuel de Pedrolo (Tàrrega)

Alumnes premiats a
la "pregunta mes de gener"
L’institut Manuel de Pedrolo de Tàrrega celebra la IX edició de la “Pregunta del mes” convocatòria que forma part del conjunt d’activitats que es realitzen al centre com a centre adherit al Programa escoles verdes.
La pregunta del mes es convoca durant el segon trimestre del curs (gener, febrer, març) pels departaments de Ciències i Tecnologia de l’institut.

Per a aquesta IX edició, l’alumnat de 1r i 2n d’ESO ha de respondre qüestions relacionades amb la Biodiversitat formulades pel Departament de Ciències. L’alumnat de 3r d’ESO resol qüestions plantejades pel Departament de Tecnologia, i aquest curs es basen en  el Petroli i els seus derivats.

Com que l’objectiu és treballar les competències bàsiques des de totes les actuacions docents, dins del programa d’educació ambiental es treballen:



- La competència comunicativa
- La competència d’aprendre a aprendre
- El tractament de la informació i competència digital
- La competència en el coneixement i la interacció amb el món físic

Setmana europea de la prevenció de residus a l’escola Segimon Comas (Sant Quirze de Besora)
Aquest és el tercer curs que l’escola participa a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus com una actuació del Programa Escoles Verdes.
Durant aquesta setmana ens vam proposar iniciar actuacions per reduir el consum de paper a l’escola i fer-ne la difusió a escala local.

Vam sortir a l’Espai Terra de TV3 (Espai Terra 24-11-2011)
També podeu visitar les nostres accions al bloc de l’Escola Segimon Comas, dins l’apartat d’Escola Verda (Segimon Comas - Escola Verda)
Més informació

Els i les alumnes de cicle inicial de l’escola Sobirans (Arenys de Munt) treballen l’alimentació saludable
Els nens i les nenes de primer de l’Escola Sobirans treballen l'alimentació saludable a partir d'un projecte interdisciplinar, i són ells mateixos els que decideixen quins són els aspectes de l'alimentació que volen conèixer.

Més informació



 

:: Racó de l'alumnat

Els agents rurals visiten l’escola Pau Claris (La Seu d’Urgell)
El 14 de febrer dos agents rurals van venir a l’escola a explicar-nos la seva feina i a ensenyar-nos uns quants animals dels nostres boscos. Ens van passar un vídeo sobre aquests animals, i vam veure que al cérvol li cauen les banyes cada any i que és l’herbívor més gran de la comarca. També vam poder observar que els isards canvien el seu pelatge a l’hivern i que el cabirol és més petit que el cérvol. Vam veure que les truites viuen als rius nets i oxigenats, les llebres tenen les orelles i les potes més llargues que el conill...

Però també hi havia ocells com el gall fer, que a l’hivern només menja fulles de pi; el picot negre, que amb el seu bec fi, caça insectes i fa el seu niu als arbres, i l’ànec coll verd. La femella de l’ànec coll verd és més petita que el mascle, l’abellerol, un ocell que menja insectes i fa els seus nius a la muntanya o el voltor que és un ocell rapinyaire. Si hi ha un animal mort al bosc, hi poden anar a menjar fins a vint voltors i molts més!

Finalment, i després de tenir molta informació, vam fer uns jocs per endevinar animals a partir d’algunes pistes. Els agents forestals ens van portar un crani de cérvol i, ens van passar banyes d’isard i de cabirol i plomes de voltor. Va ser molt divertit perquè vam aprendre més de la fauna pirinenca. (Escrit pels alumnes de cinquè)

Una alumna de l’escola Montsant (Reus) ens explica com fer una sortida ecològica
Incloem la redacció d’una alumna de 5è de l’Escola Montsant, feta un cop establertes les normes perquè les sortides siguin el més ecològiques possibles.

Redacció

A partir de la divulgació del treball realitzat pel dissenyador de NewYork Jason Shelowitz que tracta de recuperar la ‘bona educació’ a la seva ciutat, i com a proposta pròpia, els alumnes han plantejat el projecte d’una Campanya Gràfica amb missatges que pretenen representar gràficament algunes de les regles bàsiques d’urbanitat i respecte pel medi ambient dins de l’Institut, regles que en qualsevol cas son reconegudes per tothom i que per altra banda faciliten la convivència en el Centre.
 

 

:: Fem xarxa

En el marc de la VII edició de la Setmana Ambiental, i com a continuació de la campanya escolar per al reciclatge de l’oli vegetal, dimarts 20 de març, a les 10 del matí, es va fer una flashmob (aplec llampec) davant l’edifici del mercat municipal de Manlleu. Van participar-hi més de 300 escolars de vuit centres de la ciutat (d’escola bressol fins a ESO). A part dels mestres, pares i mares acompanyants, la plaça es va omplir amb nombroses persones, així com clientela i paradistes del mateix mercat municipal.

La flashmob es va fer a partir de figures concèntriques i amb l’acompanyament musical de les cançons de grups de rock català.
Els objectius de l’activitat eren:
  • conscienciar la poblaci ó de la necessitat i importància de reciclar l’oli de cuina vell
  • inaugurar el nou punt de recollida dins l’edifici del mercat municipal
A part de la flashmob, durant la setmana ambiental tots els centres educatius del municipi han participat en vàries activitats, ja sigui sobre la base de recursos facilitats des de l’Ajuntament o fent visites guiades a diversos equipaments ambientals de la ciutat.

Decàleg de sortides al Seminari del Baix Camp
En el marc del seminari d'Escoles Verdes del Baix Camp, hem trobat uns punts en comú a l’hora de fer qualsevol sortida que responguin a criteris mediambientals i sostenibles

Més informació

Amb la voluntat d'ampliar el suport a les escoles verdes del nostre àmbit i de facilitar l'intercanvi d'experiències i recursos, hem disposat a l'apartat "Dinamització" de la pàgina web del CRP un nou espai dedicat al Programa escoles verdes, amb quatre apartats de continguts:

  1. Escoles verdes. Enllaços als espais de difusió dels instituts i escoles verdes del Gironès.
  2. Notícies. Convocatòries, propostes i altres informacions d'actualitat de temàtiques de medi ambient o directament relacionades amb el Programa escoles verdes.
    Aquí podeu veure el vídeo de la 2a Trobada de Comitès Ambientals d'Alumnes de Girona, Salt, Sarrià de Ter i Pla de l'Estany
  3. Recursos. Ressenya documental d'alguns dels materials més nous incorporats a la mediateca del CRP i que podeu sol·licitar en servei de préstec.
  4. Enllaços a espais a la xarxa classificats per temàtiques: butlletins, recursos en línia i entitats.
El nostre propòsit és que l'espai sigui de tots, i amb la voluntat de mantenir-lo viu i participat us demanem que feu arribar els vostres suggeriments i col·laboracions: crp-girones@xtec.cat
Confiem que us sigui d'utilitat

 

 

:: Compartim projectes amb les entitats

Crowdmaps pel medi ambient
Aquesta associació té l’objectiu de promocionar la creació de mapes amb documentació ambiental a partir de la col·laboració social, especialment a partir de dades geoposicionades capturades amb smartphones.   Altres objectius són la promoció del concepte de dades obertes (open data) i el d’intel·ligència compartida (crowdsourcing & shared knowledge).  En definitiva, un espai social per a la gent que vulgui formar part de projectes amb científics europeus (dades obertes a tots els científics, a partir de geobases normalitzades segons la Directiva INSPIRE) ; la gent aficionada a les TIC i el geoposicionament, i la gent interessada en la protecció del medi ambient.

Us expliquem un dels seus projectes:

Camins de fauna
Voleu participar en un projecte de recerca participativa per ajudar la fauna a travessar carreteres i urbanitzacions sense risc?  Solament necessiteu una càmera digital (millor si disposeu d’un telèfon mòbil), una connexió a internet, o que identifiqueu d’alguna altra manera on feu les fotos.
Amb les vostres dades es crearà el primer crowdmap europeu de connectivitat ecològica. Una informació útil per als tècnics i científics per millorar la condició dels passos de fauna existents i la permeabilitat ecològica dels projectes futurs.
Si voleu participar en aquest projecte, heu d’enviar les vostres dades a info@caminsdefauna.cat  o trucar al 934882272. Organitzem seminaris per internet (webinars), sortides pràctiques al camp, i estem sempre disponibles per a qualsevol consulta. Us esperem!

Trobareu més informació al web del projecte www.caminsdefauna.cat
Aquet projecte compta amb el  suport de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat i de l’Obra Social de Catalunya Caixa.



 

:: Agenda

La Fundació Verge Blanca de Lleida organitza aquest curs, que està reconegut com a formació permanent del cos de professorat d’infantil, primària i secundària. Formació, jocs, recursos i alternatives per a una actitud respectuosa amb el medi ambient. Aquesta formació permetrà conèixer els principals problemes ambientals i socials que comporta l’actual ritme de consum al planeta.
Del 21 al 28 d’abril

Eco-union.org organitza una formació en línia sobre agricultura i desenvolupament sostenible, adreçada a totes les persones i organitzacions interessades en l’agroecologia i la qualitat ambiental.
El curs serà del 17 d’abril al 18 de maig amb una durada de 50 hores.

MontsantFoto és un cicle d'activitats fotogràfiques que inclou tallers temàtics (com Flaix en el paisatge, la llum en el paisatge, tècniques especials en el paisatge i macrografia), concursos i projeccions durant els mesos d’abril i maig. Aquest cicle té com a objectiu donar a conèixer la preciosa comarca del PRIORAT (Tarragona) i el seu principal espai natural, el Parc Natural de la Serra de Montsant.

"El Plat o la Vida: la diferència entre omplir panxes i alimentar persones" de Nani Moré és un documental que vol oferir una perspectiva crítica sobre els menjadors escolars i mostrar una alternativa sana i sostenible: un projecte de menjador ecològic en una escola bressol del Maresme, on tant important és l’aliment com l’acte alimentari.

Presentació: divendres 20 d'abril, a les 21 hores

Els ecosistemes aquàtics del Parc Natural de l’Alt Pirineu
De l’1 de febrer al 30 d’abril està oberta l’exposició “Els ecosistemes aquàtics del Parc Natural de l’Alt Pirineu, a la Seu d’Urgell i Montferrer (Alt Urgell)”. L’exposició mostra com l’aigua ha jugat un paper molt important en el modelat del paisatge, i ha generat un conjunt d’ambients, encara en evolució, rics en flora i fauna d’interès.

De l’1 de febrer al 15 de març a l’Oficina del Parc a l’Alt Urgell (Montferrer).
Del 16 de març al 30 d’abril a l’Alberg la Valira (La Seu d’Urgell)

Consulteu els horaris d’obertura al web de la Xarxa Nacional d’Albergs Socials, www.xanascat.cat, o al web del Parc www.gencat.cat/parcs/alt_pirineu

Boscos de Ferro: els orígens de la siderúrgia
De l’1 de març al 30 de juny a Esterri d’Àneu (Valls d’Àneu) i a Sort (Massís de l’Orri) es podrà veure l’exposició anomenada Boscos de Ferro: els orígens de la siderúrgia. L’exposició permet veure la realitat històrica de la zona, amb el ferro com a element conductor i la Vall Ferrera com a localització geogràfica.

De l’1 de març al 30 d’abril a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu (Esterri d’Àneu). Part de l’estada a l’Ecomuseu coincidirà amb una exposició de fotografies de gran format sobre forja

De l’1 de maig al 30 de juny a l’Oficina Comarcal de Turisme (Sort)
Consultar els horaris de visita al web de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, www.ecomuseu.com, o al de l’Oficina Comarcal de Turisme, http://otpallarssobira.wordpress.com

Cal portar calçat de muntanya i roba adequada per a les activitats de senderisme.
Tel: 977 500 845
Informació i inscripció


 

:: Un xic més

Consumpedia és un espai de consulta gratuït i no comercial. Un fitxer de productes, en permanent desenvolupament, amb informació independent, rigorosa i pràctica (extreta principalment de la revista Opcions). És un lloc pel qual podem passar per prendre decisions de consum més conscients. És una eina per apropiar-nos del nostre dia a dia i evitar que els nostres consums segueixin canviant les nostres vides, barris, pobles, món... Un descans al consumisme, una invitació a gaudir i transformar.

Kaidara té com a objectiu oferir al professorat de tots els nivells educatius, i al públic en general, recursos que els permetin treballar i incorporar l’Educació per a una ciutadania global a la pràctica educativa, tant a l’aula com al centre, així com propostes i recursos d’autoformació per al docent.

APQUA és un projecte educatiu dirigit a tota la població, centrat en els productes i els processos químics, i en el risc que representa el seu ús per a les persones i per al medi.

APQUA desenvolupa un programa escolar dirigit a estudiants del cicle superior d’educació primària (10 a 12 anys) i d'educació secundària obligatòria (13 a 16 anys), un Science Shop (Programa Públic) dirigit a la població adulta i un Programa de visites educatives (PVE) a indústries.

Un joc perillós, és una iniciativa de Mans Unides per a alumnat de secundària, que us aproparà de forma interactiva als objectius del mil·lenni.

L’objectiu del joc és respondre el màxim de preguntes possibles i ofereix a l’alumne la possibilitat d’adoptar una actitud activa davant el que aprèn i d’involucrar-s’hi. El joc s’adapta a la velocitat d’aprenentatge de l’alumne i permet obtenir un feedback immediat.

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya ha posat a disposició de la botiga d’aplicacions Apple una aplicació gratuïta per a mòbil, corresponent al contingut de la “Guia d’Arbres i Arbredes Singulars del Solsonès” (Guixé, D., Rodriguez M. I Rocaspana. R.) editada en format paper l’any 2006. Aquesta guia pretén ser una eina per al coneixement comarcal i del seu patrimoni natural, ajudar  a la conservació d’aquests arbres i formacions d’interès i també servir com una nova eina turística.

En el marc del projecte INNObiomassa, el Consorci Forestal de Catalunya ha produït el vídeo 'Biomassa, l'energia que ens dóna el bosc'. Aquest és un vídeo divulgatiu sobre aquesta important font energètica neta.

Vídeo

Tsuneaki Hiramatsu, un fotògraf amateur de 35 anys d’Okayama a Japó, ha aconseguit fer unes espectaculars fotos de cuques de llum. Aprofitant la bioluminescència d’aquests coleòpters, els ha captat amb fotos de llarga exposició amb uns resultats realment impressionants.
Per veure més fotografies



Itineraris divulgatius d'agricultura ecològica i energies renovables de l'Escola Agrària de Manresa
L'Escola Agrària de Manresa, del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, ofereix itineraris guiats per la seva finca de Can Poc Oli, especialitzada en agricultura ecològica i energies renovables. Una exposició permet descobrir les principals característiques d'aquestes disciplines de manera interactiva. L'oferta es complementa amb tallers específics que es poden dur a terme a la mateixa finca o bé en els centres educatius.

Més informació al telèfon 93 878 70 35, al correu electrònic info@associaciolera.org o bé al web.

Tríptic dels itineraris
Més informació

En aquest apartat hi podeu trobar un recull de diferents publicacions relacionades amb la producció ecològica.

Més informació

El Llibre Digital de l'Aigua recopila gran quantitat d'informació relacionada amb l'aigua, organitzada de manera fàcilment accessible per al públic. Entre la informació que es pot consultar es troben les masses d'aigua continentals, tant superficials com subterrànies, les aigües de transició i les costaneres, els recursos hídrics, les infraestructures hidràuliques, dades sobre els usos de l'aigua, les principals variables que afecten l'estat quantitatiu i qualitatiu de les aigües, les zones protegides o les xarxes de mesura de variables hidrològiques i de qualitat de les aigües.

L'energia constitueix un dels recursos bàsics per a la qualitat de vida de les persones i per al desenvolupament econòmic de les societats. Les fonts, l'impacte del seu ús sobre el planeta i la incidència en la societat generen un conjunt de reptes molt importants en el món d'avui i especialment per al futur.

Imatge Generalitat de Catalunya CreativeCommons License Logo

D'acord amb l'article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals han estat recollides, incorporades i tractades en un fitxer automatitzat anomenat Trameses d'informació i inscripcions del Gencat, la finalitat del qual és trametre la publicació que el/la ciutadà/ana ha requerit. L'òrgan responsable del fitxer és la Direcció General d'Atenció Ciutadana i Difusió i l'adreça on la persona interessada pot exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició és Via Laietana, 14, 3r, 08003 Barcelona.

alta :: baixa :: contacte ::