Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Si no veieu correctament aquest butlletí, cliqueu aquí
# 50
Butlletí
e-Escoles Verdes

Programa Escoles Verdes

Departament de Territori i Sostenibilitat. ISSN 2014-4059

maig de 2012
 
 

 

:: Us expliquem...

El conseller de Territori i Sostenibilitat rep els delegats catalans que participaran a la Conferència Europea de Joves a Brussel·les
Sota el lema “Escoles i territoris sostenibles” els delegats de diferents països d’Europa es trobaran a Brussel·les del 14 al 16 de maig per discutir sobre medi ambient i responsabilitats i accions que poden emprendre els joves europeus.

Aquests joves presentaran les propostes d’acció dels joves europeus a diferents representants polítics: diputats europeus i membres del Comitè de regions.

La delegació estatal estarà formada per 9 joves: 3 representants de Catalunya, 1 de Canàries, 2 de Galícia, 1 de Madrid i 2 del País Basc.

El 7 de maig el senyor Lluís Recoder i Miralles, conseller de Territori i Sostenibilitat, ha rebut els tres joves catalans que formen part de la delegació estatal en aquesta conferència internacional: en Víctor Barcelon de l’Institut Berenguer d'Entença (Hospitalet de l’Infant), en Nacho Sánchez del Col·legi Vedruna (Malgrat de Mar) i en Xavier Coderch de l’Escola Pia Sarrià (Barcelona). Aquests joves representen els centres educatius de les diferents xarxes que integren la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC).

Als centres educatius que heu participat en aquest projecte, us proposem que aquests dies que se celebra la Conferència europea realitzeu alguna actuació per donar a conèixer el Manifest Estatal, i que ens feu arribar informació per penjar-la al bloc.

Blog estatal de la CONFINT. Hi ha les entrades dels nois i les noies que van participar a la conferència estatal:
Web de la XESC, amb tota la informació, fotos i vídeos de les conferències prèvies a l’europea.

Un Sant Jordi Sostenible i Compartit
Amb motiu de la Diada de Sant Jordi, el Departament de Territori i Sostenibilitat, amb les aportacions que els tuitaires van fer a través del twitter, va elaborar un recull de llibres de temàtica ambiental. Podeu consultar-lo al web.

Dia internacional de sensibilització sobre el soroll
El 25 d’abril s’ha commemorat el Dia internacional de sensibilització sobre el soroll: molts centres han realitzat activitats relacionades amb aquest tema.
La Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat ha organitzat 5 tallers de so, adreçats a l’alumnat del cicle superior d’educació primària, a les escoles Carrassumada de Torres del Segre, Josep Fusté de l’Alforja juntament amb l’Escola Cingle Roig de Vilaplana, Ítaca de Manresa, Mare de Déu del Mont de Girona i Montserrat Solà de Mataró.
El taller ha durat tot el dia i ha consistit en 8 pràctiques i un mural, on es recollien les dades de soroll mesurades en diferents espais de l’interior i exterior de l’escola.

A l’apartat Les escoles parlen, recollim les activitats que ens heu enviat.
  • L’infoK ha fet el reportatge “Caçadors de decibels” a l’escola Montserrat Solà de Mataró.
  • Quèquicom va emetre el capítol “Combatre el soroll
  • L’Espai Terra de dijous 26 d’abril ha emès un reportatge on s’explica com es redueix el soroll del trànsit i l’experiència de l’escola Rosella de Viladecavalls
  • Bloc sobre so i soroll de l’escola Rosella de Viladecavalls, que inclou un aparell indicador del soroll en forma d’orella
  • Al twitter del departament, podeu veure alguns dels tallers que s’han fet aquest dia
Imatges dels tallers de so a les escoles:
 


 

:: Les escoles parlen

El mapa sonor de l’Institut Thos i Codina (Mataró)
Durant el curs 2011-2012, el segon d’ESO de l’Institut Thos i Codina de Mataró preveu de dur a terme de manera cooperativa el mapa sonor de l’Institut. El projecte comprèn diverses activitats, com ara treballar l’eslògan  “el soroll és cosa de tots, el silenci també”. La feina feta quedarà reflectida en un mural.

Més informació

Sensibilització sobre el soroll al Col·legi Mare del Diví Pastor (Igualada)
Amb motiu del dia Internacional de Sensibilització sobre el soroll, la nostra escola, amb la participació de l’alumnat de 5è de primària, hem portat a terme un seguit d’activitats encaminades a sensibilitzar la població més jove:
  • Il·lustració dels conceptes de so i música a partir de gravacions.
  • Experiències sobre difusió de les ones sonores, intensitat i altura o tonalitat.
  • Discussió sobre so, soroll i música.Mapa de nivells sonors de l’escola i del barri.
  • Enquesta sobre el soroll.Identificar els timbres dels materials: metall, vidre, fusta, pedra…
  • Identificar el timbre dels instruments musicals més corrents.
  • Identificar cants d’ocells, crits d’animals, màquines, senyals auditives…
  • Detectar els sorolls més molestos de la ciutat al llarg de l’any.


Construïm la bassa de la nostra escola. Escola Les Guilleries (Sant Hilari de Sacalm)
L’alumnat de sisè construirà una bassa que podran fer servir tots els cursos de l’escola, però, especialment, els nens i nenes de segon. Així podran estudiar l’ecosistema de la bassa i els canvis que s’hi produeixen a les diferents estacions; i també podran observar el cicle vital de les plantes, peixos, amfibis, insectes i invertebrats de l’entorn proper.

Més informació









Instruments musicals a l’Institut Narcís Oller (Valls)
L’alumnat de 2n del CFGS d’Educació Infantil i els de 1r d’ESO han elaborat instruments musicals d’acord amb les consignes següents: utilitzar només materials reciclats i fer instruments segurs —els havien de tocar infants de 0 a 3 anys— i que sonessin.

Aquesta activitat, batejada com a “Taller de joves luthiers”, s’ha dut a terme de manera individual al llarg de poc més de quatre hores de classe, fent servir els recursos de què disposem al centre.  Hi ha col·laborat el departament de tecnologia i hi ha ajudat els conserges.
Més informació

Algunes actuacions de l’escola França (Terrassa)
Estem molt contents de tenir el distintiu d'escola verda i treballem per anar integrant aquesta línia al dia a dia de l'escola.

Per ara us volem fer saber que hem tingut un final de trimestre molt estimulant. Arran d'unes informacions que van sortir a la premsa local sobre la Xarxa d'escoles verdes de Terrassa, hem sortit en una informació a les notícies de TVTerrassa i en una entrevista en directe per Ràdio Municipal de terrassa (dimarts 27 d'abril a les 10:15h).

També hem pres l'acord a l'assemblea del comitè mediambiental de dur fruita els divendres per esmorzar, arran de la campanya "mengem fruita  a l'escola". Hem etiquetat els arbres i plantes del pati de l'escola i estem preparant el tema del tercer trimestre sobre "l'estalvi energètic" per poder participar en la Setmana del Medi ambient que es fa a la nostra ciutat al juny!

I Jornada Verda al Col·legi Sant Rafael (La Selva del Camp)
El Col·legi Sant Rafael de la Selva del Camp celebra la seva Primera Jornada Verda. Podeu veure’n el resum al següent vídeo de Canal Camp Notícies.

Els Eskamots i les deixalles. Escola Josep Orriols i Roca (Moià)

Els i les alumnes de 4t de l’escola Josep Orriols de Moià han estat treballant el reciclatge a través d’una webquesta.
Aquesta webquesta, anomenada ELS ESKAMOTS I LES DEIXALLES, és una eina interdisciplinària que pretén conscienciar l'alumnat de la problemàtica dels residus, dels avantatges que suposa el seu reciclatge i millorar les seves pràctiques ambientals tant a l’escola com a casa, al poble i al món. 

En aquest web es treballen totes les competències bàsiques, especialment els continguts de ciències de la naturalesa, ciències socials, matemàtiques, plàstica i educació per al desenvolupament sostenible que tenen a veure, a grans trets,  amb la recerca i  l’ús de les noves tecnologies, el procés del reciclatge dels residus, el cicle de la matèria, l’adopció de compromisos de millora i la realització d’un mural col·lectiu.

A través d´aquesta tasca hem après a treballar cooperativament, a fer recerques, tractar la informació i, en definitiva, a aprendre a aprendre.

Per acabar, les dues delegades de classe a la Comissió d’Escola Verda, juntament amb una mestra, van presentar el treball fet i les conclusions obtingudes a les IV Jornada webquesta a Barcelona.
El bloc dels Eskamots
La WebQuest
(llicència Creative Commons, està a disposició de tots els centres interessats sempre que no hi hagi ús mercantil i que se citi l'autora, Anna Baró Vidal amb la col·laboració de Dolors Illa).

Exposició: malbaratament alimentari i crisi alimentària a l’Institut Cal·lípolis (Tarragona)

Escultures que han fet els
alumnes de Cures d'auxiliar
d'infermeria
Realitzada pels alumnes de 1r de Salut Ambiental, l’exposició consta de sis panells on és reflexiona sobre els excedents alimentaris al Nord en contraposició de la fam al Sud i com els mercats monetaris especulen amb els aliments agreujant el problema de la fam que pateixen milers de persones.

L’exposició aporta dades i fets que ens han de fer reflexionar conjuntament sobre aquelles accions, individuals o col·lectives, amb les quals podem contribuir a assolir una major sostenibilitat ambiental i social i assumir les conseqüències de les accions individuals que contribueixen a malmetre ja no solament del medi ambient, sinó també la possibilitat de desenvolupament de milers de pobles.



Escultures que han fet els
alumnes de Cures d'auxiliar
d'infermeria

Aquesta exposició gràfica, està reforçada amb treballs audiovisuals que han realitzat
els alumnes del CFGM de Cures d’auxiliar d’infermeria.

Es pot visitar a partir del 9 de maig al centre

Pòsters: Panell 3 i Panell 5







 


 

:: Racó de l'alumnat

Nou bloc d'educació ambiental del Col·legi Sant Josep (Tàrrega)
Els i les alumnes de l'assignatura Educació Ambiental de 2n d'ESO hem creat un bloc per difondre notícies i activitats relacionades amb el medi ambient. Al bloc podreu trobar notícies d’última hora, imatges relacionades amb el medi natural, articles sobre curiositats ambientals, una agenda d’activitats relacionades amb el medi ambient i vídeos.

Podeu seguir-nos  a l'adreça: http://wix.com/elenicos/blogmediambiental



La fira d'Intercanvi de llibres per Sant Jordi a l’Institut Santa Eugènia (Girona)
Els i les alumnes que voluntàriament formem part de la Comissió d'Escoles Verdes de l'Institut de Santa Eugènia de Girona hem estat preparant la Fira d'intercanvi de llibres de lectura que fem per Sant Jordi.
Ens trobem un cop a la setmana, a l'hora del pati: els de 2n els dimecres i els de 3r els divendres.

Durant aquestes setmanes, els de segon hem estat preparant els cartells de la Fira i els vals per als llibres. Els cartells es vam repartir per l'institut i se’n va donar un per classe, al delegat.
El dia de Sant Jordi, per cada llibre que s’ha donat, es té dret a escollir un llibre de la Fira.
En l’intercanvi de llibres hi han participat uns 80 alumnes.
Com que algú en va fer només donatiu, o sigui, va portar llibres sense agafar-ne cap, n’han sobrat i cadascú de nosaltres n’hem pogut tenir un de regal per la feina feta.

Ens ho varem passar molt bé preparant-ho!! (Antonia, Tania, Laila, Imane, Mariama, Joel i Marc)

Infants, mares, pares i mestres gaudim plegats d’un dia al nostre jardí. EBM Gespa (Bellaterra. Cerdanyola del Vallès)
Com cada any, dissabte 21 d’abril ens vam trobar a la nostra estimada Plantada, durant la qual tots i totes gaudim d’un dia de contacte amb la natura al jardí de la nostra escola.

Aquesta vegada, hem preparat un espai al jardí d’1-2 anys, que serà un hort ecològic una miqueta més petit que el que tenim al jardí de 2-3 anys. Amb aquesta acció, hem volgut apropar l’hort als infants i que les famílies el facin seu.

Més informació

El cuc baduc a l’escola Santa Maria de Cervelló
A l'hora de menjador els alumnes col·laboren amb la recollida de brossa orgànica i  els alumnes més grans s'encarreguen de portar-la al compostador de l'hort.
Per tal que els petits puguin entendre com funciona el procés de compostatge, els presentem el "Cuc Baduc" en directe.
Hem fet una petita excursió a l'hort de l'escola, aquesta vegada amb l’alumnat de 1r i 2n.
Trobareu un petit reportatge clicant aquí


 

 

:: Fem xarxa

El CEE Jeroni de Moragas (Santpedor) explica la plantada d’arbres a l’Escola el Pi de Cabrianes
A petició de l’AMPA i de la direcció de l’escola els PINS de Cabrianes, (ZER BAGES), el CEE Jeroni de Moragas ha col·laborat en una plantada d’arbres fruiters al pati de l’escola els PINS.

La col·laboració ha consistit en tres accions: la creació d’un conte adreçat a l’alumnat d’Infantil de l’escola PI de Cabrianes (L’esquirol rapinyaire); la preparació d’una presentació sobre com plantar un arbre, dirigida a l’alumnat de Primària; i l’elaboració d’una llista d’arbres fruiters, que s’han comprat i fet els forats on plantar-los, amb la participació dels mestres de les dues escoles, de pares de l’Ampa, de gent del poble de Cabrianes i especialment d’alumnes de les dues escoles. Ha estat una activitat molt participativa i enriquidora per a ambdues escoles, que potser caldrà repetir en altres ocasions.

Més informació


Trobades de comitès ambientals d'alumnes
- A Ripoll
El 20 d’abril ha tingut lloc la II Trobada de Comitès Ambientals d’Alumnes del Ripollès i Garrotxa. A la tarda, es va fer una acció de millora al medi amb la construcció d’una obra artística d’art natura (land art) al Passeig dels Aurons.

Més informació


- A Santa Coloma de Farners
El passat 17 d’abril en Josep Lascurain, biòleg impulsor del projecte “Camins de fauna”, va venir a la II Trobada de Comitès ambientals d’alumnes del Baix Empordà i la Garrotxa, que es va fer a l’Escola de Capacitació Agrària i Forestal de Can Xifra i ens va fer una demostració de com podíem utilitzar la càmera amb sensor de moviment per fer fotografies dels animals que passen per un espai en concret. Els centres van quedar-se aquesta càmera en préstec per fer seguiment de la fauna propera al centre.
Més informació

 

 

:: Compartim projectes amb les entitats

La Xarxa de Custòdia del Territori (xct) és una organització sense ànim de lucre constituïda per entitats, institucions i persones que volen impulsar el desenvolupament i l’ús de la custòdia del territori al nostre país. La xct creu en la necessitat i en l’oportunitat de capacitar la societat civil perquè pugui tenir un paper actiu i directe en la conservació del territori.



Al web trobareu algunes propostes interessants:

  • La custòdia entra en joc
    El taller  “La custòdia entra en joc” és una iniciativa de la Fundació Emys i la Xarxa de Custòdia del Territori, a fi de difondre la custòdia entre el públic més jove, introduir-lo al món de la gestió del territori i apropar-lo a la custòdia mitjançant un joc de rol.

  • Campanya: “10 maneres de viure la terra”
    L’objectiu de la campanya és sensibilitzar la ciutadania de la importància de tenir cura de la terra i promoure-hi la seva implicació a través del portal web 2.0 viulaterra.cat, i com la custòdia del territori hi pot contribuir.

  • 'Arrela't'
    Un vídeo que ens desperta emocions envers la natura.

Proposta de formació per al professorat
Amb l’objectiu de promoure i estimular la formació i participació activa de la comunitat educativa en general en la conservació i millora del nostre territori, i la de l’alumnat en particular, el Programa Escoles Verdes vol oferir al professorat dels centres educatius una formació específica per conèixer:

  • Què és la custòdia del territori?: com a estratègia de conservació i participació social en la millora del patrimoni natural, cultural i paisatgístic del nostre territori.

  • El joc de rol “La custòdia entra en joc”: a través del qual podem conèixer els agents de la custòdia, el procés de negociació i la importància del diàleg i la negociació dels acords de custòdia, en benefici de la millora i la conservació del nostre territori.

  • Centres educatius per la custòdia del territori. Exemples d’actuació que els centres educatius poden desenvolupar per tal d’implicar-se i actuar com a agents actius de la custòdia del territori: esdevenir entitats de custòdia, signar acords de custòdia en espais naturals dels propis centres, visites a espais en custòdia, col·laboració amb entitats de custòdia, participar en el portal www.viulaterra.cat, etc..
Aquesta formació es durà a terme durant el primer trimestre del proper curs escolar i la durada prevista és de 3 hores.

A fi de valorar l’interès dels centres educatius en aquesta formació i decidir en quins serveis territorials es farà, us demanem que, si hi esteu interessats, ens feu arribar la vostra demanda a través de l’assessoria tècnica o enviant un correu a escolesverdes.tes@gencat.cat



 

:: Agenda

Exposició "Animals"
La Fundació Caixa Laietana us presenta una exposició de més de 40 espècies d’amfibis, rèptils i peixos, vius, d’arreu del món.
Dates: del 16 d’abril al 22 de juliol de 2012
Lloc: Ateneu Caixa Laietana. C/ Bonaire, 3-5. Mataró
Més informació

Jornada Tècnica: Menjadors Escolars Ecològics
Data: Dimarts 15 de maig de 9:00 a 14:00
Lloc: Sala de juntes dels Serveis territorials del DAAM. Av Catalunya, 50. Tarragona.
La jornada és gratuïta però cal confirmar assistència al telèfon 977250441 ó a través del correu electrònic asesplugues@gencat.cat (Persona de contacte: Àngels Sesplugues).

Més informació

Dia Europeu dels Parcs Naturals
Us avancem la proposta d’activitats de dos parcs naturals:
  • Parc Natural de Poblet
    Celebració popular del Dia Europeu dels Parcs Naturals amb tallers, activitats infantils, grups d’animació i participació d’entitats de l’Espluga de Francolí i Vimbodí i Poblet
    Lloc: Parc Natural de Poblet. El Garber a Les Masies  de L’Espluga de Francolí.
    Data: diumenge 20 de maig, de 10 a 14 hores.
    Per a més informació podeu trucar al tel.: 977 87 17 32, o bé per correu electrònic:  pnpoblet@gencat.cat

  • Parc Natural del Delta de l’Ebre
    Dissabte 26 de maig. Jornada de portes obertes a l’Ecomuseu i Casa de Fusta. Entrada gratuïta a les exposicions amb motiu del Dia Europeu dels Parcs Naturals.
    Diumenge 27 de maig. Safari fotogràfic: sortida de sol i observació d’ocells al Goleró i Punta del Fangar”. Punt de trobada a les 06:00 h a l’Ecomuseu, acabament a les 11:00h.
    Informació inscripcions: 977 482 181 / 977 489 679
    Properament trobareu al web les activitats de tots els parcs
1er Congrés Internacional Menjar a l’escola
nvestigacions, comunicacions i experiències sobre menjadors escolars.
Organitza: Observatori de l’Alimentació, Fundació Alícia i Institut d’Investigació en Nutrició i Seguretat Alimentària (Universitat de Barcelona). Més informació.
Data: del 29 de maig a l’1 de juny.
Més informació

Dia internacional dels Museus. 2012
El Dia Internacional dels museus es celebra cada any el 18 de maig.
Enguany, per a la 34a edició, el Consell Internacional dels Museus (ICOM) ha proposat el lema " Museus en un món canviant. Nous reptes, noves inspiracions".

El museus adherits a la Xarxa de Museus Locals (64 museus de 52 municipis) volen afegir-se a aquesta commemoració obrint molts d'ells les seves portes i programant activitats relacionades amb aquesta data singular

Més informació


 

:: Un xic més

Autocalculadora d’estalvi domèstic d’aigua
La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, la Diputació de Barcelona i l'Agència Catalana de l'Aigua, conjuntament amb 48 municipis, coordinen la campanya "La Xarxa estalvia aigua", un conjunt d'actuacions coordinades de sensibilització ciutadana amb l'objectiu de continuar promovent l'estalvi domèstic d'aigua. 
En el marc d’aquesta campanya, s'ha elaborat una Calculadora per a l'estalvi d'aigua domèstic, una eina per calcular el consum d'aigua domèstic i promoure l'estalvi d'aigua

Per descarregar-vos la calculadora
Per a més informació de la campanya

Un hort per ser feliç
Tant és l’espai que tinguis i on visquis!. Enciams als balcons, tomàquets als terrats, carbasses al jardí i maduixots al pati del darrera. Horts urbans, horts familiars i horts a les escoles.

El cultiu ecològic d’aliments s’està escampant com una taca d’oli! I tu, ja has començat a sembrar la teva felicitat? Contemplar el ritme de la natura, relaxar-te, divertir-te i menjar sa.
Amb les experiències, propostes i consells del Marc Estévez podràs tirar endavant el projecte més creatiu i saludable de la teva vida.

El llibre t’acompanyarà, pas a pas, perquè el camí et sigui fàcil. Inclou, en exclusiva, calendaris de sembra i plantació per zones, perquè no és el mateix fer un hort en un clima com el de Barcelona que fer-lo al Pirineu, i una guia pràctica d’adreces i recursos útils perquè trobis tot allò que necessites.
Voleu veure un avanç del llibre?, visiteu: http://issuu.com/arallibres/docs/hort
També podeu seguir-lo al facebook: http://www.facebook.com/UnHortPerSerFelic

Quins ocells hi ha a Barcelona?
De l'1 d'abril al 30 de juny, s'obre la primera recollida de dades per a l'Atles dels ocells nidificants de Barcelona. Vol ser una eina de gestió i planificació ambiental del municipi i un projecte social per apropar la ciència a la ciutadania i gaudir dels ocells de l'entorn. Voleu col·laborar-hi?

Més informació

L'organització ecologista Amigos de la Tierra ha realitzat, en col·laboració amb diverses universitats espanyoles, l'informe "Aliments quilomètrics", en el qual analitza l'impacte ambiental de les importacions d'aliments. El document recull, entre altres dades, la quantitat d'aliments importada, el país d'origen, els quilòmetres recorreguts, el mitjà de transport utilitzat i les emissions de CO2 que s'han produït.

Més informació










MónNatura Delta de l’Ebre
L’Obra Social de Caixa Catalunya ha obert l’equipament MónNatura Delta de l’Ebre. La sal, la pesca tradicional i la observació d’ocells són els tres grans fils conductors que mouen i condueixen les activitats que es desenvolupen en aquest equipament, format per un conjunt d’espais que dóna valor a aquest territori i a la biodiversitat que l’envolta.

Més informació

La Xarxa d’Escoles pel Comerç Just ha elaborat un conjunt de recursos (cançons, músiques i lletres) per treballar el Comerç Just.

Els contes de la Laura i en Joan
La Fundació Ersília ha desenvolupat un conjunt d'activitats interactives relacionades amb “Els contes de la Laura i en Joan” de la col·lecció “Recerca Directa” que promou el Departament d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya. L'objectiu de la col·lecció és donar a conèixer les recerques que es poden desenvolupar des de diverses disciplines científiques i esdevenir un incentiu que desvetlli futures vocacions entre els nens i nenes de Catalunya, aprofitant l’etapa en què senten una gran curiositat pel món que els envolta (educació primària).

Les activitats interactives afegeixen exercicis que permeten l’experimentació, la reflexió i l’aprenentatge. Així mateix, es cerca familiaritzar els nens i les nenes amb el mètode científic. Les activitats inclouen continguts científics i aspectes curriculars relacionats amb els valors, que s’han integrat de forma explícita en les activitats i permeten experimentar, aprendre, i reflexionar, sobre la igualtat de gènere, l’empatia, els drets dels treballadors i molts altres.
 
Més informació

Imatge Generalitat de Catalunya CreativeCommons License Logo

D'acord amb l'article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals han estat recollides, incorporades i tractades en un fitxer automatitzat anomenat Trameses d'informació i inscripcions del Gencat, la finalitat del qual és trametre la publicació que el/la ciutadà/ana ha requerit. L'òrgan responsable del fitxer és la Direcció General d'Atenció Ciutadana i Difusió i l'adreça on la persona interessada pot exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició és Via Laietana, 14, 3r, 08003 Barcelona.

alta :: baixa :: contacte ::