Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Si no veieu correctament aquest butlletí, cliqueu aquí
#68
Novetats
Centre de Documentació de Medi Ambient

Departament de Territori i Sostenibilitat.

Juliol-Agost 2013

Us presentem una selecció del fons bibliogràfic incorporat durant l'últim mes, juntament amb altres recursos i enllaços.

:: Centre de Documentació de Medi Ambient (CDMA)

Contacte:
 

 

:: Saps què?

La Generalitat de Catalunya declara l'any 2013 com a Any Espriu
"Aquesta mar, Sinera,
turons de pins i vinya,
pols de rials" (Cementiri de Sinera)

Amb motiu de l'Any Espriu 2013, en què es commemora els 100 anys del naixement de l'escriptor Salvador Espriu, des del CDMA també ens afegim a la celebració d'aquesta efemèride i és per això que us recomanem el llibre: Un passeig per Sinera : itinerari Salvador Espriu, editat pel Centre Salvador Espriu Arenys, que us convidarà a fer un recorregut per Arenys i a endinsar-vos en la mítica Sinera a través de la porta màgica dels indrets que la van inspirar.

Més informació:
Ruta dels rials d'Arenys
Any Espriu 1913/2013
Any Espriu a Santa Coloma de Farners

 

 

:: Novetats bibliogràfiques

Hidrogeologia

Contabilidad de los ecosistemas y coste de las pérdidas de biodiversidad : el caso de los humedales costeros del Mediterráneo
Madrid : Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, Centro de Publicaciones; 2012

Préstec

Restauración de rios

Un Conte de la perdiu blanca : en Plomat
Begoña Robles Martínez, Diego García Ferré i Richard Martín Vidal
Barcelona : Generalitat de Catalunya, Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, 2012

Préstec

L'informe se centra en les diferents formes en les quals podem utilitzar la Terra i les tècniques per descriure i supervisar les conseqüències de la pèrdua de biodiversitat en les zones humides costaneres del mediterrani. Aquests ecosistemes estan caracteritzats per ser el resultat de processos econòmics, socials i ecològics. Aquest informe analitza la importància d'analitzar els costos ecològics i socials per a mantenir aquests sistemes.

Gràcies als seus protagonistes, en Màrius i en Max, amb aquest conte descobrirem els secrets de la vida i la biologia de les perdius blanques dels Pirineus, i aprendrem sobre la importància de la preservació i la conservació d'aquesta espècie, objectiu principal del Projecte Gallipyr. El conte va destinat als nois i les noies que representen el nostre futur, amb l'objectiu d'educar i potenciar els valors pel que fa al medi natural.

Manual de restauración de humedales mediterráneos
Carlos Montes del Olmo ...[et al.]
Sevilla : Consejería de Medio Ambiente : Junta de Andalucía, 2007

Préstec

Les fagedes : manuals de gestió d'hàbitats
Barcelona : Diputació de Barcelona: Obra Social "La Caixa", 2013

 

Préstec

Aquest manual ha sorgit de la recopilació i avaluació de dades i informació sobre zones humides mediterrànies, de l'estudi de guies de gestió i manuals de restauració i especialment, de la incorporació d'experiències obtingudes de les successives intervencions que s'han dut a terme a Andalusia sobre zones humides i d'altres projectes LIFE. Per tot això, doncs, pot servir com a marc de referència per emprendre accions conjuntes i coordinades per a la restauració d'altres zones humides.

Hi trobarem en aquest manual una visió global i multidisciplinària de la realitat actual de les fagedes al nostre país, i a la vegada ens ofereix exemples de bones pràctiques de gestió que puguin ser útils per a tots els que tenen la responsabilitat de gestionar adequadament els sistemes naturals.

La Investigación e "imputación policial" en los delitos contra recursos naturales y el medio ambiente
Pedro Fernández Sánchez
Tarragona : Publicacions URV : [A+C], 2011

Préstec

Conoce y valora el cambio climático : propuestas para trabajar en grupo
Pablo Ángel Meira Cartea (coord.)
Madrid : Fundación Mapfre, DL 2011

Préstec

Per a la realització d'aquest treball s'han invertit nou mesos d'investigació en àmbits molt diferents, tant en la docència -recollint informació de nombrosos professors universitaris relacionats amb la protecció ambiental- com en l'àmbit jurídico-policial -mitjançant consultes a diferents membres de les unitats d'investigació de delictes ambientals existents, concretament de la Guardia Civil, Agents Rurals i Mossos d'Esquadra, sobre el què i el com dels seus atestats i investigacions, o bé mitjançant entrevistes a membres de la Fiscalia que es dediquen exclusivament a aquesta tasca investigadora.

Aquest document neix amb la finalitat de contribuir al desenvolupament d'activitats d'educació ambiental centrades en les dimensions socialment menys conegudes o associades amb el canvi climàtic. Les propostes didàctiques reflecteixen la feina creativa d'un ampli grup de persones que ha fet seva la tasca de comunicar l'amenaça del canvi climàtic i de mostrar possibles alternatives per mitigar i prevenir les seves conseqüències.

 

 

:: Llibres electrònics

imatge
descripcioDescarrega'l
Gestió i impuls de les infraestructures II: residus

L'Informe analitza els avantatges i desavantatges del model de gestió de residus vigent a Catalunya i revisa l'estoc d'infraestructures existents. En aquest sentit, l'Informe descriu el marc jurídic, analitza els reptes per complir amb els objectius de planificació i inversió, diagnostica la situació actual a partir de l'evolució de la demanda i l'oferta d'infraestructures de residus en els darrers anys, revisa el model de finançament i analitza els costos en la gestió de residus amb la finalitat d'exposar les consideracions corresponents quant al model de gestió.


Descarrega'l
Informe de Situación de los Bosques y del Sector Forestal en España

Mitjançat el disseny i l'elaboració d'un document estructurat, contrastat i obert al debat aquest informe pretén esdevenir un referent de la informació tècnica relativa als boscos i al sector forestat a l'Estat espanyol. Malgrat que l'informe es centra en la situació dels boscos i sector forestal a l'Estat, a tots els capítols sempre es fa referència a la situació a nivell mundial i europea. Aquesta situació es descriu a partir dels sis elements temàtics de l'ordenació forestal sostenible proposats al procés d'Helsinki: Recursos forestals i contribució als cicles globals de carboni, salut i vitalitat dels boscos, funcions productives dels recursos forestals, biodiversitat i conservació dels ecosistemes forestals, funcions hidrològica i protectora dels boscos i funcions socioeconòmiques dels recursos forestals.


Descarrega'l

Education at a Glance 2013. OECD Indicators

Amb aquesta publicació l'OCDE (Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic), ens presenta cada any una extensa recopilació d'estadístiques i indicadors del sistema educatiu dels 34 estats membres de l'Organització i també de 8 països més que formen part del G20, que ens permetrà analitzar l'evolució dels diferents sistemes educatius, la seva financiació i l'impacte de la formació en el mercat de treball i en l'economia. Les dades però corresponen a l'any acadèmic 2010-11. A l'Estat Espanyol, el Ministerio de Educación Cultura y Deporte ha preparat una versió espanyola d'aquesta publicació que reprodueix les dades més destacades d'Espanya en comparació amb l'OCDE, la UE21 i alguns dels països més rellevants, que porta per títol: Panorama de la Educación. Indicadores de la OCDE 2013. Informe Español

imatge
descripcioDescarrega'l
Salud y áreas protegidas en España Identificación de los beneficios de las áreas protegidas sobre la salud y el bienestar social
Aplicación de casos prácticos en la sociedad

El present document ofereix una síntesis de les evidències científiques recollides en la literatura de referència internacional en relació a l'activitat a la natura i els beneficis per a la salut. S'analitzen, a més a més, les oportunitats que específicament ofereixen les àrees protegides a partir de les experiències internacionals recents identificades fonamentalment en l'àmbit anglosaxó.

Caring together for nature
manual on land stewardship as a tool to promote social involvement with the natural environment in Europe

LandLife pretén comunicar el valor de la custòdia del territori com a eina eficaç i d'èxit per la natura i la conservació de la biodiversitat. El projecte està finançat per la Comissió Europea (LIFE +) i va ser llançat oficialment a Vic el 28 de setembre de 2011. Durant el període setembre 2011 a desembre 2014 els cinc socis del projecte LandLife - Xarxa de Custòdia del Territori, Conservatoire d'espaces naturels du Languedoc-Roussillon, Legambiente Lombardia, Eurosite i Prysma - promouran els principis de custòdia del territori i el desenvolupament d'eines pràctiques.

imatge
descripcioDescarrega'l

The Global Climate 2001-2010, a decade of climate extremes

Analisi rigorosa de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) del clima de la Terra durant la primera dècada d'aquest segle (2001-2010), posant especial èmfasi en la temperatura, la precipitació i diferents fenòmens extrems. El món va experimentar fenòmens climàtics extrems de gran impacte i sense precedents durant el decenni 2001-2010, que ha estat la dècada més càlida mai registrada des que es van començar a realitzar mesures instrumentals en època moderna i de manera global (cap al 1850). A més s'han batut més rècords de temperatura que en cap altre decenni anterior. Es pot consultar l'informe en anglès , o bé la seva versió reduïda en castellà.

 

 

:: Webs d'interès

Música i Pel·lícules
Per aquest estiu us proposem gaudir i conscienciar-vos amb les millors pel·lícules protagonitzades pel medi ambient i la sostenibilitat. Us hem preparat un recull de webs que us permetran descobrir cinema i festivals de temàtica ambiental i gaudir de moltes de les pel·lícules que val la pena veure:
Recull de pel·lícules al Delicious del CDMA

I també, per acompanyar els vostres dies estivals us suggerim una web on la música de tots els temps i els estats del temps atmosfèric, estan íntimament relacionats: Meteomusica
Que en gaudiu!!



Fotografia de natura
La fotografia de natura és una modalitat que compta cada vegada amb més adeptes. Aquesta modalitat de fotografia busca captar imatges de tot allò que tingui a veure amb la natura, des de paisatges majestuosos, fins a tots tipus de fauna, tot buscant aquell moviment o aquell moment únic d'un ocell o senzillament captar qualsevol detall d'una flor o planta que mereix ser realçat. Si us interessa aquest camp o en voleu conèixer més detalls us deixem un seguit d'enllaços que pensem que poden ser del vostre interès:

- Societat Catalana de Fotògrafs de Natura
- Fotògrafs de Natura del Solsonès
- Associació de Fotògrafs de Natura de les Illes Balears
- Comunidad de fotógrafos de Naturaleza de habla hispana
- Asociación Española de Fotógrafos de Naturaleza
-
Portal temàtic Mirada Natural
- Concurs de fotografia naturalista de l'Associació Naturalistes de Girona
- Concurs de Fotografia de Natura (Centre de Recursos de Biodiversitat Animal de la Facultat de Biologia UB)




:: Més que llibres

L'Oficina Catalana del Canvi Climàtic impulsa i dóna suport a l'establiment d'acords voluntaris amb organitzacions, entitats i col·lectius de Catalunya per a la reducció de les seves emissions de gasos amb efecte d'hivernacle. La promoció d'aquests acords té com a objectiu esdevenir un instrument clau dins el ventall del conjunt de polítiques públiques relatives al canvi climàtic. Seguint les experiències portades a terme en altres països europeus, s'ha constatat que aquests acords entre els sectors públic i privat són una molt bona eina per avançar en el camí cap a la sostenibilitat.
El programa Acords Voluntaris és un dels finalistes del projecte de la Unió Europea A World you like que vol premiar les iniciatives que promoguin les bones pràctiques i els projectes innovadors que busquin reduir o evitar les emissions de CO2 i millorar la qualitat de vida al planeta.
Encara esteu a temps de votar el projecte presentat per l'Oficina del Canvi Climàtic


 

Ara que som a l'estiu, la Biblioteca de Catalunya ens ha preparat una exposició amb els diferents materials que conserva sobre l'evolució del turisme centrant-se en el període que abasta des del segle XIX fins als anys trenta del segle XX, principalment al continent europeu i més concretament al nostre país. L'exposició es divideix en sis àmbits: els precedents del turisme; les guies turístiques i la seva evolució; les memòries dels viatgers; records de cada viatge; guies, mapes i plànols i la publicitat turística. Entre els documents triats hi ha guies i plànols de països i ciutats, diaris de viatge, llibretes de notes, bitllets, postals, prospectes de llocs visitats...
Aquesta exposició es podrà veure fins el dia 11 de setembre.

 



:: Coses de biblioteques

Bibliopiscines i biblioplatges 2013
Cada estiu les biblioteques públiques ofereixen als seus usuaris la possibilitat d'apropar-los els seus fons a diversos emplaçaments fora de l'edifici de la biblioteca. Hi ha diferents formes de dur-ho a terme, però les més conegudes són les bibliopiscines i les biblioplatges. A continuació trobareu la relació de biblioteques que ofereixen aquests serveis als mesos d'estiu.
Relació de biblioteques ordenades per territoris:
Barcelona
Girona
Lleida
Tarragona i Terres de l'Ebre



 
Imatge Generalitat de Catalunya

D'acord amb l'article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals han estat recollides, incorporades i tractades en un fitxer automatitzat anomenat Trameses d'informació i inscripcions del Gencat, la finalitat del qual és trametre la publicació que el/la ciutadà/ana ha requerit. L'òrgan responsable del fitxer és la Direcció General d'Atenció Ciutadana i Difusió i l'adreça on la persona interessada pot exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició és Via Laietana, 14, 3r, 08003 Barcelona.

© Generalitat de Catalunya
alta :: baixa :: contacte