Fòrum de debat
- Veure altres opinions
Número 22 - Desembre 1998 Editorial
Degustacions del futur
La fi de l’any acostuma a ser temps per a la valoració i el balanç. Fem, individualment i col·lectiva, una mirada més o menys autocrítica cap al passat. També fem sovint una declaració de bones intencions futures –és la dita: «Any nou, vida nova». Entre excessos nadalencs de menjar, consum i família, imaginem el futur que ens agradaria i subratllem la voluntat de construir-lo.
Aquest darrer número de l’any de «Medi Ambient. Tecnologia i Cultura» ofereix als seus lectors uns plats (articles) nadalencs especials. Són degustacions per a l’intel·lecte sobre el futur territorial i ambiental de Catalunya. L’enfocament és diferent respecte als vint-i-un números anteriors.
Habitualment, quan s’aborda una temàtica, sigui la gestió dels residus, l’educació ambiental o l’ecoturisme fins a abastar tots els temes tractats, cada autor ha rebut uns comentaris molt concrets respecte a l’enfocament del seu treball i sobre la seva aportació en el conjunt del número. En el número vint-i-dos, l’enfocament ha estat necessàriament diferent. El futur no està escrit i, per tant, s’havia de deixar molta més llibertat de creació als autors.
Sis pensadors preocupats pel futur de Catalunya i també pel conjunt del planeta, de formació, edat i trajectòria vital completament diferent han contribuït a aquest exercici de fi d’any. La proposta fou que imaginessin Catalunya dintre de 50 anys, especialment des d’una perspectiva ambiental i territorial. El resultat ha estat un menú de degustació intel·lectual que reflexiona sobre el futur, però, com no podia ser d’altra manera, vivisecciona el passat i el present.
Cinc autors i un entrevistat són els protagonistes de l’exercici prospectiu. Jaume Miranda, director de l’Institut Cartogràfic de Catalunya, i possiblement la persona del país més ben informada sobre la dinàmica del nostre territori; Oriol Nel·lo, director de l’Institut d’Estudis Metropolitans; Albert García Espuche, historiador i expert en les relacions entre l’evolució del territori i la dinàmica econòmica; Luis Ángel Fernández Hermana, director de la publicació electrònica «En.red.ando» i visionari per convicció; i Jordi Serra, director del Centre Català de Prospectiva, i membre de la junta directiva de la World Futures Studies Federation. Finalment, el número es completa amb una entrevista amb Albert Serratosa, actualment director del Pla Territorial Metropolità de Barcelona. Que aquestes degustacions del futur vagin de gust.
Lluís Reales
Director de «Medi Ambient. Tecnologia i Cultura»
Fòrum de debat
- Veure altres opinions