Fòrum de debat Núm. 25 - gener 2000 

Fiscalitat ambiental i nova cultura de l’aigua

Enric Tello
Professor d'Història Econòmica, Universitat de Barcelona

La insostenibilitat ambiental de determinades polítiques pot derivar en conflictes socioecològics, tal com mostra "la guerra de l’aigua" (insubmissió fiscal de diversos usuaris de l’àrea de Barcelona). La dita "guerra" aporta una base sòlida per a la reflexió sobre els impostos que graven els recursos hídrics i la necessitat d’un canvi en aquest sentit. Un canvi que ha de donar-se en la línia de la revolució fiscal verda i la potenciació de la democràcia.
 

La nova llei aprovada pel Parlament de Catalunya ha permès posar fi a la guerra de l'aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona. Durant vuit anys un nombre creixent de famílies, que van acabar sumant més de vuitanta mil –és a dir, dues-centes cinquanta mil persones directament implicades– van refusar pagar un seguit de tributs afegits al rebut de l'aigua que consideraven abusius. En algunes poblacions el percentatge d'abonats adherits a la campanya va superar el 20% del total, i al conjunt dels municipis de l'entitat metropolitana la mitjana era del 6% el 1997. Al la ciutat de Barcelona no superava el 2%, però en alguns barris s'assoliren percentatges tan alts com els de Sant Feliu (23%) i Sant Boi de Llobregat (20%), Badalona (17%), Santa Coloma de Gramenet (15%) o Gavà (12%).1
Una protesta que va ser titllada d'irresponsable i desconsiderada envers els valors ambientals ha esdevingut al capdavall un factor més entre els que estan propiciant l'avenç cap una nova cultura més sostenible de l'aigua. Ara és un bon moment per mirar enrere i recapitular. Com es va generar una protesta d'aquesta volada? Per què es va trigar tant a trobar-li solució? Quines lliçons en podem treure per al desenvolupament futur de la nova fiscalitat ambiental? Val la pena analitzar-la com un exemple dels embolicats viaranys, sovint inesperats i transgressors, pels quals es produeix la traducció de la insostenibilitat ambiental en conflictes socioecològics.

Per què va esclatar la guerra de l'aigua?

El Gràfic i la Taula 1 ens mostren el detonant: entre el 1990 i el 1992 la factura de l'aigua domèstica a l'àrea metropolitana de Barcelona va experimentar un augment proper al 20% en termes reals, descomptada la inflació. En pessetes el rebut va encarir-se prop d'un 40% pels consums més habituals:
Però un detonant no és encara una causa. L'origen socioecològic del problema el descobrim quan observem les raons d'aquell encariment sobtat. Els qui esguardaven la factura de l'aigua amb suspicàcia aviat descobriren que no era la tarifa que percep la companyia subministradora –Agbar en la majoria de casos– la que havia pujat, sinó els impostos afegits per totes les administracions amb competències fragmentades en el cicle hidrològic: la Generalitat de Catalunya, l'Entitat Metropolitana, i l'Ajuntament de Barcelona. Tampoc no es tractava d'un rampell incomprensible de voracitat recaptadora, ni s'havien posat d'acord entre elles per apujar el preu final de l'aigua. Si analitzem els seus motius, topem amb la superació de límits ambientals.
Exceptuant la taxa ambiental de gestió de residus (TAMGREM), i potser també la de clavegueram que cobra l'Ajuntament de Barcelona3, la major part de la nova càrrega tributària provenia de la translació als usuaris domèstics de l'àrea metropolitana de les noves despeses de captació, bombament, canalització, potabilització i sanejament originats per una política d'augment constant de l'oferta, i per la necessitat de compensar el deteriorament en quantitat i qualitat dels recursos hídrics disponibles a les conques internes de Catalunya.4 Entre el 1992 i el 1998 s'ha passat de 90 depuradores i 53 en construcció a 210 en servei, 48 en marxa i 39 més de previstes, fins arribar a les 297 grans depuradores que el 2001 donaran servei a 2,8 milions de persones. Això ha significat una despesa sostinguda d'uns quaranta mil milions de pessetes anuals, la meitat dels quals provenien de les taxes o cànons de sanejament pagats pels usuaris i la resta de subvencions o el recurs a l'endeutament.5 Aquest encariment dels costos econòmics, típic d'una economia madura de l'aigua, és el resultat d'una internalització forçada i inevitable dels costos ecològics un cop superats els límits ambientals recomanables.


La cara oculta de la guerra de l'aigua

A les conques internes catalanes ja s'extrau com a mitjana per als usos humans la meitat de tota l'aigua que hi circula, i a la de l'Ebre el 59%. Molt per sobre del 8% mundial, el 15% europeu, fins i tot del 41% de mitjana a totes les conques hidrogràfiques espanyoles.6 Ramon Margalef recomana com a sostre una regla del terç: un terç per a usos humans, un altre per a l'evapotranspiració de la vegetació que manté la producció primària continental, i un tercer per retornar al mar a través dels rius l'escorrentia superficial i la profunda.7 Quan la Generalitat de Catalunya, l'Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics i Tractament de Residus, i alguns ajuntaments van començar a afegir impostos al rebut de l'aigua com si fossin vagons en un tren, només feren allò acostumat: repartir costos. Si la disseminació de la població cap a la perifèria metropolitana i la construcció de nous polígons industrials, urbanitzacions, camps de golf, segones residències, hotels i parcs recreatius multiplicaven les demandes d'aigua, les administracions reaccionaven distribuint la despesa extra sobre els usuaris que ja en tenien (enlloc de repercutir el cost marginal sobre les noves demandes, com recomana la nova orientació econòmica sostenibilista).
L'Agència Europea del Medi Ambient caracteritza quatre etapes en la concepció i aplicació d'impostos ambientals. Els anys setanta predominaven les taxes de cobertura de costos, que només pretenien repartir les despeses d'un servei ambiental entre els usuaris. La necessitat de legitimar nous tributs indirectes, davant la fam d'ingressos d'unes administracions angoixades pels dèficits públics, va conduir a la definició més precisa de taxes finalistes (que només poden anar destinades a una finalitat específica). Els anys vuitanta es va començar a concebre una nova generació de taxes incentiu, el propòsit principal de les quals no és augmentar la recaptació sinó canviar els comportaments d'empreses i consumidors mitjançant la penalització dels que resulten més perjudicials pel medi ambient. En els anys noranta s'està promovent una reforma fiscal verda, que no es limiti a afegir certs impostos especials per dedicar a la millora ambiental una part extra dels pressupostos, sinó que canviï decisivament els criteris i subjectes impositius ja existents
perquè els efectes incentivadors o penalitzadors, i la redistribució del conjunt de la despesa, orientin l'activitat econòmica cap a una major sostentabilitat8.
Les diverses administracions catalanes han estat fins ara incapaces d'avançar més enllà del primer estadi, si més no pel que fa a la fiscalitat ambiental i la regulació tarifària de l'aigua domèstica. Sense replantejar la gestió fragmentada del cicle hidrològic, sense informar els ciutadans dels problemes ambientals emergents, ni negociar prèviament les alternatives a l'abast amb els interlocutors socials, traslladaren als rebuts el costos econòmics creixents. No s'adonaren que les seves accions descoordinades eren una gota que feia vessar el vas, violentant una vella economia moral que considera l'aigua un bé molt bàsic que ha d'estar a l'abast de tothom. El resultat fou la guerra de l'aigua, que demostrava la vigència entre sectors populars d'aquella cultura ancestral de les fonts que encara avui ofereix l'aigua de franc a la plaça pública.
Després dels forts augments del 1991 i el 1992 el conflicte es va estancar. El degoteig d'insubmisos fiscals creixia dia a dia. No els podien tallar l'aigua perquè només objectaven uns impostos que creien abusius, o cobrats per una via improcedent. Cada trimestre dipositaven l'import de la tarifa amb l'IVA a un compte corrent obert per les associacions de veïns, que aviat va acumular milers de milions de pessetes. Encara que els contribuents poguessin acceptar-ho voluntàriament com a mètode de recaptació, no estaven legalment obligats a pagar els seus tributs mitjançant una factura-rebut que deriva d'un contracte privat de l'usuari amb la companyia subministradora d'aigua. La protesta esbotzava el marc administratiu i tarifari vigent. Només podia trobar solució en un altre marc9.

Del bloqueig a la negociació

Aquest marc no arribaria fins al cap de set anys, quan després de varis intents fallits les negociacions entre la Generalitat de Catalunya i la Confederació d'Associacions de Veïns (CONFAVC) van partir de tres principis proclamats per la nova Directiva de la Unió Europea de 1997, i els van incorporar als esborranys de la nova llei: integrar la gestió del cicle sencer de l'aigua, que els preus tendeixin a reflectir tots els costos (full cost pricing), i que els consums bàsics siguin assequibles per a tothom.10 La integració de la gestió del cicle de l'aigua en una Agència que es coordina amb les entitats locals supera l'amuntegament de tributs successivament afegits sobre l'usuari final, incomprensible per a qualsevol ciutadà corrent. A la nova factura hi haurà un únic cànon percebut per l'Agència de l'Aigua per al finançament de totes les infraestructures públiques de subministrament i depuració, a més de la tarifa regulada percebuda per la companyia que la potabilitza i distribueix (municipal, o privada com Agbar). La suma de la tarifa i el cànon ha d'incorporar tots els costos de la gestió del cicle de l'aigua que democràticament es decideixi repercutir sobre l'usuari domèstic.11 Altres impostos sense relació amb l'aigua, com el de tractament de residus municipals (TAMGREM), s'hauran de tramitar apart.
Les associacions de veïns organitzaren la protesta per a què l'aigua tingués un preu assequible. No és casualitat que esclatés en una de les ciutats espanyoles que ja tenia l'aigua més cara, i on cap sequera hi ha provocat encara restriccions perceptibles pels ciutadans.12 Com sempre, la carestia o barator depèn de amb què ho comparem i per a qui. Una família que consumís 144 m3 a l'any i tingués com a únic ingrés el salari brut mitjà de Catalunya, hauria de dedicar a l'aigua un 0,96% de la seva renda el 1990, i l'1% el 1999. Un jubilat que visqués sol, consumís 48 m3 i cobrés la pensió mitjana hauria de destinar l'1,56% del seu ingrés el 1990 i l'1,31% el 1999.13 A primer cop d'ull semblen percentatges minúsculs. Però són els habituals a tot arreu, i les seves variacions amaguen sensibles diferències.14 En valors absoluts signifiquen pagar unes trenta o quaranta mil pessetes a l'any pels consums familiars d'aigua més corrents.
Això és molt o poc? Depèn de la butxaca, és clar. Però també de les actituds. L'economia moral de l'aigua es viu de formes molt diferents segons la situació i la cultura de cadascú. A l'enquesta de pressupostos familiars de 1991, quan es va produir el gran augment, la despesa mitjana anual per unitat de consum a la província de Barcelona era d'un milió de pessetes. Suposant que en aquestes coses les mitjanes signifiquin alguna cosa, la part destinada a vehicles de transport personal era de 116.632 pessetes anuals: tres vegades la factura de l'aigua, i vuit més que els diners destinats al transport públic (13.979 pessetes). Però la despesa en ensenyament era molt semblant a la de l'aigua (29.796 pessetes), mentre la compra de llibres, diaris i revistes tenia una assignació com la dels transports col·lectius (13.411 pessetes anuals).15 Cada setembre la compra de material escolar és motiu de polèmica. No sembla gaire assenyat menysprear una despesa d'aigua que representa una proporció semblant o superior del pressupost familiar.16

El gràfic 1 demostra que en els sis o set anys de bloqueig, i mentre les veus de les manifestacions contra els abusos en el rebut de l'aigua ressonaven de tant en tant pels carrers de Barcelona, les associacions de veïns s'anaren acostant silenciosament al seu objectiu: tornar al preu del 1990 més l'IPC acumulat. Davant l'enrenou, les administracions aprovaven cada any augments de la tarifa i els tributs inferiors a l'IPC. Sens dubte això va contribuir a acostar finalment posicions. Però l'acord només s'aconseguiria quan les dues parts comencessin a considerar un aspecte decisiu per a la nova cultura de la sostenibilitat: que l'aigua no té un preu, sinó molts. De fet en té tants com consums diferents. Aquí s'amaga la clau per al futur.
La relació cada cop més estreta de les associacions de veïns amb els grups ecologistes en diverses plataformes comunes va facilitar que la campanya modifiqués la seva taula reivindicativa introduint un punt essencial: els preus assequibles havien de ser per a consums bàsics inferiors a cent litres per persona i dia. Per damunt d'aquest llindar el preu hauria d'augmentar més que proporcionalment, incentivant l'eficiència en els usos intermedis i penalitzant els sobreconsums sumptuaris. La progressivitat del preu en funció del consum, que relaciona l'equitat social de l'accés a l'aigua amb la sostenibilitat ambiental del recurs, passava al centre de la discussió. Això va coincidir amb l'arribada de la nova directiva comunitària que, al costat del full cost pricing, també proclamava que els consums bàsics havien de ser assequibles. Les dues coses resultarien contradictòries a menys que la tarifa fos realment progressiva.

La clau del futur: dels preus regressius a la progressivitat

El Gràfic 2 demostra que fins ara la situació ha estat la contrària. Malgrat l'existència de tres blocs de consum amb tarifes creixents, de fet cada metre cúbic d'aigua surt més car a qui menys en consumeix.
Això és conseqüència d'una quota fixa de subministrament que en els casos més habituals representa gairebé la meitat de l'import del subministrament d'aigua, i que la forma de cobrament dels diversos tributs encara augmenta més la regressivitat del conjunt de la factura trimestral.
Aquesta regressivitat desincentiva l'estalvi. Qualsevol inversió en sistemes més eficients (per exemple el sobrecost d'una rentadora que gasta menys aigua, un sistema de reutilització de l'aigua de la banyera o la rentadora pel vàter, cisternes de recollida d’aigües pluvials, etc.) ensopega amb uns terminis de retorn molt llargs. Els metres cúbics d'aigua que aquests aparells poden estalviar al llarg de la seva vida útil és considerable, però la valoració econòmica de l'estalvi esdevé molt petita. Quan més baix és el consum, menys a compte surt invertir en nous aparells eficients o sistemes de reutilització d'aigua.

L'existència d'una quota fixa tan alta independent del consum no té cap justificació econòmica seriosa, i és totalment contrària a la incentivació de l'estalvi que hauria de propiciar la nova regulació ambiental fiscal i tarifària. S'acostuma a defensar per l'existència de costos fixos del subministrament i sanejament. Si l'argument es refereix a la necessitat d'amortitzar-los pel cantó dels ingressos, cal recordar que els costos fixos existeixen a qualsevol activitat econòmica. L'única diferència entre una companyia d'aigües i la resta d'empreses que no gaudeixen d'un monopoli natural és que sempre podrà estar segura d'aconseguir uns ingressos suficients per cobrir tots els seus costos, fixos o variables, presentant el corresponent reconeixement a l'autoritat reguladora que fixa les tarifes (l'Entitat Metropolitana i la Comissió de Preus de la Generalitat de Catalunya).
L'argument és més versemblant pel cantó de l'equitat entre usuaris: els comptadors donats d'alta que enregistren consums molt baixos (habitatges desocupats, segones o terceres residències) haurien de contribuir en una proporció més elevada que la facturació d'aquell consum per al manteniment d'unes infraestructures dimensionades comptessin amb ells. Però això es resol fent absorbible la quota de servei en els primers metres cúbics facturats, fins a una quantitat que sigui inferior al consum bàsic d'una persona. Aleshores la quota dóna dret a consumir aquesta quantitat, i només la paguen els qui enregistrin consums inferiors.
La noció mateixa d'una quota relacionada amb el nombre d'aixetes d'un habitatge respon a la concepció ja obsoleta de la mera repercussió de costos, i ignora dues variables fonamentals per a la nova gestió sostenible de la demanda: el nombre de persones que viuen en un habitatge, i que cada un dels aparells connectats a aquells punts de consum poden efectuar el seu servei consumint molta o poca aigua segons la seva eficiència. Amb l'estructura tarifària vigent el 1990 una persona que visqués sola, i consumís a Barcelona una mitjana de 133,3 litres per persona i dia, pagava l'aigua un 74% més cara que quatre persones que gastessin el mateix compartint habitatge i comptador. El 1999 la diferència s'havia reduït, perquè durant el decenni els augments de la quota havien estat menors que el preu de cada bloc de consum (i l'estructura dels impostos també s'havia modificat). Però les persones soles encara pagaven l'aigua un 56% més cara que una família de quatre membres17.

Les cultures de l'aigua i la lectura del rebut

Una estructura tarifària incentivadora de l'eficiència s'hauria de relacionar amb el nombre de persones que consumeixen, i que poden prendre decisions (per exemple comprar electrodomèstics estalviadors), enlloc del nombre d'aixetes (que tanmateix canvia amb les reformes de cuines i banys). De fet el nombre d'habitants per habitatge ha estat una de les qüestions afegides a la guerra de l'aigua que ha suscitat més enrenou. Curiosament, però, gairebé ningú no ha sortit en defensa dels habitatges amb pocs membres i les persones que viuen soles, ara que cada cop n'hi ha més (solters i solteres, jubilats, llars monoparentals). La discussió es va centrar en les famílies nombroses que se sentien discriminades perquè se'ls aplicaven el segon i tercer bloc de consum, més cars, quan els seus consums per càpita podien ser tan o més baixos que el d'una persona sola.
A primera vista sembla contradictori que una mateixa regressivitat tarifària i fiscal pugui perjudicar les persones que viuen soles, i provocar l'enuig de les famílies nombroses. Però no ho és tan si considerem que uns i altres surten perjudicats per conceptes diferents. Dividint l'import trimestral de la factura pels metres cúbics consumits, és evident que cada litre d'aigua surt més car a les persones que viuen soles i més barat –malgrat l'aplicació del segon i tercer bloc– a les famílies nombroses. Però també és cert que l'import de la factura és més alt per a la família nombrosa del que hauria estat si només s'hagués comptat un bloc –com ha establert la Sentència 14/1997 del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya–, o si els límits de cada bloc s'establissin tenint en compte el nombre de consumidors reals per habitatge.
En definitiva, teníem un sistema tarifari objectivament regressiu que prevalia el malbaratament de recursos i a la vegada aconseguia que gairebé tothom se sentís perjudicat. Després del pacte de l'aigua, i la nova llei aprovada al Parlament, sembla arribada l'hora de construir-ne un altre que garanteixi un major consens primant l'equitat en els consums bàsics, l'eficiència en els intermedis, i la suficiència global. Però difícilment es podrà aconseguir tot això alhora si el nou cànon i la tarifa no es relacionen d'alguna manera àgil i econòmica amb el nombre de persones que consumeixen aigua d'un mateix comptador.
En la seva exposició de motius la nova llei diu clarament que «pel que fa als usuaris domèstics es protegeix un nivell bàsic de consum atenent el nombre d'usuaris d'aigua de l'habitatge». Però quan concreta la base imposable, l'article 40 estableix un mínim de facturació de 6 m3 per usuari i més sense aclarir si es tracta d'una quota fixa absorbible o no. Per als usos domèstics l'article 42 únicament estableix dos trams de consum, inferiors o superiors a 10 m3 mensuals. Finalment, només si el nombre total de persones que conviuen en un mateix habitatge és superior a quatre es preveu incrementar el límit entre blocs en 2,5 m3 al mes per a cada membre addicional. Això vol dir que el nombre d'usuaris d'un mateix comptador només es tindrà en compte en els casos d'habitatges amb més de quatre persones, que a tot estirar representen el 15% de les llars i un 27% de la població18.
Si a més d'aplicar-se en el cànon de l'Agència de l'Aigua aquests criteris s'interpreten restrictivament a l'hora d'establir la nova tarifa domèstica de l'aigua, podrien seguir presents una part important dels problemes socioambientals de la situació anterior: la desincentivació de l'estalvi, i la penalització de les persones que viuen soles. Si a més es porta a terme el projecte de transvasament de l'aigua del Roine tal com està previst a la proposta de l'empresa Aigües Ter-Llobregat (ATLL), la repercussió dels 200.000 milions que costaria l'obra es faria, una altra vegada, sobre les tarifes de tots els usuaris de la regió metropolitana que ja tenen aigua. Per abastar unes demandes futures latents, que el transvasament faria emergir –i que van des de l'augment de les dotacions per càpita, o la substitució de recursos locals considerats d'inferior qualitat, fins a la millora dels cabals mínims dels rius–, els rebuts de l'aigua domèstica podrien tornar-se a encarir de cop entre trenta i setanta pessetes/m3. Per acabar-ho d'arreglar la intenció d'ATLL és repercutir aquest encariment en forma de quota fixa, independent de l'aigua efectivament consumida19. Les condicions per a una nova guerra de l'aigua podrien tornar a estar presents. Esperem que les lliçons apreses evitin aquest escenari, i ajudin a obrir camí a la nova cultura de l'aigua.

Cap a una nova política: la gestió de la demanda

L'establiment de tarifes i cànons realment progressius segons el nombre d'usuaris és un primer pas essencial per canviar la filosofia bàsica que ha regit fins ara la relació entre les estructures públiques i privades que subministren l'aigua, d'una banda, i els usuaris domèstics que la fan servir de l'altra: es tracta de comprar o vendre serveis eficients, no metres cúbics. A les persones que no estiguin familiaritzades amb la nova filosofia econòmica de la gestió de la demanda d'aigua o electricitat, i amb els avenços ja realitzats en la seva aplicació a diversos països, aquesta proposta els pot semblar una mena d'inducció al suïcidi de les empreses subministradores. Si el seu negoci és vendre aigua, com es pot demanar que la facturin d'una forma que n'incentivi l'estalvi?
En efecte, si les empreses subministradores s'aferren a la idea que el seu negoci consisteix en facturar aigua seran hostils a qualsevol proposta que ajudi els seus clients a estalviar-la. Però aquesta idea és errònia. Una companyia subministradora d'aigua no és com una planta embotelladora. No ven aigua per al consum. Subministra aigua per efectuar una àmplia i variada gamma de serveis a les llars i les empreses. Els seus clients tampoc no demanen realment metres cúbics d'aigua. El que volen és poder efectuar aquests serveis: rentar-se, dutxar-se, netejar la roba i la vaixella, fregar el terra, cuinar, regar plantes, tirar la cadena del lavabo, etc. La forma com s'han calculat fins ara les diferents quotes de servei, en funció del nombre d'aparells domèstics que consumeixen aigua, fa palesa la demanda final dels usuaris de l'aigua subministrada. Però tots aquests aparells poden fer el mateix servei consumint més o menys aigua (i de qualitats diferents), la qual cosa és del tot contradictori amb el fet de convertir-ne la suma en una quota fixa.
La pròpia guerra de l'aigua a la regió metropolitana de Barcelona ha estat una prova contundent de la manera com es llegeix habitualment el rebut: les famílies nombroses s'han mobilitzat per l'encariment relatiu de la seva factura, mentre les persones que viuen soles no s'han queixat públicament encara pel fet de pagar més car el metre cúbic d'aigua. És evident que la percepció social majoritària relaciona l'import total del rebut de l'aigua amb els serveis domèstics que l'aigua proporciona, i no amb la quantitat major o menor d'aigua consumida per efectuar-los. Quan les companyies subministradores tendeixen a garantir-se ingressos amb les quotes fixes, que redueixen significativament l'impacte del consum total d'aigua sobre la facturació dels seus clients, posen igualment en evidència que el seu objectiu és recuperar amb benefici les inversions i despeses corrents. Tampoc no és l'aigua que corre pels comptadors el seu objectiu principal.
La gestió de la demanda parteix d'aquest fet elemental: ni els clients ni la companyia subministradora centren el seu interès en la quantitat de l'aigua. La seva relació contractual és un bescanvi de serveis per factures. En aquest intercanvi l'aigua intervé només com a mitjà per efectuar el servei. La quantitat d'aigua consumida pot ser molt alta, si els sistemes d'emprar-la són molt ineficients, i pot reduir-se amb aparells més eficients i sistemes de reutilització. El mètode de facturació vigent fins ara ha primat el malbaratament, i ha penalitzat l'estalvi en l'ús del recurs per obtenir els serveis. Partint de la base que els clients volen serveis i les companyies recuperar amb benefici les seves inversions, és possible alterar els termes del joc amb un sistema tarifari que penalitzi el malbaratament, i incentivi l'estalvi i la reutilització. Es tracta simplement de canviar els criteris del pacte entre l'administració, la companyia i els clients, garantint als usuaris que pels mateixos serveis la factura no s'encarirà en termes reals dins el cistell del mercat, i garantint als inversors que la facturació cobrirà amb l'escreix adient (democràticament vigilat per l'organisme regulador) les inversions realitzades (i democràticament decidides).
Qui guanya amb el canvi? Tothom una mica, i especialment el medi ambient. De la mateixa manera que les polítiques de gestió de la demanda elèctrica obtenen negawatts (és a dir, potència elèctrica estalviada mercès a la millora de l'eficiència global) que es poden destinar a cobrir altres serveis, una gestió de la demanda d'aigua pot fer emergir negahectòmetres cúbics disponibles per a altres usos. Si hi ha demandes creixents per proveir, aquest és un dels principals guanys de l'operació que beneficia les companyies subministradores. Hi guanyen perquè el cost d'obtenció d'aquests negahectòmetres cúbics d'aigua esdevindrà progressivament inferior al de portar la mateixa quantitat d'aigua de punts cada cop més allunyats amb transvasaments i sistemes de bombament cada cop més faraònics i costosos. Invertir en eficiència pot ser més barat i rendible, ajudant a sanejar les finances de les empreses subministradores i a abaratir tendencialment la factura de l'aigua en el pressupost dels consumidors en termes reals. Sempre i quan, és clar, el marc regulador tingui en compte tots els costos, prengui l'opció de l'eficiència, i desincentivi l'explotació irracional dels recursos.
Per al medi ambient tot això suposa evitar que les noves demandes pressionin sobre els sistemes naturals. Si l'aigua estalviada esdevé superior a les noves demandes, també pot ajudar a reduir la pressió absoluta sobre el recurs natural en benefici de les funcions ecosistèmiques de l'aigua. En definitiva, la política de gestió de la demanda tendeix a contenir primer, i a reduir després l'activitat de captació, canalització i potabilització d'aigua per al subministrament. Ofereix noves oportunitats de guanys raonables a les empreses subministradores. Certament, a mig o llarg termini limita el seu camp d'expansió futura. Tanmateix, aquesta limitació només ho és per a les seves activitats tradicionals. L'estalvi i la reutilització obren nous terrenys d'inversió on poden entrar i diversificar la seva activitat, i reorientar-la cap el subministrament eficient dels serveis que necessiten aigua. Totes dues opcions requereixen inversions en infraestructures, però d'una mena ben diferent: obres faraòniques en la política d'oferta, i una disseminació de sistemes de petita escala en la política alternativa orientada a planificar des de la demanda.21 La gestió de la demanda és un repte empresarial i social que els convida a passar de només vendre aigua, a oferir els serveis eficients que la requereixen.
Per a què sigui socialment acceptada, la gestió de la demanda haurà de garantir que la factura que paguen els usuaris del servei no s'encarirà. Però si el consum de metres cúbics tendeix a reduir-se, el preu tarifat de l'aigua es podrà incrementar. Totes dues coses són possibles alhora: l'import de la factura és el resultat de multiplicar el preu per l'aigua consumida. Si el consum baixa el preu pot pujar sense augmentar l'import del rebut. Tot això implica, evidentment, un pacte a tres bandes entre les associacions d'usuaris i veïns, les empreses subministradores, i les administracions amb competències reguladores. Aquest pacte no pot ser només un acord circumstancial. Ha de ser un procés global de concertació democràtica continuada.

A casa nostra, sense anar més lluny

A les comarques de l'entorn de Barcelona la necessitat de donar un tomb cap aquesta nova política de gestió de la demanda és a l'ordre del dia. L'abastament i el consum d'aigua són al bell mig d'una cruïlla. Tal com es pot veure al Taula 4, si a les actuals tendències cap a una major dispersió metropolitana –que traslladen parts creixents de la població cap a la perifèria, segregant-la socialment i allunyant-la de les activitats o els serveis– se li afegeix la inèrcia d'una planificació del subministrament d'aigua exclusivament contemplada des de l'oferta, les demandes futures superen amb escreix els recursos disponibles. L'acceptació passiva d'aquesta situació és a la base de les projeccions actuals de la companyia Aigües-Ter-Llobregat (ATLL), i de la seva opció esbiaixada cap al transvasament de 375 hm3 a l'any procedents del Roine.

Però les tendències no són un destí. La sostenibilitat socioambiental de Catalunya depèn justament de la capacitat per contravenir democràticament aquestes tendències segregadores i insostenibles de la regió metropolitana.22 Si en lloc d'esperonar l'augment del consum de territori i recursos en favor d'un model urbà de pitjor qualitat ambiental, i més injust socialment, la concertació democràtica entre les administracions i els ciutadans actua amb decisió per reorientar les tendències, és perfectament viable garantir un subministrament d'aigua de qualitat assequible per a tots els usos, reduint a la vegada les pressions insostenibles sobre els nostres rius i aqüífers. N'hi hauria prou que una política activa de gestió i racionalització de la demanda afavorís una convergència dels consums i les dotacions de la perifèria metropolitana amb les actuals a Barcelona, per a què s'esvaeixi la necessitat de portar aigua de fora (fins i tot acceptant un augment de la població molt improbable, i l'avenç d'una dispersió metropolitana del tot indesitjable: vegeu el Taula 4).
La fiscalitat ambiental i les tarifes progressives són instruments importants d'aquesta nova política hidrològica de gestió de la demanda, que hauria de cercar acostar-nos al valor guia de 250 litres per persona i dia –150 per a usos domèstics i 100 més per a les activitats industrials, comercials i de serveis– suggerit per Narcís Prat a la seva proposta alternativa de planificació hidrològica a les conques internes catalanes.23 Combinada amb una recuperació intel·ligent dels aqüífers locals, el foment de la reutilització d’aigües depurades –el 1998 es van depurar 555 hm3, i un cop finalitzat el Programa de sanejament hi haurà uns 700 hm3 anuals24–, l'aportació puntual de la dessalinització, i les transferències intersectorials amb els usos agrícoles, la nova gestió de l'aigua també pot garantir la recuperació dels cabals mínims ecològics dels rius i de la seva qualitat biològica.

L'ecoeficiència industrial

A les conques internes de Catalunya el consum urbà representa al voltant del 45% del total, i el 69% dins l'àmbit servit en alta pel sistema Aigües-Ter-Llobregat. Els usos industrials representen un 21%, i el 31% de la xarxa d'ATLL.25 A diferència dels tributs domèstics vigents fins a la nova llei de l'aigua, la taxa de sanejament aplicada sobre els consums industrials ja va començar a tenir una capacitat incentivadora de l'estalvi del recurs, i de la reducció dels abocaments, quan a partir del 1992 es va introduir l'obligació de declarar la càrrega contaminant abocada. Això ha permès generalitzar el tipus de gravamen individualitzat per a cada empresa, en funció de la concentració de paràmetres de contaminació: matèries en suspensió, matèries oxidables, sals solubles i matèries inhibidores, a les quals s'han afegit després els nutrients N i P, i els increments de temperatura superiors a 3 ºC. Aquesta estructura de la taxa de sanejament industrial ha tendit a generar una doble resposta, amb l'objectiu comú de minimitzar el pagament del tribut: reduir el consum d'aigua, i/o reduir la càrrega contaminant abocada26.
De fet això és el que ha passat en els darrers anys. Malgrat que entre el 1994 i el 1998 han augmentat un 58% les declaracions individualitzades d'abocament, la recaptació fiscal global de l'ITS industrial ha tendit a reduir-se a conseqüència de les millores introduïdes per les empreses, tant en els seus processos com en els sistemes de depuració i reutilització. Això ha permès a la Junta de Sanejament augmentar la cobertura de la taxa introduint nous paràmetres per reforçar la tendència a la millora ambiental, i estabilitzar la contribució de les empreses industrials a la despesa pública en sanejament27. Aquests resultats semblen indicar l'existència prèvia d'una capacitat tecnològica per millorar l'eficiència en l'ús industrial de l'aigua en molts sectors. Enlloc de ser un entrebanc per a la seva competitivitat, l'aplicació d'un impost mínimament incentivador combinat amb l'oferta de subvencions a la reducció de la càrrega contaminant ha esperonat la difusió de millores tècniques ja disponibles en el mercat.
Els propis estudis de l'empresa pública Aigües Ter-Llobregat (ATLL), principal impulsora del projecte de transvasament del Roine, reconeixen la tendència general a la disminució dels consums industrials d'aigua.28 Tanmateix el Pla hidrològic de les conques internes aprovat el 1998 pel Consejo Nacional del Agua encara manté una previsió de creixement del subministrament industrial des dels 305 actuals fins a 414 hm3/any pel 2012. ATLL es limita a projectar pel 2025 un escenari de pràctica estabilització –dels 156 actuals a 159 hm3/any– que considera compatible amb el creixement de la pròpia indústria. Segons un altre estudi de l'Institut Català de l'Energia (ICAEN), basat en 415 auditories de l'ús de l'aigua entre el 1992 i el 1997, els diferents sectors industrials encara podrien reduir un 30% o 40% la seva demanda conjunta d'aigua amb inversions rendibles al seu abast (que segons Narcís Prat equivaldrien a un estalvi de 46 hm3/any).29
Un estudi de Cristina de Gispert ha avaluat les respostes a l'aplicació de la taxa de sanejament d'una mostra d'indústries connectades a la xarxa d'Aigües Ter-Llobregat a la regió metropolitana de Barcelona, que el 1997 pagaven l'aigua a 188 ptes./m3 de mitjana (el preu variava realment des d'un mínim de 63 a un màxim de 530 ptes./m3, segons els casos). Els seus resultats mostren una resposta més sensible dels sectors tèxtil i químic, i una capacitat menor de reacció en indústries com l'alimentària o el paper on l'aigua esdevé un input que s'incorpora al producte. Això corrobora que l'aplicació d'una política fiscal i tarifària incentivadora pot obtenir respostes a curt termini que millorin l'ecoeficiència hídrica a força sectors industrials.30 La mateixa autora assenyala que aquest caràcter incentivador es veuria reforçat si el tribut industrial de sanejament esdevingués encara més progressiu, aplicant tipus impositius creixents segons el nivell de les emissions contaminants. També observa el perill que les respostes es limitin a un mer desplaçament des de la connexió a la xarxa d'ATLL cap a l'obtenció directa d'aigua de pous, que acostuma a ser més barata. A l'àmbit territorial d'ATLL les empreses que obtenen aigua exclusivament d'aquesta companyia representen un 73% del total. Però només representen un 33% dels cabals emprats per la indústria perquè les més consumidores tenen sistemes propis de subministrament.
Aquest inici esperançador de les polítiques incentivadores de l'eficiència hídrica a la indústria contrasta amb l'enfocament merament inercial de l'increment de l’oferta pels altres usos. La difusió de tecnologies d'estalvi i reutilització per a l'àmbit domèstic topa d'entrada amb majors barreres que en el sector industrial. Però no hi ha cap raó de fons per a què les eines de la fiscalitat ambiental i la nova cultura de l'aigua no s'apliquin també als entorns urbans. Tanmateix és en el sector agrari on es fa més palesa la greu hidroesquizofrènia que pateix el nostre país.

L'aigua de rec i les dues Catalunyes

Com si es tractés de dos móns separats que no tinguessin res a veure l'un amb l'altre, la planificació hidrològica divideix Catalunya en dos dominis: les conques internes que miren cap a la Mediterrània, i les terres de l'interior que desemboquen a l'Ebre. En el domini hidràulic de les conques internes hi ha algunes de les zones agrícoles més fèrtils, rendibles i dinàmiques. Però el regadiu només hi representa al voltant d'un 29% dels usos consumptius de l'aigua. A la part de Catalunya hidrològicament integrada a les conques de l'Ebre el regadiu representa un 86% de tota l'aigua consumida. Aquest contrast en els usos de l'aigua és un calc de la distribució territorial de la població i les activitats econòmiques. El litoral concentra habitants, indústries i serveis. A la Catalunya interior les activitats agràries i ramaderes afronten greus dificultats socioeconòmiques, en un procés d'envelliment i retrocés relatiu.
A més de reflectir els contrastos territorials de Catalunya, l'escapçament de la gestió hidrològica en dos compartiments esdevé un factor afegit que manté i reforça la nostra hidroesquizofrènia com a país. És un desdoblament de la personalitat hídrica que genera molts comportaments irracionals. Per exemple aquest: malgrat la sequera de mercats amb què topen els excedents agraris a tota la Unió Europea, i les previsions establertes per l'Agenda 2000, amb l'aigua de l'embassament de Rialb només es vol ampliar la superfície de reg a 70.000 noves hectàrees d'oliveres i cultius herbacis, sense preguntar-se abans si no hi hauria la possibilitat d'usos compartits més assenyats i rendibles per a tothom.

Mentre se signen protocols per subvencionar amb cabals públics dues terceres parts del cost del canal Segarra-Garrigues, l'article 37 de la nova Llei de l'aigua exonera l'aigua d'ús agrícola del pagament del tribut «llevat que hi hagi contaminació de caràcter especial en naturalesa o quantitat per adobs, pesticides o matèria orgànica comprovada pels serveis d'inspecció de l'Administració competent.» L'article 44 aplica el coeficient zero al tipus de gravamen dels usos agrícoles que no restin exempts pel criteri anterior (igual que a l'ús de l'aigua per a la producció hidroelèctrica, la refrigeració industrial en circuits oberts o mixtos, i l'aqüicultura). Tot això s'avé ben poc amb els plantejaments de les directives de la UE, tant en la planificació hidrològica com en la política agrària. Vol dir seguir mantenint un mur de separació entre l'economia de l'aigua practicada a l'agricultura i a la resta de sectors.
Tard o d'hora és inevitable que molts ciutadans i contribuents es preguntin quin sentit té seguir subvencionant l'abastament d'aigua per regar uns cultius que també estan subvencionats, i sovint són excedentaris. Les tarifes que es paguen per l'aigua de reg, i la rendibilitat real de cada metre cúbic emprat a l'agricultura, varien enormement segons el tipus de cultiu, les zones agràries i les explotacions. Però l'anàlisi global dels comptes de l'aigua a tota Espanya el 1991, presentades a l'OCDE, mostra que els regants pagaren de mitjana unes 7 ptes./m3 mentre el cost mitjà de la portada d'aigües rondava les 18 ptes./m3. Això vol dir que el sector agrari amb prou feines pagava el 40% de l'aigua que consumia, i rebia per aquesta via un subvenció anual de 330.000 milions de pessetes.31
Darrere aquestes ingents subvencions s'amaguen un seguit d'ineficiències. Als regadius valencians el cost mitjà de l'aigua se situa al voltant de les 19 ptes./m3, i encara hi predomina la facturació per unitat de superfície.32 Als regadius de la Manxa el marge brut obtingut amb el reg és de 48 ptes./m3 pel blat i l'ordi, 23 ptes./m3 pel gira-sol i 20 pel blat de moro (comptant les subvencions com ingressos, i restant-li només els costos directes de maquinària, inputs i mà d'obra no familiar).33 Als regadius de la vall de l'Ebre els mateixos cultius obtenen un marge net entre 7 i 10 ptes./m3 (deduint també les amortitzacions, càrregues socials, despeses financeres, etc.). Si al marge net li traiem el cost de la mà d'obra familiar i la renda de la terra, els beneficis reals amb prou feines arriben a dues pessetes per metre cúbic. Si descomptem la subvenció al producte, molts d'aquests cultius herbacis es reguen amb pèrdues. Pedro Arrojo i Estrella Bernal estimen que si els regadius aragonesos analitzats haguessin de pagar l'aigua a 16 ptes./m3, i desapareguessin les subvencions al cultiu, un 45% entraria en números vermells i el 90% obtindria rendibilitats insuficients per mantenir l'activitat.
Els contrastos són molt grans entre diverses zones i estructures de reg, i generalitzar massa pot resultar molt injust. Per al conjunt d'Andalusia Joan Corominas estima que la productivitat de l'aigua és inferior a 65 ptes./m3 en una quarta part de la superfície regada, però un 45% del valor de tota la producció agrària de regadiu prové del 10% més rendible de la superfície regada (generalment hortalisses i fruites en hivernacles o cultius hidropònics) on s'obtenen rendibilitats de l'aigua superiors a les 250 ptes./m3. També són els regadius més eficients, i els que generen més ocupació per hectàrea cultivada contribuint a l'equilibri territorial i social.34
Tots aquests exemples presenten un denominador comú: l'eficiència de l'aigua emprada a l'agricultura és força diversa, però molt baixa en una franja massa gran de les superfícies regades. Les grans àrees de reg de les comarques de ponent de Catalunya no són una excepció. Un estudi en detall de l'aprofitament de l'aigua als recs del Canal d'Urgell fet al municipi d'Arbeca mostra que l'eficiència mitjana no supera el 30%, perdent-se la majoria per percolació i un 23% a les basses i sèquies. En canvi, la major adequació del sistema de rec al tipus de sòl permet que a Linyola els mateixos cultius aconsegueixin aprofitar l'aigua en el 86%, i només es perdi un 6% per percolació.35
La millora dels sistemes de rec i la modernització ambiental dels regadius amaguen un gran potencial d'aigua que podria estar disponible per a altres usos. Tal com assenyala José Manuel Naredo, la baixa eficiència dels usos agraris de l'aigua està relacionada amb les barreres institucionals i econòmiques que aïllen les dotacions hídriques d'aquests sector en un compartiment estanc:
«El principal escollo institucional a remover es el que congela las disponibilidades de agua en tres compartimentos estancos: el de agua para riego, el de agua para abastecimiento urbano e industrial y el del agua envasada o de mesa. La disparidad de precios a los que se facturan las cantidades de agua utilizada en cada uno de estos tres mundos aislados es tan grande, que parecería indicar que no proceden del mismo ciclo hidrológico o que las separan diferencias de calidad mucho más generales y marcadas de las que de hecho se observan: en el primero de estos mundos es corriente que se esté pagando cerca de una peseta por metro cúbico, mientras que en el segundo se pagan del orden de cien pesetas por metro cúbico y en el tercero muchos miles de pesetas por metro cúbico, multiplicándose por más de cien los precios del agua al pasar de un nivel al otro. Estas disparidades de precios o tarifas se prolongan en el interior de cada uno de los colectivos de usuarios, sin razones económicas que las justifiquen».36
El Congrés «Cap a una nova cultura de l'aigua», celebrat a Saragossa el setembre de 1998, va llançar aquesta recomanació: millorem el regadiu, no l'augmentem. L'embassament de Rialb i el canal Segarra-Garrigues haurien de ser l'ocasió per proposar el mateix a Catalunya. Des del punt de vista de la nova cultura de l'aigua la presa de Rialb ja ha estat un gran error. Que sigui l'últim. El problema de la pagesia i el món rural existeix, i és més urgent a les terres de secà. Però la solució no passa per seguir subvencionant l'aigua d'una manera econòmicament distorsionadora i ambientalment insostenible.
La solució és anar a l'arrel del problema per garantir la viabilitat de l'agricultura catalana, i del món rural en el seu conjunt. Pel seu paper en el subministrament proper i la seguretat alimentària, i per les tasques que desenvolupa en la cura del territori, la pagesia té dret a reclamar a la societat una compensació econòmica digna. En el marc d'un nou pacte per a la sostenibilitat entre el camp i la ciutat, cal establir noves regles per a una subvenció directa que remuneri les funcions vitals per l'equilibri territorial i socioambiental que desenvolupa el món rural. Però són les explotacions les que s'han de subvencionar. No l'aigua, ni el combustible o els agroquímics.
Cal començar a obrir comportes en el mur que separa l'aigua de la agricultura i a la resta de sectors. Poc a poc els pagesos hauran d'admetre pagar més per l'aigua, i fer-ne un ús més eficient. El desequilibri econòmic que això comportarà en els seus comptes d'explotació s'ha de compensar simultàniament amb subvencions directes per a altres conceptes. Al capdavall pagar més per l'aigua, i dependre'n menys, esdevindrà per a la pagesia una garantia d'estabilitat. Si el món rural i el món urbà haguessin d'acabar competint aferrissadament per l'aigua com a recurs escàs en un mercat sense intermediacions públiques ni criteris democràtics, i amb els preus tan dispars que ja tenim ara d’antuvi a quin molí aniria a parar.37
L'exemple del Banc de l'Aigua de Califòrnia demostra que una bona regulació de les transferències econòmiques d'aigua entre sectors econòmics pot ser una bona alternativa, molt més barata i ambientalment saludable, als transvasaments de ciment entre territoris i conques. Aquest mercat de l'aigua californià, públicament regulat, autoritza els agricultors a vendre una part de les seves concessions de reg sense por a perdre aquesta concessió. Com que els compradors urbans sempre la pagaran més cara, amb el que ingressen d'aquestes vendes els agricultors poden compensar la minva de les collites i encara finançar inversions en sistemes de reg més eficients que permeten regar les mateixes superfícies amb menys aigua. Tothom hi guanya una mica, i el medi ambient el que més.38 No es tracta de transferir grans cabals, canviant-los de destí econòmic. L'aportació principal de les transferències intersectorials d'un banc d'aigües com el californià és oferir una garantia de subministrament per fer front a les situacions puntuals però reiterades de sequera.39
Tampoc no es tracta de substituir la planificació d'un bé comú com l'aigua per un lliure mercat sense restriccions. Es tracta de planificar d'una altra manera, amb altres instruments, entenent que els usos es poden compartir millor i amb més eficiència. Sense discutir que l'ús preferent de l'aigua de Rialb ha de ser l'agrícola, aquest enfocament es podria començar a aplicar en la posada en marxa de la que ha de ser l'última gran presa de Catalunya. Segons els tipus de cultiu i les formes de reg que s'apliquin al Pla d'Urgell, la Noguera, el Segrià, la Segarra i les Garrigues, els consums d'aigua seran molt diferents. La possibilitat de compartir-la també. Des del punt de vista de la nova cultura sostenible, garantir el subministrament d'aigua no és una funció independent de regular les activitats agràries o planificar el territori en el seu conjunt. No sembla gaire assenyat anar a buscar al Roine una reserva estratègica d'aigua quan és a punt d'inaugurar-se el major embassament del territori català. Abans d'embolicar-nos en la signatura d'un tractat internacional entre dos estats per transferir aigua per un tub, més val resoldre la nostra pròpia hidroesquizofrènia com a país.40

Democràcia ambiental i cisternes del lavabo

Tal com ha escrit l'economista ecològic José Manuel Naredo, per evitar noves guerres de l'aigua ens cal un nou enfocament econòmic i ambiental que parteixi de l'acceptació que el cicle hidrològic és un recurs limitant que compartim amb la Natura:
«El problema del agua en nuestro país no se resuelve con soluciones meramente técnicas, sino que exige, por una parte, asociaciones de usuarios que se ocupen activa y responsablemente de la gestión del agua y, por otra, un marco de información solvente y generalmente admitido sobre el que se pueda apoyar la negociación y la toma de decisiones en un marco que le sea propicio. Las carencias observadas en estos requisitos nos han llevado por la pendiente del enfrentamiento y la crispación social, haciendo que el problema del agua fuera cada vez más problemático para los políticos con competencias sobre el tema: sin mercados de agua ni foros de negociación adecuados, sin asociaciones de usuarios responsables de la gestión con las que se pueda convenir las bases del necesario reajuste entre exigencias y disponibilidades, y sin un marco de información (físico y monetario) generalmente admitido para ello, el problema del agua está llamado a transformarse en guerras del agua».41
El 1991 es va signar a Califòrnia un veritable pacte social entre les principals empreses subministradores i els grups ecologistes per aplicar les millors pràctiques de gestió (best management practices, BMP). La signatura del memoràndum va donar pas a la creació d'un consell urbà per a l'estalvi d'aigua (California Urban Water Conservation Council) que fa un seguiment de l'aplicació de les millors pràctiques a les agències locals i les companyies subministradores. La composició del Consell és paritària –la meitat són membres de les agències, l'altra dels grups ecologistes– i les seves decisions s'han de prendre per consens. Adreça els seus informes a l'organisme regulador de l'Estat (California Water Resources Control Board), i disposa d'un pressupost propi. Un dels seus objectius és reduir el consum domèstic fins a 169 litres per persona i dia, des dels 245 actuals, i una de les seves actuacions inicials ha estat estimular la substitució d'un milió i mig de cisternes del lavabo per altres de consum reduït.42 Aquí i allà la lliçó és prou clara. Abans que res, la solució al problema de l'aigua és més i millor democràcia •

Referències

1 Segons un estudi elaborat pel PSC, citat a El País, edició a Catalunya, 14/4/1998.
2 Per a la caracterització d'aquesta interfície socioecològica, vegeu els treballs recents de Ramon Folch: Ambiente, emoción y ética. Actitudes ante la cultura de la sostenibilidad. Barcelona: Ariel, 1998; i Diccionario de socioecología. Barcelona: Planeta, 1999.
3 Els límits d'on acaba la biosfera i comença la tecnosfera són tan borrosos i convencionals com moltes altres qüestions socioecològiques. Pel que fa a la part del cicle de l'aigua derivat cap als usos domèstics, la xarxa de subministrament comença a les captacions (embassaments, pous) i acaba al comptador de cada casa. Però pel cantó de les sortides la qüestió és menys clara: l'enllaç de retorn als sistemes naturals l'hem de situar a les infraestructures de depuració, o hi hem d'incloure també el clavegueram? De fet, ara que l'urbanisme de les xarxes i la visió socioecològica de la ciutat recuperen les galeries de serveis que ja proposava Ildefons Cerdà a mitjan segle XIX, potser seria més adient considerar el clavegueram com una perllongació en el subsòl del edificis de la ciutat. Un argument a favor de considerar-ho així, i carregar-ne el cost a l'IBI i l'IAE corresponent, és la possibilitat de modular-lo en funció dels metres lineals de clavegueram en el subsòl dividits pel vol de l'edifici que serveix. D'aquesta manera la fiscalitat ambiental penalitzaria com cal les construccions de molt baixa densitat, premiant l'estalvi de territori. El mateix criteri es podria aplicar a les altres xarxes de serveis als edificis.
4 La repercussió desigual en el territori d'aquestes despeses acostuma a amagar subvencions horitzontals, tal com ho assenyala l'estudi comparatiu del projecte Eurowater (Massarutto, A. «La situació tarifària dels serveis hídrics a Europa». A: Esquerrà, J.; Oltra, E.; Roca, J i Tello, E. [coords.]. La fiscalitat ambiental a l'àmbit urbà. Aigua i residus a la regió metropolitana de Barcelona. Barcelona: Publicacions de la Universitat de Barcelona, 1999, pàg. 133-150). Seria convenient conèixer amb una certa precisió l'existència i l'evolució d'aquests transvasaments intercomarcals o intersectorials dels costos del subministrament i el sanejament de l'aigua a Catalunya.
5 Segons dades de la Junta de Sanejament citades per Prat, N. El sanejament a Catalunya (1996-1998), Depana (inèdit). Els ingressos dels tributs de sanejament passaren de 18.593 milions de pessetes el 1993 a 23.181 el 1998, amb un 80% provinents del ITS d'origen domèstic o industrial i la resta del cànon pagat per extraccions de pous privats (Junta de Sanejament. Memòria d'activitats 1998. Barcelona: Generalitat de Catalunya, 1999, pàg. 54). Segons J. Gasull, representant de la CONFAVC, fins al 1993 els usuaris domèstics pagaren el 78% dels ingressos de sanejament, mentre que el 1994 les proporcions canviaren: la indústria va contribuir amb uns 10.400 milions i els usuaris domèstics amb 9.600 (a Samper, J. i Llamas, M. R. [coords.]. Las aguas subterráneas en el Libro Blanco del Agua en España. Madrid: Ministerio de Medio Ambiente, 1999, pàg. 213-24).
6 La mitjana mundial i europea, a l'Instituto de Recursos Mundiales (WRI), Población y medio ambiente. La guía global del medio ambiente. Madrid; Editorial Ecoespaña, 1995, pàg. 384-385. Les dades de les conques hidrogràfiques espanyoles procedeixen de l'avaluació de MOPT del 1993 citades per Fernández Mejuto, M.; i Llamas Madurga, M. R. Infraestructuras hidráulicas. Tópicos y manipulaciones en torno a la política del agua. Ecosistemas, nº 16, 1996, pàg. 48.
7 Citat per Ros, J. El agua: perspectiva ecológica. Barcelona: Programa de Formación Ambiental de AGBAR, AGBAR/ERF, 1997, nº 15.
8 Agencia Europea del Medio Ambiente. La Aplicación y la Efectividad de los Impuestos Ambientales. Barcelona: Institut Català de Tecnologia/Centre d'Estudis d'Informació Ambiental, 1997, pàg. 21-22. Pels criteris generals, veieu Roca, J. «Fiscalitat ecològica: introducció i aspectes generals». A: Esquerrà, J.; Oltra, E.; Roca, J.; Tello, E. [coords.]. La fiscalitat ambiental a l'àmbit urbà..., op. cit., pàg. 13-27; i també, Fiscalidad ambiental y "reforma fiscal ecológica". Bilbao: Cuadernos Bakeaz nº 27, 1998.
9 Pels aspectes jurídics i normatius, veieu Perdigó, J. «La tarifa del servicio de suministro domiciliario de agua en el àrea metropolitana de Barcelona». A: Esquerrà, J.; Oltra, E.; Roca, J.; Tello, E. [coords.]. La  fiscalitat ambiental a l'àmbit urbà..., op. cit., pàg. 159-192.
10 Propuesta de Directiva del Consejo por la que se establece un marco comunitario de actuación en el ámbito de la política de aguas, presentada a la Comissió el 15/4/1997 i publicada al Diari Oficial de les Comunitats Europees nº C184/20 el 17/6/1997.
11 Tal com afirma Bernard Barraqué, al conjunt de l'àmbit europeu la repercussió completa dels costos sobre els preus tarifats és més un objectiu al qual tendir que una realitat immediata: «l'experiència històrica mostra clarament la dificultat d'aplicar aquest tipus de polítiques a les fases expansives del cicle de desenvolupament de les xarxes, en les quals el servei ha de ser d'alguna manera racional. L'aplicació rígida i literal del full cost pricing es veu moderada a tots els països europeus per formes més o menys ocultes de subvenció que es produeixen a l'interior del sistema hídric.» («Sostenibilitat i gestió dels recursos hídrics: el projecte Eurowater». A: La fiscalitat ambiental a l'àmbit urbà..., op. cit., pàg. 126). El mateix constata A. Massarutto: «el problema que veiem en totes les situacions és el de trobar alguna forma de compromís entre l'aplicació rigorosa del principi «Qui usa paga» –segons el qual la tarifa de cada usuari s'hauria de calcular sobre la base del cost marginal que ell imposa a la infraestructura col·lectiva– i la necessitat d'aplicar alguna forma de solidaritat per tal de temperar les desigualtats a les quals aquest principi donaria lloc» («La situació tarifària dels serveis hídrics a Europa», ídem, pàg. 148).
12 Ho confirma fins i tot l'estudi d'Agbar, “El preu de l'aigua a diferents ciutats europees”. Any 1997, Barcelona, 1998 (veieu-ne un resum a Tello, E. «Tarifes i taxes en el cicle de l'aigua». A: La fiscalitat ambiental a l'àmbit urbà..., op. cit., pàg. 107). Per a la noticia d'altres estudis, on Barcelona sempre hi figura amb l'aigua més cara, veieu El País de 8/2/1998 i 4/9/1999.
13 Roca, J.; Tello, E.  L'evolució dels preus de l'aigua domèstica a l'àrea metropolitana de Barcelona del 1990 al 2000, Entitat Metropolitana de Barcelona, 1999, pàg. 8.
14 Segons un estudi comparatiu de les tarifes de l'aigua referit a l’any 1993, sense comptar els costos de sanejament que passen pels pressupostos públics, el percentatge del pressupost familiar destinat a la factura de l'aigua era del 0,4% a Itàlia i Bèlgica, el 0,6% a França, el 0,7% a Suècia, el 0,8% a Alemanya i l'1% a Àustria (citat a Arrojo, P.; Naredo, J.M. La gestión del agua en España y California, Bilbao, Bakeaz/MAB/Coagret, 1997, pàg. 85-86. Es poden prendre com a indicació general, però no són estrictament comparables als citats en el text. Tal com argumenta l'estudi d'Agbar abans esmentat, hi ha tants condicionants diversos en els preus de l'aigua que aquests només són comparables quan s'adopten uns supòsits metodològics coherents i comuns per a tots els casos.
15 Anuari Estadístic de la Ciutat de Barcelona. Ajuntament de Barcelona, 1996, pàg. 414. El consum domèstic d'aigua a la ciutat de Barcelona no és comparativament exagerat, malgrat poder-se reduir encara amb mesures d'estalvi i eficiència. Fou de 49,3 m3 per habitant i any el 1996. El 1991 hi havia 576.640 habitatges principals –sense comptar segones residències–, que per a una població actual de 1.508.805 habitants representa unes 2,6 persones per habitatge. Si considerem que cada habitatge correspon a una família, el consum familiar d'aigua fou com a mitjana de 129 m3 l'any 1996. Tota l'aigua consumida a Barcelona, comptant els consums de la indústria i els serveis, era de 76,7 m3 per habitant (Anuari Estadístic..., op, cit., pàg. 50, 409 i 457). Aquesta última xifra, equivalent a 210 litres d'aigua facturada per persona i dia, és inferior al valor guia màxim de 250 l/h/dia que proposa Narcís Prat a la seva proposta alternativa a l'actual Pla hidrològic de les conques internes de Catalunya (Prat, N. «Planificar l'aigua i oblidar-se de la vida». A:. Borràs, A. [et al.]. Ecologia i territori a Catalunya. Bellaterra: Acció Ecologista/UAB, 1996, pàg. 15-30). Afegint-hi les pèrdues de la xarxa de subministrament –una part són pèrdues físiques i un altre subcontatge–, Anna Prat estima per a 1997 un subministrament de 276 l/h/dia i un consum real de 225 l/h/dia, dels quals 135,3 són per al consum domèstic, 14,3 per al rec, i 60,3 per a usos comercials i industrials (Barracó, H.; Parés, M.; Prat. A.; Terradas, J. Barcelona 1985-1999. Ecologia d'una ciutat. Ajuntament de Barcelona, 1999, pàg. 85). Sense arribar a plantejar-se reduir els consums per càpita, l'esborrany en curs d’aprovació de la futura Agenda 21 de Barcelona preveu una reducció de les extraccions del Ter de 28 hm3/any  –prop d'un 20% del consum, i un 14% de l'abastament–, només augmentant l'aprofitament de les aigües subterrànies (23 hm3/any, quinze potabilitzats i set per a usos no potables), la reutilització d'aigües depurades (4 hm3/any) i l'aprofitament d'aigües pluvials (1 hm3/any): Consell Municipal de Medi Ambient i Sostenibilitat, Agenda 21 de Barcelona. Document preparatori, Ajuntament de Barcelona, juny de 1999, pàg. 27.
16 La comparació entre la despesa d'aigua i l'escolar resulta molt pedagògica per a la nova cultura de la sostenibilitat. Ningú no tindrà més fills només perquè l'escola sigui gratis, però la gratuïtat o una excessiva barator de l'aigua són una clara inducció a malbaratar-la. Veieu Tello, E. «Por qué la escuela debe ser gratis y el agua no». A: Pie de Paz, nº 50, 1999, pàg. 84-88.
17 Roca, J.; Tello, E. L'evolució dels preus de l'aigua doméstica a l'àrea metropolitana de Barcelona del 1990 al 2000. op. cit., pàg. 9.
18 Aproximadament el 62% de les llars de la regió metropolitana tenien el 1991 menys de quatre membres, un 23 % en tenia quatre, i només un 15% més de quatre. Pel que fa la població, un 42% vivia en habitatges de menys de quatre membres, un 31% els compartien entre quatre persones, i només el 27% convivia en llars de cinc o més persones. Al Barcelonès el percentatge de llars nombroses era encara més petit. (Patronat Municipal de l'Habitatge. «Les necessitats d'habitatge a la regió metropolitana de Barcelona». Qüestions d'habitatge núm 4. Barcelona: juny de 1999, pàg. 9 i 25).
19 Segons ATLL, «les tarifes del sistema no han de dependre únicament dels volums d'aigua transvasats. Com ja s'ha indicat, no hem d'acceptar la qualificació de l'operació com d'una venda d'aigua sinó, pel contrari, proposar la constitució d'un servei públic d'abastament a poblacions. Des d'aquesta perspectiva, la infraestructura projectada ha de complir, en tot cas, un funció de garantia del subministrament al servei públic d'abastament en alta, funció que no precisa que es procedeixi en tot moment a l'adducció efectiva i al consum de tot el volum d'aigua pel qual s'ha dimensionat la infraestructura. Per tant, es tracta de fixar una quota de tarifa que podríem qualificar de garantia, la meritació de la qual seria independent de la disposició efectiva dels cabals consumits en cada moment. És obvi, aleshores, que una part de la tarifa de la prestació del servei públic haurà de ser independent del consum efectiu i s'haurà de vincular exclusivament amb el fet que l'entitat territorial destinatària gaudeixi de la garantia i la seguretat que li ofereix l'abastament transnacional (quota fixa o de servei)»; ATLL. L'abastament d'aigua a les comarques de l'entorn de Barcelona. Barcelona: Generalitat de Catalunya/ATLL,  1999, pàg. 87. L'esmentat informe d'ATLL parla d'unes despeses variables de 31,2 ptes./m3 (pàg. 77), mentre fonts de la CONFAVC xifren l'encariment en 70 ptes./m3 (Gasull, J., op. cit., pàg. 214). Cal tenir present que l'estudi d'ATLL «parteix d'un nivell de subvenció de capital del 50% de la inversió al cantó de Catalunya, atès el caràcter d'interès general del projecte» (op. cit., pàg. 66). La qual cosa vol dir que al cost repercutit sobre les tarifes del usuaris caldria sumar el suportat com a contribuents.
20 Estevan, A. «Las nuevas técnicas de gestión integral de la demanda eléctrica y su aplicación a la economía del agua». A: Naredo, J. M. [ed.]. La economía del agua en España, op. cit., pàg. 103-120. Per a una visió més general referida a moltes més activitats: von Weizsäcker, E. U.; Lovins, L. H.; Lovins, A B.  Factor 4. Duplicar el bienestar con la mitad de los recursos naturales. Informe al Club de Roma. Barcelona: Galaxia Gutemberg/Círculo de Lectores, 1997 (Amory Lovins i els seus col·legues del Rocky Mountain Institute a Colorado foren els iniciadors de la nova filosofia de la gestió de la demanda en la planificació elèctrica, i els inventors del concepte de negawatt).
21 L'estudi d'ATLL en favor del transvasament del Roine considera econòmicament inviable una reducció dels consums d'aigua per habitatge modificant els dispositius actuals (lavabo, aixetes, dutxes, etc.) que, suposadament, «podria costar un mínim de 100.000 pessetes per habitatge» (L'abastament d'aigua a les comarques de l'entorn de Barcelona. Barcelona: Generalitat de Catalunya/ATLL, abril de 1999, pàg. 35). Tanmateix, el cost de l'aqüeducte del Roine s'estima al mateix estudi pel cap baix en 150.000 milions de pessetes (i l'experiència demostra reiteradament que en aquesta mena d'obres sempre hi ha desviacions pressupostàries). Només el canal Segarra-Garrigues està pressupostat en 164.000 milions, sense comptar la presa de Rialb ja construïda (El Periódico de Cataluña, 28/9/1999). El 1996 hi havia a la regió metropolitana de Barcelona 1.465.900 llars familiars, on hi vivien 4.228.948 persones. Segons això, invertir 100.000 pessetes a cada llar per estalviar-hi aigua costaria una xifra equiparable al transvasament del Roine o el canal Segarra-Garrigues. Per què una opció es considera viable econòmicament, i l'altra no?
22 Pel debat urbanístic entre la dispersió metropolitana i l'aposta alternativa per a un sistema de ciutats plurifuncionals que mantinguin internament la seva diversitat, compacitat, accesibilitat i qualitat socioambiental, vegeu el nº 22 de «Medi Ambient. Tecnologia i Cultura»; el catàleg de l'exposició La ciutat sostenible (Centre de Cultura Contemporània/Diputació de Barcelona, 1998); i el llibre de Rueda, S. Ecologia urbana. Barcelona i la seva regió metropolitana com a referents. Barcelona: Beta Editorial, 1995.
23 Prat, N. «Planificar l'aigua, oblidar-se de la vida», op. cit.; i també «Retos para la conservación de los ríos». Ecosistemas, nº 20/21, pàg. 42-47. Cal recordar que les associacions de veïns capdavanteres de la guerra de l'aigua proposen cent litres per persona i dia com a llindar bàsic de consum domèstic. El propi estudi d'ATLL subratlla que les noves demandes latents s'originen particularment a «les comarques de l'Alt Penedès, de l'Anoia, del Garraf, del Maresme Nord i de la zona costanera de la Selva, actualment no connectada a la xarxa regional, així com els increments forts del Maresme Sud i el Vallès Oriental», mentre «la comarca del Barcelonès no generaria cap demanda latent a la xarxa regional» (L'abastament d'aigua..., op. cit., pàg. 17). També assenyala que «l'increment de la demanda del mes de juliol és quasi el triple que la mitjana mensual d'aquest increment» (pàg. 16). Aquests haurien de ser, justament, els objectius prioritaris d'una gestió de la demanda que combinés unes tarifes progressives amb l'oferta d'ajuts i bonificacions a la inversió en estalvi i reutilització. Les tarifes i els tributs també podrien ser variables segons l’escassetat relativa dels mesos de l'any, i segons la pluviositat o sequera de cada any. Es dóna la paradoxa que els consums per habitant són més alts on els habitatges tenen més capacitat d'aprofitar les aigües pluvials, o espai per instal·lar sistemes domèstics de reutilització.
24 Junta de Sanejament. Memòria d'activitats 1998. doc. cit., pàg. 43 i 47. Actualment només es reaprofita el 3,75%, però la pròpia Junta de Sanejament considera que les demandes existents permetrien reciclar fins un 41% dels 693 hm3/any de cabals depurats (pàg. 47): és a dir, 283 hm3/any. D'aquests, 95 hm3/any es volen fer servir per cabal ecològic –especialment al Llobregat–, i fins a 63 hm3/any servirien pel reg agrícola de sòls ara ja regats, substituint altres recursos. També es preveu dedicar fins a 14 hm3/any a camps de golf, que podrien tenir un destí més assenyat.
25 Prat, N. «Planificar l'aigua...», op. cit., pàg. 16-17, i ATLL. L'abastament d'aigua a les comarques de l'entorn de Barcelona, op. cit., pàg. 12. A les conques internes els usos agrícoles representen el 29%, i el turisme el 5% restant.
26 de Gispert, C.  «El tributo de saneamiento sobre las aguas residuales en Cataluña». A: Esquerrà, J.; Oltra, E. ; Roca, J.; Tello, E. [coords.]. La fiscalitat ambiental a l'àmbit urbà..., op. cit., pàg. 205.
27 Junta de Sanejament. Memòria d'activitats 1998, op. cit., pàg. 51-58.
28 ATLL. L'abastament d'aigua..., op. cit., pàg. 12-17.
29 Prat, N. «Planificar l'aigua i oblidar-se de la vida», op. cit., i La gestió de l'aigua a Catalunya a la ratlla del 2000 (ponència presentada a la IV Mostra de Cultura Ecològica a Altafulla el juliol de 1999, en curs de publicació). ATLL cita el mateix estudi, però redueix el potencial d'estalvi industrial dins el seu sistema d'abastament a 20 hm3/any (L'abastament d'aigua a les comarques de l'entorn de Barcelona, op. cit., pàg. 34-35).
30 de Gispert, C. Tarificació i tributs sobre l'aigua: aproximació a la demanda d'aigua d'ús industrial. Juny de 1999 (treball inèdit presentat al Departament d'Hisenda Pública de la Universitat de Barcelona).
31 Naredo, J.M.; Gascó, J.M. Spanish Water Accounts, OECD, Environmental Policy Commitee. París: ENV/EPOC/SE/A(94)2, 1994 (citat per Sumpsi, J.M. «Efectos de las políticas tarifarias sobre la demanda de agua, renta agraria y recuperación de costes de la agricultura de regadío en España». A: Arrojo, P. [et al.] [eds.]. Hacia una nueva cultura del agua. El agua a debate desde la Universidad. Zaragoza, 1998, pàg. 351-367).
32 Genovés, J.C.; Avellà, L.; García, M. «Precios, costos y uso del agua en el regadío mediterráneo». A: Arrojo, P. [et al] [eds.]. Hacia una nueva cultura..., op. cit., pàg. 245-247.
33 López-Sanz, G. «El regadío en la Mancha occidental y el Campo de Montiel». A: López-Gálvez, J.; Naredo, J.M. [eds.]. La gestión del agua de riego. Madrid: Fundación Argentaria/Visor, 1997, pàg. 84; Arrojo, P.; Bernal, E. «El regadío en el valle del Ebro». A: López-Gálvez, J.; Naredo, J.M. [eds.]. La gestión..., op. cit., pàg. 172-174.
34 Corominas, J. «Los regadíos de Andalucía después de la sequía y ante la Agenda del 2000». A: Arrojo, P.  [et al.] [eds.]. Hacia una nueva cultura..., op. cit., pàg. 260-261.
35 Barragán, J.; Cots, L.; Montserrat, J. «Evaluación de los regadíos y mejora de su eficiencia». A: Arrojo, P.  [et al.] [eds.]. Hacia una nueva cultura..., op. cit., pàg. 213-216.
36 Naredo, J.M. «Problemática de la gestión del agua en España». A: Naredo, J.M. [ed.]. La economía del agua en España, op. cit., pàg. 19
37 Una possibilitat seria establir un feebate o rebate, enlloc del cànon hidràulic. Aquesta nova figura de la fiscalitat ecològica comporta que tot allò que paguessin les explotacions agràries se'ls retornaria en forma d'ajuts, subvencions o bonificacions a la millora del regadiu. L'impost seria completament neutral, sense augmentar globalment la pressió fiscal suportada pel sector agrari. Pel concepte de feebate o rebate, veieu von Weizs_cker, E. U.; Lovins, L. H.; Lovins, A B. Factor 4. Duplicar el bienestar con la mitad de los recursos naturales, op. cit., pàg. 260-263.
38 Arrojo, P. «El Banco de Aguas de California». A: Arrojo, A P.; Naredo, J.M. La gestión del agua en España y California, op. cit., pàg. 129-135. Cal insistir que es tracta d'un mercat públic democràticament regulat, no de la substitució pura i simple de la planificació pública per les transaccions privades en un mercat com proposa J. C. Vergés amb la seva «marxa enrere en el socialisme d'estat» (a Una política económica para el agua. Madrid: Círculo de Empresarios, 1998).
39 El Banc d'Aigües de California es va crear precisament com a resposta a les sequeres de finals dels anys vuitanta. Pot semblar contradictori que els pagesos venguin una part de les seves dotacions d'aigua –mai la totalitat, per evitar que es converteixin en aiguatinents que abandonen l'activitat agrària– justament els anys que menys plou. Però només ho és per a qui no entengui la diversitat agrària i l'adaptabilitat intrínseca d'un sistema de rec compensatori, o de suport. A la vista dels rendiments econòmics obtinguts per metre cúbic, és evident que les compres d'aigua per a usos urbans poden compensar amb escreix la minva en la producció dels cereals o les oliveres que aquells anys passarien a condicions de secà. La metodologia per escollir la millor opció per obtenir una garantia de subministrament és, com a la gestió de la demanda elèctrica, la del  least cost planning (Arrojo, P.; Naredo, J.M. La gestión..., op. cit., pàg. 103-106). Tanmateix ATLL segueix enfocant el problema de la garantia de subministrament des de la vella cultura de l'oferta (L'abastament d'aigua a les comarques de Barcelona, op. cit., pàg. 22-32).
40 Pels aspectes jurídics de l'aqüeducte del Roine, i la necessitat de signar un tractat internacional de cessió d'aigües, vegeu ATLL. L'abastament d'aigua a les comarques de Barcelona, op. cit., pàg. 80-90.
41 Naredo, J.M. «Elección económica versus "guerras del agua"». A: Problemática de la gestión del agua en España, op. cit., pàg. 19-25; i també «Enfoques económicos y ecológicos en la encrucijada actual de la gestión del agua en España». A: Arrojo, P.; Naredo, J.M. La gestión del agua en España y California, op. cit., pàg. 151-185.
42 Dickinson, M.A. Water Conservation in the United States: A Decade of Progress, ponència presentada a la Conferència Internacional sobre Eficiència de l'Aigua a les Ciutats celebrada a Saragossa el 20 de gener de 1999.
 
Fòrum de debat


Medi Ambient. Tecnologia i Cultura no s'identifica necessàriament amb l'opinió que expressen els articles signats
© Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya
DL: B-44071-91
ISSN:  1130-4022