Fòrum de debat Núm. 26 - juny 2000Actualitat:
La globalitat de l'acció localJohanna Cáceres
Les Agendes 21 i la importància de les iniciatives promogudes a nivell local, tant les de tipus civil com les governamentals, constitueixen els eixos de tres esdeveniments internacionals de gran envergadura que tindran lloc el primer semestre del 2000: la Tercera Conferència Paneuropea de Ciutats Sostenibles, el Fòrum Mundial de l’Aigua i l’Exposició Universal que s’inaugurarà el mes de juny a la ciutat alemanya de Hannover.
Els municipis catalans en particular, i els de la resta de l’Estat en general, se situen al primer vagó del tren europeu que avança cap al desplegament de polítiques més sostenibles, d’acord amb el compromís adquirit a la Cimera de la Terra amb la signatura de l’Agenda 21 (Rio de Janeiro, Brasil, 1992). L’Agenda 21 és, de fet, un dels documents principals —signat pels 172 governs assistents a la Cimera— i la seva finalitat és traduir en actuacions concretes els principis generals del desenvolupament sostenible.
Fins ara, les Agendes 21 Locals —elaborades des dels governs municipals— són les més avançades, mentre que, en molts casos, les regionals i estatals ni tan sols estan embastades. Per aquest motiu, la Tercera Conferència Paneuropea de Ciutats Sostenibles, celebrada a Hannover entre el 9 i el 12 de febrer per avaluar els processos d’implantació de les Agendes 21 Locals a Europa, va centrar la discussió en els entorns urbans, que constitueixen el tipus d’hàbitat de la immensa majoria de la població europea.
En efecte, el lema del desenvolupament sostenible Pensar globalment, actuar localment ha adquirit aquesta primavera ple sentit.
Agendes 21: Catalunya, referent europeu
La Conferència de Hannover ha estat organitzada per la Campanya Europea de Ciutats Sostenibles, plataforma que porta sis anys en funcionament i que es fonamenta en la Carta d’Aalborg (signada per més de 500 ajuntaments de 32 països europeus que s’han compromès, en conseqüència, amb el disseny i desenvolupament de l’Agenda 21 al seu municipi).
Les autoritats locals i regionals de tot Espanya representen el 45% dels membres de la Campanya Europea de Ciutats Sostenibles, amb la qual cosa la presència de casa nostra en el disseny i implantació de polítiques sostenibilistes a Europa és més que notable. En aquest sentit, els municipis de Catalunya hi tenen un pes específic, ja que Igualada va ser el primer en realitzar, el 1994, una auditoria ambiental a Espanya. Des de llavors, s’hi han afegit una seixantena. En aquest procés, ha estat cabdal l’actuació de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, iniciativa impulsada des de la Diputació de Barcelona i que ja aplega els municipis on viuen 4,5 milions de catalans.
En efecte, en el cas de les Agendes 21 s’ha desenvolupat un model català, que es va presentar a la Conferència de Hannover i que s’està establint com un dels referents europeus. L’esmentat model consisteix en un disseny de l’Agenda 21 en dos temps. En primer lloc, un equip multidisciplinar realitza una ecoauditoria, una anàlisi rigorosa del territori i del funcionament del sistema municipal. En segon lloc, es dissenya un pla d’acció partint d’uns objectius estratègics, és a dir, es planifica el desenvolupament, es governa. Els plans d’actuació formulats fins ara contenen entre 100 i 500 actuacions concretes.
En aquest procés d’avaluació i auditoria, resulta fonamental la participació ciutadana, un element que cada cop es considera més important per garantir l’èxit de qualsevol actuació política. Avui dia, el repte consisteix a aconseguir que la implicació dels agents de la societat civil no sigui només anecdòtica i respongui a una situació conjuntural, sinó que s’integri en la política municipal de forma rutinària i efectiva. Per aquesta raó, un dels aspectes que més es van discutir a la Conferència va ser la manera de trobar noves formes de gestió –de govern– que promoguessin la creació d’aliances entre la societat civil –organitzacions no governamentals i empreses– i els governs locals.
Per a més informació:
http://www.hannoverconference2000.de
Una Expo diferent: tecnologia ben pensada
La Conferència Paneuropea de Ciutats Sostenibles ha aportat un precedent únic en el segle i mig d’història de les exposicions universals. L’Expo 2000, que també se celebrarà a Hannover, es desmarca de les realitzades fins ara perquè, segons els seus organitzadors, no es limitarà a ser un enorme aparador de les innovacions tecnològiques desenvolupades els darrers quatre anys arreu del món. Ben al contrari, intentarà fer palès que el progrés basat en avenços estrictament tecnològics no comporta, necessàriament, una millor qualitat de vida i, per tant, no es pot parlar de desenvolupament.
La superació de la visió tradicionalment tecnocràtica d’aquestes fires universals ha estat guiada per un comitè internacional d’experts liderat per Ricardo Díez Hochleitner, actual president del Club de Roma. Aquest comitè ha estat constituït per tal de garantir la presència a l’Expo dels països en vies de desenvolupament, és a dir, de visions alternatives i de necessitats sovint obviades.
Durant l’Expo 2000, que té com a lema Humanitat, natura i tecnologia, tindran lloc els Diàlegs globals, estructurats en deu temes calents i fonamentals per al segle XXI: la humanitat, el menjar, la salut, el coneixement, el futur del treball, la mobilitat, l’energia, el medi (paisatge i clima) i les necessitats bàsiques. Entre juny i octubre, cada quinze dies hi haurà una discussió acadèmica per tractar aquests temes, que sovint tindran la ciutat com a referent. De fet, la ciutat adquireix molt protagonisme a través de l’apartat El segle xxi, que comptarà amb una presència important de la planificació urbana i la gestió municipal.
D’altra banda, la secció Projectes de tot el món reunirà un centenar d’iniciatives de desenvolupament, algunes de les quals són tecnològicament poc espectaculars però assoleixen l’objectiu per al qual han estat pensades. I és que, al cap i al fi es tracta d’això: d’afavorir el pensament estratègic i la gestió per sobre de la sofisticació tecnològica. •
Per a més informació:
http://www.expo2000.de
Fòrum Mundial de l’Aigua
Finalment, la importància dels agents locals també va ser posada de manifest en el Segon Fòrum Mundial de l’Aigua que es va celebrar del 17 al 22 de març a l’Haia (Holanda) i al qual van assistir ministres de 110 països. Aquesta presència política s’explica perquè paral·lelament a la celebració del Fòrum va tenir lloc una Conferència Ministerial. Tot i això, els veritables protagonistes de l’encontre van ser les organitzacions no governamentals (ONG) i les dones, que són les responsables de proveir d’aigua les seves famílies i comunitats en molts països en desenvolupament.
La Conferència Ministerial, iniciativa del govern holandès, es va plantejar com a objectiu comprometre un seguit de països en l’elaboració d’un programa d’acció adreçat a solucionar a mig termini els problemes associats a la manca d’aigua: fam, guerres, epidèmies, etc. El resultat de la reunió ha estat un document de consens, Declaració ministerial de l’Haia sobre seguretat de l’aigua al segle XXI, que s’ha imposat com a principal objectiu que en els propers 25 anys totes les persones tinguin accés a aquest recurs, és a dir, que tothom pugui gaudir d’aigua en la quantitat i qualitat necessàries.
Per tal que aquesta fita s’assoleixi el 2025, els diferents governs signants de la Declaració, l’espanyol entre ells, han acordat la revisió dels sistemes de cobrament de l’aigua, que en l’actualitat no reflecteixen el cost real d’aquest recurs. El document també aposta per la gestió hídrica integral, que contempla factors socials, econòmics i ambientals, es vincula a la política ambiental i la gestió territorial, i aplega les aigües superficials, subterrànies, residuals i els ecosistemes per on circulen. Tot plegat, gestionat des de la perspectiva de l’oferta i no de la demanda, és el model avui dia vigent al nostre país.
Per fer un seguiment dels avenços la UNESCO elaborarà un informe cada dos anys sobre l’estat de l’aigua dolça al món. L’Institut per a l’Educació de l’Aigua serà l’encarregat de redactar els informes, i tindrà la seu a l’Institut Internacional d’Enginyeria d’Infraestructures Hidràuliques i Ambientals d’Holanda (ubicat a la ciutat de Delft). •
Per a més informació:
http://www.worldwaterforum.com
Fòrum de debat