Notícies
  

  

EL CONSELLER MAS-COLELL PRESENTA EL PLA FORM@TIC PER AUGMENTAR EL NOMBRE DE TÈCNICS EN NOVES TECNOLOGIES A CATALUNYA

El pla preveu duplicar el nombre de titulats actuals

 

El conseller d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació, Andreu Mas-Colell, ha presentat aquest matí la fase universitària del Pla pel Desenvolupament de la Formació en l'Àmbit de la Informàtica i les Telecomunicacions, anomenat Form@tic. Les mesures que conté el pla permetran duplicar el nombre de titulats universitaris en tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), passant dels 2.500 del curs 98-99 a més de 5.000 el curs 2003-04, sense comptar els titulats de la UOC o els qui es derivin de l'augment de places o de noves titulacions de 2n cicle.

Per incrementar el nombre de graduats en TIC, el pla inclou tres grans línies d'acció. En primer lloc, un programa per a l'augment del rendiment acadèmic. En segon lloc, un programa d'augment de places i titulacions. I finalment, un programa de postgraus intensius. També inclou una sèrie de mesures de caire normatiu.

Pel que fa al primer programa, Mas-Colell ha dit que un escull important per a l'augment de titulats universitaris en TIC és el baix rendiment acadèmic registrat en aquests tipus d'estudi, que en el cas de les diplomatures se situa al voltant del 50%. El conseller ha afirmat que arribar a un rendiment proper al 75 % "seria més que raonable". Actualment hi ha 22.367 estudiants matriculats en titulacions TIC a les universitats catalanes, dels quals se'n llicencien uns 2.500 cada curs.

Augmentar el nombre de places de nou ingrés, que en el curs 2000-01 han arribat a les 6.000, sense comptar les 2.500 de la UOC i les de la UNED, també està entra les mesures a prendre. L'estimació de les places que s'haurien de crear en els dos propers anys s'ha estimat en unes 400-500, però la concreció final d'aquest augment es plasmarà en el pla de programació i desprogramació d'estudis previst per a principis de l'any que ve.

L'objectiu dels programes de postgrau, estructurats en mòduls flexibles, serà capacitar en noves tecnologies a titulats universitaris de tot tipus, des dels qui ja disposen de coneixements bàsics fins als qui provenen d'altres àmbits professionals però volen reciclar-se en matèria de TIC. La fase pilot d'aquests postgraus, que inclourà 6 programes presentats per les diferents universitats o centres de formació, es farà durant l'any 2001. El conseller Mas-Colell ha destacat que aquests postgraus seran dels primers que comptaran amb una acreditació oficial de la Generalitat de Catalunya, per mitjà del DURSI. Les previsions indiquen que els cursos de postgrau poden permetre la titulació d'uns 1.440 estudiants l'any 2004.

Entre les mesures de caràcter normatiu que impulsarà el Pla Form@tic hi ha la reforma de plans d'estudis per incloure més matèries de caràcter tecnològic, la modificació de l'actual normativa d'accés als estudis tècnics, i l'increment de passarel·les d'accés al 2n cicle d'Informàtica i Telecomunicacions, entre d'altres.

L'aplicació dels programes i les mesures del Pla Form@tic ha de permetre passar dels 2.547 titulats que sortien de les universitats catalanes (sense la UOC) el curs 1998-99 als més de 5.000 previstos per al curs 2003-04.

Podeu consultar la versió íntegra del Pla Form@tic en PDF

 

Per a més informació: Secretaria per a la Societat de la Informació: 93 363 83 60, ssureda@correu.gencat.es o eroure@correu.gencat.es

 

Tornar


Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació
Secretaria per a la Societat de la Informació
Av. Diagonal 605, 5è 1a. 08028 Barcelona
Telf. +(34) 933 63 83 60 / Fax: +(34) 933 63 83 70
Correu-e: ssi@correu.gencat.es