Notícies
La Secretaria per a la Societat de la Informació presenta els primers resultats del projecte europeu TeleRegion Sun-2


El projecte apropa als ciutadans els serveis telemàtics amb accés des d'Internet relacionats amb l'administració, l'educació, la sanitat i l'economia.

La Secretaria per a la Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya ha presentat avui els resultats del projecte Europeu TeleRegion SUN2 (www.teleregions.org, teleregions.gencat.es), una iniciativa europea amb l'objectiu de posar a disposició dels ciutadans una plataforma de serveis telemàtics integrats, amb accés a Internet, relacionats amb els sectors de l'administració, el transport, la sanitat, l'educació i l'economia.

TeleRegions Sun-2 va néixer el 1998 amb el propòsit d'impulsar el desenvolupament de les noves tecnologies de la informació entre les regions de la Unió Europea. La particularitat del projecte radica en la col·laboració de més de 80 organismes dels diferents països i l'enorme transferència de tecnologia i coneixement que s'ha realitzat dins dels diferents àmbits.

Els impulsors de la xarxa són els anomenats "Quatre Motors" --Catalunya, Baden Württemberg, Lombardia i Rhône-Alpes--, juntament amb les regions de l'Alta Àustria i el Nord d'Anglaterra. El projecte compta amb el cofinançament de la Comissió Europea, dins del Programa IST de la DG XIII. A Catalunya els socis del projecte són Cinet del Grup Retevision com a coordinador de la gestió regional; debis; la Universitat Politècnica de Catalunya; el Centre de Visió per Computador; la Universitat Oberta de Catalunya; l'Institut Català de Telecomunicacions; la Corporació Sanitària de l'hospital Clínic, el Programa d'Informàtica Educativa (PIE) del Departament d'Ensenyament de la Generalitat i el propi Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació.

Educació a Internet, el projecte CLIC

A l'àmbit de l'Educació, dins del projecte Teleregions, s'ha creat l'eina CLIC, un programa obert que permet als docents la creació de materials didàctics multimèdia en anglès, francès i alemany, adaptables a les diferents necessitats dels alumnes. Aquesta eina ja ha demostrat en escoles catalanes, franceses i austríaques la seva utilitat pedagògica en 28.000 activitats didàctiques on s'han aplicat.

El racó del CLIC (www.xtec.es/recursos/clic) és la web que, dins del servidor de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC), presenta la informació, els recursos i les diferents activitats que es poden aplicar en base a aquest programa. Des d'aquesta web es poden descarregar lliurement més de 300 aplicacions diferents.

En aquests moments, la pràctica totalitat dels centres docents catalans estan connectats a Internet a través de la Xarxa Digital de Serveis Integrats. La XTEC actua com a proveïdor de serveis Internet per a aquests centres. Més de 60.000 professors disposen d'un identificatiu per accedir al servei.

La telecardiologia, el projecte CARNDET

Pel que fa a l'àmbit de la Sanitat, s'ha elaborat el programa CARMEN, que connecta els hospitals de segon i tercer nivell per aplicar les eines del teletreball a l'àmbit hospitalari, millorant la confidencialitat i l'eficàcia del diagnòstic. El principal objectiu és facilitar i racionalitzar intercanvis remots d'informació clínica mentre es reprodueixen les característiques d'una consulta real.

El servei de telecardiologia, anomenat CARDNET, permet enllaçar els hospitals de manera que, mentre a un centre es fan les proves als malalts, un altre hospital pot rebre les imatges de les exploracions mèdiques a través de vídeo conferència. Actualment hi ha 8 hospitals connectats amb el programa CARDNET a Lombardia. A Catalunya, l'hospital de Bellvitge (Barcelona) i el de Tarragona seran els primers en formar la CARDNET catalana. .


Més informació sobre el Projecte Teleregions:
www.teleregions.org
teleregions.gencat.es

 

Tornar

Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació
Secretaria per a la Societat de la Informació
Av. Diagonal 605, 5è 1a. 08028 Barcelona
Telf. +(34) 933 63 83 60 / Fax: +(34) 933 63 83 70
Correu-e: ssi@correu.gencat.es