Notícies
  

  

Resultats de la primera fase del projecte universitat digital

El projecte permet compartir recursos entre les diferents universitats gràcies a les noves tecnologies.


Barcelona, 22 de gener de 2001.- El conseller d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació, Andreu Mas-Colell, ha presentat aquest matí els resultats de la primera fase del projecte Universitat Digital. Aquest projecte es va iniciar l'any 1999 i hi participen totes les universitats públiques catalanes, la UOC, el CESCA (Centre de Supercomputació de Catalunya) i el CBUC (Consorci de Biblioteques de Catalunya) i el DURSI, sota la coordinació de la Secretaria per a la Societat de la Informació

L'objectiu és crear un marc de col·laboració entre les entitats signants que permeti un desplegament progressiu d'iniciatives relacionades amb les noves tecnologies a les universitats catalanes. Mas-Colell ha destacat la "necessitat de cooperació i coordinació per no duplicar feines i esforços" i ha insistit en la possibilitat de millorar la qualitat universitària que implica aquest projecte.

La Universitat Digital permet a la comunitat universitària ampliar el ventall d'accés a totes les àrees de coneixement mitjançant les TIC i potencia la mobilitat virtual dels estudiants. Els destinataris finals són tots els membres de la comunitat universitària: estudiants, professors, gestors acadèmics, personal dels serveis de publicacions i de biblioteques, etc.

Durant aquesta primera fase, s'ha treballat en quatre iniciatives diferents:

Intercampus: assignatures de lliure elecció per internet (Administració oberta a l'àmbit universitari)
Potenciació de la connectivitat a l'Anella Científica
Portal editorial de les publicacions universitàries
Tesis doctorals en línia (TDC@t)

Intercampus és una experiència pilot que cada curs permet compartir 32 assignatures de lliure elecció, impartides per internet. Mitjançant el portal http://www.catcampus.org, els estudiants universitaris poden accedir a l'ensenyament virtual, alhora que se'ls facilita la comunicació, informació i coordinació entre la seva universitat i la que imparteix l'assignatura. El segon semestre del 1999-2000, 264 estudiants es van matricular d'alguna assignatura de l'Intercampus, mentre que el primer semestre del 2000-2001 ho han fet 321 estudiants.

L'Anella Científica, gestionada pel CESCA (http://www.cesca.es), comunica entre si les universitats catalanes i diferents institucions i centres de recerca amb l'objectiu que puguin compartir els seus recursos, a més de connectar-los a la xarxa estatal RedIRIS. Per potenciar la connectivitat a l'Anella Científica, s'ha completat la xarxa actual amb elements informàtics i de comunicació d'altes prestacions, a més d'incrementar els cabdals de connexió. D'aquesta manera, s'ha aconseguit que totes les universitats públiques estiguin connectades a un mínim de 34 Mbps. A més, s'ha augmentat la velocitat de connexió de la línia directa amb els EUA a 1,5 MB; s'ha augmentat l'espai en disc dels servidors proxi-cache i ftp mirror i s'ha instal·lat un servidor d'accés directe.

El Portal Editorial (http://www.neu-e.com) és un projecte que ha coordinat la UOC i que ha desenvolupat l'Institut Joan Lluís Vives, que reuneix les universitats de parla catalana. Es tracta d'un portal d'informació i venda electrònica de les publicacions que editen les universitats de l'IJLV, amb l'atractiu d'oferir un sistema unificat de gestió. Actualment, conté 3.671 publicacions en diferents llengües, procedents de 14 universitats.

El projecte TDC@t es desenvolupa dins l'àmbit de la Biblioteca Digital de Catalunya (BDC). El seu objectiu és reunir, en format digital, les tesis doctorals que es llegeixen a les universitats catalanes. Mitjançant l'accés a http://www.tdcat.cesca.es, els interessats podran accedir lliurement al text complet de les tesis, així com fer cerques per autor, títol, matèria, universitat on s'ha llegit, etc. Actualment, aquest projecte té el programari a punt i està en disposició de començar a funcionar.

Podeu consultar la presentació del projecte Universitat Digital del Conseller en PDF

Per a més informació: Secretaria per a la Societat de la Informació:
93 363 83 60, ssureda@correu.gencat.es o eroure@correu.gencat.es

Tornar


Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació
Secretaria per a la Societat de la Informació
Av. Diagonal 605, 5è 1a. 08028 Barcelona
Telf. +(34) 933 63 83 60 / Fax: +(34) 933 63 83 70
Correu-e: ssi@correu.gencat.es