SI-Butlletí
   

  
Indústria de l’audiovisual
Desenvolupament del cinquè objectiu del Pla estratègic.
   
Una de les directes conseqüències de la Societat de la Informació (SI) serà la major demanda de productes audiovisuals. En aquest sentit, no només cal tenir en compte les possibilitats que obren les noves tecnologies i el procés de liberalització que impulsa la Unió Europea, sinó també els canvis que s’albiren pel que fa als hàbits de consum dels ciutadans durant el seu temps d’oci. Si a aquesta tendència, que ningú nega, hi afegim la imminent revolució que suposarà la convergència entre l’actual sector audiovisual i el de telecomunicacions i la informàtica, cal preveure, aleshores, que a Europa es produirà un augment encara més destacat en el mercat dels productes audiovisuals. Segons previsions de la mateixa Unió Europea, l’any 2005 s’arribarà a un nivell de consum de productes audiovisuals de gairebé 54 mil milions d’Euros (equivalents a uns 9 bilions de pessetes d’avui), la qual cosa representa un 65% d’increment sobre les xifres de l’any 1995. Però s’espera que el salt sigui encara més espectacular a l’Estat espanyol, en el qual, segons les mateixes fonts, l’increment del consum aniria dels 2.300 milions d’Euros de l’any 1995 (386.400 milions de pessetes) fins als 4.150 milions d’Euros l’any 2005 (697.200 milions de pessetes). És a dir, un creixement del 80% en deu anys.

Naturalment, aquesta perspectiva exigirà un extraordinari increment de l’activitat en la indústria de l’audiovisual, tant pel que fa a la producció i distribució dels continguts com pel que fa al corresponent equipament destinat als usuaris, especialment el domèstic o electrònica de consum.

És evident que aquesta oferta, o bé quedarà satisfeta des de la capacitat industrial de Catalunya, o bé, donada la persistent demanda, rebrà resposta des de fora del nostre país, on molts dels seus agents ocupen ja els primers llocs en els respectius rànquings econòmics nacionals.

Serà, per tant, objectiu del Comissionat analitzar l’actual situació de la indústria de l’audiovisual a Catalunya per, amb la participació d’altres organismes públics i privats i en especial de les televisions, trobar el marc més adient a l’hora de fer viable el desenvolupament econòmic de les iniciatives que el procés industrial abasta, des de la producció fins a la distribució i el consum. Activitats que, a més, comporten un notable valor afegit en el terreny laboral (derivat de la creació de llocs de treball) i en els àmbits cultural, social i de projecció exterior pel país.

Donada la condició d’"indústria estratègica" del sector de l’audiovisual, es tracta d’una oportunitat que Catalunya ha d’aprofitar; i, així mateix, constitueix un repte en què el potencial creatiu del nostre país, sovint reconegut internacionalment, i el grau de desenvolupament de les seves infrastructures de comunicació han de jugar un paper favorable.

La qualitat de vida dels ciutadans exigirà nous continguts audiovisuals, i el Comissionat, a més d’evitar marginacions derivades de la falta de formació o d’un pla d’accés que no fos universal, haurà de vetllar perquè aquesta nova producció es generi en la major proporció possible des de l’activitat industrial del nostre país.

   

  
  Comunicats SI-Butlletí Agenda
   


Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació
Secretaria per a la Societat de la Informació
Av. Diagonal 605, 5è 1a. 08028 Barcelona
Telf. +(34) 933 63 83 60 / Fax: +(34) 933 63 83 70
Correu-e: ssi@correu.gencat.es