SI-Butlletí
   

  
Guerra o element d'unió?
Antonio Fdez. Coca, Professor TEU (Universitat de les Illes Balears).
Autor dels llibres: 'En red', 'Producción y diseño gráfico para la World Wide Web'

http://dmi.uib.es/people/acoca
http://mccd.udc.es/coca
Antonio Fdez. Coca
"Molt poques coses conserven la seva gràcia en la soledat; i si la soledat és completa i definitiva, totes les coses s'amarguen irremediablement"
Fernando Sabater a Ética para Amador. Ariel, 1991

Amb tot això de la Internet, i més amb la seva vessant sobre la World Wide Web, ens estem trobant amb inicis de trets que més recorden una guerra, o ànim lluitador per ésser el primer del que sigui a qualsevol preu, que al que realment hem de tendir: un sistema global de comunicació que ajudi a apropar cultures, ànims i gents que vivim sobre un mateix planeta.

No fa molt, quan Mònica Garcia i Massagué, tècnica de comunicació del Comissionat per a la Societat de la Informació a Catalunya, va tenir l'amabilitat de dirigir-se a mi, a través del correu electrònic, per demanar-me aquest article, vaig investigar a les mateixes pàgines en les que vostè pot ara llegir-me. Allà vaig un article, que no té, com aquest, perquè seguir les pautes del Comissionat abans esmentat, on es respirava ànims de ser-hi on no estaven d'altres amb l'únic fi de conquerir el que encara ningú ha reclamat. Un terreny que potser ningú pogués desitjar. Tot i així, allà hi era aquest text d'opinió on es parlava de països competidors enfront a la realitat de Catalunya, sense esmentar-la (aquesta moda actual…), Estatal.

En no ser polític ni tenir ganes de ser-ho, em va sorprendre desagradablement aquesta postura. Potser perquè penso, molt convençut, que aquest tipus de situacions són pròpies de qui no se senten segurs del que fan i dels que veuen a la seva pròpia incompetència la competència dels demés. Ens mereixem estar per sobre de tot això.

Aquest nou mitjà, que cada vegada és menys nou i més habitual, ha de ser un lloc on unir esforços.

Dir que qui no és a la xarxa no existeix és una completa bestiesa. Què passa amb aquells que no desitgen participar d'aquest joc? Són idiotes o potser han de ser cremats en aquesta foguera virtual que molts desitgen muntar? És que necessitem tornar a un ritme propi de les cavernes on aquell qui tenia la maça més gran era el més fort? Desitgem tornar a les guerres tribals quan el que aquest mitjà ofereix és la globalització de la societat?

Per la meva banda, i com el meu article d'opinió, que és aquest que vostè pot llegir, crec que és el lloc més apropiat per dir-ho, voto més per una tasca pacífica que aconsegueixi progressos facilitadors de la comunicació humana. Fets que facin possible crear un món sinó millor (que això va a la consciència de cadascú i ningú és qui per definir-ho en un altre), sí més social i compenetrat.

Veig com obvi que als resultats que es vagin assolint, s'apunti tot aquell que, independentment de la seva raça, nacionalitat o qualsevol altre element, desitgi fer-ho.

La xarxa ha de ser un lloc on aquells que vulguin entrar no es trobin amb problemes polítics dignes de societats feudals on el meu és meu i el teu també. Això no interessa a la majoria dels éssers que habitem aquest planeta. La xarxa ha de ser un punt de trobada i no un lloc de batalla, tot i que sigui a nivells de comunicació. Per aconseguir-ho, res millor que abandonar posicions personalistes i treballar per això.

Des del meu camp d'investigació treballo, el disseny d'interfícies gràfiques, una proposta: estudiar, pensant en el destinatari, com ha de progressar el rostre visual d'aquells documents que decidim penjar a la xarxa. Dels continguts, els autors, i potser vostè també, hauran de decidir per si mateixos.

Per posar un gra de sorra en aquesta obra global, començo, des de la Universitat de les Illes Balears, a dirigir un projecte que estudiï què pensa l'usuari respecte de les interfícies d'usuari, de les imatges gràfiques, del disseny gràfic, dels diversos documents que visita a la World Wide Web.

Hi ha molts que parlen sobre "dominar la web al nostre benefici". Fujo d'aquesta bestiesa. Cerquem, des del projecte abans esmentat, veure quin és el benefici, a nivell comunicatiu-gràfic, que l'usuari li seria més agradable. S'intenta conèixer com facilitar la comunicació visual web-usuari. Això sí, proposant i no imposant. Es tracta de fer quelcom com pensar en l'altre, el destinatari dels nostres missatges, abans que en nosaltres mateixos i, de pas, en qualsevol altra raó fora de lloc. Si vostè és interessat en aquest projecte, si li agrada participar en un projecte global, i si a més a més, pensa que pot aportar quelcom fora de qualsevol guerra o indici de lluita, li agrairia que es posés en contacte amb nosaltres mitjançant correu electrònic (antonioc@ipc4.uib.es). Gràcies.

   

  
  Comunicats SI-Butlletí Agenda
  


Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació
Secretaria per a la Societat de la Informació
Av. Diagonal 605, 5è 1a. 08028 Barcelona
Telf. +(34) 933 63 83 60 / Fax: +(34) 933 63 83 70
Correu-e: ssi@correu.gencat.es