infoAgricultura |
El Butlletí d'informació diària del Departament
Núm. 954 21 d'abril de 2009 |
El veterinari Josep Tarragó i Colominas (Reus, 1945), que durant 23 anys ha estat director general de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), serà una de les 27 personalitats i 15 entitats que rebran avui la Creu de Sant Jordi de la mà del president de la Generalitat, José Montilla, en un acte que tindrà lloc al Palau de la Generalitat.
Es tracta d'un guardó a persones i entitats "que s'han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la tasca de defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i moral".
En el cas de Josep Tarragó, la Creu de Sant Jordi que rebrà avui vol premiar la seva destacada aportació en el camp de la recerca i la difusió tecnològica. El seu treball ha contribuït amb eficàcia a la modernització del sector primari català i ha aconseguit fer de l'IRTA un referent internacional.
Tarragó és llicenciat i doctor en Veterinària per la Universitat Complutense de Madrid (1968 i 1972, respectivament), diplomat en alta direcció d'empreses per l'IESE (1992) i té un Màster en Ciència per la Universitat de Newcastle upon Tyne (1970), a Anglaterra. Als inicis de la seva carrera professional, va treballar en el sector privat: a l'U.S. Feed Grains Council (1971) i al Consejo Estatal del Azúcar de la República Dominicana (1972). Tot seguit va ser professor agregat a la Universitat Complutense de Madrid (1973-1976) i professor i cap del departament de Zootecnia a l'Escola Superior d'Agricultura de Barcelona. (1976-1979). D'ençà la recuperació de la Generalitat de Catalunya, Tarragó, després de col.laborar amb la Comissió Mixta de Trensferències de serveis de l'Estat a la Generalitat (1978 ), va esdevenir primer director general (1979) i després secretari general (1982) del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, càrrec que ocupà fins el 1985, any de constitució de l'IRTA, del qual n'ha estat director fins al mes de setembre de 2008.
El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, que estava acompanyat del director general de Danone Espanya, Jérme Boesch, va presidir ahir dilluns la inauguració de l'Espai Danone Barcelona, a l'Avinguda Diagonal de la ciutat comtal. Es tracta del primer espai obert al gran públic de la companyia, que dóna el tret de sortida al 90è aniversari de Danone.
El local comercial pretén promoure una alimentació i un estil de vida saludable, a través d'experiències vinculades amb la salut, la ntrició i la història de Danone. El visitant podrà degustar diferents combinacions de iogurt, així com visitar una zona museu amb pantalles tàctils intereactives. L'espai, de 300 metres quadrats i que ha suposat una inversió de 500.000 euros la creació de 15 llocs de treball, també compta amb uin restaurant amb una selecta carta de vins, entre els quals predominen els catalans.
Segons el director general de Danone Espanya, el local no busca fer la competència a les xarxes de distribució sinó afavorir una relació més estreta amb el consumidor, encara que no servirà per provar nous productes abans de llançar-los al mercat. Si l'experiència té èxit, Danone preveu obrir cases del iogur en altres ciutats com Madrid i París.
Per la seva banda, el conseller Llena va dir que "voldria agrair la invitació a presidir aquest acte i felicitar-los per aquest 90è aniversari. Com a conseller d'Alimentació m'omple d'orgull que una empresa d'origen català, líder indiscutible en el sector, s'hagi consolidat i expandit amb tant d'èxit com ho ha fet Danone al llarg d'aquests 90 anys. Poques empreses poden presumir d'aquesta longevitat. Això només vol dir una cosa, és senyal de feina ben feta, de compromís, d'emprenedoria i de savoir faire”.
Des de finals del mes de febrer, les explotacions lleteres disposen d'un nou web d'assessorament en matèria d'eficiència energètica i fonts d'energia renovable. Aquesta plataforma online forma part del projecte Geronimo, una iniciativa conjunta del Centre de Recerca i Investigació de Catalunya (CRIC) i la Comissió Europea.
L'objectiu del portal Dairy Energy (www.dairyenergy.eu/index.php) és assessorar als productors de llet amb consells i informació rellevant per reduir el consum energètic de les seves instal·lacions, i per posar en pràctica fonts alternatives d'energia renovables.
D'aquesta manera, els usuaris podran trobar informació pràctica sobre estalvi energètic, dispositius i tecnologia per afavorir l' estalvi econòmic , eines de gestió energètica i informació sobre energies renovables.
El web també es dirigeix a una comunitat interactiva on productors, experts, fabricants d'equips i de serveis, acadèmics i estudiants poden intercanviar coneixements, informació i experiències sobre aquest tema comú, com si fos un fòrum.
El diari Expansión publica una informació titulada Danone abre en Barcelona la primera "casa del yogur". El rotatiu assenyala que la fiilial espanyola de Danone ha tingut la iniciativa de posar en marxa un local polivalent per reforçar la seva imatge de marca.
El diari La Vanguardia titula Quinta corona para Ferran Adrià una informació en la qual es diu que El Bulli ha tornat a ser considerat el millor restaurant del món per la revista "Restaurant". Aduriz (quart), Roca (cinquè) i Arzak (vuitè) també estan entre els deu millors cuiners del món.
El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, acompanyat del director general de Pesca i Acció Marítima, Martí Sans, i del director general de Planificació i Relacions Agràries, Antoni Díaz, presideix, a les 16:30 hores, a Barcelona, la presentació del Projecte d'Estalvi Energètic. A les 17:30 hores, presidirà la reunió del Consell de Pesca. Finalment, acompanyat del secretari general del DAR, Xavier Castella, assistirà, a les 19:00 hores, a l'acte de Lliurament de les Creus de Sant Jordi al Palau de la Generalitat de Catalunya.
El director general de Planificació i Relacions Agràries, Antoni Díaz, presideix, a les 11:00 hores, a Vic, la reunió de l'Observatori de la Llet.
El director dels Serveis Territorials del DAR a les Terres de l'Ebre, Antoni Espanya, assisteix, a les 20:00 hores, a Amposta, a la presentació del llibre “Males herbes dels Ports”.
El director dels Serveis Territorials del DAR a Lleida, Joan Gòdia, inaugura, a les 10:00 hores, a Lleida, la Jornada Tècnica “Noves estratègies de comercialització de venda directa de productes agraris”.
El director dels Serveis Territorials del DAR a Tarragona, Francesc Xavier Vicens, assisteix, a les 10:00 hores, a Montblanc, a la presentació de la Jornada Tècnica “Agricultura Ecològica”.