infoAgricultura |
El Butlletí d'informació diària del Departament
Núm. 938 23 de març de 2009 |
El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, va destacar ahir, en la cloenda de la Fira de Sant Josep de Mollerussa, que el sector agroalimentari és un dels pilars més sòlids per enfortir l'economia catalana, però que aquest sector, molt potent, té una base poc estable, les explotacions agroramaderes, per la qual cosa s'ha de garantir l'estabilitat dels preus en origen. El conseller va ressaltar que aquest problema no se soluciona amb una llei de marges comercials, poc adequada en un sistema de lliure mercat.
D'altra banda, Llena va felicitar els organitzadors de la fira per posar en marxa i mantenir aquesta certamen, que ha complert la seva edició 137, en un moment tan difícil com l'actual. "És de lloar que continuïn al davant de fira. En situacions com la que tenim ara convenen fires com aquesta, tot un símbol per al sector agroalimentari".
El conseller va fer aquestes declaracions en las jornada final d'una Fira de Sant Josep que ha registrat un èxit de visites en un moment de crisi econòmica: unes 200.000 persones han visitat el certamen, xifra que suposa un increment del 15% respecte a l'any anterior. Des de l'organització de la fira s'ha fet una valoració positiva d'aquesta 137 edició de la fira de maquinària agrícola més important de l'Estat espanyol.
Representants de tots els municipis vitivinícoles que comprenen la Denominació d'Origen Penedès van signar el el passa divendres, 20 de març, l'adhesió a la Declaració “El Vi, Nutrició i Salut”, amb el lema “El vi només es gaudeix amb moderació”. L'acte va tenir lloc a la Torre del Gall de Sant Cugat de Sesgarrigues i va ser presidit pel director general de l'INCAVI, Joan Aguado.
Aquest acte es va emmarcar en el sopar que va organitzar l'Acadèmia de Tastavins de Sant Humbert en motiu del 43è Concurs de Vins de Qualitat de la DO Penedès.
La Declaració “El Vi, Nutrició i Salut” és una iniciativa impulsada per FIVIN per promocionar i difondre les propietats saludables que comporta un consum moderat i responsable de vi, conscienciant i informant a la societat sobre els hàbits de vida saludables, en especial entre els joves, i sobre les pautes correctes i responsables de consum per aconseguir una bona salut i millorar la qualitat de vida.
El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) de la Generalitat de Catalunya i l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) han organitat una jornada sobre el sector agropecuari i carni ecològic, que tindrà lloc el proper dia 31 de març a Tremp.
L'objectiu principal d'aquesta és aprofundir en el coneixement d'aquest sector, que ha crescut considerablement en els darrers anys. No obstant això, i degut a un creixement que no ha estat equlibrat, elguns productes ecològics acaben al mercat convencional.
En el decurs de la jornada es presentaran els resultats de dos treballs que han començat a quantificar el grau de desequilibri existent entre la producció agrícola destinada a l'alimentació animal, la cabana ramadera ecològica i el potencial de la seva indústria càrnia.
Aquesta informació és de gran interès per planificar el desenvolupament d'aquesta sector, per la qual ciosa el DAR i l'IRTA es van plantejar la celebració de l'esmentada jornada.
El diari El Punt publica una informació titulada De paleta a pastor. El rotatiu assenyala que la crisi econòmica fa augmentar el nombre de persones de l'àrea metropolitana de Barcelona interessades a dedicar-se a la ramaderia al Pirineu.
El diari La Vanguardia titula La cesta más sana una informació en la qual assenyala que la producció i venda del menjar ecològic creix malgrat els preus i la crisi.
El director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, i president de PRODECA, Joan Gené, es troba de viatge a New York (EUA) per visitar el Culinary Institute of America.