L'aprofitament al món i a Catalunya
L'àmplia varietat de productes i compostos orgànics que engloba el concepte de biomassa fa que el seu aprofitament arreu del món depengui de les característiques de cadascun i de les necessitats energètiques de cada indret o regió del món.
L’aprofitament al món i Europa
Al voltant de 2.500 milions de persones que encara no tenen accés als serveis i confort que ens proporciona el subministrament d’energia elèctrica (el 40% de la població mundial actual) fan servir la biomassa, especialment la fusta i els residus orgànics animals, com a principal font d'energia.
El consum directe equival a uns 720 milions de tep (tones equivalents de petroli), mentre que el consum total (que inclou els aprofitaments moderns amb les noves tecnologies) és de gairebé 1.200 milions. La generació d'electricitat amb biomassa supera els 80 milions de tep, i la producció de biocarburants els 24 milions de tep.
La biomassa actualment a la Unió Europea representa encara més d’un 2% del balanç energètic general. La major part de la producció d’energia correspon als residus de fusta, amb més de 20 milions de tep anuals, mentre que el tractament dels residus sòlids urbans només contribueix en uns 4 milions, un 10% de la contribució total de la biomassa.
A la Unió Europea, els països amb un major aprofitament de la biomassa són França, Suècia, Finlàndia, Espanya, Itàlia i Alemanya, amb un consum que, en alguns casos, supera els 5 milions de tep. A Espanya, el sector domèstic és el que té un major consum de biomassa, on s’utilitza principalment en llars de foc i petites calderes o a través de sistemes de calefacció centralitzats. Tanmateix, en els darrers anys, alguns sectors industrials n'han augmentat el consum com a font d’energia perquè ha millorat l’eficiència de les tecnologies d’aprofitament d’aquest recurs.
Un dels àmbits del sector mundial en què s’estan invertint més esforços és el de la producció de biogàs i, sobretot, de biocarburants. L'esgotament del petroli i l'augment del seu preu, i els impactes ambientals associats al consum de combustibles fòssils a gran escala, ha convertit els biocarburants en una de les alternatives de futur per al transport. En el cas de la Unió Europea, cada any actualment es consumeixen més de 2,5 milions de tones, sobretot de biodièsel.