Consideracions ambientals. Avantatges i inconvenients de l'ús d'aquestes tecnologies
L’aprofitament energètic de la biomassa té avantatges econòmics i, sobretot, ambientals, que recomanen el seu ús en diversos sectors. La seva utilització, tanmateix, està subjecta a la rendibilitat econòmica del procés, ja que en alguns casos el cost de tractament pot ser superior al benefici final que s’obté de la comercialització del producte energètic.
Els avantatges ambientals
El principal avantatge de la biomassa és que el seu aprofitament energètic no té un impacte ambiental significatiu -a diferència del que succeeix amb els combustibles d'origen fòssil-, ja que el CO2 que s’allibera a l’atmosfera durant la combustió ha estat prèviament captat pels vegetals durant el seu creixement. D’aquesta manera, es pot dir que el balanç final (Explicar què és el balanç final) és zero.
L’aprofitament de la biomassa forestal contribueix també a la millora i conservació de l'entorn natural. Mitjançant les neteges, aclarides i podes forestals es redueix el risc de propagació d’incendis. Cal però, que l’explotació dels boscos es faci d’una forma sostenible, tenint en compte les característiques de creixement i desenvolupament de les espècies i dels boscos.
D’altra banda el tractament dels residus sòlids urbans, ja sigui mitjançant el reciclatge, el compostatge, la metanització o la incineració, permet reduir considerablement el volum de deixalles i de productes lixiviats que es generen als dipòsits controlats, així com la generació de males olors.
Pel que fa al metà generat en els abocadors, un dels principals gasos responsables de l’efecte hivernacle i l’escalfament global del planeta (juntament amb el CO2), la captació i aprofitament del biogàs en redueix les emissions a l’atmosfera.
Amb relació als biocarburants, es tracta d'una bona alternativa als combustibles fòssils tradicionals des del punt de vista ambiental, atès que l’energia total continguda en el carburant és superior a la que s’utilitza en el procés d’obtenció i la seva utilització contribueix a reduir les emissions de gasos contaminants i d’efecte hivernacle associades als derivats del petroli. També disminueix l’emissió d’altres compostos com els hidrocarburs, els òxids de sofre, el plom, els compostos orgànics volàtils, el monòxid de carboni i les partícules sòlides.
Tot i que durant la combustió de la biomassa, els biocarburants o el biogàs es produeixen fums (fonamentalment CO2), cal tenir en compte que la vegetació ha pres prèviament aquest gas de l’atmosfera i, a través de la fotosíntesi, l’ha incorporat a les seves parts verdes amb l’ajut de l’energia solar.
Es tracta, doncs, d’un procés en el què les plantes capten el CO2 i el tornen a abocar a l’aire quan són cremades. La biomassa i els seus derivats són, per tant, energia solar i carboni concentrats en forma de matèria viva. Aquest gas serà renovable sempre que no utilitzem la biomassa en un període més curt que el què li cal a la natura per regenerar-la.