Els tipus de biomassa
En general, quan es parla de biomassa s’està fent referència al conjunt de la matèria orgànica renovable d’origen vegetal, animal o la procedent de la seva transformació.
Segons el seu origen, la biomassa es classifica en diferents grups: el de les restes agrícoles, el de les forestals, el de les ramaderes i també el dels residus associats a l’activitat humana.
La biomassa forestal i agrícola
Els residus forestals provenen del manteniment i la millora dels boscos i masses forestals -podes, esporgues, neteges, etc. Aquesta brossa es retira del bosc tant per a obtenir un rendiment energètic com per evitar que afavoreixi la propagació de possibles incendis. La biomassa forestal també pot ser producte de l’activitat de la indústria de la fusta, ja sigui de les empreses que la processen com de les que fabriquen mobles.
Els residus agrícoles són aquells que provenen de conreus llenyosos o herbacis, així com també de les neteges o esporgues que es fan en el camp per tal d’evitar les plagues o incendis (restes de conreus com ara palla, tiges de gira-sol o canyes de blat de moro). Les podes o renovació d’oliveres i fruiters, i la recollida dels cereals són dues de les principals fonts de producció.
Hi ha també algunes espècies vegetals que es conreen directament amb finalitats energètiques. Poden ser també de tipus herbaci o llenyós, i acostumen a tractar-se de plantes de creixement ràpid. Coincideixen en alguns casos amb espècies que es fan servir com a cultius agrícoles tradicionals, com la colza, el cànem, el panís o la melca.