El consum per sectors
Totes les indústries no tenen les mateixes necessitats energètiques, ja que depenen del tipus de procés productiu que apliquin i de la dificultat de transformació de les matèries primeres. És per això que cal distingir els tipus de sectors per a conèixer els diferents consums energètics.
Els tipus de sectors
El concepte indústria engloba sectors productius molt diferents, ja que inclou des dels sectors que es dediquen a la producció minera (obtenció de minerals) o a la generació o transformació de productes metal·lúrgics fins als que tenen a veure amb l'obtenció de productes de consum quotidians.
Els de producció minera (ferro, alumini, coure, etc.) es troben en la base de molts altres processos productius en proveir altres sectors dels materials de base que fan servir per a la seva activitat, com alguns productes químics, ciment, combustibles, metalls o altres recursos. Sense alts forns que fabriquin productes metàl·lics com l'acer, per exemple, no existirien altres sectors com el de l'automòbil.
Ara bé, com que la transformació de les matèries primeres és sovint molt complexa i requereix de tecnologies pesades, la demanda d'energia dels sectors industrials associats (miner, metal·lúrgic, cimenter...) també és molt elevada.
Al conjunt d'Espanya, els sectors industrials amb un major consum energètic són les refineries i les coqueries i les indústries siderúrgica, química, del vidre, ceràmica i materials de construcció, de l'alimentació i begudes, i del paper i la impressió. En percentatges, els sectors que tenen un major consum d'energia són els dels productes minerals no metàl·lics (pedra calcària, pedra granit, argila, sorra, etc.), amb un 20% de l'energia, la metal·lúrgia i la fabricació de productes metàl·lics, amb un 19%, la indústria química, amb un 15%, i el sector de l'alimentació, les begudes i el tabac, amb un 14%.