|
L'ART
DE BEN MENJAR
La gastronomia catalana arrenca, com tants altres
aspectes del país, de la saviesa i la tradició populars. El tractament
d’uns elements simples aconsegueix meravelles que el paladar sap
agrair. En aquest sentit heu de tastar l’humil pa sucat amb tomàquet
i ben amanit amb oli i sal; trobareu que combina a la perfecció amb les
anxoves salades o la gran diversitat d’embotits del país. Però la
cuina catalana també té plats intel·ligentment elaborats i d’una
gran originalitat dignes de les millors taules: pollastre amb llagosta,
llobarro amb flor de farigola i carabassons rostits, perdiu amb raïm,
conill amb ametlles, suquet de peix o fricandó. La pastisseria també té
merescuda fama i cada comarca catalana, tant de terra endins com de vora
mar, té les seves especialitats, Deixeu-vos aconsellar i descobriu-les.
No cal pas que us diguem que el complement d’un
bon àpat és un bon vi. Els vins catalans us ofereixen varietat i una qualitat
garantida per denominacions d’origen. Així, podreu assaborir des
dels vins blancs i rosats de paladar suau fins als negres de graduació
elevada i gust intens. El vi escumós de qualitat, anomenat cava, elaborat
segons el mètode tradicional, ha adquirit carta de naturalesa a Catalunya
i, per la seva qualitat, es compta entre els primers productes d’exportació
del país. Si sou afeccionat als licors per cloure un bon àpat, també en
trobareu una gran varietat, en molts casos d’elaboració gairebé
artesanal (ratafies, misteles, malvasies, etc.).
|