Eleccions al Consell General d'Aran i consells comarcals
Informació ciutadana >> Preguntes i respostes >> Constitució dels consells comarcals i les diputacions provincials

Constitució dels consells comarcals i les diputacions provincials

QUAN ES FA EL REPARTIMENT DELS LLOCS DELS CONSELLS COMARCALS I DE LES DIPUTACIONS PROVINCIALS?

El repartiment dels llocs dels consells comarcals i de les diputacions provincials es fa un cop constituïts els ajuntaments de la comarca o de la província, respectivament.

Més informació a:

  • Art. 205 de la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, del règim electoral general.
  • Art. 20.2 del Decret legislatiu 4/2003, de 4 de novembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de l’organització comarcal de Catalunya.
pujar

QUIN ÉS L’ÒRGAN COMPETENT PER FER EL REPARTIMENT DELS LLOCS DELS CONSELLS COMARCALS I DE LES DIPUTACIONS PROVINCIALS?

Els òrgans competents de procedir al repartiment dels llocs dels consells comarcals són les juntes electorals provincials, i dels llocs de les diputacions provincials, les juntes electorals de zona.

pujar

QUIN ÉS EL PROCEDIMENT PER FER L’ASSIGNACIÓ DELS LLOCS DELS CONSELLS COMARCALS?

La junta electoral provincial corresponent ha d’assignar a cada un dels partits, de les coalicions, de les federacions i de les agrupacions que hagin obtingut el 3% o més dels vots de la comarca, el nombre de llocs que els corresponen, d’acord amb les regles següents:

a) Es calcula el percentatge de regidors que correspon a cada partit, coalició, federació o agrupació sobre el total de regidors de tots els ajuntaments de la comarca.
b) Es calcula el percentatge de vots que correspon a cada partit, coalició, federació o agrupació sobre el total dels vots emesos en la comarca.
c) Es multipliquen els percentatges de la lletra a) per 1/3 i els de la lletra b), per 2/3, i se sumen els resultats.
d) S’ordenen en columna els partits, les coalicions, les federacions i les agrupacions, de més gran a més petit, d’acord amb el percentatge compost definit per la lletra c).
e) Es divideix el percentatge compost de cada formació política per un, dos, tres o més, fins al nombre igual al de llocs corresponents al consell comarcal seguint la metodologia de la llei d’Hondt. Els llocs s’atribueixen a les llistes a les quals corresponen els quocients majors i es procedeix a l’atribució per ordre decreixent.

Més informació a:

  • Art. 20.5 del Decret legislatiu 4/2003, de 4 de novembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de l’organització comarcal de Catalunya.
pujar

COM ES FA LA DESIGNACIÓ DELS MEMBRES DELS CONSELLS COMARCALS?

Un cop feta l’assignació de llocs, la junta electoral provincial convoca separadament, dins els cinc dies següents, els representants dels partits polítics, de les coalicions, de les federacions o de les agrupacions que han obtingut llocs en el consell comarcal perquè designin les persones que han de ser proclamades membres entre les que tenen la condició de regidors dels municipis de la comarca i, a més, les suplents que han d’ocupar les vacants eventuals, en nombre mínim de cinc, o igual al nombre de candidats o candidates, si els llocs que corresponen no arriben a aquesta xifra.

Més informació a:

  • Art. 21.1 del Decret legislatiu 4/2003, de 4 de novembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de l’organització comarcal de Catalunya.
pujar

QUAN ES CONSTITUEIXEN ELS CONSELLS COMARCALS?

Els consells comarcals es constitueixen en sessió pública el primer dia hàbil després de transcorreguts 15 dies naturals des de l’acte de proclamació dels membres electes, és a dir, a partir del 9 de juliol.

Més informació a:

  • Art. 22.1 del Decret legislatiu 4/2003, de 4 de novembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de l’organització comarcal de Catalunya.
pujar

QUIN ÉS EL PROCEDIMENT PER A L’ASSIGNACIÓ DELS LLOCS DE LES DIPUTACIONS PROVINCIALS?

Constituïts tots els ajuntaments de cada província, les juntes electoral de zona fan una relació de tots els partits polítics, coalicions, federacions i agrupacions d’electors que hagin obtingut almenys un regidor dins del partit judicial, ordenant-los en ordre decreixent segons els vots obtinguts per cadascun d’ells.
Un cop realitzada aquesta operació, la junta electoral de zona procedeix a fer el repartiment dels llocs que corresponen a les formacions polítiques mitjançant el procediment de la llei d’Hondt, segons el nombre de vots obtinguts.

Més informació a:

  • Art. 205 de la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, del règim electoral general.
pujar

COM ES FA LA DESIGNACIÓ DELS MEMBRES DE LES DIPUTACIONS PROVINCIALS?

Un cop feta l’assignació de llocs, la junta electoral de zona convoca separadament, dins els cinc dies següents, els regidors dels partits polítics, coalicions, federacions i agrupacions que hagin obtingut lloc de diputats, perquè elegeixin entre les llistes de candidats avalades, almenys, per un terç d’aquests regidors, els qui hauran de ser proclamats diputats, elegint, a més, tres suplents. Un cop efectuada l’elecció, la junta electoral de zona proclama els diputats electes i els suplents.

Més informació a:

  • Art. 206 de la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, del règim electoral general.
pujar

QUAN ES CONSTITUEIXEN LES DIPUTACIONS PROVINCIALS?

La constitució de les diputacions provincials té lloc el cinquè dia hàbil posterior a la proclamació dels diputats electes, és a dir, el 28 de juny. Si s’hagués presentat un recurs contenciós electoral contra la proclamació de regidors electes aquesta sessió tindrà lloc el 18 de juliol.

pujar
  © Conselh Generau d'Aran - Generalitat de Catalunya | www.locals2007.cat | locals2007@gencat.net