Català / Castellano

PREGUNTES I RESPOSTES

QUI POT PRESENTAR UNA CANDIDATURA A LES ELECCIONS AL PARLAMENT DE CATALUNYA?
Poden presentar candidatures a les eleccions al Parlament de Catalunya:

  • Els partits polítics o federacions de partits polítics inscrits en el registre de partits polítics
  • Les coalicions de partits o federacions que desitgin concórrer amb llistes conjuntes a les eleccions i ho comuniquin a la junta electoral corresponent fins al dia 18 de setembre
  • Les agrupacions d’electors necessitaran, almenys, la signatura de l’1% de les persones inscrites en el cens electoral de la circumscripció. Cada elector podrà donar suport a una agrupació electoral.

subir

QUI POT SER CANDIDAT?
Poden ser candidats els electors censats en qualsevol de les circumscripcions de Catalunya, amb la condició que no incorrin en cap causa d’inelegibilitat descrita a l’article 6 de la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, del règim electoral general, i a l’article 11 de la Llei 3/1982, de 25 de març, del Parlament, del President i del Consell Executiu de la Generalitat, entre altres.

subir

QUINS SÓN ELS TRÀMITS PER A LA CONSTITUCIÓ D’UN PARTIT POLÍTIC?
Per constituir-se com a partit polític la formació s’ha d’inscriure en el Registre de Partits Polítics que hi ha en el Ministeri de l’Interior.
La documentació que cal dipositar per obtenir la inscripció és la següent:

  • Acta notarial subscrita pels dirigents o promotors del partit, amb expressa constància de les seves dades personals d’identificació.
  • Estatuts pels quals s’ha de regir el partit.

Els partits polítics adquiriran personalitat jurídica al cap de 21 dies a comptar des de l’endemà de la seva inscripció en aquest registre.

subir

QUINS SÓN ELS TRÀMITS PER CONSTITUIR-SE EN AGRUPACIÓ D’ELECTORS EN LES ELECCIONS AL PARLAMENT DE CATALUNYA?
Per constituir-se en agrupació d’electors es necessita almenys la signatura de l’1% dels inscrits en el cens electoral de la circumscripció. Les signatures han d’estar autenticades notarialment o pel secretari de la corporació municipal corresponent. Amb aquest efecte s’exigeix la compareixença personal dels signants davant dels esmentats fedataris. Cada elector podrà donar suport a una agrupació electoral.

subir

QUAN ES POT INICIAR LA RECOLLIDA DE SIGNATURES PER A LA CONSTITUCIÓ D’UNA AGRUPACIÓ D’ELECTORS?
La recollida de signatures no es pot iniciar abans de la convocatòria electoral corresponent.

subir

LES AGRUPACIONS D’ELECTORS S’HAN DE CONSTITUIR PER A CADA PROCÉS ELECTORAL?
Sí. Les agrupacions d’electors es constitueixen únicament i exclusivament per a cada procés electoral concret, per la qual cosa s’ha de fer la recollida de les signatures necessàries per presentar candidatures en cada procés electoral que es convoqui.

subir

QUIN ÉS EL TERMINI PER A LA PRESENTACIÓ DE CANDIDATURES? ON S’HAN DE PRESENTAR?
La presentació de candidatures per les eleccions al Parlament de Catalunya 2006 s’ha de fer davant la junta electoral provincial corresponent, entre els dies 23 i 28 de setembre. La relació de candidatures presentades es publicarà al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) el 30 de setembre.

Més informació:
· Art. 45 i ss de la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, del règim electoral general

subir

COM S’HA DE PRESENTAR LA CANDIDATURA?
Les candidatures s’han de presentar per escrit; aquest escrit ha d’expressar clarament:

  • la denominació,
  • les sigles i el símbol del partit, federació, coalició o agrupació d’electors
  • el nom i els cognoms dels candidats inclosos.

Juntament amb aquest escrit, s’ha de presentar la declaració d’acceptació de la candidatura i dels documents acreditatius de la condició d’elegibilitat dels candidats.
Les candidatures presentades per agrupacions d’electors s’han d’acompanyar dels documents acreditatius del nombre de signatures legalment exigit per a la seva participació en les eleccions.

Més informació:
· Art. 46 de la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, del règim electoral general

subir

COM HAN DE SER LES LLISTES?
Les llistes han d’incloure tants candidats com càrrecs a elegir i pot haver-hi com a màxim 10 suplents.

Més informació:
· Art. 46 de la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, del règim electoral general

subir

ES PODEN MODIFICAR LES CANDIDATURES UN COP PRESENTADES?
No. Les candidatures no es poden modificar un cop presentades i transcorregut el termini previst per esmenar irregularitats, a excepció de defunció, de renúncia del titular o com a conseqüència del tràmit d’esmena. Les baixes que es produeixin després de la proclamació s’entendran cobertes pels candidats successius i, si s’escau, pels suplents.

Més informació:
· Art. 47 de la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, del règim electoral general

subir

ES POT RETIRAR UNA CANDIDATURA?
Sí. La retirada d’una candidatura pot efectuar-se mitjançant un escrit en paper comú en qualsevol moment anterior a la celebració de les eleccions pel representant general davant l’Administració electoral.

subir

12.12 QUI SÓN ELS REPRESENTANTS GENERALS I ELS REPRESENTANTS DE LES CANDIDATURES I COM ES DESIGNEN?
Tota candidatura ha de tenir una persona que la representi davant l’Administració electoral:

  • Els representants generals actuen en nom dels partits, federacions i coalicions. La seva designació és per escrit davant la Junta Electoral Central abans del 17 de setembre i ha d’anar acompanyada de l’acceptació de la persona assignada.
  • Els representants de les candidatures són nomenats pels representants generals abans del dia 19 de setembre davant la Junta Electoral Central. Hi ha de haver un per cadascuna de les circumscripcions electorals on la formació política presenti candidatures. Els representants de les candidatures s’han de personar davant la junta electoral provincial corresponent per acceptar el càrrec abans de la presentació de la candidatura. Les notificacions, els escrits i els emplaçaments adreçats per l’Administració electoral als candidats es remeten al seu domicili.

subir

QUI SÓN ELS ADMINISTRADORS ELECTORALS I COM ES DESIGNEN?
Tota candidatura ha de tenir un administrador electoral, responsable dels ingressos, de les despeses i de la seva comptabilitat. Hi ha dos tipus d’administradors electorals:

  • Administradors generals: les formacions que presentin candidatura a més d’una circumscripció han d’anomenar a un. L’administrador general respon a tots els ingressos i totes les despeses electorals fetes per la formació política i per les seves candidatures, així com de la seva comptabilitat. Són designats per escrit davant la Junta Electoral Central (JEC) pels seus respectius representants general abans del 19 de setembre. L’escrit de presentació anirà juntament amb l’acceptació expressa de la persona designada.
  • Administradors de les candidatures: responsable dels ingressos, despeses i comptabilitat de les candidatures. Actuen sota la responsabilitat de l’administrador general. Són designats per escrit davant la junta electoral provincial (JEP) corresponent pels seus representants en l’acte de presentació de les candidatures, entre els dies 23 i 28 de setembre, juntament amb l’acceptació expressa de la persona designada.

subir

HI HA INCOMPATIBILITAT AMB EL CÀRREC DE REPRESENTANT GENERAL, EL DE REPRESENTANT D’UNA CANDIDATURA, EL D’ADMINISTRADOR GENERAL I EL D’ADMINISTRADOR D’UNA CANDIDATURA?

  • Administrador electoral: pot ser designat administrador electoral qualsevol ciutadà, major d’edat, en ple ús dels seus drets civils i polítics. Es pot acumular amb el càrrec de representant de candidatura o representant general. No poden ser candidats.
  • Administrador general: les agrupacions d’electors no fa falta que designin un administrador general, però sí que ho han de fer els partits i les federacions o coalicions de partits que presentin candidatures en més d’una província.
  • Representant general i de candidatura: pot ser també un administrador electoral. Està legalment prohibit que la mateixa persona tingui la condició de representant legal i representant general davant l’Administració electoral de la mateixa entitat política. És possible que el representant de la candidatura sigui candidat. És possible que el representant general davant la Junta Electoral Central (JEC) sigui el mateix que el designat davant les juntes electorals provincials (JEP) i les juntes electorals de zona (JEZ).

subir

(c) Departament de Governació
i Administracions Públiques
www.parlament2006.cat
parlament2006@gencat.net

Web optimitzada per a 1024x768 i les últimes versions dels navegadors
Conformitat amb el Nivell Triple-A, de les Directrius del W3C-WAI