Català / Castellano

GLOSSARI DE TERMES ELECTORALS

| A - B | C | D - E | F - I - J | L - M - O - P | R | S - V |

DIA DE LES VOTACIONS Dia que els electors poden exercir el seu dret al vot. L’horari permès per a les votacions és des de les 9 h fins les 20 h. A l’efecte de l'operatiu electoral, el dia es divideix en les fases següents: obertura de les meses (9 h), avançament de participació (a Catalunya, 13 h i 18 h) i escrutini de vots (a partir de les 20 h).

DIFUSIÓ DE RESULTATS PROVISIONALS Operacions amb la finalitat de donar a conèixer els resultats provisionals de l’escrutini. Segons el mitjà utilitzat parlarem de difusió audiovisual, informes escrits de resultats o terminals de consulta.

DISTRICTE CENSAL Agrupació geogràfica de seccions censals. És un nivell intermedi entre la secció i el municipi. La definició completa d’una mesa segons tots els seus nivells és: circumscripció, municipi, districte, secció i mesa.

ELECCIONS Procés mitjançant el qual es renoven els components d’una cambra o parlament, amb l’elecció directa per part dels ciutadans. En sentit restringit, ens referim a les eleccions com el dia de les votacions distingint-lo del procés electoral en sentit ampli. A Espanya, hi ha eleccions a les Corts Generals, eleccions europees, als parlaments autonòmics i eleccions municipals, segons l’àmbit respectiu.

ELECTOR/A És la persona que exerceix el dret de sufragi actiu (vot). Poden ser electors els espanyols majors d’edat i que no estiguin en cap dels supòsits previstos per la llei que n’impedeixin l’exercici. A les eleccions europees i municipals aquest dret s’amplia als residents a Espanya de països de l’Unió Europea.

ELEGIBLE És el que exerceix el dret de sufragi passiu. Poden ser elegibles els espanyols majors d’edat, que, tenint la qualitat d’electors, no incorrin en alguna de les causes d'ineligibilitat prevista per la llei. A les eleccions municipals i al Parlament Europeu aquest dret s’amplia als residents a Espanya de països de la Unió Europea.

ESCÓ Unitat de composició del parlament o cambra a què es refereixen les eleccions. L’objectiu de les eleccions és assignar els escons (seients) de la cambra a les diferents candidatures segons el nombre de vots i una fórmula electoral d’atribució d’escons.

ESCRUTINI GENERAL Acte de caràcter públic que duen a terme les juntes electorals competents el tercer dia següent al de la votació proclamant els resultats definitius oficials. Es realitza a partir dels resultats provisionals, revisant les actes per detectar errors i corregint-los, en cas que n’hi hagi.

ESCRUTINI PROVISIONAL S’efectua en cada mesa electoral, a partir del final dels col·legis. El president dóna per acabada la votació i es procedeix a l’obertura de les urnes i a la comptabilització del vots. Amb el resultat final s’emplena l’acta, una còpia de la qual es lliura a la persona representant nomenada per l'Administració, qui ho comunica al centre de recollida d’informació.

subir

(c) Departament de Governació
i Administracions Públiques
www.parlament2006.cat
parlament2006@gencat.net

Web optimitzada per a 1024x768 i les últimes versions dels navegadors
Conformitat amb el Nivell Triple-A, de les Directrius del W3C-WAI