Fòrum de debat Núm. 29 - juliol de 2001

 
Editorial

L'infart de les deixalles

"Reciclar-se o morir": aquest va ser l'encapçalament de l'editorial del primer número d'aquesta revista publicat el tercer trimestre de l'any 1991 -aviat celebrarem deu anys de vida-. El primer número de Medi Ambient. Tecnologia i cultura portava per títol "El reciclatge, una estratègia ecològica per al sistema econòmic". Aleshores, feia pocs mesos que el Govern de la Generalitat havia decidit crear un Departament de Medi Ambient. La tria d'una temàtica com el reciclatge indica la importància que es va donar a la gestió dels residus. Fa deu anys era un tema prioritari i en l'actualitat també. Certament, en la darrera dècada s'ha avançat: en legislació -la llei a Catalunya figura entre les més avançades de la Unió Europea- i a l'hora d'arranjar les instal·lacions. Però queda molta cosa per fer pel que fa a la conscienciació ciutadana -ningú no vol les deixalles als voltants de casa seva- i a l'hora d'impulsar una política de reciclatge agosarada i que planti cara a les muntanyes i muntanyes de residus que generem. Certament, el tema de fons són uns estils de vida i de consum que, a banda d'un gran consum energètic, es caracteritzen per la cultura d'usar i llençar. Envoltats d'embolcalls, gairebé no aprofitem res.

Aquest número de la revista planteja un interrogant de plena actualitat: què hem de fer amb els residus sòlids urbans, eliminar-los o reduir-los? És a dir, optem per cremar -incinerar- allò que llencem a les escombraries o bé per recuperar les deixalles i convertir-les en un recurs. Per suposat, les coses no són blanques o negres, hi ha grisos i, per tant, possibles escenaris que combinin ambdues opcions. Allò que segur que sabem és que els abocadors estan a vessar i que cal actuar.

Els autors -tots ells reconeguts experts- convidats a participar en aquestes pàgines aporten, creiem, a partir de dades científiques, interessants reflexions per al debat i també idees innovadores.

Enric Tello, professor de la Universitat de Barcelona i membre d'Acció Ecologista, argumenta que el preu de les coses és l'arma més eficaç per fomentar la reducció de residus. Per a Tello, avançar cap a una societat més sostenible demana una "revolució de l'eficiència": aprendre a viure millor consumint menys materials, generant menys residus i recuperant-los al màxim per convertir-los en un recurs.

Lluís Otero, director d'operacions de l'empresa Hera Holding, aporta interessantísimes dades sobre els abocadors de nova generació. Otero analitza si els dipòsits controlats de darrera generació són la millor opció, ambientalment i econòmicament, per a la gestió de la resta i del rebuig dels residus municipals.

José María Baldasano, catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya, repassa els avantatges i inconvenients de la incineració, inclosa l'emissió de dioxines. La tesi de l'autor és que a partir de l'adopció de la directiva comunitària de l'any 2000, pot afirmar-se que la incineració de residus és una activitat sotmesa als més estrictes controls i als més exigents límits d'emissió a l'atmosfera.

Josep Puig, històric militant ecologista i exregidor de l'Ajuntament de Barcelona, descriu les possibilitats del compostatge a petita escala, inclosos els habitatges situats en nuclis urbans.

Joan Subirats, catedràtic de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Barcelona, tracta un aspecte clau: la participació ciutadana. Analitza com influir en la ciutadania per aconseguir certs canvis en els hàbits de consum.

L'habitual entrevista té com a protagonista Salvador Rueda, director de la recentment creada Agència d'Ecologia Urbana de Barcelona. Rueda fa interessants aportacions per tractar la problemàtica dels residus municipals, tot considerant el tractament de la matèria orgànica residual com un element clau. Finalment, l'advocat Ignasi Doñate repassa la legislació sobre el tema.

Gairebé deu anys després de la creació del Departament de Medi Ambient, aquesta revista torna a parlar dels residus sòlids urbans. Aleshores, aquest editorial portava per títol "Reciclar-se o morir"; ara l'hem titulat "L'infart de les deixalles" perquè potser no morirem però tantes deixalles sobre el territori ens faran patir infarts.

Lluís Reales
Director de Medi Ambient. Tecnologia i cultura


 
Fòrum de debat

Medi Ambient. Tecnologia i Cultura no s'identifica necessàriament amb l'opinió que expressen els articles signats
© Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya
DL: B-44071-91
ISSN:  1130-4022