Sou aquí: inici » Unitat 3. Les prestacions de maternitat, paternitat, risc durant l'embaràs, risc durant la lactància natural i cura de menors amb malalties greus » 3.1. La maternitat: concepte, beneficiaris i règim jurídic

3.1. La maternitat: concepte, beneficiaris i règim jurídic

3.1.1. Origen i concepte de la maternitat

Quan es va iniciar el sistema de la Seguretat Social, amb l'entrada en vigor de la primera llei general el dia 1 de gener de 1967, les prestacions de maternitat, paternitat, risc durant l'embaràs i risc durant la lactància natural, així com la de cura de menors amb malalties greus, no formaven part de l'acció protectora de la Seguretat Social. Genèricament, totes les situacions que provocaven a un treballador o a una treballadora la necessitat de suspendre temporalment la prestació de serveis a les empreses es protegien mitjançant l'antiga prestació d'"incapacitat laboral transitòria", què tenia continuació amb la d'"invalidesa provisional".

No va ser fins a l'any 1995 que la prestació de maternitat es va desvincular de l'àmbit de l'antiga incapacitat laboral transitòria i va passar a constituir una nova prestació amb autonomia i regulació pròpies. Així, es van introduir quatre nous articles al Text refós de la Llei general de la Seguretat Social (TRLGSS) (art. 133 bis a 133 quinquies) dedicats a la regulació de la nova prestació; el seu desenvolupament reglamentari es va constituir al Reial decret 295/2009, pel qual es regulen les prestacions econòmiques del sistema de la Seguretat Social per maternitat, paternitat, risc durant l'embaràs i risc durant la lactància natural.

?

3.1.2. Les situacions protegides per la prestació de maternitat

La prestació per maternitat recull les situacions protegides següents:

  1. Les derivades del fet biològic del part i puerperi, amb una suspensió del contracte de treball de 16 setmanes, ampliables en els supòsits de part múltiple en dues setmanes més per cada fill a partir del segon, de les quals la mare n'ha de gaudir almenys de sis, i les restants es poden distribuir entre el pare i la mare, amb el límit establert legalment.
  2. Les d'adopció.
  3. Les d'acolliment, tant preadoptiu com permanent o simple de conformitat amb el Codi Civil o les lleis civils de les comunitats autònomes que ho regulin, sempre que, en aquest últim cas, la durada no sigui inferior a un any, i encara que els esmentats acolliments siguin provisionals, durant els períodes de descans que per aquestes situacions es gaudeixin, d'acord amb el que preveu l'article 48.4 del Text refós de la Llei de l'estatut dels treballadors (TRLET) i la normativa corresponent de funció pública.

En el supòsit de part, es poden donar les peculiaritats següents:

  • Defunció de la mare: l'altre progenitor pot fer ús del període de suspensió restant, amb independència que la mare treballés o no.
  • Mort del fill: el període de suspensió no es veu reduït, tret que la mare sol·liciti la seva reincorporació un vegada finalitzades les sis setmanes de descans obligatori després del part.

?

3.1.3. Durada de la prestació de maternitat

En funció de la situació, les durades són les següents:

  • En el cas de part, la durada de la suspensió i de la prestació és de setze setmanes, ampliables en els supòsits de part múltiple en dues setmanes més per cada fill a partir del segon, de les quals la mare n'ha de gaudir almenys de sis, i les restants es poden distribuir entre el pare i la mare, amb el límit establert legalment.
  • En els supòsits d'adopció i acolliment, tant preadoptiu com permanent, de menors de fins a sis anys, la suspensió té una durada de setze setmanes ininterrompudes, ampliable en el supòsit d'adopció o acolliment múltiple en dues setmanes més per cada fill a partir del segon, comptades a l'elecció del treballador, bé a partir de la decisió administrativa o judicial d'acolliment, bé a partir de la resolució judicial per la qual es constitueix l'adopció. La durada de la suspensió és, així mateix, de setze setmanes en els supòsits d'adopció o acolliment de menors majors de 6 anys si es tracta de menors amb discapacitat o que, per les seves circumstàncies i experiències personals o per provenir de l'estranger, tenen especials dificultats d'inserció social i familiar degudament acreditades pels serveis socials competents. En el cas que el pare i la mare treballin, han de distribuir el període de suspensió a la seva conveniència, i poden fins i tot simultaniejar-lo, però sense excedir el límit legalment establert. Cal tenir en compte també que en els supòsits d'adopció internacional amb desplaçament previ dels pares al país d'origen de l'adoptat, el període de suspensió pot iniciar-se fins a quatre setmanes abans de la resolució per la qual es constitueix l'adopció.

L'article 48.4 del TRLET regula el descans per maternitat, després de les modificacions introduïdes per la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes. Entre altres coses, preveu actualment que els períodes de descans per maternitat a què ens hem referit puguin gaudir-se en règim de jornada completa o a temps parcial, amb l'acord previ entre empresari i treballador afectats, en els termes que reglamentàriament es determinin; en aquest sentit, el Reial decret 295/2009, de 6 de març, pel qual es regulen les prestacions econòmiques del sistema de la Seguretat Social per maternitat, paternitat, risc durant l'embaràs i risc durant la lactància natural, determina que pot gaudir-se el permís per maternitat a temps parcial, per acord entre treballador i empresari, i amplia també aquesta possibilitat als treballadors per compte propi; si és així, el període de gaudi del permís s'amplia proporcionalment, d'acord amb la reducció de jornada realitzada, i és ininterromput.

?

3.1.4. Beneficiaris de la prestació de maternitat

Per tal de tenir dret a la prestació de maternitat, els beneficiaris han de reunir els requisits següents:

  • Els genèrics d'afiliació i alta a la Seguretat Social.
  • Acreditar, a més, els períodes de cotització exigits en cada cas, tenint en compte que en el supòsit de part, i amb aplicació exclusiva a la mare biològica, l'edat és la que tingui complerta la interessada en el moment d'inici del descans, i es pren com a referent el moment del part a l'efecte de verificar l'acreditació del període mínim de cotització que, si escau, correspon.

Aquests períodes de cotització exigits són els següents:

EDAT PERÍODE EXIGIT
Si el treballador té menys de 21 anys en la data del part o en la data de la decisió administrativa o judicial d'acolliment o de la resolució judicial per la qual es constitueix l'adopció. No s'exigeix període mínim de cotització.
Si el treballador té complerts entre 21 i 26 anys en la data del part o en la data de la decisió administrativa o judicial d'acolliment o de la resolució judicial per la qual es constitueix l'adopció. El període mínim de cotització exigit és de 90 dies cotitzats dins els set anys immediatament anteriors al moment d'inici del descans. Es considera complert l'esmentat requisit si, alternativament, el treballador acredita 180 dies cotitzats al llarg de la seva vida laboral, amb anterioritat a aquesta última data.
Si el treballador és major de 26 anys en la data del part o en la data de la decisió administrativa o judicial d'acolliment o de la resolució judicial per la qual es constitueix l'adopció. El període mínim de cotització exigit és de 180 dies dins els set anys immediatament anteriors al moment d'inici del descans. Es considera complert l'esmentat requisit si, alternativament, el treballador acredita 360 dies cotitzats al llarg de la seva vida laboral, amb anterioritat a aquesta última data.

?

3.1.5. Determinació de la quantia de la prestació de maternitat

La prestació econòmica queda establerta en un subsidi equivalent al 100 % de la base reguladora, que és la mateixa que la d'incapacitat temporal per contingències comunes, és a dir, la base de cotització de contingències comunes del mes anterior al de l'inici de la situació.

D'altra banda, es preveu un subsidi especial en cas de part o adopció múltiples per cada fill a partir del segon, igual al que correspongui percebre pel primer durant el període de les sis setmanes immediatament posteriors al part o a la resolució judicial d'adopció.

?

3.1.6. Dinàmica de la prestació de maternitat

El dret al subsidi pot ser suspès o extingit si el beneficiari actua fraudulentament per obtenir o conservar la prestació, o si la compatibilitza amb el treball. Les situacions de vaga i locaut no impedeixen el reconeixement i la percepció del subsidi per maternitat.

Les causes d'extinció són les següents:

  1. Pel transcurs dels terminis màxims de durada dels períodes de descans establerts.
  2. Si el període de descans és gaudit exclusivament per un dels progenitors, per la reincorporació voluntària al treball del beneficiari del subsidi amb anterioritat al compliment del termini màxim de durada de l'esmentat període de descans.
  3. En el supòsit de gaudi successiu o simultani per tots dos progenitors, per la reincorporació voluntària al treball d'un d'ells o de tots dos, amb anterioritat al compliment dels terminis màxims de durada dels períodes de descans corresponents. En aquest cas, la part que resta per completar-los incrementa la durada del subsidi a què tingui dret l'altre beneficiari.
  4. Per la defunció del beneficiari, tret que pugui continuar en el gaudi del període de descans el progenitor sobrevivent, segons les condicions legalment o reglamentàriament establertes.
  5. Perquè el beneficiari adquireix la condició de pensionista de jubilació o per incapacitat permanent, sense perjudici del gaudi del període de descans restant per l'altre progenitor.

?

3.1.7. La gestió de la prestació de maternitat

La prestació per maternitat la gestiona directament l'INSS o l'ISM, i no hi ha cap fórmula de col·laboració amb les empreses. Això suposa que els treballadors que es troben en aquesta situació perceben la quantia de la prestació directament de l'entitat gestora, per la qual cosa l'empresari ha de descomptar en els documents de cotització (TC-1 i TC-2) l'aportació corresponent a la quota del treballador, ja que, com que no hi ha abonament de retribució, resulta impossible descomptar-la prèviament.

?

3.1.8. Algunes qüestions pràctiques relacionades amb el subsidi de maternitat

a) Revocació de l'opció a favor de l'altre progenitor

Sense perjudici de les sis setmanes immediatament posteriors al part de descans obligatori per a la mare, en el cas que tots dos progenitors treballin, la mare, en iniciar-se el període de descans per maternitat, pot optar perquè l'altre progenitor gaudeixi d'una part determinada i ininterrompuda del període de descans posterior al part, de manera simultània o successiva amb el de la mare.

No obstant això, l'esmentada opció pot ser revocada per la mare si sobrevenen fets que en facin inviable l'aplicació, com ara absència, malaltia o accident de l'altre progenitor, abandó de família, separació, violència de gènere o altres causes anàlogues.

b) Manca de dret per part de la mare

En el cas que la mare no pugui suspendre la seva activitat professional amb dret a prestacions i l'altre progenitor suspengui el seu contracte de treball o la seva activitat pel període de descans que hagués correspost a la mare, s'ha d'exigir justificant o certificat que acrediti la inexistència de dret a prestacions en el seu sistema de previsió privat o, si escau, justificació que no és procedent la inclusió de la interessada en una mutualitat de previsió alternativa.

c) Parts prematurs i hospitalitzacions

En els casos de part prematur i en aquells en què, per qualsevol altra causa, el nounat hagi de romandre hospitalitzat a continuació del part, si la percepció del subsidi per maternitat ha estat interrompuda, quan aquesta es reprèn, una vegada el menor ha estat donat d'alta hospitalària, es percep en la mateixa quantia en què s'abonava abans de la interrupció.

Per una altra banda, en els casos de parts prematurs amb falta de pes i aquells altres en què el nounat necessita, per alguna condició clínica, hospitalització a continuació del part per un període superior a set dies, el període de suspensió s'amplia en tants dies com el nascut es trobi hospitalitzat, amb un màxim de tretze setmanes addicionals. Aquesta ampliació té lloc encara que el beneficiari hagi decidit interrompre el gaudi del permís, d'acord amb el que assenyala el paràgraf anterior. El gaudi del període addicional del subsidi correspon a la mare o, a opció d'aquesta, a l'altre progenitor, si reuneix els requisits necessaris i gaudeix del descans.

d) Millora de les condicions de treball

Els treballadors es beneficien de qualsevol millora en les condicions de treball a què hagin pogut tenir dret durant la suspensió del contracte en els supòsits de maternitat i paternitat, que veurem dintre d'aquesta mateixa unitat.

?

3.1.9. El supòsit de prestació de maternitat no contributiva

Cal assenyalar que la ja esmentada Llei orgànica 3/2007 introdueix un supòsit especial de maternitat, referit únicament als supòsits de part ?no extensible, per tant, als d'adopció i acolliment? i regulat als articles 133 sexies i 133 septies del TRLGSS, que suposa el reconeixement del dret al subsidi per maternitat a les treballadores que no acreditin el període mínim de cotització, si bé en aquest cas la durada és de 42 dies naturals i la base reguladora és com a màxim el 100 % de l'IPREM mensual vigent (532,51 euros el 2014).

La durada s'incrementa en 14 dies naturals en els casos de naixement de fill en una família nombrosa o que, per aquest motiu, adquireixi aquesta condició, o en una família monoparental, o en els supòsits de part múltiple, o quan la mare o el fill estiguin afectats de discapacitat en un grau igual o superior al 65 %. L'increment de la durada és únic, i no es pot acumular quan hi concorren dues o més circumstàncies de les que hem assenyalat anteriorment.

?

3.1.10. Maternitat i protecció per desocupació

Si un treballador es troba en situació de maternitat i durant el decurs d'aquesta situació s'extingeix el seu contracte per alguna de les causes previstes a l'apartat 1 de l'article 208 del TRLGSS ?és a dir, per causa no imputable al treballador?, continua percebent la prestació per maternitat fins que s'extingeixi aquesta situació, moment en què passa a la situació legal de desocupació i a percebre, si reuneix els requisits necessaris, la prestació corresponent.

En aquest cas no es descompta del període de percepció de la prestació per desocupació de nivell contributiu el temps que hagi estat en situació de maternitat.

?


<< Inici Unitat 3 | Següent >>