En aquest àmbit de protecció derivada de la supervivència del cònjuge o parella de fet a la mort del causant, trobem dos tipus diferents de prestació:
També hi ha diferents tipus de beneficiaris:
El cònjuge supervivent
Cal recordar que la Llei 13/2005, d'1 de juliol, incorpora al Codi Civil les unions matrimonials homosexuals, de manera que des d'aquesta data ja no hi ha discriminació d'aquest tipus d'unions en l'accés a la protecció per viduïtat.
Aquesta norma va entrar en vigor el dia 2 de juliol de 2005, i la primera pensió de viduïtat reconeguda al cònjuge d'un matrimoni homosexual es va produir el dia 7 d'octubre de 2005.
Els excònjuges del supervivent
La parella de fet supervivent
La Llei 40/2007, de 4 de desembre, incorpora la protecció per viduïtat de les parelles de fet, en determinades condicions i amb requisits específics.
- Els seus ingressos han de ser inferiors a 1,5 vegades l'import del salari mínim interprofessional vigent en el moment del fet causant, requisit que ha de concórrer tant en el moment del fet causant de la prestació, com durant el període de percepció. El límit indicat s'incrementa en 0,5 vegades la quantia del salari mínim interprofessional vigent per cada fill comú, amb dret a la pensió d'orfandat, que convisqui amb el sobrevivent.
EXEMPLE |
---|
Un treballador, membre d'una parella de fet sense fills en comú i constituïda d'acord amb allò que s'exigeix al TRLGSS, mor l'1 de maig de 2014, i el supervivent vol cobrar la pensió de viduïtat. L'any anterior, aquest membre supervivent de la parella va tenir uns ingressos de 26.000 euros ?que manté?, i el difunt, de 28.000 euros. SOLUCIÓ: No hi té dret, ja que no compleix cap dels requisits econòmics exigits, perquè: - Els seus ingressos de l'any anterior superen el 25 % dels totals de la parella (cal tenir en compte que no tenien fills en comú). - Els seus ingressos actuals superen la quantitat equivalent a 1,5 vegades el salari mínim interprofessional vigent el 2014 (són superiors a 13.551,30 euros anuals). |
Règim transitori de les parelles de fet supervivents
Per al reconeixement de pensió de viduïtat a parelles de fet en el cas de defuncions anteriors a l'1 de gener de 2008 ?data d'entrada en vigor de la Llei 40/2007?, es va exigir que complissin els requisits següents:
En els casos excepcionals en què la defunció del causant derivi de malaltia comuna, no sobrevinguda després del vincle conjugal, es requereix, a més, per al cobrament de la pensió, que el matrimoni s'hagi celebrat amb un any d'antelació com a mínim a la data de la defunció o, alternativament, que hi hagi fills comuns.
No s'exigeix la durada del vincle matrimonial si en la data de celebració s'acredita un període de convivència de fet amb el causant que, sumat al de la durada del matrimoni, superi els dos anys.
En aquests casos no es percep pensió de viduïtat, però sí una prestació temporal de dos anys de durada amb idèntic import que el que correspondria per la pensió de viduïtat.
En primer lloc, cal determinar la base reguladora de la pensió. Es fa de la manera següent:
La base reguladora es determina dividint 24 bases de cotització entre 28. Les bases s'elegeixen pel beneficiari dins els últims 15 anys per beneficiaris; han de ser 24 mesos ininterromputs i no hi ha actualització de bases ni integració de llacunes, és a dir, que si hi ha algun mes d'aquests 24 en què el causant no va cotitzar, no s'aplica cap quantia a aquest mes a l'efecte de determinar la base reguladora de la pensió.
La base reguladora és el salari real en morir, incloent-hi els conceptes fixos i els variables. L'import d'aquests últims es determina per la mitjana de l'últim any.
Una vegada trobada la base reguladora, cal aplicar un d'aquests percentatges:
CÀRREGUES | PRINCIPAL FONT | LÍMIT D'INGRESSOS |
---|---|---|
Que el pensionista tingui càrregues familiars. S'entén que n'hi ha si conviu amb fills menors de 26 anys o majors incapacitats, o menors acollits. A aquest efecte, es considera que hi ha incapacitat quan acredita una discapacitat igual o superior al 33 %. A més, els rendiments de la unitat familiar, incloent-hi el pensionista, dividit entre el nombre de membres que la componen, no han de superar, en còmput anual, el 75 % del salari mínim interprofessional vigent en cada moment, excloent-ne la part proporcional de les dues pagues extraordinàries. | Que la pensió de viduïtat constitueixi la principal o única font d'ingressos, és a dir, quan l'import anual de la pensió, incloent-hi el complement a mínims que pugui correspondre, sigui igual o superior al 50 % del total dels ingressos del pensionista en còmput anual. | Que els rendiments anuals del pensionista per tots els conceptes no superin la quantia resultant de sumar al límit que, en cada exercici econòmic, estigui previst per al reconeixement dels complements per mínims de les pensions contributives, l'import anual que, en cada exercici econòmic, correspongui a la pensió mínima de viduïtat amb càrregues familiars. El 2014, el límit d'ingressos és de 17.327,33 ? anuals (7.080,73 + 10.246,60). |
Cal tenir en compte que hi ha pensions màximes i mínimes, que es poden consultar a l'últim apartat d'aquesta unitat.
Com a prestació reparadora de les despeses provocades pel sepeli, hi ha un anomenat auxili per defunció, les principals característiques del qual són les següents: