Sou aquí: inici » Unitat 3. Les prestacions de maternitat, paternitat, risc durant l'embaràs, risc durant la lactància natural i cura de menors amb malalties greus » 3.3. Els riscos durant la lactància i durant l'embaràs: concepte, beneficiaris i règim jurídic

3.3. Els riscos durant la lactància i durant l'embaràs: concepte, beneficiaris i règim jurídic

3.3.1. Regulació comuna a totes dues prestacions

La Llei 39/1999, de 5 de novembre, modifica el Text refós de la Llei de l'estatut dels treballadors (TRLET). Aquesta reforma va crear una nova prestació, denominada risc durant l'embaràs, que completa l'àmbit de protecció de la dona treballadora en relació amb les circumstàncies derivades de l'embaràs.

Pel que fa a la prestació de risc durant la lactància natural, la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes, ha creat aquesta nova prestació, regulada als articles 135 bis i 135 ter del TRLGSS.

La regulació reglamentària de totes dues prestacions està constituïda pel Reial decret 295/2009, de 6 de març, pel qual es regulen les prestacions econòmiques del sistema de la Seguretat Social per maternitat, paternitat, risc durant l'embaràs i risc durant la lactància natural.

?

3.3.2. Situacions protegides

En el cas de la prestació de risc durant l'embaràs, es considera, per tant, situació protegida el període de suspensió del contracte de treball en els supòsits en què la dona treballadora ha de canviar de lloc de treball per un altre de compatible amb el seu estat, en els termes que preveu l'article 26, apartat 3, de la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals, i l'esmentat canvi de lloc no resulta tècnicament o objectivament possible, o no es pot exigir raonablement per motius justificats. Si el canvi de lloc de treball és possible i la treballadora pot continuar treballant, l'empresa té una reducció del 50 % en les quotes empresarials de la Seguretat Social per contingències comunes durant el temps de permanència en el nou lloc o funció (DA 78.a de la Llei 22/2013, de 23 de desembre, de pressupostos generals de l'Estat per a l'any 2014, aplicable també als supòsits de risc durant la lactància natural i als de malaltia professional).

Pel que fa a la prestació de risc durant la lactància natural, es protegeix el risc derivat de la lactància natural d'un menor de nou mesos.

?

3.3.3. Beneficiàries i quantia de les prestacions

Les prestacions econòmiques per risc durant l'embaràs i risc durant la lactància natural es concedeixen a la dona treballadora en els termes i condicions previstos al TRLGSS per a la prestació econòmica d'incapacitat temporal derivada de contingències professionals, sense més particularitats que les següents:

  1. La prestació econòmica neix el dia en què s'inicia la suspensió del contracte de treball i finalitza el dia anterior a aquell en què s'inicia la suspensió del contracte de treball per maternitat o el de reincorporació de la dona treballadora al seu lloc de treball anterior o a un altre compatible amb el seu estat.
  2. La prestació econòmica consisteix en un subsidi equivalent al 100 % de la base reguladora corresponent. A aquest efecte, la base reguladora és equivalent a la que estigui establerta per a la prestació d'incapacitat temporal derivada de contingències professionals.
  3. Aquestes prestacions econòmiques tenen en tot cas la consideració de contingències professionals, per la qual cosa no es requereix cap període de cotització prèvia.

?

3.3.4. Gestió de les prestacions

El pagament d'aquestes prestacions el fa l'entitat gestora o col·laboradora corresponent:

  • En el cas que l'empresa tingui cobertes les contingències professionals amb una mútua d'accidents de treball i accidents professionals de la Seguretat Social, ho fa aquesta entitat col·laboradora.
  • En el cas que no sigui així, el pagament el fa l'INSS o l'ISM.

?


<< Anterior | Següent >>