e-Escoles Verdes
Butlletí electrònic del programa Escoles Verdes
Núm 12, juny de 2008

Us expliquem....
Les escoles parlen
Bústia
El racó de l'alumnat
A iniciativa de les families
Agenda
Un xic més

Us expliquem
Premi Medi Ambient 2008

> Més informació

Les escoles parlen
Recuperem i reutilitzem

Comunicació

L'aigua i la sequera

Jornades de sensibilització

Solidaritat

> Més Informació

Bústia
Us proposem que feu una ullada a la web del Programa

> Més informació

El racó de l'alumne
L’Hort ecològic de l’escola Jeroni Moragas

> Més informació

A inicitativa de les families
El Pedibús del CEIP Dolors Monserdà-Santapau (Barcelona)

> Més informació

Agenda
Tallers

Xerrades i jornades

Exposicions

Concursos

Visites

> Més informació

Un xic més
Greenpeace demana una llei que reguli les importacions de fusta

La Fundació Ersília convida a tothom a participar en el projecte de difusió de treballs de recerca a TV3

Cigonyes blanques

Regalem nius artificials per a les orenetes cuablanca

Els Ecoagents

Dins el mirall. Autor: Pep Molist

> Més informació



Us expliquem...
Premi Medi Ambient 2008

  • Jornada sobre Educació per a la Sostenibilitat. Palau Robert de Barcelona

El passat 14 de maig, dins el programa de formació dels PIE 2007, més d’un centenar de persones vam compartir una Jornada sobre Educació per a la Sostenibilitat al Palau Robert de Barcelona, on vàrem poder gaudir de dues ponències i d’una taula rodona. En primer lloc, la Conxita Màrquez ens va parlar sobre el model de cicle, un pilar important que ens permet una mirada oberta per entendre els fenòmens del món. D’altra banda, la Teresa Franquesa ens va donar unes idees molt clares sobre Com cal renovar l’educació davant els reptes del desenvolupament sostenible. Alguns dels punts importants d’aquesta renovació passen per una actitud de recerca, i per l’aprendre a aprendre col·lectivament, i també per la participació, entre d’altres.

S’entén, per tant, que l’Educació per a la Sostenibilitat només té sentit si és un projecte d’escola, que gira al voltant d’un objectiu, d’una proposta, de la resolució d’un problema… i que no demana una resposta individualitzada, sinó una resposta col·lectiva, debatuda, parlada, consensuada, pactada, acordada i decidida per tothom.

Aquesta manera de fer, que és el que entenem per participació, ens l’han explicada diversos companys i companyes amb experiències concretes dutes a terme en les seves escoles. La Maria Mestre de l’Escola Barcanova va parlar sobre el teatre com a relació entre centres i entitats del barri. En Joan Rueda Soler del CEIP Emili Vallès va parlar sobre la participació d’alumnes amb el Parlament Verd. L’Olga Villagrassa de l’IES Baix Penedès va parlar sobre com va fomentar la participació de tota la comunitat educativa del seu centre, i la Sabina Puigví del CEIP Fortià Solà va explicar el projecte De font en font, dut a terme per diferents escoles del municipi.

- CEIP Emili Vallès (informació)
- CEIP Emili Vallès (acta del Ple)
- CEIP Emili Vallès (propostes)

  • El pròxim curs arriba a totes les Escoles Verdes l’oferta educativa del cos d’Agents Rurals

Per tercer any consecutiu, el cos d’Agents Rurals us proposa l’activitat Conèixer ens ajuda a prevenir, una xerrada divulgativa on es parla de quines actituds són més respectuoses envers el medi. Un dels objectius seria assolir actituds preventives vers la conservació de la natura, tot incidint en la prevenció d’incendis forestals, els quals generen un impacte ecològic molt important.

Atès l’èxit de l’activitat (aquest curs hi han participat 740 alumnes d’Escoles Verdes), el cos d’Agents Rurals amplia l’oferta a totes les comarques catalanes i a l’educació primària.

Per tant, el proper curs l’activitat s’adreça a l’alumnat d’educació primària, secundària i cicles formatius de grau mitjà de la branca d’activitats agràries.

El passat 5 de juny, en el marc de la celebració del Dia mundial del Medi Ambient, es van lliurar els Premis Medi Ambient 2008. Volem felicitar a tos els guanyadors i en especial al CEIP Mestre Agustí Barberà d’Amposta, guanyador en la categoria de centres d’educació infantil i primària, pel conjunt de totes les actuacions realitzades al centre, dirigides a la reducció de les deixalles i a la reutilització de materials amb la implicació de les famílies.

  • Premi “El recorregut de l’energia”

El passat 30 de maig va tenir lloc l'acte de lliurament de premis a l'Auditori de CosmoCaixa..
Felicitem a totes les escoles guanyadores i en especial a les Escoles Verdes:

  • Primer Premi en la Categoria A , al curs de 6è. de Primària del CEIP Frederic Godàs de Lleida per al projecte "Refrigeració sostenible".
  • Tercer Premi Ex-aequo en la Categoria A, al curs de 2n. d'ESO del Col·legi Sagrada Família de Santa Perpètua de Mogoda per al projecte "Passa paraula" i al curs de 2n. d'ESO del CEIP Santa Maria d'Avià per al projecte "El Trivial de l'Energia".
  • Segon Premi en la Categoria B, al curs de 4rt. d'ESO de l'Escola Pia de Sarrià-Calassanç de Barcelona per al projecte "Viatge al Centre de la Terra".

> Més informació

  • El projecte Eco-schools ens ha convidat a la seva trobada a Madrid

El programa Escoles Verdes ha estat convidat al V Encuentro de Eco-escuelas que es va celebrar a Madrid els dies 22 i 23 de maig.
Hem anat a explicar-hi el nostre Programa, però també a presentar l’experiència concreta d’una escola. Ens hi ha acompanyat una representació del CEIP Dolors Montserdà-Santapau de Barcelona, en Lluís Segura, mestre dinamitzador del programa en el centre, la Clara Batllori, una de les mares promotores del projecte del Pedibús, i la Sara González i la Clara Bosch, alumnes de 6è de primària.

Volem donar les gràcies a l’organització ADEAC-Fee per la seva acollida. Ha estat una trobada molt interessant on hem pogut compartir, amb altres centres de la Comunitat de Madrid, les nostres experiències.

En Lluís Segura ens ha preparat un resum de la Trobada

  • Felicitem a l’IES Marianao

Amb motiu del 25è aniversari del centre, de la renovació de la ISO
9001:2000 i, especialment, per ser el primer centre català que rep el certificat de gestió ambiental ISO 14001:2004, volem felicitar l’IES Marianao.

  • El Butlletí d’Escoles Verdes fa un any

Fem un any i volem agrair als centres la implicació en aquest projecte de comunicació i participació que cada dia és una mica més compartit. I continuem creixent amb les vostres iniciatives. Ara són els pares qui ens volen explicar també el que fan, i, per tant, iniciem una nova secció: A iniciativa de les famílies, on volem recollir aquelles actuacions que estan fent els centres i en les quals és imprescindible la implicació dels pares i les mares de l’escola. Us animem perquè feu arribar a l’AMPA del vostre centre aquesta proposta i que ens envieu la seva adreça electrònica perquè puguin rebre el Butlletí.

  • Properament...

Les novetats no acaben aquí. A la Comissió de Seguiment de Sant Boi de Llobregat, la Roser Puig, tècnica de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, va llançar la proposta d’anar incorporant actuacions que proposen els ajuntaments als centres educatius per ajudar-los a tirar endavant els seus programes d’educació ambiental. Estarem encantats d'obrir el Butlletí a les administracions locals, i us animem també a enviar-nos propostes!

amunt

Les escoles parlen
Recuperem i reutilitzem

  • Mercadillo del Llibre usat del CEIP Àngels Garriga del Vendrell

A finals del curs passat, vam organitzar un Mercadillo del llibre usat en què els pares podien comprar o vendre els llibres que havien fet servir o necessitarien els seus fills a un preu simbòlic de 5 € per llibre.

> Com ho hem organitzat

Aquest curs, animats per la bona acollida del juny passat, el tornarem a organitzar.

  • De qui és?

A l’escola ARRELS (Solsona), hem engegat una campanya de sensibilització contra la pèrdua de roba en l’àmbit escolar. Al llarg del curs, en una escola es troba molta roba que no és de ningú però ha vingut a parar a la nostra classe, al pati, a la biblioteca, al gimnàs... Es tracta de roba que ha generat, en la seva producció, una despesa energètica, un cost de material... i, ara, no és de “ningú”.

Volem que el nostre alumnat es conscienciï sobre la importància de saber quines peces de roba són seves, i que, si són semblants a les dels companys, cal que les marquin amb el seu nom. També és important que ens conscienciem que, si una peça de roba ens va petita o bé ja no ens va bé, hi ha diferents vies perquè algú altre la pugui aprofitar. Aquesta és una manera de fer el món més sostenible.

Per al disseny i l’organització de l’activitat, cal destacar la predisposició i la implicació dels pares i mares que formen part del Comitè Ambiental. Amb la seva ajuda, idees i col·laboració, hem aconseguit retornar un nombre considerable de peces de roba als seus propietaris/àries, i també conscienciar sobre la importància de no perdre aquestes peces de roba.

> Com ho hem organitzat


Comunicació

  • El racó verd, al CEIP La Farigola del Clot

Al R@có verd trobareu informació bàsica de les actuacions i activitats sobre la sostenibilitat del CEIP La Farigola del Clot. Hi participen l’equip directiu i docent, monitors/es, famílies, infants i Xino-Xano Associació de Lleure.

Un blog que us recomanem molt de visitar: http://racoverd.blogspot.com/

  • CEIP Les Moreres de Flaçà ens explica com treballen, preparen i editen el Butlletí verd

El Butlletí verd és una publicació trimestral sobre temes d’ecologia i medi ambient, elaborada a l’escola.

En el document adjunt trobareu explicat amb detall el procés d’elaboració d’aquest Butlletí, i diferents documents que l’escola empra i que us poden ser d’utilitat.

> Com organitzem l’activitat
> Butlletí

  • Informem les famílies

L’Escola Joan Roca (Meridiana) de Barcelona ciutat té especial cura en les informacions i comunicacions als pares. Per això, periòdicament es fan notes informatives variades sobre les actuacions mediambientals al centre.

Aquest passat mes d’abril s’ha incidit amb força sobre la minimització dels brics en els esmorzars. La nota informativa que us adjuntem és plena d’una interessant i documentada reflexió del perquè és millor no triar aquest envàs, i també recomanacions per substituir-lo.

> Adjunteu nota informativa

A l’escola, pengem les circulars a la pàgina web del centre, dins l’apartat d’Escoles Verdes, per facilitar també la lectura i la comunicació.
http://www.xtec.cat/esc-joanroca/projectes/medi/circular.htm

En aquest espai web, també hi ha la informació del 1r MERCAT SOSTENIBLE, celebrat amb molt d’èxit. Es tractava d’un mercat innovador i sostenible de joguines usades, però en bon estat. Una molt bona idea per fomentar la cultura de la reutilització.

L’aigua i la sequera

  • El CEIP Orlandai de Barcelona explica la seva acció davant la sequera: Orlandai + sequera = plantes verdes

Amb l’objectiu d’establir un pla general d’estalvi d’aigua potable per reduir-ne el consum i reaprofitar-la al màxim, el centre CEIP Orlandai de Barcelona ha engegat una acció per sensibilitzar tota la comunitat educativa. Aquesta acció consisteix en el següent:

La nostra escola participa des de fa vuit anys en dos programes mediambientals: Escoles Verdes i Agenda 21.
Enguany, amb la sequera, la Comissió d’Escola Verda (formada per membres del claustre, dos alumnes de cada curs de 1r a 6è i quatre membres de l’AMPA) hem decidit que cal fer quelcom radical i hem pres una sèrie de mesures.
La primera va ser una feina de presa de consciència i sensibilització. Vam fer una cartellera informant alumnat i famílies sobre la situació de sequera; també hi havia fulls en blanc i un llapis amb la pregunta “I tu, què hi pots fer?”; i, com a tercera mesura de sensibilització, l’alumnat de 5è va anar per les classes explicant la situació i demanant propostes. Durant dues setmanes, vam recollir tota mena d’idees que finalment vam resumir en un document.

D’aquesta pluja d’idees feta entre tothom, vam extreure les mesures que hem pres des de mitjan mes de març:

Font: vam clausurar una font del pati amb l’objectiu de sensibilitzar tota la comunitat. Al pati, queda l’altra font en ús. Al matí, hi col·loquem uns gibrells de 36 litres de capacitat i anem recollint l’aigua que cau mentre els nens i les nenes beuen o es renten. L’alumnat més gran, autònomament, quan veu el gibrell ple el canvia per un de buit i va a regar. A les 5 de la tarda, queda un gibrell al pati que recull l’aigua dels qui fan esport extraescolar, i que es fa servir per fregar l’escola.

Menjador: es recull l’aigua neta sobrera dels gots i les gerres. Amb els monitors, l’alumnat a partir de P4 rega els diferents espais seguint un ordre establert.

Cuina: es recull en un bidó l’aigua que sobra de rentar les verdures i amanides.

Aixetes i cisternes: hem demanat al Consorci de revisar-les per mirar que gastin el mínim possible.
Vam començar a treballar a mitjan març, però volem que l’acció tingui continuïtat, ja que s’ha creat un hàbit que no s’ha de perdre.

Recursos materials: quatre gibrells de plàstic de 36 litres de capacitat, 6 regadores de 6 litres i 10 regadores d’entre 1 i 3 litres.

Recursos humans: total implicació de l’equip de monitors del menjador, el professorat i el personal de neteja.

Valorem molt positivament la resposta de tota la gent de l’escola, per la seva sensibilitat i implicació per fer front a l’estalvi i reaprofitament de l’aigua.
En poc temps i amb pocs recursos materials, s’ha aconseguit crear una gran consciència sobre l’estalvi i el fet de no malgastar aigua, i considerem que aquesta manera de fer que hem iniciat cal mantenir-la com a hàbit.
Amb tota l’aigua recollida, reguem més que mai totes les zones verdes de l’escola: els arbres, les plantes i els dos horts!!!

  • El Dia de l’Aigua a l’IES Miquel Martí i Pol (Roda de Ter)

Per celebrar el Dia de l’Aigua, vam organitzar una activitat que impliqués força gent i que al mateix temps fes pensar una mica en el consum d’aigua que fem a casa nostra i a l’institut. Tothom qui va voler va portar el rebut de l’aigua de casa seva i a partir del consum i del nombre de persones es va calcular el consum individual. A partir dels rebuts de l’institut, vàrem poder calcular el consum per persona (a l’institut). Vàrem sumar aquests consums i vàrem fer una estadística per classes i una mitjana de l’institut. Ens va semblar interessant perquè són unes dades reals que conviden a reflexionar una mica.

Consum mitjà d’aigua per persona i dia a casa:
103,67 litres
Consum mitjà d’aigua per persona i dia al centre:
3,85 litres
Consum total per persona i dia: 107,52 litres

A l’IES som 407 persones entre alumnat, professorat i personal no docent. Avui consumirem un total de: 43.760,64 litres.

A la Comissió d’Escola Verda, ens agradaria repetir aquesta experiència d’aquí a uns tres anys i veure com ha evolucionat aquest consum.

  • El CEIP Migdia (Girona) ens conta un conte: La gota Clara

L’Institut Nacional de Meteorologia confirma en els seus darrers estudis que la quantitat anual de pluges dels darrers anys és un 35% inferior a la dels anys anteriors.
La previsió, tot i amb les pluges torrencials ocasionals, és de seguir tenint mancança d’aigua. És convenient que comencem a prendre mesures d’una vegada. Estalviar aigua a casa no és gens difícil i cada gota té el seu valor. Es tracta de dur a terme una sèrie de pràctiques que canviaran alguns hàbits personals. Requereix que tots els membres de la família acceptin aquestes pràctiques, inclosos els més petits.

Presentar-ho de manera agradable i engrescadora és l’objectiu que ens hem proposat a la nostra escola amb aquesta presentació adreçada a la totalitat del nostre alumnat. A partir de la reflexió inicial que planteja La gota Clara, s’exposa, per mitjà d’un conte, una sèrie de consells per aconseguir canviar els nostres hàbits i afavorir conductes conseqüents amb la ideologia d’Escola Verda i de respecte envers el nostre entorn. Cal aprendre a obrir l’aixeta amb seny.

> Conte La gota Clara

Jornades de sensibilització

  • L’IES Francesc Ribalta (Solsona) organitza una Jornada d’Escoles Verdes

El divendres dia 14, a l’IES Francesc Ribalta, vam celebrar la Jornada d’Escoles Verdes. Enguany, a diferència d’altres cursos, hem viscut aquesta Jornada quedant-nos a l’institut per poder fer diversos tallers durant tot el matí.

Els tallers que es van duu a terme van ser els següents:

  • Cada cosa al seu lloc (per aprendre a reciclar correctament).
  • Construcció de caixes niu per a òlibes i ocells insectívors que més tard es penjaran en l’entorn de l’Institut.
  • Construcció de menjadores d’ocells amb tetrabrics.
  • Construcció de joguines amb material reciclat. Activitat que dirigeixen alumnat i professorat del cicle formatiu d’educació infantil.
  • Elaboració d’objectes de decoració amb safates de porexpan i també moneders amb tetrabrics.
  • Elaboració de llibretes amb paper reciclat per una cara. Aquest paper s’ha anat recollint al centre durant el curs.
  • Elaboració de paper reciclat.
  • Elaboració de sabó amb oli reciclat al menjador del centre i també a casa.

L’activitat dirigida per l’alumnat de primer de batxillerat, a imitació dels reeixits concursos televisius, va ser el concurs anomenat Estem al mateix nivell?, on els presentadors, alumnat de primer de batxillerat, formulava preguntes relacionades amb el medi ambient i alumnat representant d’altres cursos i alguns membres del professorat havien de respondre-les.

Així mateix, vam poder aprendre a fer adorns florals amb diversos elements vegetals com ara plantes remeieres.
L’activitat que va tancar aquesta Jornada tan profitosa per a l’alumnat va ser fer el recompte del paper reciclat durant 15 dies a l’institut i la lectura del manifest del cap dels indis de Seattle. Aquest recompte va consistir a introduir el paper reciclat a cada classe durant 15 dies en un tub de plàstic d’1,5 m de perímetre; la quantitat de paper va ser mesurada en metres. Va donar el resultat de 5 m de paper reciclat.
El Comitè d’Escoles Verdes valorem aquesta Jornada com a positiva i dinàmica per a l’alumnat que ha après a realitzar diverses activitats d’interès mediambiental.


  • L’Escola Vedruna de Ripoll planta jacints

En el marc del projecte Escoles Verdes, l’Escola Vedruna de Ripoll s’ha adherit a la campanya de plantada de bulbs de jacints i altres flors primaverals que han estat cedits al municipi per l’empresa ripollesa ARP Jardineria promotora des de fa 30 anys de la campanya Net i bonic.

Els delegats verds de l’Escola, seguits de nombrós alumnat de públic, varen plantar els bulbs als parterres del pati. I ara, ja només esperen fer-ne el seguiment, regar-los, veure com creixen i esperar que en les properes setmanes l’anunci d’arribada de la primavera vingui acompanyat d’un esclat de flors i colors al pati.

Dins la mateixa línia d’actuacions ambientals, es varen instal·lar al pati de l’escola tres caixes niu per acollir els ocellets que s’espera que arribin a finals de l’hivern. Aquestes caixes s’han instal·lat de manera que puguin ser observades des de les finestres de les classes per l’alumnat de primària, i així estimular el seguiment del seu naixement i creixement.

Solidaritat

  • Solidaritat amb el campament sahrauís a Tinduf

L’Institut d’Ensenyament Secundari Ramon Berenguer IV de Santa Coloma de Gramenet, www.xtec.es/iesrb4, és un centre educatiu que fa anys que treballa activament la solidaritat i la cooperació amb l’alumnat.

Dins els nostres projectes principals a l’entorn d’aquests valors, sobresurt el viatge anual als campaments de refugiats sahrauís ubicats a Tinduf (desert argelià) amb alumnat de batxillerat. Aquesta primavera hem fet la campanya del vuitè viatge.

El valor formatiu i humà de l’estada als campaments per al nostre alumnat és molt alt. Fins al punt que tornen amb una nova visió del món i amb la llavor ben sembrada per ser actors molt conscients d’accions solidàries, ara i aquí, i en el futur. El projecte ultrapassa el marc de l’Institut i obté el suport de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet a través de la Regidoria de Solidaritat i Cooperació, de l’ACAPS (Associació Catalana d’Amics del Poble Saharià) i, lògicament, de la representació diplomàtica de la RASD (República Àrab Sahariana Democràtica) a l’Estat espanyol, a més de l’aportació solidària de la comunitat educativa (escoles de primària, escoles d’educació especial, instituts i centres d’esplai) de la ciutat en forma de recollida de material necessari per als refugiats.

Amb tot, les necessitats dels refugiats ultrapassen llargament les aportacions que puguem fer des del nostre projecte. Per això, de sempre hem volgut ampliar el suport amb la participació d’entitats. institucions, empreses, etc. sensibles als valors inherents a la cooperació i solidaritat a fi de millorar qualitativament i materialment les aportacions.

Us fem, doncs, partícips del nostre projecte a fi que si ho valoreu i desitgeu pugueu afegir-vos a un projecte educatiu i solidari veritablement engrescador.

Avui podem dir amb cert orgull que allò que va començar com una espurna d’il·lusió i que es va enfrontar amb moltes reticències ha superat la millor de les nostres expectatives, i que més de dos-cents joves han tingut la possibilitat de conviure amb una altra cultura, compartir el dia a dia amb una altra família i recuperar valors que, potser, la nostra societat no treballa prou.

> Més informació

amunt

Bústia
Us proposem que feu una ullada a la web del Programa, on hem penjat les preguntes més freqüents que heu fet els centres, aquest curs escolar, als assessors del Programa.
Hi trobareu reflexions, documents diversos, webs d’interès, exemples d’experiències de dins i fora del Programa...

> Més informació

amunt

El racó de l'alumnat

  • L’Hort ecològic de l’escola Jeroni Moragas

Som uns alumnes de l’Aula 20 de l’escola Jeroni Moragas de Manresa que aquest curs hem fet un hort ecològic. És ecològic perquè no hi hem posat cap producte químic.

Al començament del curs el vam dissenyar. Vam dividir el terreny en camins (per passar-hi) i parades (per plantar-hi). Del disseny, en volem destacar la mandala. La mandala és una parada circular on hem plantat herbes aromàtiques.

Les feines que hem fet són: estovar la terra, adobar-la amb compost (fet per nosaltres), plantar, regar... però el que més ens agrada és recollir el que hem plantat. De moment hem recollit: enciams, escaroles, faves, raves, carxofes, espinacs i pastanagues. Ens falta collir: pèsols, blat de moro, tomàquets, mongetes, porros, remolatxa, cacauets, patates, safrà... com podeu veure, hi tenim molta varietat de productes.

Com a nova experiència, aquest curs hem posat en marxa un blog que recull el dia a dia del nostre hort. Som principiants en aquest tema, però esperem reflectir-hi les nostres experiències. Esperem els vostres comentaris a http://www.hortecologic.blogspot.com/

  • L’alumnat de l’IES Anton Busquets i Punset de Sant Hilari emplena i manté un blog

L’alumnat del Comitè Ambiental de Secundària de l’IES Anton Busquets i Punset de Sant Hilari ha fet un blog propi, que anomena fotolog. Una de les seves característiques és que és escrit en llenguatge de mòbil, però té un valor important pel que fa a la divulgació d’accions realitzades pel centre i comentades per l’alumnat del comitè, i pels comentaris que hi fan la resta de companys.

> Més informació

amunt

A iniciativa de les families
El Pedibús del CEIP Dolors Monserdà-Santapau (Barcelona)

El Pedibús és una iniciativa que sorgeix de l’AMPA del CEIP Dolors Monserdà-Santapau, i que compta amb el treball de tot el centre.
L’objectiu fonamental és facilitar a les famílies que la canalla pugui anar a (i tornar de) escola a peu, amb seguretat i aprenent els fonaments de l’educació vial.

Al llarg del trajecte, els passatgers del Pedibús fan salut i a la vegada amistat.

Aquesta iniciativa afavoreix la reducció del trànsit i la contaminació atmosfèrica en l’entorn escolar, i, per tant, és una resposta al canvi climàtic.

El Pedibús (també dit “l’11”) és un autobús que porta l’alumnat a escola a peu. Un adult va al davant (el conductor) i un altre (el vigilant) va al darrere. Té un recorregut fixat i un horari determinat. Els passatgers porten un distintiu d’usuaris d’aquest servei gratuït.
Aquesta experiència s’ha inaugurat en el 3r trimestre del curs 2007-2008.
Fases de l’experiència:

  • formació del grup impulsor
  • diàleg amb les administracions
  • comunicació i sensibilització a les famílies
  • viatge de proves
  • inauguració i establiment regular del Pedibús

L’assessorament tècnic i els recursos elaborats són donats per l’IMEB a través de l’empresa DUNA.

Avaluació:
L’experiència funciona amb un bon nombre d’usuaris, uns 25 per dia de circulació (de moment, els divendres al matí).
Per guiar el Pedibús, s’ha organitzat un nombre suficient de conductors i vigilants entre els pares i les mares.
Els usuaris i llurs famílies estan molt contents del bus a peu.
És una experiència de futur.

Més informació:

amunt

Agenda

Tallers

  • Taller infantil d’energies renovables i xocolata amb cuina solar

14 de juny de 2008, a les 11 h
Lloc: Casa Orlandai, Barcelona
Més informació casaorlandai@gmail.com, web http://www.casaorlandai.org

Xerrades i jornades

  • Estratègies d’estalvi d’aigua en el reg del jardí

A càrrec de: Paz Martínez, membre de l’Associació de Viveristes de Tarragona
Dia: dijous, 19 de juny
Lloc: Espai d’Aigua de Reus
Hora: 19 h
Cal inscripció prèvia a: info.eia@reus.cat, o bé al telèfon 977 010 088

Exposicions

  • Boscos, per a què?
Amb el títol Boscos, per a què?, el Museu de Ciències Naturals – La Tela de Granollers exposa fins al 29 de juny una producció amb l’objectiu de conscienciar la població del fet que la major part dels boscos de Catalunya ocupen terrenys de conreus abandonats. Aquests boscos estan descurats i exposats a amenaces com el creixement incontrolat, els incendis forestals, l’erosió o el canvi climàtic.
boscos

L’exposició és una producció conjunta entre l’Obra Social de Caixa de Sabadell i el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya,
Es pot visitar de dimarts a dissabte, de 18 a 21 hores, i els dimenges d’11 a 13 i de 18 a 21 h. Per concertar visites per a grups, cal trucar al telèfon 938 709 651.

  • Mediterrània, territori i paisatge
territori
Al Parc de la Mitjana de Lleida, hi ha l’exposició Mediterrània, territori i paisatge. És una exposició itinerant de la Fundació Territori i Paisatge. Obert cada dia de la setmana de 10 a 14 h. Fins al 29 de juny.
  • Exposició sobre el canvi climàtic

Del 28 de maig al 26 de juny. Lloc: CRIA, C/ Bonaire núm. 1, Vilanova i la Geltrú
Organitza: CRIA, Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Exposició cedida per Acció Natura

El clima del nostre planeta experimenta alteracions importants des de fa algunes dècades, principalment a causa de l’emissió de gasos que potencien l’efecte d’hivernacle (GEI).

Es presenten 2 exposicions (una adreçada a infants de 6 a 11 anys i l’altra a joves de 12 a 18 anys) que tracten sobre els efectes del canvi climàtic a Catalunya i les accions que poden emprendre les persones més joves per frenar l’escalfament global.

Concursos

  • Concurs fotogràfic de la UNESCO: El rostro cambiante de la Tierra

L’organitza el Programa de Ciències de la Terra de la UNESCO com a part de la contribució a l’Any Internacional del Planeta Terra: Ciències de la Terra per a la Societat, amb la finalitat de sensibilitzar els joves sobre l’estat del planeta.

Inscripcions fins al 30 de juny de 2008.

> Més informació

Visites

  • Ruta del canal de Pinyana

Dissabte 21 de juny, a les 9 h. Itinerari per l’assut de Pinyana, la casa de l’aigua, la casa del clor, la sèquia Major i el dipòsit del Pla de l’Aigua.

Més informació: Museu de l’Aigua de Lleida. Inscripció prèvia al telèfon 973 211 992

  • Visita guiada a l’Exposició Espai Aigua

Dia: dilluns, 16 de juny
Hora: 19 h
Lloc: Espai d’Aigua de Reus

Per a grups organitzats, cal trucar per confirmar dates i hores
Més informació: info.eia@reus.cat, o bé al telèfon 977 010 088

________________________________________________________

amunt

Un xic més

  • Greenpeace demana una llei que reguli les importacions de fusta

Greenpeace vol evitar l’entrada de fusta procedent de les tales il·legals per fer un ús més sostenible dels boscos de la Terra. Per aquest motiu, a iniciat una campanya.

15 municipis de Catalunya s’hi han adherit.

> Més informació

  • La Fundació Ersília convida a tothom a participar en el projecte de difusió de treballs de recerca a TV3

Aquest projecte neix amb la finalitat de donar a conèixer experiències de recerca excepcionals dutes a terme per estudiants de secundària. Es tracta d’oferir una imatge divertida, en positiu i engrescadora de l’activitat científica i de la recerca, i de presentar-la com un espai de lliure creativitat que mostri casos reals, atractius i suggerents.

Més informació: Fundació Ersília (Marite Guevara, mguevara@ersilia.org, tel. 932 255 112), http://www.ersilia.org/

  • Cigonyes blanques

Us imagineu una webcam a un niu de cigonyes blanques? Doncs el Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Vallcalent n’ha instal·lada una. Les imatges, que s’actualitzen cada 15 segons, mostren l’evolució de la família de cigonyes des que s’instal·la al niu fins que els pollets són adults. Tot un espectacle fàcil de veure.

> Més informació

  • Regalem nius artificials per a les orenetes cuablanca

En el Projecte Orenetes, volem celebrar aquest primer any de censos amb un regal, no només per al personal col·laborador, sinó també per a les orenetes. Davant la necessitat de conservar els nius de les orenetes i frenar els efectes de la deliberada destrucció que pateixen, hem pensat que un niu artificial seria un bon regal en el primer aniversari del Projecte.
Aquest present és una iniciativa de la Fundació Territori i Paisatge; ens l’ofereix gratament i de manera desinteressada. Els nius són de terrissa i fets a mà, i intenten ser fidels a la construcció natural que fan les orenetes. Els podeu col·locar en edificis que anteriorment hagin tingut nius o en tinguin actualment, o en d’altres en què desconegueu si n’hi havia hagut mai.

Tothom qui hi estigui interessat, no només col·laboradors de l’ICO i voluntaris del Projecte Orenetes, sinó qualsevol persona que vulgui participar en aquesta iniciativa, pot passar per l’oficina tècnica de l’ICO a buscar els nius que necessiti de manera totalment gratuïta. Juntament amb el niu, rebreu el material adhesiu per col·locar-lo i un full d’instruccions i altres recomanacions.

Esperem que siguin del vostre grat i, sobretot, del de les orenetes! I aprofitem per encoratjar tothom que col·labori amb el projecte ara que ja han tornat les orenetes.

> Més informació

  • Els Ecoagents

Una web ensenya als més petits a respectar el medi mentre juguen a ser agents secrets.
Adreça: http://ecoagents.eea.europa.eu/
Públic: nens i nenes de 9 a 14 anys
Autor: Agència Europa del Medi Ambient

  • Dins el mirall. Autor: Pep Molist
Dins el mirall és l’última obra d’en Pep Molist. Presenta un itinerari per algunes obres de la literatura universal per a infants i joves a fi de guiar-los en l’objectiu d’esdevenir lectors autònoms.
Un bon llibre infantil, diuen, ha d’agradar també a la persona adulta. Dins el mirall té l’objectiu d’ensenyar als adults els elements que caracteritzen i defineixen la literatura per als més joves.

> Més informació


amunt
© 2008 Generalitat de Catalunya