A l’agost, a diferència del juliol, es nota el que el responsable de Gestió del Trànsit del Servei Català de Trànsit, Jean Peña, anomena "l’efecte vacances”, de manera que l’àrea metropolitana de Barcelona no rep increments de sortida i de retorn ja que molta gent ja està instal·lada a les destinacions d’estiueig. "L’agost és un més vall quant a intensitat a l’entorn de Barcelona i per això s’acostuma a aprofitar per fer obres”, afegeix.
En canvi al juliol és quan hi ha més problemes de trànsit a l’àrea metropolitana de la capital catalana. El responsable de Gestió del Trànsit ho explica amb xifres: "Els caps de setmana de juliol hi ha un increment mitjà a l’entorn de 100.000 vehicles respecte a un cap de setmana qualsevol del mes de febrer.”
A la resta de Catalunya, les carreteres que tenen més afluència aquests mesos d’estiu, també especialment al juliol, són les que comuniquen amb les zones costaneres, sobretot la Costa Brava i la Costa Daurada. És en aquestes vies on l’SCT instal·la mesures especials "per ampliar la capacitat de la via i minimitzar els problemes de trànsit”, explica Jean Peña. Parlem de carreteres com la C-65, la C-35 o la C-31 a la Costa Brava, i la N-340 a la Costa Daurada. Altres corredors litorals, aquests més propers a Barcelona, amb més volum de trànsit, solen ser l’autopista del Garraf (C-32 sud), l’autovia de Castelldefels (C-31 sud) o l’autopista del Maresme (C-32 nord). A l’agost, a més, hi ha un increment de la mobilitat en carreteres secundàries de les zones costaneres.
Menció a part mereix l’AP-7, el gran corredor català, que s’erigeix en la via amb més afluència de vehicles des del seu extrem amb la frontera amb França fins a Tarragona i que "té un trànsit molt important de pas”, apunta Peña. Si agafem el peatge de la Roca com a referència, en un cap de setmana de juliol constatem que el flux per aquesta via és de 20.000 vehicles més que en un cap de setmana fora de l’època estival. I és que l’AP-7, a l’estiu, a part de suportar els fluxos de trànsit interns de vehicles del país, assumeix els externs procedents de la resta d’Europa que travessen Catalunya de camí cap a les seves destinacions.
Consells per a un viatge segur
A banda de l’increment general de la mobilitat, l’estiu també es caracteritza perquè és l’època en què els viatges que es fan en cotxe acostumen a ser més llargs. Per això, abans d’emprendre la ruta i mentre estem conduint cap a la nostra destinació de vacances, convé tenir en compte una sèrie de consells. El descans del conductor abans i durant el viatge, el manteniment del vehicle o una programació del recorregut i evitar fer-lo quan fa més calor són aspectes fonamentals per assegurar-se un desplaçament segur. Entre altres canals, els conductors es poden informar de l’estat del trànsit per conèixer possibles incidències viàries a través de la web de l’SCT (http://www.gencat.cat/transit/marcit_n.htm) o del compte de Twitter (@transit). A més, per a un viatge segur és important portar l’equipatge ben col·locat, adoptar una postura correcta, conduir descansats i mantenir una distància de seguretat adequada, entre d’altres. També és important no relaxar-se un cop s’ha arribat al lloc de vacances, en els desplaçaments curts o per carreteres conegudes.