administració electoral
  • Imprimeix

Glossari electoral

  • Papereta

    Imprès mitjançant el qual es concreta l’exercici del dret de vot. Per al Senat hi ha una única papereta on s’inclouen tots els candidats i l’elector/a n’ha de marcar tres com a màxim. A la resta d’eleccions, ha de seleccionar la papereta corresponent a la candidatura que vol votar, que inclou les sigles, la denominació de la candidatura i la llista de candidats a la circumscripció.

  • Participació

    Nombre d’electors que exerceixen el seu dret de vot a les eleccions. Es pot expressar en valors absoluts o en percentatges sobre el cens. Segons l’àmbit, la participació pot fer referència a una mesa, a un municipi, a una circumscripció o al total de l’àmbit electoral.

  • Procés electoral

    Equival al terme eleccions, en sentit ampli. Comprèn el conjunt d’accions que s’efectuen en el període de temps que va des de la convocatòria de les eleccions fins a la proclamació de candidats i la publicació de resultats definitius.

  • Recurs contenciós electoral

    Procediment judicial contra els acords de les juntes electorals sobre la proclamació dels candidats electes, vots computats, etc. Té l’efecte de paralitzar l’acte a què fa referència.

  • Referèndum

    Consulta electoral mitjançant la qual es pregunta a l’elector/a per una o diverses qüestions, on les possibles respostes són únicament afirmatives o negatives.

  • Representants de l'Administració

    Persones que l’Administració convocant nomena perquè el dia de les votacions trametin, telefònicament o telemàticament, al centre de recollida d’informació (CRI) les dades relatives a les votacions (cens, participació, vots, etc.) en cadascuna de les fases del dia: obertura, dades de la mesa i avanços o escrutini de la mesa o les meses assignades.

  • Resultats definitius

    Resultats que proclamen les juntes electorals a partir de la revisió dels resultats provisionals. Un cop passades les eleccions, són les úniques dades vàlides a tots els efectes i anul·len els provisionals de la jornada electoral.

  • Resultats provisionals

    Resultats que l'Administració convocant proporciona durant la nit electoral, mitjançant un centre de processament que té assignada aquesta tasca. Malgrat que es tanqui l’escrutini al 100%, les dades es consideren provisionals mentre les juntes electorals no s’hagin pronunciat.

  • Secció censal

    Unitat censal en què es divideix una circumscripció electoral, que comprèn un màxim de 2.000 electors i un mínim de 500. En cap cas pot haver-hi menys de 200 electors. A cada secció poden haver-hi una o diverses meses electorals. De la mateixa manera, les seccions s’agrupen en districtes censals.

  • Sistema electoral

    Conjunt de principis, normes, regles i procediments tècnics, relacionats entre si i legalment establerts, per mitjà dels quals les persones electores expressen llur voluntat política en vots, que al seu torn es converteixen en escons o poder polític. Els elements principals que componen un sistema electoral són: l’establiment i la magnitud de les circumscripcions, la forma de les candidatures, el procediment de votació, la barrera legal i la fórmula electoral. Els sistemes electorals poden classificar-se en dues grans famílies: sistemes majoritaris i sistemes proporcionals. El nostre sistema actual és el de representació proporcional i la fórmula electoral aplicada és la fórmula (o regla o llei) d'Hondt.