Més de 2.300 entitats públiques i privades (449 a l’Estat espanyol) s’han compromès amb la Carta i duen a terme accions i iniciatives adreçades als seus membres, treballadors i a la resta de la societat civil. Aquesta iniciativa, dirigida per la Comissió Europa, ha aconseguit unir totes aquestes institucions en la promoció de la seguretat viària.
Però encara queda molt per fer per tal de millorar la seguretat viària a les nostres carreteres i la comunitat ha de continuar creixent i actuant. La missió actual de la Carta és fomentar, impulsar i ampliar encara més la comunitat de la Carta, amb la visió final de reduir el nombre de víctimes a les carreteres des d’ara fins al 2020.
La nova Carta proposa obrir-se encara més a totes les aportacions de la societat civil. Tal com diu el doctor Jaime Sanmartín, de la Universitat de València i expert col·laborador amb la Carta, "A la Carta europea de la seguretat viària hi esperem moltes aportacions, però cal que siguin sòlides, per poder aglutinar-les i oferir una paret, o més ben dit, un mur consistent de seguretat viària”.
Per aquest motiu, hem simplificat el procés d’adhesió i hem reforçat l’autonomia dels diferents actors per crear, avaluar i intercanviar les seves pràctiques, mesures i solucions preventives. La nova pàgina web ofereix recursos –creats després de vuit anys d’experiència– que orientaran les entitats en el desenvolupament d’iniciatives. En aquesta etapa ens centrem en l’avaluació dels resultats i en el públic més vulnerable: els joves.
La Carta europea de la seguretat viària està gestionada per PAU Education, expert en la coordinació de projectes de seguretat viària, membre d'ETSC i observador en el Grup de Col·laboració per a la Seguretat Viària de les Nacions Unides (UNRSC).
Text: Anna Marczyk, PAU Education
Vídeo: PAU education