L’adolescència és una de les etapes evolutives dels humans que més marca. Inconformisme, rebel·lia, viure al límit, etc., però sobretot la ruptura amb les normes, són els principals "problemes” que es troben els pares i les mares a l’hora de relacionar-se amb els seus fills adolescents. Sovint, aquesta adolescència apareix de sobte i agafa els progenitors a contrapeu. A més, s’hi afegeix el fet que és en aquesta època quan els joves irrompen al món de la conducció, primer com a acompanyants i motoristes i posteriorment com a conductors de cotxe, i se submergeixen de sobte en el complex món de la mobilitat. Per això, a més de la formació que els pugui proporcionar l’escola o els seus monitors de seguretat viària, és la família qui els ha de fer el seguiment diari, guiar-los i assessorar-los en aquest món tan complicat de la mobilitat segura.
Conscients d’aquesta conjuntura, la Fundació Mutual de Conductors, juntament amb el Servei Català de Trànsit, han editat per primera vegada un material divulgatiu dirigit a pares i mares d’adolescents, escrit pel mediàtic doctor Eduard Estivill i la seva companya especialista també en adolescents, Montserrat Domènech. Es tracta de L’emocionant adolescència. Joves al volant.
En aquest llibre es pot trobar informació sobre els canvis físics i psicològics dels joves, com i on es posen els límits, com es poden afrontar conflictes, com afecta la falta de son en els joves, etc., un ventall de reflexions i casos concrets que poden orientar els pares i les mares en aquests moments tan complexos. Reflexions que giren al voltant de premisses com el diàleg, l’empatia, la positivació de conflictes, etc., però sobretot sota un precepte bàsic: "És preferible tenir un fill fent morros unes quantes hores que lamentar una desgràcia”.
Conversant amb Eduard Estivill i Montserrat Domènech
Anem a la Clínica del Son Estivill per entrevistar els dos autors del llibre, els doctors Montserrat Domènech i Eduard Estivill, un matrimoni de metges que gràcies a la insistència de la Fundació Mutual de Conductors ha escrit el llibre L’emocionant adolescència, editat juntament amb el Servei Català de Trànsit.
És de nit, naturalment, i la clínica té una energia que convida a relaxar-se i dormir. Els autors del llibre són matrimoni, i són com el yin i el yang. La doctora Domènech és dolça i tranquil·la, i el doctor Estivill és com un nen gran ple d’energia. Els demano el retrat robot dels nostres adolescents i respon la doctora: "Els joves d’ara intenten posar-se dalt d’una moto i dins d’un cotxe molt jovenets. Són nanos que intenten cremar etapes molt ràpid, estan acostumats a tenir-ho tot i, per tant, per a ells conduir o tenir ha de ser una cosa immediata”. I apunta una possible solució: "Cal que des de ben petits se’ls comenci a inculcar el sentit de la responsabilitat i que acceptar normes els facilitarà incorporar-se al món de la mobilitat”.
Els autors expliquen que l’educació és una cosa que els pares i les mares han de fer des que els seus fills són petits, ja que el principal problema amb què es troben és la falta de comunicació. Si aquesta comunicació es fomenta des del principi, arribada l’adolescència és més fàcil tractar qualsevol tema, fins i tot la introducció dels joves en la mobilitat. Estivill apunta el perquè de la importància de L’emocionant adolescència: "Els nanos van a classe, els ensenyen mestres magnífics... però els pares no tenen ni classes, ni mestres i han d’improvisar. Per això ens va fer tanta il·lusió escriure aquest llibre, perquè és un material per als pares. És un llibret petitíssim, però hi ha les idees bàsiques que els pares han de conèixer i que han de fer”.
Text: Sílvia del Amo
Fotografies:
Jaume Cosialls
Vídeo: Honolululab i Jaume Cosialls