08.30 h. Avinguda Josep Vicens Foix de Barcelona. Júlia Busquets, de 21 anys, observa detingudament el comportament viari dels primers alumnes i acompanyants que van arribant a l’entrada principal del Centre d’Educació Infantil i Primària Orlandai. La Júlia és un dels sis joves amb síndrome de Down o discapacitat intel·lectual que formen part del projecte pilot Cooperant viari, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, la Fundació Abertis i la Fundació Catalana Síndrome de Down. L’objectiu d’aquesta iniciativa ha estat millorar la seguretat viària a la rodalia dels centres escolars i integrar els joves amb síndrome de Down en l’àmbit laboral.
"Tots hem de complir les normes, tots som iguals, no hi ha d’haver diferències” apunta la Júlia, que durant una hora cada matí pren nota de com es comporten els vianants i els conductors a l’entrada de l’escola Orlandai, del districte de Sarrià-Sant Gervasi. Després de gairebé un mes com a cooperant viària, la Júlia ja extreu les seves pròpies conclusions: "Els nens i nenes són els més respectuosos amb les normes. Els adults fan més imprudències. En aquesta escola no es formen grans caos circulatoris i m’he fixat que sobretot hi ha pares o acompanyants que no passen pels passos de vianants o per les cruïlles on hi ha semàfors”.
Els cooperants viaris, un cop tots els alumnes han entrat als centres escolars, anoten en unes fitxes tot allò que durant l’hora d’observació han detectat, com per exemple si han vist algun conductor o acompanyant que no portava el cinturó cordat, o vehicles estacionats en doble fila. Tots els joves que formen part d’aquest projecte pilot disposen de contracte laboral i han rebut una formació per part de la Guàrdia Urbana de Barcelona i de la Fundació Catalana Síndrome de Down. Aquesta experiència pilot s’ha desenvolupat durant un mes en tres escoles del districte de Sarrià-Sant Gervasi i l’objectiu és que en un futur s’estengui a altres col·legis de la ciutat.
Text: Elena López
Fotografies:
Abertis