Eleccions al Parlament de Catalunya 2012

Informació general

Què és el Parlament de Catalunya?

El Parlament és la institució que representa el poble de Catalunya, la qual cosa el situa en una posició central en el sistema institucional de l’autogovern de Catalunya. Està format per una sola cambra i exerceix la potestat legislativa, aprova els pressupostos, impulsa i controla l’acció política i de Govern i exerceix les restants competències que li són atribuïdes per l’ordenament jurídic i, en especial, per l’Estatut d’autonomia.

Com es convoquen aquestes eleccions?

La potestat per convocar les eleccions al Parlament de Catalunya recau en el President de la Generalitat. La forma legal és per la via de decret, que fixarà la data de celebració de les eleccions, la dissolució de l’actual Parlament, el nombre de diputats corresponent a cada circumscripció, la durada de la campanya electoral, i la normativa aplicable al procés electoral.

Quants diputats componen el Parlament de Catalunya?

El Parlament de Catalunya actual es compon de 135 diputats, tot i que l’article 56 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya de 2006 parla d’un mínim de 100 i un màxim de 150. Aquests 135 diputats es reparteixen en les 4 circumscripcions (províncies) de la manera següent: Barcelona 85, Tarragona 18, Girona 17 i Lleida 15.

Com s’elegeixen els diputats?

Els diputats són elegits per sufragi universal, lliure, igual, directe i secret en les eleccions al Parlament de Catalunya. En cada circumscripció s’elegeixen tants diputats com corresponguin, segons l’Estatut.

El sistema electoral és de representació proporcional, i ha d’assegurar la representació adequada de totes les zones del territori de Catalunya. L’administració electoral és independent i garanteix la transparència i l’objectivitat del procés electoral. De les diverses fórmules electorals proporcionals que hi ha, a Catalunya s’aplica la Llei d’Hondt, a través de la qual es reparteixen els escons entre les candidatures que hagin obtingut, com a mínim, el 3% dels vots vàlids emesos a la circumscripció.

El Parlament de Catalunya, si vol, pot aprovar una llei electoral que estableixi un altre sistema electoral, sens perjudici que l’ art. 152 de la CE requereix que es tracti d’un sistema de representació proporcional que asseguri, a més, la representació de les diverses zones del territori.