Els cursos de formació professional per a l’ocupació són programes formatius teòrics i pràctics que tenen com a finalitat millorar la qualificació professional i la capacitat d’inserció laboral mitjançant l’assoliment i el perfeccionament de les competències professionals de les persones treballadores que es troben en situació d’atur.
Tenir el carnet de conduir pot ser un requisit indispensable en algunes ofertes de feina i, per això, el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) va impulsar en el marc de la convocatòria de formació ocupacional de l’octubre de l’any passat —la darrera que s’ha posat en marxa— una sèrie de cursos formatius que incloïen coneixements teòrics i pràctics de conducció i mecànica d’alguns vehicles, en funció de l’especialitat. En aquest sentit, des del SOC destaquen que la formació en el seu àmbit no està pensada perquè les persones aturades es treguin el carnet de conduir directament, "sinó per formar-les en especialitats concretes, si bé addicionalment algunes persones aprofiten aquesta formació a títol individual com a coneixements i experiències útils per fer els exàmens del carnet de conduir o d’autorització per al transport de mercaderies perilloses”.
Com a la resta de cursos de formació ocupacional del SOC, se subvenciona la totalitat del procés d’aprenentatge. No obstant això, quan els alumnes volen fer l’examen han d’assumir la despesa que suposa la gestió d’expedients, el desplaçament que comporta la prova i les taxes. D’aquesta manera capitalitzen la formació. Així ho farà el Marc Fontanals, que té 21 anys i des del setembre passat està a l’atur. Fins llavors havia treballat del que li havia "sortit” però ara, afirma, es vol "preparar per fer unes oposicions”. Des de finals de gener està fent el curs de conductor de vehicle de classe B subvencionat pel SOC a l’autoescola Magí de Vilafranca del Penedès, una de les 20 entitats a les quals s’ha atorgat aquesta activitat formativa. El Marc valora molt positivament la iniciativa però considera que "hauria de durar menys hores”. I és que aquests cursos tenen una durada de 410 hores lectives, incloses 15 hores de pràctica al volant i 45 hores d’observació.
Curs de seguretat viària adreçat a preconductors
L’autoescola Magí és un dels 20 centres on s’imparteix aquesta formació especialitzada subvencionada pel SOC. Actualment s’hi està fent el segon dels tres cursos atorgats de conductors de vehicles de classe B (turisme) i els seus responsables destaquen que, dels 20 alumnes que van fer el primer, el 90% van aprovar l’examen teòric i el 70% ja han superat el pràctic.
A diferència d’altres centres, com en la resta de cursos que imparteixen per treure’s el carnet de conduir, en aquesta formació inclouen un curs de seguretat viària que té com a objectiu establir unes pautes de conducció segura i reduir l’accidentalitat. L’objectiu és motivar els preconductors a assolir hàbits de seguretat i a consolidar valors que els disposin a practicar una conducció segura, posant èmfasi en els factors de risc. En el marc d’aquest curs, els alumnes reben la visita d’un testimoni com José Coronado, que va patir un accident de moto que l’ha portat a una cadira de rodes. El sentit de la seva intervenció és que col·labori a integrar experiències, emocions i valors relacionats amb les conseqüències dels accidents de trànsit.