Les notícies sobre el trànsit són una de les informacions de servei més sol·licitades pels ciutadans, especialment en hora punta. De fet, és un servei que contribueix directament a la seguretat i a la fluïdesa de la circulació i, en conseqüència, a facilitar la mobilitat dels ciutadans.
El Servei Català de Trànsit (SCT) ha apostat des dels seus orígens, el desembre de l’any 2000, per potenciar la difusió de la informació viària i ha anat adaptant la manera de fer-ho als canals existents. Així, a finals de l’any passat es va posar en marxa un nou canal de comunicació, un perfil de twitter (@transit), amb el qual s’informa de l’actualitat de l’SCT però també de les incidències viàries més destacades que tenen lloc a la xarxa viària del país. A més, el ciutadà pot trobar informació completa de l’estat del trànsit mitjançant el Mapa Continu de Trànsit (MCT), incloent les càmeres del trànsit, les incidències viàries i els panells de missatge variable a través del web de l’SCT (www.gencat.cat/transit). Des de l’oficina de premsa i comunicació també es duen a terme cròniques sobre l’estat del trànsit per a les ràdios que així ho sol·liciten.
La Direcció General de Trànsit (DGT) també va crear per a les emissores de ràdio un servei específicament encarregat d’informar de l’estat i circumstàncies en què es desenvolupa la circulació. El servei de ràdio de la DGT, en marxa des del 1995, està integrat per un grup de periodistes professionals que ofereixen, en directe i durant els 365 dies de l’any, informació sobre la situació real del trànsit des del Centre de Gestió de Madrid. Actualment fan prop de 300 connexions diàries.
El trànsit als mitjans de comunicació
Queda palès que la ràdio és un mitjà molt eficaç per arribar a un gran nombre de conductors, ja que pràcticament tots els vehicles porten ràdios a bord. A través dels butlletins de ràdio es difonen recomanacions de circulació i informació del trànsit que són rebuts pels usuaris afectats dins el cotxe i per la resta d’oients. En aquest sentit, l’emissora Catalunya Informació és tot un referent ja que el trànsit, com el temps, ha estat sempre un tret distintiu de la cadena des dels seus orígens, l’any 1992. Per això, un equip propi de periodistes especialitzats en informació viària explica quin és l’estat de les carreteres del país amb connexions cada mitja hora, als quarts i als tres quarts de cada hora. Des de l’any passat també informen a través del perfil de twitter @equipviari.
El trànsit també s’ha convertit en una matèria habitual en la programació televisiva. A TV3 va començar l’any 1990 i el primer home del trànsit va ser el periodista Eduard Boet que, en aquella època, utilitzava les càmeres de la DGT (l’SCT naixeria deu anys més tard), les imatges de les quals eren en blanc i negre. Aquests primers espais sobre informació viària s’emetien els divendres i els diumenges i també en el marc del "TN vespre” del cap de setmana per informar sobre les retencions que es produïen els diumenges a la tarda. Més tard, amb la creació del "TN matí”, la informació del trànsit va passar a fer-se també cada dia de dilluns a divendres, com es fa ara en el marc del programa "Els matins de TV3”. Actualment, les connexions sobre l’estat del trànsit són cròniques puntuals d’un parell de minuts cada mitja hora, a l’estil del que es feia i es fa a la ràdio.
El servei Infotrànsit del RACC
També a començaments de la dècada de 1990 va néixer el servei d’informació sobre l’estat del trànsit del RACC, l’Infotrànsit, adreçat específicament a les emissores de ràdio i les televisions de Catalunya. Actualment es fan una mitjana de 90 connexions diàries en jornades laborables. Tot i que el RACC usa majoritàriament la informació facilitada pels principals organismes implicats en la gestió del trànsit —l’SCT, els Mossos d’Esquadra, Acesa, la Guàrdia Urbana de Barcelona, etc.— també ha dissenyat una xarxa pròpia d’informadors que inclou els mateixos socis, que alerten de les incidències viàries a peu de carretera. D’aquesta manera, expliquen des del RACC, s’enriqueix "enormement” la informació que es dóna, al mateix temps que es faciliten dades "en temps real”.
Actualment el RACC basa la comunicació del trànsit en diversos canals, com la ràdio, la pàgina web (http://infotransit.racc.cat/) i els dispositius mòbils. Així, el 2011 va crear l’aplicació RACC Infotransit per a iPhone i Android que aglutina informació de les carreteres espanyoles i europees en temps real i és l’única que permet disposar de previsions del trànsit per a les 12 hores següents.