La foscor s’apodera de la sala. Un agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona entra en escena. Un únic focus l’il·lumina. Explica la història d’un jove de 20 anys que va sortir de la discoteca, va agafar la seva moto i va xocar frontalment contra un camió. "Estava estès a terra. No hi havia sang, ni ferides. Respirava. Vaig cometre l’error de dir-li que se’n sortiria. A poc a poc el seu cos es va anar refredant.” El policia abandona l’escenari. Els alumnes aplaudeixen emotivament.
Un seguit de notícies de diaris i el periodista Xavi Coral irrompen a la pantalla gegant per recordar als espectadors que els accidents de trànsit són la primera causa de mort entre els joves. Ara és el torn del bomber. Apareix amb la indumentària de servei dels Bombers de Barcelona: vestit, casc i botes. És un bomber amb més de 30 anys d’experiència, ha hagut d’intervenir en molts accidents, però un li va tocar el cor més que els altres. "Era un divendres a la nit, el noi de 18 anys que va acabar morint venia de celebrar que l’havia fitxat el Sant Andreu de futbol. Ho sé perquè jugava amb el meu fill. També coneixia el pare. Vaig trucar-li per dir-l’hi i en aquell moment em vaig adonar del tràngol. Evidentment no li vaig explicar que havia mort. Va arribar al lloc de l’accident quan encara estàvem retirant el seu fill del cotxe. Es va enfonsar.”
El projector es torna a engegar. Ara es veuen imatges reals d’atenció sanitària: accidents, ambulàncies, trasllats amb helicòpter, persones esteses a terra completament cobertes amb un lençol blanc. Davant d’un auditori cada vegada més compungit surt el sanitari d’emergències. Treu una manta tèrmica i etziba als assistents: "Que no sigui aquest l’últim vestit que us poseu un dia que sortiu de festa”.
L’emotivitat arriba al seu punt àlgid a la sala quan d’entre la foscor apareix la Mireia amb cadira de rodes. Explica que és dalt d’aquest escenari perquè fa cinc anys va tenir un accident de trànsit i va patir una lesió medul·lar. Tenia 25 anys. "A banda de la cadira de rodes tens uns danys que no es veuen, els psicològics, que crec que es poden assimilar però mai els superes.” Acaba dient als alumnes: "És important que sortiu de festa, que us ho passeu bé, però amb molt de compte i que si sortiu de casa torneu tal com heu sortit, no com jo, que vaig tornar amb una cadira per sempre”. El colofó el va posar la Marylina, familiar de víctimes de trànsit. "Et canvia la vida i no hi ha manera d’arreglar-ho. No és començar de zero, sinó de menys deu.” Acaba demanant que ningú aplaudeixi: "Feu un minut de silenci per totes les persones que han perdut la vida a la carretera”. Un auditori impressionat i amb la consciència remoguda (alguns assistents amb llàgrimes als ulls) enfila les escales cap a la sortida.
Recorregut del Road Show
Conscienciació d’impacte. Aquest és l’objectiu principal del Road Show, una escenificació real per prevenir els accidents de trànsit entre els joves. TRAFPOL, l’associació de policies espanyols compromesos amb la seguretat viària, va importar el Road Show, originari d’Holanda, a l’Estat espanyol i a partir del 2007 la Fundació Mutual de Conductors es va fer càrrec a Catalunya d’aquesta representació multimèdia que busca colpir els espectadors d’entre 15 i 17 anys per a la sensibilització viària. Des de llavors, ja l’han vist més de 30.000 joves de diverses ciutats catalanes.
Alertar els adolescents dels perills de barrejar durant una nit de festa l’alcohol i les drogues amb la conducció és el leitmotiv del Road Show, a través d’un muntatge en un teatre que combina imatges commovedores d’accidents de trànsit amb el testimoniatge dels protagonistes reals d’un accident.
Tots aquests són els ingredients d’un Road Show que sacseja la consciència dels joves i els fa reflexionar. De fet, el 60% dels nois que l’han vist reconeixen que els han impressionat molt els testimonis i el 94% creuen que després de veure’l adoptaran conductes més prudents en la conducció. El Road Show causa impacte per la cruesa de les imatges que es projecten i per les experiències més humanes i sensibles que expliquen els professionals que intervenen en un sinistre.
Més implicació de l’SCT en el Road Show
Aquest 2012 el Servei Català de Trànsit (SCT) ha decidit col·laborar més intensament en aquest projecte de conscienciació per a la mobilitat segura que incideix en el perfil dels preconductors i dels ja conductors de moto. Aquest acord entre l’SCT i la Fundació Mutual de Conductors donarà més empenta al Road Show a través de més representacions arreu de Catalunya. D’aquesta manera, la major implicació en el projecte i l’aportació econòmica de l’SCT permetrà estendre cada vegada més aquest programa de prevenció viària de xoc entre els joves alumnes. En aquest sentit, el president de la fundació, Josep Maria Ambròs, destaca que "el suport de l’SCT ha estat vital per continuar amb el Road Show i per poder-lo actualitzar i modernitzar”.