El cens electoral és un document que conté la inscripció de les persones que reuneixen els requisits per votar i no estan privades del dret de sufragi.
L’Oficina del Cens Electoral, enquadrada dins de l’Institut Nacional d’Estadística, és l’òrgan encarregat de la formació del cens electoral, amb la col·laboració dels ajuntaments i dels consolats.
El cens que s’utilitza en cada procés electoral és el del primer dia del segon mes anterior a la convocatòria de les eleccions. En aquest cas, es correspon al cens de l'1 de febrer de 2023.
- Persones de nacionalitat espanyola, majors d’edat, residents a qualsevol municipi de Catalunya i que figurin inscrites en el cens electoral.
No poden votar les persones de nacionalitat espanyola residents permanentment a l’estranger i que estan inscrites en el cens CERA. - Persones estrangeres nacionals d’alguns dels estats membres de la Unió Europea, que siguin majors d’edat, estiguin empadronats en un municipi de Catalunya, hagin manifestat la seva voluntat de votar a les eleccions municipals i es trobin inscrites en el cens electoral d’estrangers residents a l’Estat espanyol (CERE).
(El termini de sol·licitud d'inscripció al cens electoral va finalitzar el passat 30 de gener, però si s’havien inscrit en el cens electoral de les eleccions municipals de 2019, no calia tornar-se a inscriure). - Persones estrangeres nacionals d’algun dels països extracomunitaris que hagin signat amb l’Estat espanyol un Acord de reciprocitat (Bolívia, Cap Verd, Colòmbia, Corea, Equador, Islàndia, Noruega, Nova Zelanda, Paraguai, Perú, Regne Unit de la Gran Bretanya i Irlanda del Nord, Trinitat i Tobago, i Xile), que siguin majors d’edat, estiguin empadronats en un municipi de Catalunya, tinguin la targeta o certificat de residència legal i continuada per un període de 5 anys (3 anys en el cas de Noruega i el Regne Unit) anteriors a la sol·licitud d’inscripció en el cens electoral d’estrangers residents a l’Estat espanyol (CERE).
(El termini de sol·licitud d'inscripció al cens electoral va finalitzar el passat 15 de gener).
En tots 3 casos, els ciutadans que compleixen 18 el dia de les eleccions, poden votar.
Votar no és obligatori; tampoc cal votar en totes les eleccions convocades, en cas de tenir dret a vot en més d’unes eleccions convocades al mateix dia, es pot votar només en alguna d'elles. Però el dret de vot s’exerceix en un acte únic, és a dir, si es vota en una de les eleccions convocades, però no en l’altra, no es podrà votar en aquella elecció més tard.
Es poden consultar les llistes electorals vigents de les maneres següents:
Per mitjans informàtics:
- A la pàgina web de l’INE, des del 4 d'abril, dia de publicació de la convocatòria. Es pot fer la consulta mitjançant el sistema Cl@ve o utilitzant un certificat electrònic.
De manera presencial:
- Als ajuntaments: del 10 al 17 d’abril exposen les llistes electorals vigents del seu municipi.
- A la delegació provincial de l’Oficina del Cens Electoral corresponent, que disposa del cens actualitzat perquè es pugui consultar permanent. Cal demanar si s'està inclòs en el cens de les eleccions del 28 de maig.
Per telèfon:
- Trucant al 900 343 232.
A més, l’Oficina del Cens Electoral envia a cada elector o electora una targeta censal que conté les dades actualitzades de la inscripció en el cens electoral i de la secció i la mesa en què correspon votar. L’Oficina del Cens Electoral fa un sol enviament de targeta censal, corresponent tant a les eleccions a les EMD com a les eleccions municipals.
La targeta censal té un caràcter merament informatiu i no serveix per identificar-se a l’hora de votar.
Durant el període d’exposició de les llistes electorals, del 10 al 17 d’abril, qualsevol persona, en el cas que les dades electorals no siguin correctes, pot presentar una reclamació:
- Davant de la delegació provincial de l’Oficina del Cens Electoral corresponent: en aquest cas és necessari mostrar el DNI, el passaport o el permís de conduir, aportar-ne una fotocòpia i presentar un certificat d’empadronament.
- Davant de l’ajuntament del municipi de residència: en aquest cas, és necessari mostrar el DNI, el passaport o el permís de conduir i aportar-ne una fotocòpia.
En tres dies, les delegacions provincials de l’Oficina del Cens Electoral resoldran les reclamacions i ordenaran les rectificacions pertinents, que s'hauran d'exposar als ajuntaments respectius el 21 d’abril. A més, també notificaran la resolució adoptada a cadascun dels reclamants.
Finalitzat el termini de rectificacions i reclamacions:
Una vegada finalitzat el termini de rectificacions i reclamacions i fins al mateix dia de la votació abans de l’hora del tancament dels col·legis, en el cas de no constar a les llistes electorals lliurades a les meses electorals, i només per les causes específicament taxades, es podrà sol·licitar un certificat censal específic:
- A la delegació provincial de l’Oficina del Cens Electoral: és necessari mostrar el DNI, el passaport o el permís de conduir, aportar-ne una fotocòpia i presentar un certificat d’empadronament
- A l’ajuntament respectiu, que enviarà la petició per fax a la delegació provincial de ’Oficina del Cens Electoral, degudament autenticades pel secretari de l’ajuntament o persona en qui delegui.
Aquest certificat acredita el dret a votar davant la mesa electoral respectiva.
Qualsevol elector pot sol·licitar que se l'exclogui de les llistes del cens electoral per tal de no rebre propaganda postal dels partits polítics.
Les sol·licituds d'exclusió s'han de presentar als ajuntaments, consolats i delegacions provincials del cens electoral. També es poden presentar a la seu electrònica de l’INE.
L’Oficina del Cens Electoral comunicarà als electors l’exclusió sol·licitada. Les sol·licituds d’exclusió tenen caràcter permanent fins que l’elector es manifesti en sentit contrari.