• Imprimeix

Es convoquen eleccions al Parlament de Catalunya

També s’ha publicat el decret que dicta les normes complementàries que han de regir el procés de les eleccions al Parlament de Catalunya 2017

14/11/2017 12:11

El 28 d’octubre del 2017, el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) publica el Reial Decret 946/2017, de convocatòria d’eleccions al Parlament de Catalunya i la seva dissolució. El text fixa el dia 21 de desembre com la data de celebració dels nous comicis i estableix que a la circumscripció electoral de Barcelona s’escolliran 85 diputats; a Girona, se’n triaran 17; a Lleida, 15; i a Tarragona, 18. La campanya començarà a les 0:00 hores del dia 5 de desembre del 2017 i acabarà a les 24:00 del 19 de desembre del 2017.

El 3 de novembre del 2017, el BOE publica el Reial Decret 953/2017, que dicta les normes complementàries que han de regir el procés de les eleccions al Parlament de Catalunya 2017. Entre altres coses, aquest Reial Decret estableix la composició de les juntes electorals provincials i de les meses i seccions electorals; especifica que el cens que s’utilitzarà en les eleccions és el que s’hagi tancat el dia 1 d’agost del 2017; determina els terminis de designació dels representants de les formacions polítiques, i de presentació i proclamació dels candidats que vulguin concórrer a aquests comicis.

Pel que fa a la campanya electoral, s’indica que la Generalitat de Catalunya serà l’encarregada de dur a terme la campanya institucional i que cinc dies abans del 21 de desembre no es podrà difondre cap enquesta ni sondeig d’opinió, ni de simulació de vot. Durant la campanya, els mitjans de comunicació públics hauran de cedir espais gratuïts als grups polítics, d’acord amb els vots obtinguts per cada partit en les últimes eleccions al Parlament. Els ajuntaments hauran de cedir llocs gratuïts per poder-hi penjar cartells, pancartes i banderoles, i també espais per a la realització gratuïta d’actes de campanya.

Permís de 4 hores als treballadors i treballadores per poder exercir el seu dret a vot

El text indica els terminis dels vots per correspondència i el procediment que han de seguir les persones amb discapacitat visual; explica el funcionament de l’escrutini en les meses electorals i també preveu que el dia de les eleccions es concedirà als treballadors i treballadores un permís de 4 hores dins la jornada laboral, que serà retribuït i no recuperable, per poder exercir el seu dret a vot.

Finalment, el Reial Decret fixa les indemnitzacions dels membres de les juntes electorals provincials, dels secretaris d’ajuntament, dels membres de les meses electorals, dels membres del cos de Mossos d’Esquadra i dels representants de l’Administració; de la mateixa manera que regula les despeses dels ajuntaments i les juntes electorals, a través del Sistema de Gestió Electrònica (SGE), implantat pel Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda.

El Reial Decret de normes complementàries per a la realització de les eleccions al Parlament de Catalunya 2017 conté 13 capítols, 32 articles, 2 disposicions addicionals i 2 finals.