• Imprimeix

Vòte accessible entàs electors damb andicapat visuau

Pels electors invidents se prevei lo sistèma de votacion assistida. 

Los electors que sián empedits per escuélher una bilheta o per la plaçar dins l'envolopa pòdon èsser assistits per una persona de la siá confidança per exercir lo drech de vòt. 

Malgrat aiçò, i a un procediment de vòt accessible per aquelas personas.

Las personas amb andicapat visual inscrichas en lo cens electoral que conescan lo sistèma de lectoescriptura Braille e ajatz reconegut un gra d'andicapat parièr o superior a 33% o siatz afiliats a l'ONCE.

Los electors que volgatz utilizar lo procediment de vòt accessible lor cal lo sollicitar en lo periòde comprés entre lo 28 d'octòbre e lo 24 de novembre.

La sollicitud s´li cal tramitar a travèrs del telefòn gratuit 900 400 012. 

L´operator/a telefonic demandarà las donadas seguentas a la persona en sollicitant: 

  • Nom
  • Noms de familha
  • <>Data de naissença
  • DNI
  • Abitança
  • <>Adreça electronica
  • Telefòn de contacte

Lo procediment de vòt accessible consistís en l'utilizacion de bilhetas e sobras de votacion normalizada, que li acompanha a el una documentacion complementària en sistèma Braille que permet l'identificacion de l’opcion de vòt amb gatges d’autonomia e, doncas, lo secrèt de sufragi.

L'elector o electritz qu'aja comunicat l'intencion d'utilizar lo procediment de vòt accessible li cal anar lo jorn de la votacion a la mesa electorala que li revenga votar. 

Lo president/a de la mesa electorala o, s'escau, qualqu'un de las vocalas, li cal liurar a la persona electritz amb andicapat visual lo maletí que conten la documentacion per votar. 

La documentacion compren: 

  • Unas  d'instruccions explicativas, estampadas en sistèma Braille.
  • Una envolopa de votacion.
  • Una envolopa per caduna de las candidaturas amb l'indicacion de la candidatura en tencha e sistèma Braille, e dins de cadun d'aquelas envolopas, una bilheta de votacion en correspondent a la candidatura indicada en l'exteriora. 

Prèviament, lo president/a o qualque vocala li cal verificar, mejançant la presentacion del DNI, l'inclusion d´aquela persona en la lista de personas qu'an comunicat l'intencion d'utilizar aquel procediment. (La mesa electorala dispausa d'aquela lista). 

Egalament, lo president/a de la mesa o, s'escau, qualqu'un de las vocalas li li cal indicar e facilitar l'accès a l'espaci del collègi electoral abiletat per utilizar la documentacion liurada. 

Un còp seleccionat l'opcion de vòt, se seguís lo meteis procediment de votacion descricha per tot l'electorat. 

Malgrat aiçò, aquel procediment de vòt accessible a caractèr volontari, de sòrta que las personas qu'o volgatz pòdon anar dirèctament a la mesa electorala e votar assistits per personas de la siá confidança.