L’ART de Terres de l’Ebre gestiona el trànsit d’aquesta àrea, on hi destaquen tres vies: l’autopista AP-7, que ve del sud de l’Estat i aquí té la porta d’entrada a Catalunya; l’N-340, molt transitada en especial pel transport de mercaderies; i la C-12 o eix de l’Ebre, via de comunicació interna que uneix de nord a sud les quatre comarques del territori.
El fet de trobar-se a l’entrada sud de Catalunya condiciona la feina. Com explica el cap de l’ART, Sergi Saladié, aquesta zona és singular. Tot i que en els inicis treballaven conjuntament amb Tarragona, actualment no és així: "La nostra ART s’ocupa de l’entrada sud al territori català, i així enfoquem els nostres controls del trànsit, especialment dels transportistes. També donem suport a l’àrea de seguretat ciutadana pel que fa a fets delictius. Tot i no tenir vies amb nuclis de població importants, o polígons com Tarragona, comptem amb una important xarxa secundària de transport agrícola, amb trànsit de maquinària pesant”.
Tractant-se d’una ART de frontera, aquí fan una planificació i control específics de vehicles de llarg recorregut, ja que aquests poden excedir-se en el temps de conducció. "Fem un control exhaustiu perquè volem que es noti que s’entra en un territori amb una policia amb fermesa en aquest tema i d’altres, per detectar possibles infraccions”, diu Saladié. Això passa en el transport de mercaderies, però també en el de viatgers, com detecten a l’estiu amb l’operació Pas de l’Estret, en què són els primers a controlar els vehicles que retornen dels països del Magrib: en comproven l’estiba de la càrrega, l’excés de pes, la fatiga del conductor i l’ús dels sistemes de seguretat passiva per part dels ocupants.
Control a peu de carretera
Els controls més habituals de l’ART de Terres de l’Ebre són de transport de mercaderies. Segons Rafel Llupià, cap de l’Oficina Tècnica, les inspeccions que fan dels vehicles de transport són ben completes: "Realitzem controls de documentació del vehicle i del conductor, controls d’alcoholèmia, controls de pes, revisem el temps de conducció i descans dels tacògrafs, i també mirem que els tacògrafs no estiguin manipulats, és a dir, que el conductor no cometi falsedat documental. I és que, a banda de la sanció, això té una gran repercussió en la seguretat viària, ja que aquestes manipulacions afecten altres sistemes de seguretat del vehicle, com el control de tracció o l’ABS, i això implica que un vehicle de gran tonatge no estigui al cent per cent”.
Campanyes agrícoles, ral·li i sinistralitat
El conreu de l’arròs implica un alt volum de trànsit de maquinària especial molt gran, amb carros i segadores, durant la recollida dels mesos d’agost i setembre. Des de l’ART sempre han treballat perquè la tasca d’aquest sector s’ajusti a la normativa i contribueixi a la seguretat viària, i fan acompanyaments diaris d’aquestes maquinàries en travessar l’Ebre i al seu pas per l’N-340 i per la C-12. En aquesta zona també és important el cultiu de la taronja i la mandarina, que genera circulació de tractors i remolcs de grans dimensions durant la campanya, de l’octubre al juny. L’ART controla que portin la documentació i circulin amb les rodes i l’enllumenat correctes, entre d’altres mesures.
Una altra de les tasques que fa l’Àrea Regional de Trànsit és la gestió viària de les etapes del Ral·li RACC Catalunya-Costa Daurada que es fan en aquesta zona. El 2012 cinc de les nou etapes que hi havia es van fer en Terres de l’Ebre. "La feina es planifica amb molta antelació, preveient talls de via, punts de control, vies d’evacuació, i es gestiona amb els ajuntaments l’assistència mèdica dels veïns, el transport escolar... Durant els dies del ral·li també es treballa, amb patrullatges i talls de via. Tot això, en coordinació amb la resta de serveis de la regió policial”, remarca Sergi Saladié.
Pel que fa als accidents dels últims cinc anys, se segueix la tendència del conjunt de Catalunya, ja que s’han reduït força: les víctimes mortals han passat de 29 el 2008 a 12 el 2012, els ferits greus de 113 a 51, i el nombre d’accidents amb víctimes ha passat de 385 a 306, segons dades de l’SCT. Saladié destaca aquesta evolució: "Valorem que el balanç no sigui tan greu com abans, el caràcter lesiu dels accidents ha millorat molt gràcies a la conscienciació de la gent i a la tasca de la policia i les administracions. L’últim any hem reduït la xifra de morts aproximadament a la meitat. Esperem que aquesta tendència es mantingui”. Amb la finalitat de reduir accidents, des de l’ART sempre han apostat per fer controls específics, i han sigut pioners a fer servir nous sistemes de detecció de drogues. També han donat gran importància a treballar la mobilitat segura amb nens, joves i gent gran.
La recerca del canvi d’actitud
L’ART de Terres de l’Ebre aposta per l’educació per a la mobilitat segura seguint les directrius i els materials de l’SCT, i la fa arribar a diversos col·lectius, en especial als alumnes de secundària.
Una sessió a l’IES Montsià d’Amposta, en una classe del grau mitjà d’electromecànica, és un reflex fidel de l’actitud dels nostres joves. Els dos policies que fan la dinàmica els plantegen un dilema i els 22 alumnes han de donar les seves solucions, propostes a vegades allunyades del sentit comú o de demanar ajut als pares. Més tard, debaten entre els companys, veuen un vídeo i llegeixen un full informatiu per contrarestar algunes idees errònies sobre l’efecte de l’alcohol i les drogues.
Segons Josep Escudier, coordinador d’Educació per a la Mobilitat Segura de l’ART, "el que s’intenta és treballar actituds. Les sessions estan planificades de tal manera que els alumnes s’adonen de quina és la posició que han de prendre davant del trànsit i els seus problemes”. Així, "si ells perceben el perill sempre arriba la voluntat de canviar. És com un embut: la part ampla és conèixer el perill, percebre’l, ser conscient del risc, i voler canviar és el final de l’embut. Perquè al final és un mateix qui decideix, qui pren les decisions a l’hora de circular. Quan jo tinc voluntat de canviar és quan modifico la meva actitud i sóc positiu, i això porta a una reducció d’accidents”.
I és que, en definitiva, reduir el nombre d’accidents, així com fomentar la responsabilitat i el respecte en la circulació, són algunes de les funcions de la seguretat viària, i des d’aquí vetllen perquè aquesta representi un valor ciutadà.
Fitxa tècnica ART
Regió Policial Terres de l’Ebre
Any d’entrada en funcionament: 2008
2 sectors de trànsit: Tortosa i Móra d’Ebre
Cap: Sotsinspector Sergi Saladié
Personal: 76 efectius
Parc mòbil: 21 vehicles (4 furgonetes, 4 turismes familiars Pentax, 2 vehicles radars, 1 vehicle de videovigilància, 1 turisme sense logotip i 9 motocicletes)
Seu: Carrer Ferran Arasa, 5-7 (Tortosa)
Fitxa tècnica Terres de l’Ebre
Comarques: Ribera d’Ebre, Terra Alta, Baix Ebre i Montsià
Extensió: 3.308,8 km2
Població: 191.631 habitants