En aquest primer Infotrànsit del 2013 seguim reflexionant sobre els principals aspectes que afecten la seguretat viària i la mobilitat segura de les nostres carreteres. El número 13 de la revista inclou reportatges, entrevistes i informacions d’actualitat que han de contribuir des de l’àmbit periodístic a conscienciar i sensibilitzar la ciutadania sobre la necessitat de practicar una conducció segura i sense riscos. I sempre amb un objectiu clar: la reducció dels accidents de trànsit i del nombre de víctimes a la xarxa viària.
Com podreu llegir en aquestes pàgines, durant l’any 2012 ha continuat minvant el nombre de víctimes mortals a la xarxa viària catalana però cal estar atents a l’evolució d’algunes xifres negatives, com ara les referents als ferits greus o al nombre de persones mortes per atropellament. Una de les vies per anar guanyant terreny a la sinistralitat, pas a pas, és sens dubte l’educació i la formació viària, peça clau perquè els menuts adquireixin els valors bàsics de la conducció, com són la responsabilitat, el civisme i el respecte. I és per això que el Servei Català de Trànsit (SCT) ha apostat des dels seus orígens per la publicació i la difusió de material didàctic adreçat a les famílies i als infants. Un d’aquests nous materials és el conte La carretera bona, iniciativa de la Fundació Mutual de Conductors, escrit pel periodista i escriptor Joan Barril, i que s’ha editat amb la col·laboració de l’SCT. L’autor del llibre ens ha obert les portes del seu racó privat de creació, hem conegut la seva rutina de treball i hem reflexionat sobre el missatge de la seva narració i l’educació viària dels més petits.
Els canvis en l’examen de conduir, en vigor des del 21 de gener passat, són una altra qüestió que recollim en aquestes pàgines. Ens hem centrat en la part pràctica de la prova i presentem de forma gràfica les principals modificacions que incorpora el nou model d’examen.
La conducció professional és un altre dels temes que tractem en aquest Infotrànsit, i en concret la conducció d’un vehicle de bombers. Hem fet guàrdia amb un xofer experimentat, un professional que porta més de 30 anys al volant d’un camió de bombers i que ens ha explicat com ha evolucionat el seu ofici i quin és el deu dia a dia al parc de Sant Feliu de Llobregat. I un altre cos de seguretat pública, el dels Mossos d’Esquadra, també és protagonista d’aquest número, en concret l’Àrea Regional de Trànsit de les Terres de l’Ebre, amb els professionals de la qual hem compartit una jornada de treball, a peu de carretera, per conèixer sobre el terreny les particularitats del trànsit d’aquesta zona del sud del país.
L’Infotrànsit també es fa ressò dels canvis que recentment hi ha hagut al capdavant del Departament d’Interior i de l’SCT. Us oferim uns apunts del perfil de l’actual conseller d’Interior, Ramon Espadaler, i del nou director de l’SCT, Joan Josep Isern.
I a través del Retrovisor d’aquest número podreu veure la mirada lúcida i pedagògica de l’economista i professor Xavier Sala i Martín, que respon a les nostres preguntes sobre la crisi econòmica i social actual, el poder financer o les polítiques i les campanyes de seguretat viària. L’entrevistat aporta la seva visió particular de l’economia. Per exemple, diu que per ell no és "una ciència de predicció ni de futurologia”, tot i que apunta amb visió de futur que "si segueixen fent les coses igual de malament, [la crisi] no s’arreglarà”. I per acabar, us convidem a la part final de la publicació a submergir-vos en la lectura d’un Roadbook sobre la circulació caòtica d’un dels racons històrics més bells de la vella Europa, l’illa de Sicília.